Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (193)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Constantin Adam îmi dăruieşte o plachetă pe care am simţit-o în palmă ca pe un bulgăre fierbinte de zăpadă. Aparţine soţiei sale, Aurora Adam (născută la Dângeni, la 5 februarie 1951) şi decedată de curând (Botoşani, 21 august 2023). Placheta apare “in memoriam” după dispariţia-i fulgerătoare, fiind o selecţie dintre poeziile pregătite de autoare pentru a le publica. Profesor de limbă şi literatură franceză în mai multe şcoli şi licee din judeţul Botoşani şi Suceava, iar în perioada 1983 – 1990, la Şcoala Gimnazială din Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, Aurora Adam  a fost traducător, publicist, coordonator de cenacluri şcolare şi a altor activităţi culturale. Într-o discuţie cu Grigore Vieru, şi aflând că  predă la Şcoala din Ipoteşti, îi va spune: „Visul meu de aur ar fi să predau Limba şi Literatura Română, nu la Sorbona,  ci la Ipoteşti. Bucură-te stimată profesoară că eşti înconjurată de lumina dulce a Ipoteştilor”. Placheta are un titlu sugestiv: „Lira cu strune de lacrimi…”, cu subtitlul „Prima carte…, Ultima carte…”. Că este  „prima  carte” pe care Aurora Adam ar fi vrut s-o mângâie, sunt de acord. Nu cred că va fi „ultima carte”. Constantin Adam, soţul, va avea puterea să mai scoată o serie de plachete, semnate Aurora Adam, în acest format elegant  care induce fragilitate şi sensibilitate, caracteristici pe care le avea cu asupra de măsură autoarea.  Placheta aceasta, ca o mică bijuterie, conţine 23 de poeme şi interviul pe care mi l-a acordat şi pe care l-am publicat în presa locală.  Să reţinem câteva idei  ale Aurorei Adam: 1. „Din nefericire avem două Românii: cea adevărată, profundă, perenă, şi cea de import, modelată de psihologia „patrioţilor” de contrabandă”; 2. „… o Românie confuză, grăbită să ardă etapele asimilării aproape forţate la nişte valori care nu corespund profunzimii sentimentului românesc de a concepe şi a accepta destinul”; 3. „Mai cred că românul s-a născut poet”; 4. „Generaţia mea a crescut sub semnul poeziei lui Eminescu, Coşbuc, Goga”: 5. „Profesorul de limba română din gimnaziu, dl. Gheorghe Creţu, ne încuraja pe mine şi pe alţi elevi să scriem versuri, versuri ce au apărut în „Scânteia pionierului”, publicaţie naţională pentru elevi ai secolului al XX-lea. Am mai publicat poezii în anii de liceu şi în primii ani de profesorat, dar accesul avizat la poezia de valoare m-a determinat să-mi reevaluez talentul”; 6. „Uneori avem nevoie şi de „demoni” pentru a-i preţui şi mai mult pe îngeri. Eminescu va rămâne Eminescu, iar detractorii lui fie vor pieri în anonimatul mediocrităţii care-i caracterizează, fie îşi vor atrage oprobiul din partea oamenilor oneşti, dacă aceşti denigratori sunt nume consacrate”; 7. „Cred că satul românesc actual trece printr-o profundă criză de identitate. S-au pierdut nu numai multe tradiţii, fenomen explicabil prin evoluţia societăţii, dar ceea ce e foarte dureros,aproape irecuperabil, au început să se piardă valorile morale”.

Am avut prilejul să fiu în apropierea Aurorei Adam. Dialogurile, discursurile şi intervenţiile susţinute  trădau o sensibilitate aparte, cu dese trimiteri spre zona celestă a poeziei, a bunului simţ şi a moralei care venea de acolo, din locul copilăriei. A corespondat pe teme de poezie cu Mitzura Arghezi, l-a apreciat pe Constantin Ciopraga, aşa cum a impresionat-o şi Al. Călinescu. Eminescu şi Blaga i-au fost la inimă. În ceea ce-l priveşte pe Blaga, Aurora Adam ar fi rescris „Luntrea lui Caron” şi ar fi dat în vileag numele acelora care l-au împiedicat să i se acorde Premiul Nobel: „eu nu i-aş ierta, chiar dacă unii dintre ei sunt intraţi în conştiinţa literară a românilor”.

Multe titluri ale poemelor prezente în această plachetă pun în evidenţă personalitatea poetică a Aurorei Adam: „Poem despre Limba română”, „Datorie”, „Crez”, „Chemări”, „Daruri”, „Timp”, „Tărie”, „Moştenire” său „Perenitate” exprimă  sublimări ale stărilor interioare supuse unei solemnităţi cinstite  Orice titlu condensează în el o reflecţie de sorginte psiho-socială., versurile ataşate titlului  sunt o filtrare a realităţii: „Nu spuneţi nimănui / când o lacrimă acoperă un vis. // Pădurea când îşi pierde un ram / doar tremură-n sfâşiere duioasă. //  Şi soarele-şi risipeşte razele / dar nu se înspăimântă niciodată. // Florile-şi răspândesc parfumul / şi pier / fără să se-nfioare. // Dar vă văitaţi tuturor / când v-aţi întors străini / lângă un trecut ce-a fost cândva / al vostru…” („Verticalitate”). Vă propun să procuraţi această plachetă în care veţi găsi versuri şi vorbe ca o terapie de salvare a sufletului românesc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Incendiu la Șendriceni! O magazie a fost cuprinsă de flăcări și a pus în pericol casa și alte anexe

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Șendriceni. O magazie a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit.

 

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șendriceni. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul anexei, dar și acoperișul clădirii. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casă și alte clădiri din gospodărie.

 

Au ars aproximativ cinci metri cubi de lemne de foc, alte bunuri din interiorul magaziei, dar și acoperișul acesteia.

 

Publicitate

Au fost salvate și protejate de foc casa și alte anexe din gospodărie.

 

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

 

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

 

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

 

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

 

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

 

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

 

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

 

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul – 5 iulie

 

Acest sfânt era originar din Trapezunt, de pe țărmul sud-vestic al Mării Negre. Tatăl său era de neam din Antiohia Siriei, iar mama din Colhida (Grecia). Deși, părinții Cuviosului Atanasie doreau ca el să ajungă un soldat viteaz, nu au avut parte nici măcar de creșterea lui deoarece au murit de timpuriu. El a fost crescut de către o călugăriță, care era rudă mai îndepărtată. Într-o zi a venit în Trapezunt un slujitor împărătesc, care văzându-l pe Atanasie și calitățile sale sufletești, l-a luat la Constantinopol și l-a încredințat unui învățător vestit pentru a-l învăța filosofia. Chiar Atanasie a ajuns profesor mai târziu.

Mai târziu a părăsit Constantinopolul împreună cu Cuviosul Mihail Malein, starețul mănăstirii Chiminan din Asia Mică. Acesta l-a tuns în monahism, dându-i numele de Atanasie. După patru ani s-a retras la muntele Athos. Împăratul Nichifor și fratele său Leon patricianul au ascultat rugămintea Cuviosului Atanasie și au zidit în Athos Mănăstirea Maicii Domnului, chilii și case pentru călugări. Cuviosul Atanasie a murit în timp ce înălța un zid în mănăstire, împreună cu alți șase frați călugări. Zidul s-a prăbușit peste ei și i-a omorât pe toți. S-au săvârșit multe minuni la mormântul Cuviosului Atanasie, mulți oameni bolnavi vindecându-se.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Trei autoturisme implicate într-un accident la Saucenița. O femeie, dusă la spital

Publicat

Publicitate

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. O femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind reluată de echipajul SAJ și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Gata cu apelurile fantomă din străinătate. ANCOM blochează numerele cu identitate falsă

Publicat

Publicitate

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.

Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea identității apelantului, scrie Mediafax.

Decizia vizează limitarea fenomenului de „CLI Spoofing”, prin care infractorii apelează în numele unor instituții oficiale sau companii, afișând identități false.

Unele dintre aceste apeluri folosesc și tehnici de tip deepfake generate cu inteligență artificială.

ANCOM a stabilit măsura împreună cu furnizorii de telefonie și cu Poliția Română, pentru a reduce semnificativ astfel de fraude.

Totuși, utilizatorii sunt sfătuiți să rămână vigilenți: să verifice identitatea apelantului, să nu ofere date personale prin telefon și să raporteze apelurile suspecte către autorități.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending