Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (214)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Ciresc „România literară” nr. 1-2 din 12 ianuarie 2024. O constatare tristă: NIMIC DESPRE EMINESCU!

Vasile Spiridon  publică „Teama de vetusteţe – Emil Brumaru”. Reţin din acest eseu axat pe principiile gynecrocatice ale poetului: „Fără să mă preocupe o psihanalizare de „bas etage” a obsesiilor sau o analizare a anatomiei intimităţii, din întreg erotikonul lui Emil Brumaru merită să ne concentrăm puţin atenţia asupra zonei erogene a sânilor, după care tânjeşte atât sugarul încă fără dinţi, cât şi bătrânul abia edentat. Principalul simţ ce mijloceşte contactul cu lumea este gustul şi, pentru a cunoaşte sau a iubi ceea ce este în jur, copilul pune pe rând în gură, în ştiuta fază a erosului bucal, ceea ce îi cade la îndemână. Poetul se simte mereu a-ţâţat de femei, asemenea copilului de lapte, căruia mama îi a-ţâţă sânul pe la nas. Emil Brumaru declara undeva că i-ar fi plăcut să fie proprietarul unui magazin de lenjerie intimă şi nu trebuie să ne mire această dorinţă deloc surprinzătoare, dar oare cum l-ar fi numit? Sunt posibile cel puţin două firme: „La sutienul brumării” şi „La sutienul triumfalic (second hand). Cert este că orice clientă care i-ar fi trecut pragul prăvăliei deschise nu ar fi avut de ce să stea cu frica în sân, iar proprietarul, la rându-i, s-ar fi simţit în prezenţa ei ca în sânul Evei”;

Pagina 8 aparţine în întregime lui Gabriel Chifu. Reţin poemul „Cerul e făcut din cuvinte”: „Cerul de deasupra capului meu / nu e real, / e făcut din cuvinte. / iar ploaia care cade / nu mă udă, / şi ea e de natură verbală. // Inima care bate / de fapt a fost înlocuită de substantivul inimă / pus în mişcare de verbul a bate. // Sunt doar o făptură verbală / într-un univers verbal? // Şi atunci, mirosul nestăvilit de tei înflorit, / care ne vine în nări, acum în iunie, / e doar iluzoriu? / Cum amăgire e şi viaţa mea toată, / o scriere neînsemnată, / doar cuvinte, cuvinte strânse-n pripă, cu stângăcie, / pe coala albă?”;

Tema anchetei propusă de Cristian Pătrăşconiu este „Miresmele copilăriei”. Participă şi Gellu Dorian: „(…). Însă în această stare de aducere aminte, nu miresmele copilăriei sunt cele palpabile, ci esenţa lor, care nu poate fi alta decât ceea ce a fost copilăria ta, care abia de le percepea, le înţelegea, dar erau cele care-ţi dezvoltau simţurile, cu care mai târziu ai fi putut fi bucătar, somelier, parfumier, orice altceva ce ţine de olfactiv. Când mirosul dispare, aşa cum a dispărut pe perioada tristei pandemii recente, te simţi ameninţat, aşa ca un bolnav de Alzheimer, care uită ce a memorat ultima oară, şi treptat până uită ce a memorat în copilărie.  Atât timp cât ne aducem aminte, suntem încă tineri, chiar copii. Iar copiii au în nări toate miresmele care, cu timpul, îi maturizează, până la esenţializarea acestora. Da, copilăria ca un rug de floare mai vine câteodată, şi mă doare…”;

Publicitate

Acelaşi Cristian Pătrăşconiu publică un interviu pe care i l-a acordat  Mircea Mihăieş. Reţinem: 1. „Dacă m-ai fi întrebat ce înseamnă pentru mine perfecţiunea, aş fi răspuns fără ezitare: biblioteca şi dreptunghiul verde al stadionului”; 2. „… nu există nimic mai îmbătător, mai seducător decât să te plimbi, zi-lumină, printre rafturile de cărţi”; 3. „James Joice însuşi, pe care l-ai invocat, era un ghem de contradicţii. Ca scriitor, a atins insondabile adâncimi ale minţii umane şi a inventat cele mai sofisticate mecanisme de comunicare literară”; 4. „Cartea preferată (aici sunt mult prea multe, dar mă aventurez): „Absalom, Absalom!” de Willliam Faulkner, „Zgomotul şi furia”, tot de Faulkner, „Mănăstirea din Parma”, de Stendhal, „Doamna Bovary”, de Flaubert,  şi „Ghepardul” de Giuseppe Tomasi de Lampedusa”; 5. „Tendinţa care face ravagii în critica actuală, potrivit căreia componenta artistică, frumuseţea intrinsecă a textului, elementul estetic nu contează”; 6. „Cele patru personaje citate mai sus au în comun ceva neaşteptat: PASIUNEA INTEROGAŢIEI. Faulkner (ca un fel de reporter de război, care, în prima linie, îi hărţuieşte pe combatanţi punându-le întrebări în aparenţă inadecvate, în care citeşti însă intensa dorinţă de a afla ce se ascunde sub aparenţe), Joyce (conversând absorbit cu portarii clădirilor în care locuia şi cu şoferii de taxiuri), Virginia Woolf (obiceiul de a-i mitralia, pur şi simplu, pe interlocutori cu întrebări despre cele mai  banale lucruri şi situaţii din viaţa lor), Leonard Cohen (te asalta cu întrebări, în intenţia evidentă de a afla cine eşti, de a afla despre tine, în cel mai scurt timp, esenţialul”; 7. „… corctitudinea politică este varianta, aş zice, laică a satanismului. Mecanismele ei de funcţionare sunt identice cu cele ale religiilor fundamentaliste”; 8. „M-au atras întotdeauna SALVATORII SCEPTICI. Categoria e larg ilustrată şi în literatură, şi în cinematografie”;

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anomalii climatice în 2024-2025: A doua cea mai caldă iarnă din istoria României. Temperaturi record

Publicat

Publicitate

Anomalii climatice în iarna 2024-2025: A doua cea mai caldă din istorie, cu temperaturi record de peste 20 de grade în România.

Iarna 2024-2025 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și a înregistrat o anomalie termică de +0,72°C la nivel global și +1,46°C în Europa, comparativ cu media perioadei 1991-2020, scrie alba24.ro.

Această creștere a temperaturilor confirmă tendința accelerată de încălzire a climei și evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează Bogdan Antonescu, cercetător român specializat în climatologie și meteorologie.

În analiza sa, „Iarna 2024-2025 – Anomalii, recorduri și semnale de alarmă”, publicată de Infoclima, el subliniază și deficitul major de precipitații înregistrat în Europa și România, alături de multiple recorduri de temperatură, factori care accentuează impactul schimbărilor climatice asupra regiunii, potrivit g4media.ro.

Iarna 2024-2025: temperaturi extreme în Europa și România

Iarna 2024-2025 a fost una dintre cele mai calde din istorie, cu o temperatură medie în Europa mai mare cu 1,46°C față de perioada de referință și s-a situat la egalitate cu sezonul 2015-2016 în topul celor mai călduroase ierni.

Publicitate

De altfel, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pragul de +1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris.

În România, decembrie 2024 și ianuarie 2025 au fost mult mai calde decât de obicei. În ianuarie s-a înregistrat un record de 20,7°C la Pătârlagele, iar zilele cu îngheț au fost mult mai puține.

Temperaturile au variat semnificativ în funcție de regiune: în Dobrogea au fost între 4 și 6°C, în timp ce pe crestele munților au coborât sub -4°C.

Schimbarea a venit brusc în februarie, când temperaturile au scăzut sub media obișnuită.

De exemplu, la Moldova Veche s-au înregistrat +2,2°C, iar la Vf. Omu -11,7°C. În zonele extracarpatice centrale și estice, temperaturile au fost între -4°C și 0°C. Această tranziție bruscă a creat un contrast puternic cu începutul iernii, subliniind extremele climatice tot mai frecvente.

 
Schimbări climatice la nivel global

Încălzirea globală a fost resimțită puternic în iarna 2024-2025, cu cele mai mari creșteri de temperatură în regiunile arctice și subarctice, precum Alaska, Quebec și Siberia centrală, dar și în estul Himalayei și pe Platoul Tibetan.

În contrast, unele zone, cum ar fi centrul și estul Statelor Unite sau nordul Chinei, au înregistrat temperaturi sub media climatologică.

Europa a fost, în mare parte, mai caldă decât de obicei, cu excepția Islandei și a nordului Franței, unde valorile termice s-au menținut în limite normale.

Cele mai semnificative abateri s-au înregistrat în nord-estul continentului, în regiunea Alpilor și de-a lungul Mării Adriatice, unde temperaturile au fost considerabil mai ridicate față de valorile obișnuite pentru această perioadă.

Deficit de precipitații în Europa: impact asupra solului și agriculturii

Iarna 2024-2025 a fost marcată de un deficit considerabil de precipitații în mare parte din Europa, cu excepția unor regiuni din nordul continentului, Italiei și Franței.

Cele mai severe lipsuri de apă s-au înregistrat în Peninsula Iberică, sud-estul Europei, inclusiv România, dar și în nordul Africii, unde umiditatea solului a scăzut cu până la 28% sub media normală.

În schimb, Scandinavia și anumite zone din Europa Centrală au avut precipitații ușor peste medie.

Această distribuție inegală a precipitațiilor afectează direct ecosistemele și agricultura, avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu. Potrivit analizei sale, aceste fluctuații climatice extreme subliniază impredictibilitatea vremii și impactul încălzirii globale.

Iarna 2024-2025 reprezintă un nou semnal de alarmă privind necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării unor măsuri climatice eficiente la nivel global.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending