Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (215)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Citesc „România literară” nr. 3 din 19 ianuarie 2024.  Aceeaşi constatare tristă: FOARTE PUŢIN DESPRE EMINESCU!

Gellu Dorian publică un poem bosumflat, intitulat „Ultima scrisoare a lui Eminescu”: „Sunt ca frunza salciei când se apropie iarna, sărac / şi uitat, dragă doamnă, ca un câine pe stradă / în faţa abatorului plin de casapi flămânzi, / nu-ţi pot întinde mâna, pentru că s-ar rupe ca o floare / fragedă în mâna unui copil care nu ştie să o numească / dar o ia ca pe o acadea şi o mursecă, / atât de flămând, dragă doamnă, / încât vin în faţa ochilor numai oameni care mă sfâşie / ca pe o bucată de carne, / nici cămaşa nu mai stă pe mine, / nici pielea, care atârnă pe nişte cuie / în privirea fariseilor care cred că lemnul de cruce / poate fi patul pe care mă pot odihni o veşnicie, / sunt ca ramura de salcie, / de pe care cade ultima frunză, iar iarna, / un cearşaf care se se aşterne peste trupul  meu ca un giulgiu, / da, dragă doamnă, tu nu înţelegi / că sunt atât de sărac încât nici numele meu / nu mi-l mai pot  arvuni unei posterităţi mai oarbe / decât lumea de azi – / văd cum în ochii mei intră toţi cei care mă vor orbi / cu vorbele lor, / văd chiar şi ochii tăi cum se închid ca două obloane / după care nu voi mai putea intra vreodată, / văd un om care se cară singur în braţa / până la ultima răsuflare, / şi acela sunt eu, / dragă doamnă, / frunză amară / căzând de pe o ramură de salcie plină de zăpezile / tuturor iernilor ce vor veni de aici înainte.”

La rubrica „pieziş”, Dan Stanca publică articolul „Trei epoci”. Sărind peste perioada antică, Dan Stanca ia în calcul epoca medievală, pe cea a Renaşterii şi epoca modernă. Despre cea de-a treia, scrie autorul: „Şi uite aşa am ajuns la a treia epocă. Aceasta este, evident, cea modernă cu apendicele ei, postmodernitatea..  Care sunt tipurile umane reprezentative? După părerea mea nu pot fi decât tehnocratul şi rebelul sau nonconformistul. Nu ştiu dacă sinteza mea e cea mai inspirată, dar într-un fel redă toată drama care se ascunde sub faldurile lumii moderne. Fiindcă aceste două tipuri umane exprimă un dezacord cumplit. Tehnocratul e şi tehnologul, omul de ştiinţă care nu mai poate fi, bunăoară, savant, ci se mulţumeşte cu statutul de specialist. Lumea noastră, o ştim foarte bine, e compusă din specialişti, oameni recenţi şi oameni decenţi, care au împânzit universul şi care, de altminteri, sunt persoane extrem de onorabile. Dar, cum se zice, nu le cere mai mult decât pot da  sau decât sunt.  Dacă nu le ceri, totul e OK, dacă le ceri, atunci se declanşează un conflict dureros. Şi astfel îi cunoaştem pe rebeli. Ei îi sfidează pe specialişti, deşi fără ei nu ar putea trăi. Rebelul intră în scenă la acest crepuscul al civilizaţiei şi, îmbrăcându-se în luminile astrului agonic, ne oferă un spectacol unic al sfâşierii. De aici s-au ales geniile. Poate capodoperele artistice şi filosofice ale ultimului veac au fost rodul muncii lor. Cu ce preţ, însă? La această întrebare însă, nu poate răspunde decât a patra epocă a omenirii, care încă, helas, nu se întrezăreşte…”.

Vasile Dan publică „Micropoeme cu nume propriu”. Reţinem  din poeme versuri reprezentative pentru  numele propuse: Paul Celan: „Tangoul morţii îl dansa doar în silabe şi sincope”;  Emil Cioran: „Scuipatul în India e o declaraţie de dragoste. / În Europa nu ştiu de ce s-a înţeles pe dos. / Cioran e singurul care l-a salvat filosofic”; Nicolae Manolescu: „Un pom rodnic e şi el o istorie a literaturii”; Constantin Brâncuşi: „Greu de crezut, dar uneori cânta în strana / bisericii ortodoxe române din Paris”;  Daniel Turcea: „Un fulg de nea”; Ion Mureşan: „… a fost la un moment dat / treaz / şi nefericit”; Herman Hesse: „… e o geometrie ascunsă a lumii. / Un drog. / Încă neinterzis”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au plantat puieți de stejar pe raza cantonului silvic Guranda

Publicat

Publicitate

Elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au participat la o acțiune inedită pentru a marca „Luna Plantării Arborilor” care are loc între 15 martie și 15 aprilie, care se înscrie într-un proiect ecologic mai amplu, „Împreună facem natura să zâmbească!”

Coechipieri de nădejde ai reprezentanților Ocolului Silvic Trușești, elevii au plantat puieți de stejar pe raza cantonului silvic Guranda.

Obiectivele proiectului educaţional constau în stimularea interesului elevilor pentru cunoașterea, îngrijirea și ocrotirea pădurii, implicarea în activități de protejare și înfrumusețare a mediului înconjurător, precum și cultivarea dragostei pentru frumuseţile naturii prin cultivarea unor puieți și arbuști. Coordonatorii proiectului au fost inginerii Ciobanu Cătălin, Danila Marius și Mihalachi Laurențiu Iulian, dar și cadrele didactice Grădinaru Vranciu Cristina, Rusu Ana Maria și Gania Cătălina.

„Pentru a avea un stil de viață sănătos, copiii trebuie educați în spiritul unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător în vederea formării unei conștiințe civice și a unui comportament participativ pentru însușirea unor reguli cu caracter ecologic ce vizează asigurarea echilibrului dintre sănătatea individului, a societății și a mediului înconjurător. Plantarea copacilor reprezintă un simbol care ne reaminteşte în permanență de natură. Pădurea este cel mai important factor stabilizator al mediului înconjurător ce aduce mari servicii societăţii omeneşti, contribuind la creşterea calităţii vieţii prin funcţiile multiple de protecţie şi producţie pe care le îndeplinește. Aceasta este suportul celui mai bogat tezaur de informaţie genetică şi ecologică, de o excepţională valoare pentru ştiinţă. A o păstra cu cumpătare şi a o ocroti e datoria noastră a tuturor!”, a declarat una dintre profesoarele coordonatoare, Cătălina Gania.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending