Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (193)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

MARIN BEŞCUCĂ EVADÂND DIN  LUMEA ORGANICĂ

Pusă sub semnul unei devize care indică un înalt grad de moralitate („Nimic şi Niciodată fără Dumnezeu”), Marin Beşcucă scrie o carte pornind  de  la un şir de interacţiuni epistolare cu Magisterul Gheorghe Pârlea: „Magister – confesiunile unui poet din Grădina Maicii Domnului” (Editura „Hoffman”, Caracal, 2019, cuvânt înainte: Marta-Polixenia Matei).   Adepţii unei convivialităţi remarcabile, merită reţinute câteva  idei din eseul publicat de  Gheorghe Pârlea în revista „Confluenţe literare” şi reluat în  cartea în discuţie: 1. „… l-am descoperit între poeţii care m-au acaparat cu versurile lor, pe originalul poet Marin Beşcucă,  un poet aflat în front, dar fără uniforma „cazonă” care anulează distincţia”; 2. „Marin Beşcucă, unul dintre cei mai spontani şi fluenţi creatori, aşa cum ni se arată mai ales prin intermediul spaţiului virtual”; 3. „Iar poemele dânsului nu-s doar fulguraţii de gând, ci ample demersuri lirice care nu încap câte unul în pagină”; 4. „Receptorii cognitivi (…) îl  asimilează mai mult sau mai puţin ezitant pe poetul Marin Beşcucă actualului curent postmodernist, căci poemele  nu sunt turnate într-un tipar standardizat, cu dimensiuni/coordonate consacrate de către înaintaşi, ci ţin de un registru poetic flexibil, elastic,  ce, în mare, poate fi „patentul” poeziei  de azi”.

Se citeşte greu volumul lui Marin Beşcucă, acesta fiind o alcătuire de mii de idei ivite dintr-un noian de amintiri pliate pe gesturi de mulţumire tuturor, începând cu Dumnezeu, toate într-o devălmăşie care nu deranjează.  Şi aşa ar fi nevoie de o armată de academicieni care să-i rânduiască reflecţiile. Poemele acestui autor mi-au reamintit de un mai vechi punct de vedere al meu, acela că ne ducem viaţa, atât cât ne-o dă Dumnezeu, în trei planuri: al lui „aici”, al lui „acolo” şi al lui „dincolo”.  Planurile sunt despărţite de două porţi. El pot sta închise definitiv, trecerea dintr-un plan în altul fiind imposibilă pentru unii, pentru alţii se deschid cu intermitenţe, sau pot fi larg deschise.  Spre exemplu, lui Brâncuşi poarta dintre  „acolo” şi „dincolo” i s-a deschis larg, fiind chiar „invitat” să treacă, în timp ce pentru Nichita Stănescu s-a deschis cu intermitenţe. O invitaţie „dincolo” (cu intermitenţe!) a primit şi Marin Beşcucă, găsind un loc aproape de divinitate, loc aflat la intersecţia dintre transcendent şi antigeometrie : „IUBIREA nu este un aranjament, /  este un dat spre care tinzi… / ecuaţiile ei nu sunt sistemice, se lucrează individual, /  nici măcar în pereche… / suntem dimpreună până la moarte! / da, când nu e IUBIRE… / dată la dus-întors, ajungem la familia tradiţională / care colcăie de reguli… / DUMNEZEU nu circumscrie, / DUMNEZEU e tot ce e liber! / IUBIREA e dinspre DUMNEZEU, / DUMNEZEU ADEVĂRUL, / Singurul! / restul sunt mici resturi cu sclipire de diamant…” („Îndrăgostitul din mereu”). Sau: „…nodul din gât îmi şopteşte păţania / păcatului originar… / şi tot învăţând să trăiesc, / singur m-am pomenit / devorat de descurajare…/ dar, / dar un paj sparse basmul şi-mi bătu în geam: / DUMNEZEU E ÎNTOTDEAUNA BUN, / ÎNTOTDEAUNA… / deci caută IUBIREA! / şi se desprinse pajul, / lăsându-mă să-mi adun curajul…!” („Iată voinţa supremă”).

Deşi  raportul cu sacrul nu e discontinuu, Marin Beşcucă nu e un religios.

Prima parte a volumului, intitulată „Eu, martorul!”, e  un fel de alee prin memorie pe care se întâlneşte, predominant, cu MAGISTERUL şi cu MĂRŢIŞORUL, două personaje definitorii pentru demersul său poetic şi care  aproape că îl obligă la o cerebralizare puternică.  Şi în acest capitol miza poeziei acestui autor este limbajul. Există o stratificare a versurilor  încât să asigure o logică a demersului, din loc în loc apărând cuvântul scris cu majuscule cu scopul de a stârni interesul cititorului şi a mări importanţa ideii, cum ar fi PUMNUL (şi cel din viaţa Eminului), SUPLICIU, DILIMANDJARO,  IUBIRE, NIMENI, O PARĂ DE PE CER, ALBIILE DORULUI  şi altele nenumărate, cel mai frecvent fiind DUMNEZEU.

Publicitate

Partea a doua, „Confesiuni nerostite”, ar  fi putut constitui un volum separat, aici lipsind cuvintele scrise cu majuscule, poetul invitându-ne să parcurgem textul fiecărui poem asumându-ne calitatea de psiholog.  Redau în integralitatea lui poemul „Ecuaţia aducerii aminte”, unul care duce spre Blaga, când vorbea despre Lumea organică şi Lumea transcendenţei şi la Vasile Voiculescu, cel care aşeza totul într-un sistem cartezian: „…nostalgii abia-nflorite / dau farmec / în toată căderea frigului / care mi-a amorţit privirile… / văd curbiliniu / o linearitate poetică / fugită din aritmetică, ecuaţia aducerii aminte / şi-a pierdut teoria, / pare condamnată / la rămânere nerezolvată… / un fel de feciorie / a neîmplinirii / scoasă din adâncuri de mări / precum o apocalipsă / în imagine răsturnată… / mişcarea făcliei invită la somn, / dar refuz! / visarea mă ţine cu ochii în sus / de unde ştiu că m-am năzărit / ca o lucire,  / smulsă din abis! / marea orânduială nu are nevoie / de filozofii, / şi se trebuie ştiut: / numai în poezie se nasc nostalgii…! / ecuaţii împrăştiate de timp lugubru / îşi cer necunoscutele în desen ambiguu, / să nu-ntrebaţi cum le rezolvă poetul!” Revenind la  Blaga,  acesta observa că trecerea din Lumea organică în Lumea Transcendentală se face prin „înălţarea în ortodoxie”.  O face şi Marin Beşcucă  prin poezie şi însoţit  de MAGISTER (Gheorghe Pârlea), MĂRŢIŞOR (Marta-Polixenia Matei), SENIORUL (Corneliu Coposu) şi MIHAI ÎNTÂI DE ROMÂNIA.

Oricum,  autorul de faţă a evadat din Lumea organică,  sedimentând „dincolo” toate intimităţile.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului

Publicat

Publicitate

Președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici, va face parte din conducerea camerei superioare a Parlamentului.
După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federovici a fost aleasă să ocupe una dintre cele patru funcții de secretar. Din partea celorlalte partide politice, secretari au fost aleși: Vasile Blaga (PNL), Cristian Ghinea (USR) și Niculina Stelea (AUR).
„Mulțumesc colegilor pentru nominalizare și susținerea pentru ocuparea acestei funcții. Este o onoare și o responsabilitate deosebită să fiu parte a echipei care va coordona activitatea camerei superioare a Parlamentului. Vă asigur că voi munci cu dedicație pentru a susține valorile și principiile în care credem cu toții, pentru a face ca Senatul să fie un loc al dialogului și al soluțiilor eficiente. Alegerea în funcția de secretar al Senatului reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii pe care am depus-o până acum, ci și importanța pe care o are județul nostru în arhitectura statului român. Mulțumesc botoșănenilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat echipei PSD Botoșani!
Mulțumesc echipei PSD Botoșani, primarilor și consilierilor pentru susținere!
Împreună vom continua pe drumul dezvoltării județului nostru drag!”, a declarat Doina Federovici.
În primele două mandate de senator, Doina Federovici a mai deținut funcțiile de chestor și vicepreședinte al Senatului.
Pe lângă cei patru secretari, din Biroul Permanent al Senatului mai fac parte patru vicepreședinți și patru chestori. Grupul PSD va avea doi vicepreședinți (Robert Cazanciuc și Paul Stănescu), precum și un chestor (Marius Dunca).

 

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Grupului Vocal al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi au adus bucurie în două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Vineri, 20 decembrie, elevii Grupului Vocal al Liceului ”Regina Maria” din Dorohoi, coordonați de părintele profesor Șoptică Ciprian, au adus bucurie și lumină în inimile celor mai încercați, colindând la două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani, scrie slovacrestina.com.

Primul popas al colindătorilor a fost la Centrul Creștin de Bătrâni ”Casa Simeon” din Răchiți, județul Botoșani. Colindele tinerilor care au fost însoțite de emoție și dăruire, au transformat ziua într-o sărbătoare a sufletului, iar bătrânii au fost profund mișcați de gestul lor.

Ulterior, colindătorii s-au îndreptat către CIAPAD „Sf.Daniel” Leorda din cadrul DGASPC Botoșani . Aici, rezidenții au fost întâmpinați în biserica din cadrul complexului cu colinde tradiționale care au creat o atmosferă emoționantă, încărcată de speranță și căldură sufletească. Fiecare vers al colindelor a fost primit cu zâmbete și lacrimi de recunoștință, iar elevii au reușit să aducă alinare și bucurie celor aflați în suferință.

”A venit la noi Domn Bunu’ ” aceste cuvinte au fost laitmotivul unei zile în care prin versurile colindelor, elevii au vestit nașterea Domnului, Soarele cel luminos care a coborât pe pământ pentru a aduce pace,bucurie și alinare celor încercați.

Inițiativa a fost posibilă și datorită implicării domnului director Emil Sticea, care a avut un rol crucial în organizarea acestui parteneriat. Eforturile sale de a conecta lumea educațională cu cea a persoanelor aflate în dificultate au fost esențiale pentru succesul acestei acțiuni caritabile. ”Într-un timp al bucuriei și speranței, cum sunt sărbătorile de iarnă, astfel de gesturi ne învață cât de mult contează să fim aproape de cei aflați în nevoie.” Acțiunea elevilor de la Liceul ”Regina Maria” a reușit să îmbine frumusețea colindelor tradiționale cu spiritul caritabil ei oferind rezidenților centrelor vizitate și câte un mic dar care să le aducă aminte de acest frumos moment.

“Vin colindători cinstiți, și urează să trăiți, s-aveți pacea Domnului, dragostea și harul Lui, bucuria cerului …” cu această urare au încheiat tinerii ziua, lăsând în urmă zâmbete și pace în inimile celor colindați. FOTO (pr. Șoptică Ciprian)

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Elevii Liceului Tehnologic „Elie Radu” Botoșani au dus daruri la Grădinița Girotondo și Centrul Maternal „Micul Prinț”

Publicat

Publicitate

Ultima săptămână de școală a Modulului II a fost una plină de activități făcute din drag pentru cei de lângă noi. Săptămâna a început cu o vizită la copiii de la Grădinița Girotondo de la Răchiți cărora le-am dus cadouri și am făcut schimb de colinde. Cadourile au constat în jucării și dulciuri donate de elevii și profesorii din liceului nostru. După ce s-au împărțit cadouri și s-au auzit colindele au început îmbrățișările, și cei mici dar și cei mari au fost darnici cu îmbrățișările.

Miercuri grupul de colindători ai liceului și-au bucurat profesorii și personalul auxiliar cu un mini spectacol de colinde și urături în cancelaria liceului unde au fost răsplătiți de profesori și direcțiunea liceului cu bunătăți conform datini de Crăciun.

Joi grupul de colindători ai liceului, îmbrăcați în costume tradiționale au străbătut orașul pentru a ajunge la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani unde au fost primiți de inspectorul general prof. Bogdan Suruciuc împreună cu colegii inspectori. A fost prima lor participare la această activitate pe care ISJ Botoșani o organizează în fiecare an. Elevii au fost foarte încântați de atmosfera și bunăvoința cu care au fost primiți, motiv pentru care au promis că vor spune prezent și la activitatea de anul viitor.

Ultima activitate din săptămână a fost vizita la Centrul Maternal ”Micul Prinț” unde am dus cadouri și dulciuri pentru copiii micuți ai mamelor minore aflate în centru. Legătura noastră cu personalul care administrează unitatea ”Micul Prinț” este foarte strânsă deoarece avem înscrisă la cursurile liceului nostru o mămică minoră cu un bebeluș de 6 luni pe care o susținem în demersul ei de a nu abandona școala. Aici elevii noștri au fost foarte încântați de cei copii, i-au luat în brațe au făcut fotografii împreună și chiar le-au cântat o colindă micuților.

Forțu Dana Magdalena, consilier educativ: „Suntem foarte mândri de ceea ce am realizat în această săptămână. Le mulțumesc elevilor noștri care au participat la activități și s-au implicat în donații, pentru inimile lor mari și dorința de a dărui și celorlalți din puținul lor. Sunt niște copii minunați care alături de profesorii lor la fel de minunați au reușit să aducă bucurii în sufletele celor mari și mici în această săptămâna.”

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânără de 31 de ani din Botoșani, dată dispărută de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 31 de ani, care, din luna august a.c.,se afla la muncă în Olanda, iar pe data de 8 decembrie, ar fi trebuit să revină la domiciliu, conform contractului, însă acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu și-a contactat familia.

Ferbei Alexandra Vasilică are următoarele semnalmente: înălțime: 1,60m, greutate 60 kg, păr blond, ochi căprui, fără semne particulare.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending