Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (176)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

ZIG – ZAG BOTOŞĂNEAN

 

Găsesc, printre însemnările mele,  câteva referiri la George Enescu selectate de Iancu Stoianovici dintr-un articol semnat de M. Vessereau în “Le Monde Musical” (1934), cu regretul că nu am notat şi sursa: 1. “o afirmaţie picantă a lui Enescu privind “defectele” sale din copilărie: “Eram leneş, mincinos, orgolios. Egoist, deasemeni: un mic Harpagon”; 2. “orgolil copilului ce a pretins profesorului Eduard Caudella să-I cânte el primul pentru a-şi cunoaşte “adversarul”; 3. “orgoliul adolescentului care a pierdut premiul I la Conservatorul din Paris fiindcă lucrarea sa de concurs nu a respectat “regulile casei”; 4. “când i s-a interpretat prima lucrare – “Poema română” – la Colonne, emoţia sa cea mare nu a fost pentru un eventual insucces nici pentru aprecierile cronicarilor ci, ascuns după un décor în timpul repetiţiilor, ea s-a declanşat urmărind instrumentiştii ce încercau să-i   descifreze gândurile”; 5. “de unde această putere supraomenească de a depăşi cu atâta înţelepciune vicisitudinile vieţii? Această forţă are un caracter net religios”; 6. “cei care l-au privit când, cu vioara în mână, asculta orchestra la începutul concertului de Beethoven, şi-au amintit de atitudinile asemănătoareîntrezărite în spatele iconostasului în Biserica română din strada Jean de Beauvais. Când în Andantele aceluiaşi concert figura lui transcende în meditaţie şi corpul lui se repliază, ca şi sunetul, hrănit divin, arzând interior ca un vis extatic, se simte că aces tom nu traduce adoraţia panteistă a Domnului, ci el îl vede, aici, în faţa voastră”;

În  “Observator cultural” nr. 857 din 2017, Cristina Manole  susţine rubrica “Lecturi în vremuri de austeritate”. Unul dintre cei patru autori, prezentaţi în acest număr, este şi botoşăneanul Constantin Iftime, făcându-se referire la recentul său roman „Copiii sălbatici” (Editura „Cartea Românească”, 2016). Reţin: 1.  „Copiii sălbatici” este un roman cu puternice inserturi sociale şi politice, o naraţiune despre lumea ce fojgăie în aglomerările urbane constituite în anii comunismului multilateral dezvoltat, cu oameni de toate felurile, dar şi cu dobitoace care parazitează universul din jurul lor. Se mănâncă, se bea, se trăieşte cum-necum, abjecţia e la ea acasă, nemulţumirea capătă diverse forme, protestul nu explodează, iar Miliţia, Partidul şi securitatea controlează binele şi răul”; 2. „Sunetele devin limbaj, imaginile se intercalează, se suprapun, haosul, mizeria, disperarea de a trăi şi de a muri devin locuri comune”; 3. „ Acest roman halucinant seamănă cu un film de Mircea Daneliuc. Utilizarea la tot pasul a diminutivelor – „cerculeţ”, sânişor”, „motoraş”, „cafeluţă” etc. –  duce la accentuarea grotescului”; 4. „Avem explozia şi implozia deopotrivă a toposului comunist românesc din faza sa de disoluţie, avem o umanitate care supravieţuieşte acestui univers absurd şi grotesc”; 5. „Nu lipsesc din cadru Securitatea şi securiştii – subiect de actualitate încă”;  6. „dacă citim detaşaţi de  biobibliografia lui Constantin Iftime, avem un roman excelent. Dacă pune,m cartea într-o abuzivă relaţionare cu mişcările browniene aşle vieţii literare actuale, putem strâmba din nas. Cine mai e şi Iftime ăsta? Ar fi păcat. Realmente! Constantin Iftime dă, la 60 de ani, primul său roman de mare suflu epic. Merită măcar citit”;

 

Publicitate

Puncte de vedere ale lui  Eminescu despre sat (vezi Constantin Amăriuţei în „Jurnalul literar” nr. 30 din 1997): 1. „singura civilizaţie firească era acea ieşită din raportul omului cu natura: civilizaţia pădurii, a câmpului, a plaiului”; 2. „satul era unul de păstori, de agricultori, de oieri”; 3. „singura clasă românească perfect pozitivă este cea ţărănească”; 4. „pune pe acelaşi plan pe ţăran şi pe boier: amândoi aparţin civilizaţiei săteşti”; 5. „munca sfântă este cea raportată la natură, singurii care sfinţesc locul sunt ţăranii şi boierii, şi nu munca raportată la maşini”;

Constantin Amăriuţei, în „Jurnalul literar” nr. 30 din 1977,  prezintă câteva idei ale lui Constantin Rădulescu-Motru despre sat: 1. „introduce doctrina „românismului” ca spiritualitate de renaştere a neamului”; 2. „începuturile de civilizaţie românească sunt de tip sătesc, acolo aflându-se vitalitatea neamului”; 3. „propunea (în 1937) organizarea statului ţărănesc din punct de vedere sanitar, administrativ şi economic”; 4. „să se  păstreze „spiritul de autonomie” al satului, acela de veacuri”; 5. „satul să fie o cetate a românismului”; 6. „dacă moare satul, moare şi statul românesc”; 7. „regenerarea României trece prin sat”; 8. „satul cimentează conştiinţa naţională de tip social”; 9. „satul este minunea istorică a continuităţii poporului românesc pe pământul Daciei”; 10. „fără autonomia satului n-ar fi fost naţiunea română”;

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Wizz Air lansează o funcție prin care poți cere ușor compensații în cazul întârzierilor și anulărilor de zboruri

Publicat

Publicitate

Wizz Air, compania preferată de români în călătoriile cu avionul prin Europa, a lansat oficial funcția „My Journey” în aplicația sa mobilă. Noul serviciu este disponibil începând cu 9 iulie și se actualizează prin aplicație.

Funcția oferă pasagerilor un plus de control și transparență în momentele neplăcute cauzate de întârzieri sau anulări de zbor.

Pasagerii pot astfel să își gestioneze zborurile și să ceară compensații direct prin telefon în cazul întârzierilor sau anulărilor. Funcția oferă actualizări instantanee despre starea zborului, inclusiv check-in, ora îmbarcării și numărul porții.

Noua funcție „My Journey” – control total asupra călătoriei
Prin „My Journey”, clienții pot verifica în timp real statusul zborului, pot face check-in, afla ora exactă de îmbarcare și numărul porții.

În plus, pasagerii pot afla dacă au dreptul la vouchere pentru masă sau cazare la hotel și pot solicita în aplicație toate beneficiile la care sunt îndreptățiți, inclusiv mese, cazare și despăgubiri.

Clienții afectați de perturbări pot examina și selecta alternative de călătorie prin aplicație – de la rezervarea unui alt zbor până la rambursarea biletului sau acceptarea unei noi propuneri de zbor din partea Wizz Air, informează Mirror.

Publicitate

„Nu este vorba doar de zbor, ci de sentimentul de control în acele momente frustrante”, a declarat Boglarka Spak, șefa departamentului de experiență a clienților Wizz Air, potrivit Mediafax.

Ea a subliniat că lansarea vine în perioada de vârf a verii, când mai multe zboruri sunt afectate de perturbări legate de vreme și controlul traficului aerian.

Funcția „My Journey” este lansată ca actualizare a aplicației în etape, începând cu 9 iulie. Aplicația Wizz Air a fost descărcată de 35 de milioane de ori până în prezent.

Citeste mai mult

Educație

A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a pentru admiterea la liceu

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat vineri că a fost publicată ierarhia la nivel județean/a municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a, alături de listele cu specializările, liceele și școlile din județe pe siteul https://admitere.edu.ro/.

Ministerul Educației și Cercetării a informat joi că în urma reevaluării lucrărilor contestate la Evaluarea națională (clasa a VIII-a), ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 83,2%, în creștere cu 0,1% (122 de elevi) față de rezultatele inițiale.

JUDEȚUL BOTOȘANI: vizualizarea ierarhiei

În anul 2024, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 74,5%.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării, a crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 75 la 85 față de 74 în anul 2024.

Rata de participare a fost de 95,6%: 152.235 de absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți dintr-un total de 159.229 absolvenți înscriși. Dintre aceștia, 25.618 candidați (16,8%) au obținut medii sub 5. Trei elevi au fost eliminați (toți la proba de Limbă și literatură română), lucrările acestora fiind notate cu 1.

Publicitate

În prima etapă a admiterii în învățământul liceal de stat din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 14 – 21 iulie. Tot în acest interval sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/ transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026 va avea loc în data de 23 iulie. Ulterior, între 24 și 29 iulie, dosarele de înscriere vor fi depuse în unitățile de învățământ liceal în care candidații au fost repartizați. Soluționarea situațiilor speciale post-repartizare, la nivelul comisiilor județene de admitere/comisia municipiului București, este programată în zilele de 30 iulie și 1 august.

A doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat, rezervată elevilor din seria curentă, precum și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor în anul școlar 2025 – 2026 se desfășoară în intervalul 1 – 19 august. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 26 de ani, din Hilișeu Horia, a condus cu o alcoolemie de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un bărbat, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată, din anul 2020.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hilișeu Horia, care rula cu viteză peste limită legală.

Publicitate

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Fructele proaspete și transportul pe calea ferată, în topul scumpirilor din ultimul an

Publicat

Publicitate

Fructele proaspete, transportul pe calea ferată și serviciile de igienă și cosmetică s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce zahărul, gazele sau serviciile de telefonie au avut prețuri mai mici, în iunie 2025 față de iunie 2024, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

La capitolul alimente, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, care în iunie aveau prețuri mai mari cu 33,47% față de iunie 2024, citricele și alte fructe meridionale, cu prețuri mai mari cu 18,37%, legumele și conservele de legume, cu un plus de 11,78%, și cafeaua – 11,59%. Singurul produs alimentar care s-a ieftinit este zahărul, cu o scădere de preț de 3,76%.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, alături de energia termică, care a înregistrat creșteri de preț de 13,63%, în topul scumpirilor se află tricotajele, cu prețuri mai mari cu 7,30%, și cărțile, ziarele și revistele – plus 6,74%. Tarifele la gaze erau mai mici cu 3,15% în luna iunie față de perioada similară din anul trecut.

La capitolul servicii, cele mai importante creșteri ale tarifelor au fost înregistrate la CFR (plus 16,92%), igienă și cosmetică (plus 14,30%) și servicii poștale (plus 12,10%). Pe de altă parte, serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 3,63% în ritm anual în luna iunie iar transportul aerian cu 1,38%.

Rata anuală a inflației a urcat la 5,7% în luna iunie 2025, de la 5,45% în luna mai, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 7,36%, serviciile cu 7,05% iar mărfurile nealimentare cu 3,9%.

Banca Națională a României a atenționat, în 8 iulie, că rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, situându-se mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.

Publicitate

În luna mai, banca centrală a revizuit în creștere, la 4,6%, de la 3,8% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2025.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending