Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (20)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Eva lui Pavel Păduraru. Sus pe dealul Sloboziei, sat al comunei Hăneşti, sunt câteva case. În una din ele locuieşte poetul şi prozatorul Pavel Păduraru. N-a părăsit-o decât în anii de studii când, după clasa  a VIII-a, a trebuit să meargă să urmeze alte şcoli pe undeva, pe la Vaslui. Dar a revenit repede la casa părintească unde, după orele de serviciu, scria. La vârsta pe care o are – e născut pe 25 iunie 1950 – Pavel Păduraru are scoase 19 cărţi. Să le amintim: „Oare să mai cânte cocoşul?” (Editura „Agata”, Botoşani, 2005), „Evelina printre lupi”  (Editura „Stef”, Iaşi, 2012), „Beţia cuvintelor” (Editura „Stef”, Iaşi, 2012), „Omul pasăre” ( vol. I, Editura „Stef”, Iaşi, 2012), „Omul pasăre” (vol. II, Editura „Stef”, Iaşi, 2013), „Destinul”  (Editura „Stef”, Iaşi, 2013), „Alfa şi Omega” (Editura „Stef”, Iaşi, 2013), „Singuraticul” (vol. I, Editura „Stef”, Iaşi, 2013), „Căderea din infern” (Editura „Stef”, Iaşi, 2013), „Spovedania” (Editura „Stef”, Iaşi, 2014), „Singuraticul” (vol. II, Editura „Stef”, Iaşi, 2014), „Prometeus” (Editura „Stef”, Iaşi, 2014), „Inscripţie pe o inimă” (Editura „Stef”, Iaşi, 2015), „Iubiri difuze” (Editura „Pim”, Iaşi, 2015), „Noaptea şi gândurile” (Editura „Stef”, Iaşi, 2014), „Eva” (Editura „Stef”, Iaşi, 2016), „Alergând în paradisul cuvintelor” (Editura „Stef”, Iaşi, 2016), „Înger şi demon” (Editura „Stef”, Iaşi, 2016)  şi „Misticism” (Editura „Stef”, Iaşi, 2016). În ultima perioadă n-a mai scris dar, se pare, pregăteşte el ceva.

Stând la umbra poveştilor, întâmplărilor şi ritualurilor sfătoşilor ţărani, vecini de-o viaţă, şi străjuit de cărţile preferate, Pavel Păduraru a înţeles că trebuie să pună tot într-o arhitectură proprie. A început cu poezie în „Clopotul”, „Cronica”, „Tribuna”, „Convorbiri literare”, „Jurnalul literar”, „Luceafărul” etc., ca în 2005 să publice  volumul de debut intitulat, destul de sugestiv, „Oare să mai cânte cocoşul?”. Poezia acestui volum se supunea celor două mari idei, specifice  personalităţii poetului: aplecarea spre un freudism declarat şi anticomunismul din cauza căruia a avut şi oprelişti. A simţit nevoia să se exprime şi prin alte genuri, dominând proza şi interviul. Astfel că celelalte 18 volume nu sunt alcătuiri de poezie pură, însă textele sunt împănate, acolo unde  Pavel Păduraru a simţit nevoia, cu poezii, foarte multe  venind dinspre mirificul folclor local şi naţional. Cartea despre care discutăm, „Eva” (Editura „Stef”, Iaşi, 2016),  un text care  se află, undeva, la graniţa dintre  nuvelă şi roman, începe printr-un lung eseu al autorului despre extaz şi agonie, nelipsind puseurile poetice: „Cer din cerul de albastru / plânge-n mine un drumeţ / de din gândul meu funest / şi mă doare-un cal măiestru / întru zori de dimineţi / fără drum de călăreţ…” sau „Floare roşie purpură, / vine timpul şi mi-o fură, / vine gândul şi mă bate / vine dorul de mă arde, / eu sun ici tu-mi eşti departe!”. În altă parte a eseului, care ţine loc de cuvântul autorului, suntem iar obligaţi să stănescizăm: „Curge-mi tu prin sânge, / de din gândul meu avid, / Voroneţul ce mă plânge, / precum Ana de din zid! / Căci cu lacrima-i din piatră, / mă tot spăl pe creier iar…// Ea mă cheamă şi mă ceartă / într-un creier de avar!… / Sărutând doar piatra rece, / fără vis şi fără vreme, / las în negură de noapte, / doar durerea să mă certe/ să mă cheme / şi cu doruri să mă-mbete / – fără timp şi fără vreme!” sau  „Chiar de-i beau din apa vie, / eu mă-nchin şi ea nu ştie / şi mă  trec prin apa care, / doar din spaţiu-mi dă mişcare / nici aproape nici departe, / să trăieşti, mărită moarte, / eu te am pe jumătate!”.

Miniromanul „Eva”  se vrea un răspuns la  una din cele o mie de frământări ale scriitorului: „Ce-ar fi fost dacă, mărul ce i l-a întins Eva lui Adam, ar fi fost unul toxic, unul plin cu otravă? El nu a trecut pe sub pom, nu le-a văzut. Ar fi murit odată cu Dumnezeu? I-a fost dată, lui Adam,  libertatea de a alege între femeie şi nemurire? Alegând pe prima, au fugit amândoi din faţa divinului?”. Povestea e simplă. La 11 ani, Ionaşcu se crede Mesia pe pământ şi, mânat de acest considerent, va ajunge la Mănăstirea N. După 7 ani de viaţă mănăstirească, exact când împlinea 18 ani, o vârstă a deciziilor, stareţul îl învoieşte să-şi revadă casa părintească şi unde  să rămână timp de două luni de zile. Categoric,  i se rezervă  o cale iniţiatică, fiindcă această ieşire din „mirosul  specific al mănăstirii” îl trimite direct între păcatele lumii. Pe acest traseu al libertăţii, în faţa lui Ionaşcu apar, într-o splendidă goliciune, două fete: Eva şi Cristina. Urmează o dezbrăcare de hainele monahale care, metaforic, e de fapt o îmbrăcare în păcat, o coborâre în lume. Întors la mănăstire, stareţul îi recomandă rămânerea în lume sub greaua misiune de preot. Ceea ce şi face. Finalul e plin de pagini de romantism, unul din acela pe care îl gustam acum 40-50 de ani, pe când eram la liceu şi-l citeam pe Chateaubriand, în textele căruia întâlneam „potriveli” de-ţi sta inima în loc. Pe acelaşi model, Ionaşcu devine preot în oraşul B., se căsătoreşte şi ajunge  să-i citească profesoarei Eva cununia religioasă, iar bolnav, va fi tratat de Cristina, asistentă la o clinică medicală.

Cărţile lui Pavel Păduraru se citesc uşor, iar şirul acţiunilor nu te obligă să părăseşti textul. Pentru a-l înţelege, vă spun că e modelul perfect al unui Chateaubriand al zilelor noastre.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Târg de Crăciun, organizat  la Trușești. „Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, activitate a elevilor de la Liceul „Demostene Botez”

Publicat

Publicitate

„Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, a fost activitatea elevilor de la Liceul „Demostene Botez” Trușești și a Ansamblului Folcloric „Flori de Busuioc” în cadrul Târgului de Crăciun organizat  la Trușești.

Crăciunul e sărbătoarea care umple de nemurire viaţa noastră muritoare prin coborârea lui Dumnezeu la noi. Iisus a venit ca să ne ridice pe noi la Cer. Acum Cuvântul a devenit Om, iar lumina sfințitoare care s-a concentrat într-o stea, vestește omenirii că începe o nouă eră de iubire și generozitate. Dragostea lui Dumnezeu pentru noi a luat chip omenesc, pentru a ne arăta nouă smerenia și bunătatea, conștientizând că Iisus a ales cea mai smerită cale de a intra în lume.

Copiii, îngeri pământești au vestit Nașterea Domnului printr-o scenetă care a reușit să unească cerul cu pământul.Este vremea colindelor, vremea bucuriei, când minunea naşterii Mântuitorului cuprinde sufletele şi le înobilează. Copiii simbolizează pe îngerii care nu doar au fost prezenți la nașterea Domnului, ci au și vestit-o! Colindele – ca punți de lumină între pământ și cer – înlesnesc comuniunea directă cu Dumnezeu din ceruri. E necesar ca noi să prețuim, să păstrăm, să promovăm și să cântăm colindele, din neam în neam, din generaţie în generaţie, ca pe un odor sfânt, ca pe o dumnezeiască liturghie a iubirii lui Dumnezeu.

„Urăturile de Anul Nou, urăturile în versuri, fac parte din tradiția și obiceiurile populare ale satului românesc. Și astăzi se păstrează datina urătorilor care merg din casă în casă anunțând venirea unui nou an, iar urăturile vechi își găsesc locul în prezent. Asadar, acestea împreună cu jocul cu măști, care este, în fond, o formă tradițională de teatru folcloric, rămân și în prezent să aline sufletele. Să aveți sărbători cu bine, cu frumos în suflete, cu dragoste față de aproapele si bunăstare în casele tuturor!”, a declarat profesoara Cătălina Gania.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum se taie porcul de Crăciun în gospodărie: Recomandări legate de igienă și respectarea legislației

Publicat

Publicitate

Sacrificarea porcului de Crăciun este o tradiție profund înrădăcinată în cultura românească, un moment plin de semnificație care aduce familiile împreună în pragul sărbătorilor. Totuși, pentru ca această datină să rămână o bucurie și o experiență autentică, este esențial să fie realizată cu grijă, respectând regulile, siguranța și valorile care o înconjoară, relatează alba24.ro.

Medicii veterinari reamintesc faptul că efectuarea analizelor pentru depistare trichinelozei este obligatorie.

Testul se face în cabinetele medicilor veterinari şi nu durează mai mult de trei minute.

Sacrificarea porcului de Crăciun. Recomandări: 

  • Asigurați-vă că sacrificarea porcului se face în conformitate cu legislația națională. În România, sacrificarea porcilor în gospodărie pentru consum propriu este permisă, dar trebuie notificată medicului veterinar local.
  • După sacrificare, solicitați medicului veterinar efectuarea examenului trichineloscopic pentru a evita riscul infestării cu Trichinella spiralis.
  • Sacrificarea ar trebui să se desfășoare într-un spațiu curat, ferit de praf, murdărie și de animalele de curte.
  • Pregătiți zona din timp, asigurându-vă că aveți acces la apă curentă și uneltele necesare pentru sacrificare și procesare.
  • Purtați echipament de protecție, precum mănuși și șorțuri rezistente, pentru a preveni accidentele și contaminarea cărnii.
  • Carnea și organele trebuie tranșate pe suprafețe curate și igienizate.
  • Depozitați carnea în condiții adecvate: la frigider pentru consum rapid sau la congelator pentru păstrare pe termen lung.
  • Nu consumați carne înainte de primirea rezultatelor examenului trichineloscopic.
  • Asigurați-vă că produsele obținute (cârnați, caltaboși, tobă etc.) sunt preparate și păstrate conform normelor de igienă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 19 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 19 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 19 decembrie 2024:

Loto 6/49: 13, 25, 18, 39, 19, 41

Loto 5/40: 26, 18, 30, 7, 4, 14

Joker: 19, 24, 42, 8, 44 + 4

Noroc: 1 3 3 8 6 5 2

Publicitate

Noroc Plus: 0 6 4 3 0 2

Super Noroc: 7 6 7 2 0 3

Citeste mai mult

Economie

Vineri se DESCHIDE circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7. Ruta între Buzău și Focșani are o lungime de 36,1 km

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi că vineri se deschide circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7, pe ruta Buzău-Focșani, care are o lungime de 36,1 km.

Astfel, la finalul acestei săptămâni se va circula pe aproape întreaga de secțiune Buzău-Focșani a A7 (80 km).

De asemenea, Ministrul Grindeanu a mai adăgat că săptămâna viitoare se va deschide circulația pe încă 21 de km din A7, între Dumbrava și Mizil.

Astfel, până la finalul acestui an se va circula pe aproximativ 102 km ai A7, pe 5 dintre cele 13 loturi a căror construcție este finanțată prin PNRR.

“România va avea practic la finalul anului 2024 peste 1.270 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres).

Dezvoltarea infrastructurii rutiere din această zonă a României reprezintă un pas vital pentru creșterea accelerată a performanțelor economice ale Moldovei în următorii ani”, a transmis Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending