Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (193)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Constantin Adam îmi dăruieşte o plachetă pe care am simţit-o în palmă ca pe un bulgăre fierbinte de zăpadă. Aparţine soţiei sale, Aurora Adam (născută la Dângeni, la 5 februarie 1951) şi decedată de curând (Botoşani, 21 august 2023). Placheta apare “in memoriam” după dispariţia-i fulgerătoare, fiind o selecţie dintre poeziile pregătite de autoare pentru a le publica. Profesor de limbă şi literatură franceză în mai multe şcoli şi licee din judeţul Botoşani şi Suceava, iar în perioada 1983 – 1990, la Şcoala Gimnazială din Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, Aurora Adam  a fost traducător, publicist, coordonator de cenacluri şcolare şi a altor activităţi culturale. Într-o discuţie cu Grigore Vieru, şi aflând că  predă la Şcoala din Ipoteşti, îi va spune: „Visul meu de aur ar fi să predau Limba şi Literatura Română, nu la Sorbona,  ci la Ipoteşti. Bucură-te stimată profesoară că eşti înconjurată de lumina dulce a Ipoteştilor”. Placheta are un titlu sugestiv: „Lira cu strune de lacrimi…”, cu subtitlul „Prima carte…, Ultima carte…”. Că este  „prima  carte” pe care Aurora Adam ar fi vrut s-o mângâie, sunt de acord. Nu cred că va fi „ultima carte”. Constantin Adam, soţul, va avea puterea să mai scoată o serie de plachete, semnate Aurora Adam, în acest format elegant  care induce fragilitate şi sensibilitate, caracteristici pe care le avea cu asupra de măsură autoarea.  Placheta aceasta, ca o mică bijuterie, conţine 23 de poeme şi interviul pe care mi l-a acordat şi pe care l-am publicat în presa locală.  Să reţinem câteva idei  ale Aurorei Adam: 1. „Din nefericire avem două Românii: cea adevărată, profundă, perenă, şi cea de import, modelată de psihologia „patrioţilor” de contrabandă”; 2. „… o Românie confuză, grăbită să ardă etapele asimilării aproape forţate la nişte valori care nu corespund profunzimii sentimentului românesc de a concepe şi a accepta destinul”; 3. „Mai cred că românul s-a născut poet”; 4. „Generaţia mea a crescut sub semnul poeziei lui Eminescu, Coşbuc, Goga”: 5. „Profesorul de limba română din gimnaziu, dl. Gheorghe Creţu, ne încuraja pe mine şi pe alţi elevi să scriem versuri, versuri ce au apărut în „Scânteia pionierului”, publicaţie naţională pentru elevi ai secolului al XX-lea. Am mai publicat poezii în anii de liceu şi în primii ani de profesorat, dar accesul avizat la poezia de valoare m-a determinat să-mi reevaluez talentul”; 6. „Uneori avem nevoie şi de „demoni” pentru a-i preţui şi mai mult pe îngeri. Eminescu va rămâne Eminescu, iar detractorii lui fie vor pieri în anonimatul mediocrităţii care-i caracterizează, fie îşi vor atrage oprobiul din partea oamenilor oneşti, dacă aceşti denigratori sunt nume consacrate”; 7. „Cred că satul românesc actual trece printr-o profundă criză de identitate. S-au pierdut nu numai multe tradiţii, fenomen explicabil prin evoluţia societăţii, dar ceea ce e foarte dureros,aproape irecuperabil, au început să se piardă valorile morale”.

Am avut prilejul să fiu în apropierea Aurorei Adam. Dialogurile, discursurile şi intervenţiile susţinute  trădau o sensibilitate aparte, cu dese trimiteri spre zona celestă a poeziei, a bunului simţ şi a moralei care venea de acolo, din locul copilăriei. A corespondat pe teme de poezie cu Mitzura Arghezi, l-a apreciat pe Constantin Ciopraga, aşa cum a impresionat-o şi Al. Călinescu. Eminescu şi Blaga i-au fost la inimă. În ceea ce-l priveşte pe Blaga, Aurora Adam ar fi rescris „Luntrea lui Caron” şi ar fi dat în vileag numele acelora care l-au împiedicat să i se acorde Premiul Nobel: „eu nu i-aş ierta, chiar dacă unii dintre ei sunt intraţi în conştiinţa literară a românilor”.

Multe titluri ale poemelor prezente în această plachetă pun în evidenţă personalitatea poetică a Aurorei Adam: „Poem despre Limba română”, „Datorie”, „Crez”, „Chemări”, „Daruri”, „Timp”, „Tărie”, „Moştenire” său „Perenitate” exprimă  sublimări ale stărilor interioare supuse unei solemnităţi cinstite  Orice titlu condensează în el o reflecţie de sorginte psiho-socială., versurile ataşate titlului  sunt o filtrare a realităţii: „Nu spuneţi nimănui / când o lacrimă acoperă un vis. // Pădurea când îşi pierde un ram / doar tremură-n sfâşiere duioasă. //  Şi soarele-şi risipeşte razele / dar nu se înspăimântă niciodată. // Florile-şi răspândesc parfumul / şi pier / fără să se-nfioare. // Dar vă văitaţi tuturor / când v-aţi întors străini / lângă un trecut ce-a fost cândva / al vostru…” („Verticalitate”). Vă propun să procuraţi această plachetă în care veţi găsi versuri şi vorbe ca o terapie de salvare a sufletului românesc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending