Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (185)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„Cafeneaua literară” nr. 4 din 2023. Eugen Dorcescu definind metafora: „După opinia noastră,metafora este expresia lingvistică a unei identificări ontologice. Structurile ei  formale elementare, întotdeauna substantivale, sunt fie coalescente, fie implicate (structuri metaforice simple). Deseori, însă, structurile substantivale contaminează verbul şi adjectivul, construind (ca urmare a unei viziuni artistice coerente) o structură metaforică complexă. Aceasta reproduce „figura”, „forma” a ceea ce numim, curent,  realitate, altfel spus, reproduce „alcătuirea”, „structura” contingenţei: acord activ, neliniştit, viu între substanţă, acţiune, calitate.  Fenomenul contaminării verbului şi adjectivului de către substantiv grefat, ori mai multe (care, la rându-le, pot induce verbe şi adjective). Grefa este o prelungire (o extensie) a metaforizării iniţiale, o acumulare semantică (nu o contaminare). Aceasta ni se pare a fi schema ideală a metaforei, în ce priveşte structurile formale. Analiza relevă, fireşte, o seamă de abateri de la acest tipar, abateri care,  până la un punct, pot fi, ele însele, ordonate: coalescenţe difuze, serii sinonimice, constelaţii metaforice, metafore implicate cu termenul figurat eliptic”;

Publicitate

“Cafeneaua literară” nr. 4 din 2023. Eugen Dorcescu  despre structura semantică a metaforei: “Cât priveşte structura semantică, ne oprim la trei mari capitole: personificarea (nonuman – uman), depersonificare (uman – nonuman) şi transferal ontologic (nonumaqn – nonuman). Toate trei derivă din releul tutelar identitate – alteritate, particularizându-l în diferite chipuri, aşa cum probează, în desfăşurările ei concrete, analiza componenţială. Avem de consemnat, în plus, sinteza  personificare – depersonificare.  În această sinteză vedem mecanismul profund al simbolului artistic.  Altfel spus, în definirea noastră, simbolul este expresia lingvistică a unei realităţi antropo-cosmice, a unui anthropos – ergon. (Hyperion, spre exemplu,  este – simultan şi deopotrivă –  individ uman şi astru: “răsare”, “străluce”, “duce corăbii”, “îi cade dragă fata” etc. etc.). Tabloul metaforic propus de noi, în întregul său, ni se pare logic, întemeiat conceptual, suficient de bine argumentat disociativ ( desparte inducţia de grefă), precum şi conform cu  alcătuirea şi devenirea lumii create, cu  alcătuirea şi devenirea în timp şi spaţiu, a făpturii. De aceea îndrăznim a-l crede mai operational, mai eficient, în plan hermeneutic, decât cel derivate din  viziunea lineară a “metaforei filate”;

“Cafeneaua literară” nr. 4 din 2023.  Eugen Dorcescu despre natura simbolică a lui Hyperion: 1. “… personaj axial, intens definitoriu, al întregii literaturi române, el certifică, validează, importanţa şi utilitatea gnoseologică a perspectivei filosofice asupra metaforei, dincolo, şi mai presus, de perspectivele lingvistică, stilistică, poetică”; 2. “Hyperion este perfecţiunea însăşi, fiindcă este misterul însuşi, desăvârşit şi sublim: ASTRUL – OM, OMUL – ASTRU. Nu alegorie, nu joc imaginativ, ci creaţie absolută, genuin, reproducând semantismul, inepuizabil în supraraţionalitate, şi în iraţionalitatea sa, al Creaţiei”; 3. “Omul eminescian este, deci, o sinteză între semele uman şi astral, cel mai extins şi mai nobil ecart în oicumena. Există şi alte simboluri antropocosmice în literatura română, dar nu au o atare anvergură”; 4. ”În viziunea lui Mihai Eminescu, omul desăvârşit este o făptură uranică. Am putea conchide, aşadar, că poporul român, în viziunea Poetului total al literaturii române, este, în excelenţa sa, un popor astral. Geniul eminescian, sublim,  eteric, celest, extrage, din abisul fiinţei, şi ipostaziază componenţa astrală a poporului român. Nimeni şi nimic nu ne-a dus atât de sus pe scala Existenţei”; 5. „De aceea, capodopera eminesciană „LUCEAFĂRUL”, configurând orizontul cel mai îndepărtat şi mai înalt, pe verticală, pe axa profunzimii, în plan spaţial, spiritual şi estetic, este, şi va rămâne, mereu,  dincolo de vremuri şi de oameni, cartea de identitate a poporului român”;

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending