Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (203)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Jurnalistul şi scriitorul francez Henri Malherbe, în „Universul” nr. 71 din 1936, despre George Enescu. Vezi  Vasile Bogdan, „Ei l-au cunoscut pe Enescu”, Editura „Ion Creangă”, 1987: „Pentru întâia oară, un compozitor român e admis să reprezinte o operă nouă la „Opera” din Paris. Trebuie să înţelegem sensul exact al acestei manifestări.  S-au văzut reprezentate la „Opera” din Paris, înfiinţată acum vreo trei veacuri, majoritatea capodoperelor muzicii de teatru. Aproape toţi maeştrii literaturii sonore, de la Lully, Rameau, Gluck şi Mozart până la Wagner, Gounod, Massenet, Saint-Saens, au ţinut să li se execute în această sală celebră compoziţiile lor cele mai bune. Iată  că azi George Enescu ia loc printre aceste nume glorioase ale artei lirice. Cinstea se răsfrânge asupra întregului popor român. Muzica scenică, poezia orchestrală, drama simfonică sunt cele mai înalte expresiuni ale sufletului omenesc, formele cele mai înalte ale civilizaţiei. Născute din tragedia antică, ele n-au putut fi împământenite decât de marile naţiuni. Opera este cea mai frumoasă floare a producţiei artistice generale. Ea rămâne mărturia şi semnul culturii şi al nobleţei intelectuale a unei ţări.  Datorită lui George Enescu, România nu mai are nimic de invidiat, chiar din punctul de vedere al spiritului celor mai însemnate popoare.  Posedă un muzician cu faimă universală şi care-i aduce o cunună ce îi era refuzată mai înainte. Se înalţă la demnitatea celor mai  înzestrate popoare civilizatoare. Sporeşte tezaurul ei de artă cu o bogată partitură ca „Oedip”, asemănătoare cu cele mai mândre capodopere ale muzicii de teatru.”

Poetul Horia Furtună, unul din fondatorii Radiodifuziunii române, publică în „Adevărul” nr. 582 / 1939 „Amintiri despre George Enescu”. Vezi  Vasile Bogdan, „Ei l-au cunoscut pe Enescu”, Editura „Ion Creangă”, 1987:  1. „L-am cunoscut acum 32 de ani, la Paris. Tânăr student, avid de „omni re scibili”(„despre tot ceea ce se poate şti”, trad. noastră), urmăream, cu toată neoboseala vârstei, conferinţele, teatrele, concertele. În sala Erard, l-am auzit pentru întâia oară pe George Enescu. Pe vremea aceea, trimiteam săptămânal unui cotidian din Bucureşti cronici pariziene. Cursul lui Henri Bergson de la College de France, timp de doi ani,  se găseşte şi azi rezumat în coloanele acelui ziar. Am scris despre concertele lui Enescu câteva cronici pătrunse de un entuziasm care nu depăşea realitatea fenomenului muzical despre care vorbeam.  George Enescu mi-a trimis o scrisoare mişcătoare, care mi-a rămas tot atât de nepreţuită şi scumpă până azi. Îmi spunea, între altele, că n-o să uite niciodată că i-am fost „un ami de la premiere heure!” 2. „Dacă epitetul de „geniu” se poate dărui – fără teamă de exagerare – contemporanilor, George Enescu făcea fără îndoială parte dintre acei „happy few”(„câţiva fericiţi”, trad. noastră) care îl meritau. Universul muzical e stăpânit de Enescu cu virtuozităţi de vraci şi cu miracole de ubicuitate. Odată, după prima audiţie a „Simfoniei domestice”, de Richard Strauss, la concertele Colonne, un grup de melomani întruniţi la doamna Brăiloiu, am ascultat cu uimire cum Enescu reproducea la pian, din memorie, pasagii tumultuoase şi vaste din Simfonia cântată pentru întâia oară la Paris, cu două ceasuri mai devreme”; 3. „Românii, care-i urmăream concertele şi recitalurile, eram pătrunşi de cea mai ferventă mândrie, când constatam că „Simfonia spaniolă”, cântată în aceeaşi zi la Colonne şi Sale Gaveau de către Hubermann şi de Enescu, era mai strălucit interpretată de compatriotul nostru, şi când ne convingeam că interpretarea clasică a lui Fritz Kreisler nu atingea înălţimile transcendente unde ajungea Enescu când cânta  „Concertul în re” de Beethoven”; 4. „Acum câtăva vreme, George Enescu îmi telefonează că ar vrea, după ce termină „Oedip”, să scrie două opere româneşti pe textele pieselor mele „Făt Frumos” şi „Păcală”. Am stat vreo două seri împreună, reducând textul la dimensiunile necesare. Nu ştiu când vor fi scrise operele, dar păstrez în suflet, cu o mulţumire rară, preferinţa pe care a dat-o Maestrul lucrărilor mele”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O întreagă gospodărie din Suharău s-a făcut scrum! Au ars casa, grajdul pentru animale, depozitul de lemne și bucătăria de vară

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent a mistuit o întreagă gospodărie din localitatea Suharău.
Alarma a fost dată în această dimineață, iar la fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că flăcările cuprinseseră toate construcțiile din gospodărie (casa de locuit, un grajd pentru animale, o bucătărie de vară și un depozit de lemne), existând pericolul de extindere la un lan de porumb.

Proprietarul, un bărbat de 62 de ani, a reușit să iasă singur din locuință și a sunat imediat pentru a cere ajutorul salvatorilor.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă, pe materialele textile din apropiere.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

▪️amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

▪️în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;

Publicitate

▪️nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

▪️nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

▪️nu așezați patul lângă sobă;

Publicitate

▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

▪️focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

▪️nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

▪️depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult

Economie

Pensii 2024: Adeverințe emise gratuit pentru recalcularea pensiilor. Care sunt condițiile

Publicat

Publicitate

Pensii 2024. Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede că pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei să beneficieze de gratuitate la emiterea adeverinţelor pentru recalcularea pensiilor, scrie alba24.ro.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 14 noiembrie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

Propunerea legislativă, iniţiată de 19 parlamentari liberali, completează Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, potrivit Agerpres.

Publicitate

Pensii 2024: Adeverințe pentru recalcularea pensiilor. Condiții

„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 lei şi 6.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice.

Contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată în procent de 50% de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul”, potrivit actului normativ.

În expunerea de motive a propunerii legislative se menţionează că efortul bugetar din partea statului, pentru suportarea costurilor pentru obţinerea documentelor de către pensionari, este „moderat şi justificat”.

Publicitate

„Sumele alocate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru decontarea acestor costuri sunt rezonabile şi necesare pentru asigurarea unui tratament echitabil al pensionarilor”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Proroc Avdie

Publicat

Publicitate

Sfântul Proroc Avdie era din pământul Sihem, satul Vitaharam și a trăit cu 800 de ani înainte de nașterea Domnului Iisus Hristos. Sfântul Proroc Avdie slujea la curtea împăratului, fiind ispravnic al casei împărătești a lui Ahav. Mai întâi a slujit lui Ahav și apoi fiului acestuia, Ohozia.

După moartea lui Ahav a luat împărăția lui Israel, Ohozia. În timpul persecuției regelui Ahav asupra prorocilor, cerută de Isabela, soția regelui care era de alta credință, Avdie a adăpostit de prigoană 100 de proroci ai lui Israel. În vreme aceea, Avdie slujea în rândurile ostașilor. Au fost trimise trei trupe conduse de trei căpitani pentru a fi adus Sfântul Proroc Ilie la împărat.

Peste doi dintre căpitanii de oști a căzut foc din cer și i-a ars, după cuvântul prorocului. Avdie, al treilea căpitan, a fost miluit pentru că s-a apropiat cu smerenie de Sfântul Proroc Ilie și s-a închinat în genunchi înaintea lui și l-a rugat, zicând: „Omule al lui Dumnezeu, cruță sufletul meu și sufletele robilor tăi!”. Deci Sfântul Ilie l-a cruțat pe el și l-a ridicat de la pământ, ducându-se împreună cu el la împărat. Din acel moment, copleșit de bunătatea Lui Dumnezeu, Sfântul Proroc Avdie a lăsat slujba împăratului și a mers în urma Sfântului Proroc Ilie, luând duhul prorociei, ca cel ce urmase prorocului Domnului.

Publicitate

După moartea sa, Sfântul Proroc Avdie, a fost îngropat cu mare cinste lângă părinții săi.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, își anunță viziunea pentru o Românie puternică: „Este timpul să acționăm!”

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte al AUR Botoșani și candidat la Senatul României, a făcut recent o vizită în piața din Dragalina și orașul Dorohoi, unde a discutat cu cetățenii despre #PlanulSimion și viziunea AUR.

În cadrul întâlnirilor, Silegeanu a subliniat importanța responsabilității personale, citând-o pe Elisabeth Kubler-Ross: “Cred că noi suntem singurii responsabili de alegerile noastre şi trebuie să acceptăm consecinţele fiecărei fapte, fiecărui cuvânt şi gând de-a lungul întregii noastre vieţi.”

 

Publicitate

Adresându-se botoșănenilor, Silegeanu a subliniat că AUR se află în mijlocul unei campanii de reconstrucție și transformare a României într-o țară respectată de Uniunea Europeană. El a evidențiat planurile economice și culturale ale partidului, atât pe plan intern, cât și extern, menționând măsuri de dezvoltare reale pentru fiecare român.

 

„Este timpul să recunoaștem realitatea: țara noastră a fost afectată de politici care au vândut resursele noastre și au subminat potențialul de dezvoltare, din dorința unor lideri de a-și servi doar interesele personale și de partid,” a declarat Silegeanu. El a făcut apel la cetățeni să devină patrioți adevărați și să se alăture luptei pentru o Românie mai bună.

Publicitate

 

Silegeanu a reafirmat angajamentul AUR față de valorile tradiționale și principiile românești autentice, subliniind că este momentul să acționăm pentru viitorul țării și al familiilor noastre. „Partidul AUR este angajat în susținerea valorilor tradiționale și a principiilor românești autentice,” a concluzionat el.

 

Publicitate

Această declarație vine într-o perioadă crucială pentru AUR, care își propune să aducă o schimbare semnificativă în peisajul politic românesc, prin promovarea unei viziuni clare și determinante pentru viitorul României. CMF 11240014

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending