Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (196)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Pentru  Momentul de cultură”, poeta Maria Baciu ne trimite aceste rânduri despre  AURORA ADAM şi placheta  “LIRA CU STRUNE DE LACRIMI…”, plachetă  apărută  “in memoriam” după dispariţia fulgerătoare  a distinsei profesoare şi scriitoare.

Publicitate

POETA ŞI LIRA EI

      În patria lui Eminescu, profesorul de limba și literatura română nu poate decât să slujească din ,,Ceruri Înalte,,  acest obiect, limba română fiind sinonimă cu Geniul Nepieritor.  Astfel a procedat regretata profesoară de română și franceză, Aurora Adam, care a avut șansa să predea la Școala din Ipotești, împlinindu-și visul. Caldele cuvinte adresate ei de poetul Grigore Vieru, sunt mai mult decât o felicitare: ,,Bucură-te, stimată profesoară, că ești înconjurată de lumina dulce a Ipoteștilor!,  De altfel profesoara a avut darul și harul de a lumina sufletele şi gândurile copiilor din mai multe școli, dăruindu-le și lor din dragostea ei pentru acest frumos obiect.

Poetă talentată, gânditoare profundă, profesoară cu har, ea a iubit valorile cu asupra de măsură, dar n-a iertat nimic din ceea ce ar fi putut umbri măreția acestora.  Formată la Facultatea Filologică ieșeană, adevărat spațiu de clarificări științifice și artistice, cu modele de prim rang ale Învățământului Universitar, Aurora Adam a avut inteligența și sensibilitatea să selecteze, de la acești ziditori, valori, făcând creator spațiul cuvintelor, împărtășind elevilor, cu pricepere, taina operelor, creând oportunități, aducând un suflu nou în predarea limbii române.

Publicitate

Profesor dăruit și rafinat, Aurora Adam trăiește deplin și cu înfiorare întâlnirea și cu tărâmul natal binecuvântat al Poetului, transmițând elevilor săi dragostea și prețuirea față de Eminescu, față de poezie și față de cultura română, în general.

Elevă talentată,  Aurora Adam a publicat poezii în presa zilei, pe unele dintre ele renegându-le, mai apoi, conștientizând că se încadrau în dogmele timpului.

Puținele poezii publicate de poetă vorbesc, cu respect și căldură despre frumusețea limbii române, despre patrie, despre poporul român și virtuțile sale, despre lumină și visare, despre frumusețea oamenilor acestui pământ, fiindcă ,,suntem mai puternici/decât o înfrângere,,/. Și, mai presus de toate, poeta vorbește despre iubirea de oameni care ,,ar putea usca,,… ,,toate lacrimile pământului/…/pentru că ,,avem atâta nevoie de oameni ți viață!,,/

Publicitate

Cât privește ,,marea trecere,, , poeta are grijă să ia cu ea ,,bagajele părinților,, , chipuri de pe Columnă, ,,vibrația clopotelor Putnei,, , ,,cuvinte cu care ne mângâie teii lui Eminescu,, etc., urcându-și țara în Ceruri, fiindcă și acolo va face parte din ea.

Placheta ,,Liră cu strune de lacrimi,, , alcătuită de soțul său, C. Adam, după dispariția poetei, cuprinde un număr mic de poezii, dar și un interviu al prof. Georgică Manole, luat Aurorei Adam.

Zece întrebări interesante, adresate de reporter, scot în evidență o personalitate complexă, cu gânduri profunde și o cultură bogată, apărătoare a valorilor culturale adevărate. ,,Pe Eminescu nu trebuie să-l apere nimeni,, întrucât ,,genialitatea operei sale îl apără,, , consideră poeta, fără drept de replică.

Publicitate

De-a lungul interviului, Aurora Adam evocă nume de primă mărime ale culturii și literaturii noastre, despre care trebuie să știm și cu care să ne mândrim, pentru că întreaga realitate românească e cuprinsă în munca și în operele acestora.

Traducătoare, coordonatoare de activități culturale și de cenacluri, publicistă, ar fi avut de oferit publicului cititor idei interesante, prin prezența sa în paginile presei. Dar, într-o lume ca aceea în care trăim, valorile ajung greu la lumină, iar non-valorile râvnesc la glorie… (MARIA BACIU)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Amenzi pe capete, zeci de permise reținute, după ultima acțiune BLOCADA a polițiștilor din Botoșani

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 15 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 126 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 507 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 240.000 de lei.

Publicitate

 

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 35 de permise de conducere și 18 certificate de înmatriculare.ultima

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat din Havârna, dat jos de la volan de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Havârna, un autoturism condus de un tânăr, de 34 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Beat criță, așa a condus un ieșean pe bulevardul din Dorohoi. Polițiștii i-au făcut dosar penal

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe strada C.D. Gherea, din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un bărbat, de 37 de ani, din județul Iași.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat.Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bișnițarii și samsarii, luați la bani mărunți de polițiști în Piața Centrală din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii, împreună cu jandarmii, au acționat în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 70 de persoane, iar 4 dintre acestea au fost supuse controlului corporal, fiind găsite asupra uneia dintre persoane,  300 de țigarete de proveniență Republica Moldova, care au fost supuse confiscării și s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunea de contrabandă.

Publicitate

 

În același context, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind produsele din sectorul agricol și conviețuirea socială.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending