Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (214)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Ciresc „România literară” nr. 1-2 din 12 ianuarie 2024. O constatare tristă: NIMIC DESPRE EMINESCU!

Publicitate

Vasile Spiridon  publică „Teama de vetusteţe – Emil Brumaru”. Reţin din acest eseu axat pe principiile gynecrocatice ale poetului: „Fără să mă preocupe o psihanalizare de „bas etage” a obsesiilor sau o analizare a anatomiei intimităţii, din întreg erotikonul lui Emil Brumaru merită să ne concentrăm puţin atenţia asupra zonei erogene a sânilor, după care tânjeşte atât sugarul încă fără dinţi, cât şi bătrânul abia edentat. Principalul simţ ce mijloceşte contactul cu lumea este gustul şi, pentru a cunoaşte sau a iubi ceea ce este în jur, copilul pune pe rând în gură, în ştiuta fază a erosului bucal, ceea ce îi cade la îndemână. Poetul se simte mereu a-ţâţat de femei, asemenea copilului de lapte, căruia mama îi a-ţâţă sânul pe la nas. Emil Brumaru declara undeva că i-ar fi plăcut să fie proprietarul unui magazin de lenjerie intimă şi nu trebuie să ne mire această dorinţă deloc surprinzătoare, dar oare cum l-ar fi numit? Sunt posibile cel puţin două firme: „La sutienul brumării” şi „La sutienul triumfalic (second hand). Cert este că orice clientă care i-ar fi trecut pragul prăvăliei deschise nu ar fi avut de ce să stea cu frica în sân, iar proprietarul, la rându-i, s-ar fi simţit în prezenţa ei ca în sânul Evei”;

Pagina 8 aparţine în întregime lui Gabriel Chifu. Reţin poemul „Cerul e făcut din cuvinte”: „Cerul de deasupra capului meu / nu e real, / e făcut din cuvinte. / iar ploaia care cade / nu mă udă, / şi ea e de natură verbală. // Inima care bate / de fapt a fost înlocuită de substantivul inimă / pus în mişcare de verbul a bate. // Sunt doar o făptură verbală / într-un univers verbal? // Şi atunci, mirosul nestăvilit de tei înflorit, / care ne vine în nări, acum în iunie, / e doar iluzoriu? / Cum amăgire e şi viaţa mea toată, / o scriere neînsemnată, / doar cuvinte, cuvinte strânse-n pripă, cu stângăcie, / pe coala albă?”;

Tema anchetei propusă de Cristian Pătrăşconiu este „Miresmele copilăriei”. Participă şi Gellu Dorian: „(…). Însă în această stare de aducere aminte, nu miresmele copilăriei sunt cele palpabile, ci esenţa lor, care nu poate fi alta decât ceea ce a fost copilăria ta, care abia de le percepea, le înţelegea, dar erau cele care-ţi dezvoltau simţurile, cu care mai târziu ai fi putut fi bucătar, somelier, parfumier, orice altceva ce ţine de olfactiv. Când mirosul dispare, aşa cum a dispărut pe perioada tristei pandemii recente, te simţi ameninţat, aşa ca un bolnav de Alzheimer, care uită ce a memorat ultima oară, şi treptat până uită ce a memorat în copilărie.  Atât timp cât ne aducem aminte, suntem încă tineri, chiar copii. Iar copiii au în nări toate miresmele care, cu timpul, îi maturizează, până la esenţializarea acestora. Da, copilăria ca un rug de floare mai vine câteodată, şi mă doare…”;

Publicitate

Acelaşi Cristian Pătrăşconiu publică un interviu pe care i l-a acordat  Mircea Mihăieş. Reţinem: 1. „Dacă m-ai fi întrebat ce înseamnă pentru mine perfecţiunea, aş fi răspuns fără ezitare: biblioteca şi dreptunghiul verde al stadionului”; 2. „… nu există nimic mai îmbătător, mai seducător decât să te plimbi, zi-lumină, printre rafturile de cărţi”; 3. „James Joice însuşi, pe care l-ai invocat, era un ghem de contradicţii. Ca scriitor, a atins insondabile adâncimi ale minţii umane şi a inventat cele mai sofisticate mecanisme de comunicare literară”; 4. „Cartea preferată (aici sunt mult prea multe, dar mă aventurez): „Absalom, Absalom!” de Willliam Faulkner, „Zgomotul şi furia”, tot de Faulkner, „Mănăstirea din Parma”, de Stendhal, „Doamna Bovary”, de Flaubert,  şi „Ghepardul” de Giuseppe Tomasi de Lampedusa”; 5. „Tendinţa care face ravagii în critica actuală, potrivit căreia componenta artistică, frumuseţea intrinsecă a textului, elementul estetic nu contează”; 6. „Cele patru personaje citate mai sus au în comun ceva neaşteptat: PASIUNEA INTEROGAŢIEI. Faulkner (ca un fel de reporter de război, care, în prima linie, îi hărţuieşte pe combatanţi punându-le întrebări în aparenţă inadecvate, în care citeşti însă intensa dorinţă de a afla ce se ascunde sub aparenţe), Joyce (conversând absorbit cu portarii clădirilor în care locuia şi cu şoferii de taxiuri), Virginia Woolf (obiceiul de a-i mitralia, pur şi simplu, pe interlocutori cu întrebări despre cele mai  banale lucruri şi situaţii din viaţa lor), Leonard Cohen (te asalta cu întrebări, în intenţia evidentă de a afla cine eşti, de a afla despre tine, în cel mai scurt timp, esenţialul”; 7. „… corctitudinea politică este varianta, aş zice, laică a satanismului. Mecanismele ei de funcţionare sunt identice cu cele ale religiilor fundamentaliste”; 8. „M-au atras întotdeauna SALVATORII SCEPTICI. Categoria e larg ilustrată şi în literatură, şi în cinematografie”;

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

În ultimele trei zile, jandarmii au dat amenzi pe capete. La noapte vor sta cu ochii pe biserici

Publicat

Publicitate

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni.
De asemenea, jandarmii au verificat respectarea cadrului legal în ceea ce privește desfășurarea activităților de picnic și au avut în vedere combaterea consumului ilicit de substanțe psihoactive.
În acest sens, în primele trei zile ale lunii mai, echipajele de jandarmerie au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 12000 de lei și au întocmit în două situații acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Două persoane care au apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 au fost amendate cu câte 2000 de lei, iar opt sancțiuni au vizat nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În această noapte, jandarmii vor fi alături de botoșăneni, în zona bisericilor și a cimitirelor, la.slujbele de Înviere și vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea credincioșilor și a clerului să nu fie tulburată de producerea unor incidente nedorite, care ar putea afecta siguranța participanților la manifestările religioase.
Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine,să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să aleagă trasee de deplasare luminate corespunzător și circulate și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Dorohoi. Zeci de amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Publicat

Publicitate

La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secților de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de autovehicule, iar 27 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv în unul dintre cazuri.

De asemenea, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, dintre care 32 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.
În același context, au fost confiscați aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

Publicitate

Exemplu:
La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.5 Mihăileni au oprit pentru control, pe DJ 291 B, în comuna Mihăileni, un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava, care transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale de proveniență sau transport pentru acestea.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate

Foto: ARHIVĂ

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr beat din Hilișeu Horia, dat jos de la volan de polițiști pe o stradă din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hiliseu Horia.

În urma testării cu aparatul etilotest,.valoarea rezultată a fost de 0, 51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 40 de ani din Ștefănești a fost dus cu escortă la locul de detenție. Motivul pentru care instanța l-a condamnat

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, comisă în anul 2019.

Bărbatul a fost identificat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și apoi escortat către Penitenciarul Botoșani în vederea încarcerarii.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending