Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (21)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 2 din 2022. Deşi revista şi-a luat numele de la arhicunoscutul poem eminescian, nimic despre Eminescu în acest număr. În schimb sunt atribuite pagini întregi lui Caragiale. Interesant este cum îl vedea Alexandru Davila acum aproape 100 de ani: „era un neîngăduitor şi tăios observator al omenirii”. Merită reţinute câteva secvenţe care vizează geneza piesei „O scrisoare pierdută”, preluate de  „Luceafărul de dimineaţă” din  volumul I al cărţii  lui Alexandru Davila „Din torsul zilelor”(Editura „Oltenia”, 1929): „Se jucase la Teatrul Naţional, cu un succes îndoielnic., faimoasa „Scrisoare pierdută”. – Publicul nu mă înţelege, mormăia Caragiale. Mă va înţelege, însă, mai tărziu. Astăzi ne dăm seama cât de multă dreptate avea.  „Scisoarea pierdută” e, după mine, cea mai formidabilă satiră dramatică scrisă vreodată în româneşte.  Caragiale a mai scris capodopere, dar nici una nu se apropie de vedeniile din „Scrisoarea pierdută”. Vedenii, bine am zis.  Toată opera lui Caragiale e o limpede vedenie a întregii omeniri, înţolită, însă,  cu schimonosirile româneşti  de la sfârşitul veacului XIX. Caragiale vedea, , auzea şi turna, negru pe alb; dar nu vedea şi nu auzea ca nuvelist, ci ca dramaturg.  „Momentele” sunt admirabile scenete („Mime” cu mai multe personaje, ar zice Herondas). Chiar nuvelele publicate (precum „Făclia de Paşti” etc.) au fost, mai întâi scrise sub formă de piese teatrale; Iancu, însă, nu le-a dat forma sub care au fost publicate decât pentru că punerea în scenă era foarte grea şi că – pe atunci – nu erau actori care să le joace. Aşa ar fi  păţit şi „Năpasta” dacă nu aş fi avut norocul să pun mâna pe d. Ion Petrescu şi pe d. Ion Brezeanu. – „Nu credeam să o văd jucată”, îmi zicea Caragiale.  – „Care altul decât tine, drăguţule, ar fi cutezat una ca asta?”

Caragiale purta multă vreme în creierul său subiectul unei comedii sau unei nuvele şi îl completa când nu îi părea întreg. Aşa, de pildă, pe la 1880, mi se pare, fiind la Craiova, la Ion Iancovescu, prietenul nostru îi citi schiţa „Scrisorii pierdute”, dar fără personajul Lui Dandanache, şi îl întrebă: „Pe cine să fac deputat. Pe cel deştept, dar necinstit (adică pe Caţavencu) sau pe cel prost, dar cinstit (adică pe Farfuridi).” Deoarece sunt la Cameră şi de ăia şi de ăia, Iancovescu nu ştiu ce să-i răspundă. Peste vreo trei săptămâni, Caragiale întâlni pe Iancovescu la Bucureşti, şi îi strigă: „Am găsit! Nu-l fac deputat nici pe cel deştept, dar necinstit, nici pe cel prost, dar cinstit. Îl fac deputat pe unul care să fie şi prost şi necinstit.” Caragiale îl crease pe Dandanache.”

Angelo Mitchievici, în „Caragiale, la recitire”, se întreabă: „Cum îl citim pe Caragiale?” Şi tot el răspunde: „Pare o interogaţie simplă şi redundantă pentru unul dintre cei mai tranzitivi (oare? )scriitori ai literaturii române. Pentru că, spre deosebire de alţi scriitori, opera lui Caragiale lasă impresia unei depline accesibilităţi.  Mai mult decât atât, cea a unei totale familiarităţi. Îl ştim, îl cunoaştem, l-am mai întâlnit, pe scurt, Caragiale suntem noi.  Raportul de identificare, suprapunerea afectelor, curge într-unul mai complicat, unul de identitate. În unul dintre articolele sale savuroase şi pline de miez totodată, cu titlul „Veselul Caragiale”, un mare admirator al scriitorului, Andrei Pleşu,  ne invita să practicăm o lectură mediană, de echilibru, o lectură a bunei dispoziţii care este şi a unei bune poziţii, cea echidistantă faţă de umori. Iar stilul lecturii c`est l`homme meme, Caragiale.  Suntem invitaţi să citim opera lui Caragiale după chipul şi asemănarea sa. „A-l citi cu o mină tragică , a identifica peste tot urme de cianură, a recolta din fiecare rând probe de bilă neagră, amărăciuni, acreli,  exasperări, cinisme, suferinţe disimulate şi clovnerii tragice e a merge în răspăr cu firea şi cu geniul său. Da, Caragiale e un om întreg, ştie ce e tristeţea, dezamăgirea, descumpănirea. Are pagini cutremurător patetice, după cum are pagini de un haz nebun şi de o devastatoare savoare ludică.  Dincolo însă de umorile lui schimbătoare, de suişurile şi coborâşurile destinului şi ale firii sale, trebuie, cred, să ne veselim, clipă de clipă, de veselia lui, de râsul lui genuin, de aplecarea lui spre chef aşezat şi amuzament. Caragiale e. fireşte,  un observator critic, un om al ironiei şi al deriziunii, dar toate pe un fundal de voioşie existenţială, de convivialitate tonică. Oamenii şi lumea îl distrează”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Actualitate

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap! Sancțiuni pentru directorii școlilor care nu respectă regulile.

Publicat

Publicitate

Telefoanele, interzise la ore: Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor vor fi sancționați. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta, citat de Edupedu.

Regulamentul care a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025 permite folosirea mobilelor la ore, însă doar cu aprobarea profesorului.

 Ce mai este interzis

”Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine.

Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate” a spus ministrul.

„Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici”, a adăugat Daniel David.

Publicitate

Ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli.

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap

Elevilor le este interzis:

  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.

Sursa: alba24.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Ce meci! FC Botoșani – Universitatea Craiova 2-2: Botoșănenii egalează în minutul 90+3, prin Pavlovic

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și Universitatea Craiova au terminat la egalitate, scor 2-2, într-un meci din etapa a 28-a din Superliga României. Partida a fost una plină de momente intense, iar FC Botoșani a reușit să salveze un punct în ultima secundă a jocului, când Pavlovic a marcat golul de 2-2 în prelungiri.

FC Botoșani a deschis scorul în prima repriză după ce Popescu scoate cu piciorul lovitura de cap a lui Miron, dar respinge mingea exact la Lopez, care îndeplinește o simplă formalitate de la marginea careului mic. Imediat după, craiovenii au parte de o execuție spectaculoasă a lui Safira, care a înscris cu o semi-foarfecă din apropierea porții gazdelor.

Repriza secundă a fost dominată de Craiova, care a reușit să preia conducerea printr-un gol al lui Baiaram, la capătul unei faze în care Safira a oferit o pasă decisivă. Cu toate acestea, FC Botoșani nu a cedat și a reușit să egaleze în ultima fază a meciului, Pavlovic fiind cel care a adus calmul pe stadionul din Moldova.

În urma acestui rezultat, Universitatea Craiova rămâne pe locul 3 în clasament, în timp ce FC Botoșani și-a păstrat punctele acasă într-un meci de mare luptă.

Citeste mai mult

Eveniment

Părohia Dămideni, Săveni, care l-a pierdut de timpuriu pe părintele Andrei Berbeci, la doar 37 de ani, are un nou paroh

Publicat

Publicitate

În sâmbăta moșilor de iarnă, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La eveniment au participat numeroși credincioși, veniți să-și pomenească înaintașii și să se roage pentru odihna sufletelor celor adormiți.

Slujba a început in dimineața zilei de sâmbătă̆, cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată̆ de parastasul pentru cei adormiți.

În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Să a subliniat importanța pregătirii sufletești pentru Sfintele Paști și a comuniunii veșnice dintre cei vii și cei adormiți:

Începând cu această sâmbătă̆, intram într-o perioadă de pregătire pentru întâmpinarea sărbătorilor Sfintelor Paști. Este o perioadă de pregătire în care toți cei ce suntem uniți în Biserica Domnului, prin post și rugăciune, ne rugăm deopotrivă pentru noi înșine, pentru a înțelege și a primi puterea de a face voia lui Dumnezeu, dar și pentru cei ce au adormit întru Domnul.

Postul Mare începe, iată, cu această slujbă de pomenire a celor adormiți, înțelegând că suntem uniți și rămânem uniți în veșnicie cu cei pe care i-am iubit, cu cei ce ne-au făcut bine, dar și cu cei ce, poate, ne-au rănit în această lume. Rămânem uniți și avem datoria de a duce mai departe această comuniune, spre a o curați și spre a o face deplină înaintea Domnului. Rămânem uniți pentru ca, împreună, să ne putem bucura de slava lui Dumnezeu.

În cadrul slujbei, ierarhul a săvârșit și două hirotonii, subliniind astfel importanța continuității slujirii preoțești în viața Bisericii. După Vohodul Mare, diaconul Sebastian Constantin Chifan a primit Taina Preoției pe seama Parohiei Damideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, iar după cântarea Axionului, teologul Ștefan Popescu a fost hirotonit întru diacon, urmând ca, în perioada următoare, să fie hirotonit preot și numit paroh pe seama Parohiei Iacobeni, Vlădeni, județul Iași.

Publicitate

La finalul Sfintei Liturghii, părintele asist. dr. Gheorghe Mihalache, cadru didactic la catedra de Misiologie Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a primit hirotesia întru duhovnic.

sursa: Doxologia

Citeste mai mult

Eveniment

Se anunță încă o noapte geroasă. Pompierii botoșăneni avertizează din nou: Verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare

Publicat

Publicitate
Se anunță încă o noapte cu temperaturi negative, iar mijloacele de încălzire vor fi utilizate la capacitate maximă în toate gospodăriile.
❗Grija față de modul în care acestea sunt exploatate este foarte importantă ❗️
Pentru a preveni incendiile, respectați următoarele recomandări:
✔verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului;
✔nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
✔ nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
✔ nu adormiţi cu soba aprinsă;
✔ verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice;
✔ decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
✔ nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending