Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (204)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Gellu Dorian, în “Apostrof” nr. 12 / 2023, răspunde la ancheta acestei reviste: asumarea unui citat din Mario Vargas Llosa, cum îşi alege subiectele şi dacă acceptă premiza libertăţii absolute de creaţie.    Reţin: 1. “Da. Întru totul cu Mario Vargas Llosa! De la început, de când m-am apucat în mod responsabil de scris, l-am avut ca reper în ceea ce înseamnă libertatea de exprimare, de a scrie, pe Maurice Nadeau (1911 – 2013, Paris), scriitor şi critic literar francez, care a spus, printre altele, că “Dacă scrisul meu nu deranjează, înseamnă că am scris în zadar” (am citat din memorie); 2. “Acum libertatea este totală. Am tras ponoase de pe urma acestei libertăţi, mai ales în urma publicării romanului „Împotriva noastră”, care a dus la ruperea familiei, pe care nu am mai reuşit să mi-o reîntregesc, dar, totuşi, să mi-o apropii acum, făcând-o să înţeleagă că dacă nu vom şti să luptăm împotriva celor ce sunt tot timpul „împotriva noastră”, vom pierde totul. Evident, fără o astfel de libertate la masa de scris, te vei simţi tot timpul limitat, redus la doar ceea ce e „bine” de spus, neprovocând nimic, nici măcar mici plăceri estetice”; 3. „Subiectele cărţilor mele, fie poezie, fie proză, sunt alese din viaţa mea. Aici găsesc locul cel mai prielnic de sondare a celor mai întinse ficţiuni, care vin să recreeze o lume din care  am apărut, pentru a o face vie şi credibilă în pagina scrisă, încadrând-o în adevărurile care uneori dau peste cap „seismografele” şi creează panică pe acolo pe unde musca devine mai mare decât căciula de pe capul celor ce se simt vizaţi”; 4. „Nu mă simt niciodată nedreptăţit de o apreciere critică. Libertatea criticului este una suverană, ea nu trebuie să ţină cont de faptul că un autor sau altul ar putea să se simtă nedreptăţit de o sentinţă dată de critic asupra unei cărţi sau asupra operei în întregime a unui autor. Criticul literar este şi el un scriitor, în adevăratul sens al cuvântului, care are în faţă o carte faţă de care are datoria de a o citi, dacă el consideră, şi de a scrie, de a-şi exprima o opinie despre ea”; 5. „Aş putea spune că mă deranjează foarte mult părerea unor „critici”  care-şi expun o judecată despre tine ca scriitor, despre cărţile tale, fără să le fi citit, fără să te cunoască, ci doar, aşa, după ureche, în siajul unor prejudecăţi şi să dea sentinţe care nu te privesc, dar care pot schimba, în opinia publică, o părere despre tine ca scriitor, despre cărţile tale”.

Publicitate

Gellu Dorian, în “Apostrof” nr. 12 / 2023,  La rubrica Oanei Goia, “Cărţi primite la redacţie”, sunt prezentate şi două volume scrise de  Gellu Dorian. Despre romanul “Să lupţi împotriva morţii” (Iaşi, Editura “Junimea”, 2023) spune Oana Goia: “… este un roman ce intimidează, tocmai prin tema subliniată încă din titlu. Este construit ca un bildungsroman. Povestea familiei autorului, cu geneza şi apocalipsa ei, e presărată cu de toate: providenţă, dorinţe, aşteptări sfârşite, boală, războaie şi moarte. O imagine a destinului şi încercărilor omului de a frânge toate ratările. Şi totuşi, romanul lui Gellu Dorian pune cheia la gâtul cititorului. Cum să treci prin asperităţile destinului şi să lupţi cu mâinile goale împotriva morţii? Poate rămânând la vârsta dragostei?”  Despre volumul de poezii a lui Gellu Dorian, “EL sau Ieşirea din Ramă” (Bistriţa, Editura “Charmides”, 2023), unul despre care Oana Goia are impresia că a fost scris în tandem cu romanul, spune: “… o carte fără prefaţă, doar cu câteva ilustraţii, care ne aruncă direct în poezie, de unde ştii: “ochii mei nu mai pot ieşi vii / din interiorul acestei poezii, / mă ridic şi văd cum următorul pas / este chiar următorul vers”. Pare că tot ceea ce nu a fost explicit în romanul “Să lupţi împotroiva morţii, este adus la lumină de Gellu Dorian în “EL sau Ieşirea din ramă”. De aici apare vârsta dragostei de viaţă şi născătoare de viaţă: “Fără nimeni alături, / doar cu EL, /abia ivindu-se în lacrimile tale”. Poemele din volum sunt ca o “rugăciune la capătul căreia / aşteaptă EL”. Poetul nu mai caută să-i bată marea iubire în piept, vers cu vers ni se conturează fuga omului spre marea linişte”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Proroc Avdie

Publicat

Publicitate

Sfântul Proroc Avdie era din pământul Sihem, satul Vitaharam și a trăit cu 800 de ani înainte de nașterea Domnului Iisus Hristos. Sfântul Proroc Avdie slujea la curtea împăratului, fiind ispravnic al casei împărătești a lui Ahav. Mai întâi a slujit lui Ahav și apoi fiului acestuia, Ohozia.

După moartea lui Ahav a luat împărăția lui Israel, Ohozia. În timpul persecuției regelui Ahav asupra prorocilor, cerută de Isabela, soția regelui care era de alta credință, Avdie a adăpostit de prigoană 100 de proroci ai lui Israel. În vreme aceea, Avdie slujea în rândurile ostașilor. Au fost trimise trei trupe conduse de trei căpitani pentru a fi adus Sfântul Proroc Ilie la împărat.

Peste doi dintre căpitanii de oști a căzut foc din cer și i-a ars, după cuvântul prorocului. Avdie, al treilea căpitan, a fost miluit pentru că s-a apropiat cu smerenie de Sfântul Proroc Ilie și s-a închinat în genunchi înaintea lui și l-a rugat, zicând: „Omule al lui Dumnezeu, cruță sufletul meu și sufletele robilor tăi!”. Deci Sfântul Ilie l-a cruțat pe el și l-a ridicat de la pământ, ducându-se împreună cu el la împărat. Din acel moment, copleșit de bunătatea Lui Dumnezeu, Sfântul Proroc Avdie a lăsat slujba împăratului și a mers în urma Sfântului Proroc Ilie, luând duhul prorociei, ca cel ce urmase prorocului Domnului.

Publicitate

După moartea sa, Sfântul Proroc Avdie, a fost îngropat cu mare cinste lângă părinții săi.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, își anunță viziunea pentru o Românie puternică: „Este timpul să acționăm!”

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte al AUR Botoșani și candidat la Senatul României, a făcut recent o vizită în piața din Dragalina și orașul Dorohoi, unde a discutat cu cetățenii despre #PlanulSimion și viziunea AUR.

În cadrul întâlnirilor, Silegeanu a subliniat importanța responsabilității personale, citând-o pe Elisabeth Kubler-Ross: “Cred că noi suntem singurii responsabili de alegerile noastre şi trebuie să acceptăm consecinţele fiecărei fapte, fiecărui cuvânt şi gând de-a lungul întregii noastre vieţi.”

 

Publicitate

Adresându-se botoșănenilor, Silegeanu a subliniat că AUR se află în mijlocul unei campanii de reconstrucție și transformare a României într-o țară respectată de Uniunea Europeană. El a evidențiat planurile economice și culturale ale partidului, atât pe plan intern, cât și extern, menționând măsuri de dezvoltare reale pentru fiecare român.

 

„Este timpul să recunoaștem realitatea: țara noastră a fost afectată de politici care au vândut resursele noastre și au subminat potențialul de dezvoltare, din dorința unor lideri de a-și servi doar interesele personale și de partid,” a declarat Silegeanu. El a făcut apel la cetățeni să devină patrioți adevărați și să se alăture luptei pentru o Românie mai bună.

Publicitate

 

Silegeanu a reafirmat angajamentul AUR față de valorile tradiționale și principiile românești autentice, subliniind că este momentul să acționăm pentru viitorul țării și al familiilor noastre. „Partidul AUR este angajat în susținerea valorilor tradiționale și a principiilor românești autentice,” a concluzionat el.

 

Publicitate

Această declarație vine într-o perioadă crucială pentru AUR, care își propune să aducă o schimbare semnificativă în peisajul politic românesc, prin promovarea unei viziuni clare și determinante pentru viitorul României. CMF 11240014

Citeste mai mult

Eveniment

Atelier de pictură icoane pe sticlă la Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi

Publicat

Publicitate

În dimineața zilei de 16 noiembrie, în cadrul Centrului educațional al Protopopiatului Dorohoi s-a desfășurat un atelier de pictură icoane pe sticlă. 

Desfășurat la inițiativa și prin implicarea părintelui protopop, Ionuț-Ștefan Apetrei, activitatea a reunit 25 de copiii din zona municipiului Dorohoi, care, sub coordonarea voluntarelor Evelina Mihalache și Alexandra Damian, studente la Iași și membre ale ASCOR Iași, au fost inițiați în tainele picturii pe sticlă. Urmând pașii necesari, copiii au avut de realizat câte o icoană după chipurile Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și ale Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, sărbătoriți în perioada următoare, timp în care au făcut cunoștință cu viața și personalitatea acestora, prin dialog și jocuri de cunoaștere. Icoanele realizate de copii vor fi cuprinse într-o expoziție prezentată cu ocazia tradiționalului Concert de colinde, organizat de Protopopiatului Dorohoi în luna decembrie 2024.

Alături de atelierele de scriere creativă (poezii, scrisori, povești), teatru (scenetă de Crăciun) și muzică (colinde), experiența picturii icoanelor pe sticlă se înscrie în rândul activităților pe care Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi le organizează în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie pentru copiii din zona municipiului Dorohoi și a localităților limitrofe.

Publicitate

Activitățile vor continua și săptămâna viitoare (18 – 25 noiembrie), după următorul program:

  • Scriere creativă (scrisori, povești, poezii), marți 19 noiembrie, orele 11.00 – 12.30, prof. Munteanu Gabriela;

  • Teatru, joi 21 noiembrie, orele 18.30 – 20.00, prof. Onofrei Anamaria;

    Publicitate
  • Colinde, sâmbătă, 23 noiembrie, orele 10.00 – 12.00, prof. Sarafim Răzvan.

Citeste mai mult

Eveniment

Rămăşiţe umane din preistorie, descoperite pe un şantier din Iași

Publicat

Publicitate

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice datând din preistorie au fost descoperite în timpul lucrărilor la şantierul Spitalului Regional de Oncologie (SRU) Iaşi.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, afirmă, prin intermediul unei postări pe reţele de socializare, că în cadrul cercetărilor arheologice de pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţă din Iaşi, cercetătorii Institutului de Arheologie al Academiei Române, filiala Iaşi, au descoperit mai multe complexe datând din preistorie.

Conform sursei citate, echipa Institutului de Arheologie, condusă de dr. Măriuca Vornicu, a reuşit să atribuie vestigiile, pe baza resturilor ceramice descoperite în timpul săpăturilor arheologice, culturii arheologice Horodiştea-Erbiceni, dată la circa 3.500 î.Hr.

Publicitate

„Această cultură arheologică reprezintă o legătură importantă între sfârşitul culturii Cucuteni (Eneolitic) şi începutul Epocii Bronzului. În acea perioadă au avut loc schimbări sociale importante în întreaga Europă şi, de asemenea, în regiunea carpatică, prin afluxul de populaţii venite din zonele nord pontice, aflux care a remodelat harta genetică a acestei părţi din Lumea Veche. De remarcat sunt gropile care, conform estimărilor iniţiale, pot fi interpretate ca monumente funerare, conţinând rămăşiţele a cel puţin 14 indivizi. Cel puţin o parte dintre morminte sunt înmormântări secundare. După terminarea cercetărilor arheologice, resturile umane din gropile descoperite urmează să fie examinate în ceea ce priveşte modul lor de viaţă, cauza morţii şi bolile lor patologie, folosind metode moderne de cercetare ştiinţifică, analize ADN, analize izotopice, examinări antropologice”, menţionează Adrian Popa, în postarea pe Facebook.

Contactat telefonic, directorul ANDIS a declarat, pentru AGERPRES, că descoperirile arheologice nu vor afecta continuarea lucrărilor la SRU Iaşi.

„Lucrările nu sunt afectate. Zona este cumva separată. Acolo vor fi împrejmuirea şi pompele de căldură, lucrări care vor fi executate în ultima parte din proiect. Nu afectează fundaţia. Ea poate fi turnată, lucrările la clădire pot fi începute şi se pot desfăşura în paralel. Ce e bine e faptul că descărcările arheologice nu au scos la iveală aşezăminte care ar fi putut stopa lucrările. Deocamdată suntem într-un scenariu optimist”, a explicat ANDIS, Adrian Popa. AGERPRES

Publicitate

 

Sursa foto: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate/Facebook

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending