Connect with us
Publicitate

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (176)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

ZIG – ZAG BOTOŞĂNEAN

 

Găsesc, printre însemnările mele,  câteva referiri la George Enescu selectate de Iancu Stoianovici dintr-un articol semnat de M. Vessereau în “Le Monde Musical” (1934), cu regretul că nu am notat şi sursa: 1. “o afirmaţie picantă a lui Enescu privind “defectele” sale din copilărie: “Eram leneş, mincinos, orgolios. Egoist, deasemeni: un mic Harpagon”; 2. “orgolil copilului ce a pretins profesorului Eduard Caudella să-I cânte el primul pentru a-şi cunoaşte “adversarul”; 3. “orgoliul adolescentului care a pierdut premiul I la Conservatorul din Paris fiindcă lucrarea sa de concurs nu a respectat “regulile casei”; 4. “când i s-a interpretat prima lucrare – “Poema română” – la Colonne, emoţia sa cea mare nu a fost pentru un eventual insucces nici pentru aprecierile cronicarilor ci, ascuns după un décor în timpul repetiţiilor, ea s-a declanşat urmărind instrumentiştii ce încercau să-i   descifreze gândurile”; 5. “de unde această putere supraomenească de a depăşi cu atâta înţelepciune vicisitudinile vieţii? Această forţă are un caracter net religios”; 6. “cei care l-au privit când, cu vioara în mână, asculta orchestra la începutul concertului de Beethoven, şi-au amintit de atitudinile asemănătoareîntrezărite în spatele iconostasului în Biserica română din strada Jean de Beauvais. Când în Andantele aceluiaşi concert figura lui transcende în meditaţie şi corpul lui se repliază, ca şi sunetul, hrănit divin, arzând interior ca un vis extatic, se simte că aces tom nu traduce adoraţia panteistă a Domnului, ci el îl vede, aici, în faţa voastră”;

În  “Observator cultural” nr. 857 din 2017, Cristina Manole  susţine rubrica “Lecturi în vremuri de austeritate”. Unul dintre cei patru autori, prezentaţi în acest număr, este şi botoşăneanul Constantin Iftime, făcându-se referire la recentul său roman „Copiii sălbatici” (Editura „Cartea Românească”, 2016). Reţin: 1.  „Copiii sălbatici” este un roman cu puternice inserturi sociale şi politice, o naraţiune despre lumea ce fojgăie în aglomerările urbane constituite în anii comunismului multilateral dezvoltat, cu oameni de toate felurile, dar şi cu dobitoace care parazitează universul din jurul lor. Se mănâncă, se bea, se trăieşte cum-necum, abjecţia e la ea acasă, nemulţumirea capătă diverse forme, protestul nu explodează, iar Miliţia, Partidul şi securitatea controlează binele şi răul”; 2. „Sunetele devin limbaj, imaginile se intercalează, se suprapun, haosul, mizeria, disperarea de a trăi şi de a muri devin locuri comune”; 3. „ Acest roman halucinant seamănă cu un film de Mircea Daneliuc. Utilizarea la tot pasul a diminutivelor – „cerculeţ”, sânişor”, „motoraş”, „cafeluţă” etc. –  duce la accentuarea grotescului”; 4. „Avem explozia şi implozia deopotrivă a toposului comunist românesc din faza sa de disoluţie, avem o umanitate care supravieţuieşte acestui univers absurd şi grotesc”; 5. „Nu lipsesc din cadru Securitatea şi securiştii – subiect de actualitate încă”;  6. „dacă citim detaşaţi de  biobibliografia lui Constantin Iftime, avem un roman excelent. Dacă pune,m cartea într-o abuzivă relaţionare cu mişcările browniene aşle vieţii literare actuale, putem strâmba din nas. Cine mai e şi Iftime ăsta? Ar fi păcat. Realmente! Constantin Iftime dă, la 60 de ani, primul său roman de mare suflu epic. Merită măcar citit”;

 

Puncte de vedere ale lui  Eminescu despre sat (vezi Constantin Amăriuţei în „Jurnalul literar” nr. 30 din 1997): 1. „singura civilizaţie firească era acea ieşită din raportul omului cu natura: civilizaţia pădurii, a câmpului, a plaiului”; 2. „satul era unul de păstori, de agricultori, de oieri”; 3. „singura clasă românească perfect pozitivă este cea ţărănească”; 4. „pune pe acelaşi plan pe ţăran şi pe boier: amândoi aparţin civilizaţiei săteşti”; 5. „munca sfântă este cea raportată la natură, singurii care sfinţesc locul sunt ţăranii şi boierii, şi nu munca raportată la maşini”;

Constantin Amăriuţei, în „Jurnalul literar” nr. 30 din 1977,  prezintă câteva idei ale lui Constantin Rădulescu-Motru despre sat: 1. „introduce doctrina „românismului” ca spiritualitate de renaştere a neamului”; 2. „începuturile de civilizaţie românească sunt de tip sătesc, acolo aflându-se vitalitatea neamului”; 3. „propunea (în 1937) organizarea statului ţărănesc din punct de vedere sanitar, administrativ şi economic”; 4. „să se  păstreze „spiritul de autonomie” al satului, acela de veacuri”; 5. „satul să fie o cetate a românismului”; 6. „dacă moare satul, moare şi statul românesc”; 7. „regenerarea României trece prin sat”; 8. „satul cimentează conştiinţa naţională de tip social”; 9. „satul este minunea istorică a continuităţii poporului românesc pe pământul Daciei”; 10. „fără autonomia satului n-ar fi fost naţiunea română”;

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Un șofer a vrut să scape de dosarul penal mituind un polițist. El a fost prins beat la volan

Publicat

Șoferul din Botoșani i-a trimis unui alt agent de poliție un mesaj, în care îi oferea 1.000 de euro ca să-l ajute să scape de urmărirea penală, scrie Adevărul.

Ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal și au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui bărbat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului și pentru dare de mită.

Totul s-a întâmplat pe 13 aprilie2022, în jurul orelor 02:10, când șoferul a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție de frontieră din cadrul S.P.F. Dorohoi, împrejurare în care, bărbatul de la volan a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0.65mg/l alcool pur în aerul expirat.

Astfel, șoferul a fost condus la o unitate spitalicească, în vederea recoltării de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind emis ulterior buletinul de analiză toxicologică din care a rezultat că inculpatul în cauză a avut 1,58 g 0/00, respectiv 1,47 g 0/00  alcool pur în sânge.

Cinci luni mai târziu, bărbatul a încercat să scape de dosarul penal cu o mită de 1.000 de euro. Planul nu a funcționat.

”La data de 14.09.2022, în urma unei discuții pe o aplicație mobilă, inculpatul în cauză i-a oferit agentului de poliție din cadrul I.P.J. Botoșani – Secția de Poliție Rurală nr. 6 Pomîrla, cu titlu de mită suma de 1.000 de euro, pentru ca acesta să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să nu efectueze cercetări în dosarul penal în care avea calitatea de inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului”, potrivit DGA.

Agentul de poliție a refuzat suma de bani oferită cu titlu de mită și s-a prezentat la sediul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, fiind sesizate de îndată organele de urmărire penală.

Pe 13 septembrie 2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani a emis rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a bărbatului pentru conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi pentru dare de mită.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: „Bădița Isidor”, ctitorul Mănăstirii Știubieni, a plecat în veșnicie. L-a plâns tot satul

Publicat

Comunitatea din Știubieni este în doliu, după ce Mihai Isidor Dămii, „Bădița” cum îi spunea lumea, a trecut în veșnicie, luând cu sine un noian de fapte de bune în cei 98 de ani în care a slujit lui Hristos și semenilor. De numele său se leagă realizări incredibile care i-au asigurat un loc în memoria celor care au rămas să îi  cinstească jerfa, dar cu siguranță unul și în Împărăția Sa.

Joi, aşezământul monahal de la Mănăstirea Ştiubieni, aflat pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, s-a aflat cernit, apăsător, chiar dacă soarele a dogorit. Zeci de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Isidor Dămii, după ce de dimineață a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii viață de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu P.S.Varlaam Ploieşteanul, un moment de mare încărcătură duhovnicească, de o frumusețe de care se învrednicesc doar oamenii care s-au sfințit în această viață. „Domnul Iisus Hristos, Dumnezeul nostru, Care a dat sfinţilor Săi ucenici şi apostoli dumnezeieştile porunci ca să lege şi să dezlege păcatele celor căzuţi, şi de la dânşii asemenea şi noi am primit putere să facem aceasta, să te ierte pe tine, fiule duhovnicesc, Mihai Isidor, de tot ce ai greşit în viaţă ca om, cu voie sau fără voie; acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”, a rostit duhovnicul său, Melchisedec Sandu, în plânsul tăcut al familiei și tuturor celor care l-au iubit pe „Bădița”.

Mihai Isidor Dămii a fost înmormântat în curtea mănăstirii, la doi pași de ctitoria sa, închinată Sfântului Nectarie la care avea o evlavie profundă.

Patriarhul României a trimis o scrisoare de condoleanțe

 

Preafericitul Daniel, patriarhul României, a trimis o scrisoare de condoleanțe, în care care a enumerat câteva dintre faptele de credință cu care Isidor Dămii a plecat la Domnul :

„Am aflat cu multă durere de trecerea din această viaţă a unchiului Preasfinţiei Voastre, domnul Mihai Dămii, fiu vrednic al Bisericii Ortodoxe Române.

Domnul Mihai Dămii s-a născut la data 24 septembrie 1925, în satul Ştiubieni din judeţul Botoşani. A fost căsătorit cu Ana, având împreună trei fete, prezente astăzi la înmormântarea tatălui lor.

încă din tinereţea sa, domnul Mihai Dămii a fost perceput în comunitate ca fiind un om de încredere, harnic şi respectat. Când episcopul Adrian Botoşăneanul, fiu al satului, a început construirea unei biserici de mari dimensiuni în satul Ştiubieni, între anii 1973-1978, în plin comunism, el şi-a ales câţiva oameni de încredere. Aceştia au fost epitropul Mihai Dămii, colegul de clasă şi prietenul din copilărie al episcopului şi vrednicul şi curajosul preot Emilian Moruz.

Tot în plin comunism, domnul Mihai Dămii, folosind camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani.

Cu prilejul sfinţirii bisericii din Negreni, filie a parohiei Ştiubieni, a avut onoarea de a-1 întâmpina, iar mai apoi de a-1 avea ca oaspete pe marele Mitropolit Iustin Moisescu al Moldovei.

De asemenea, cu prilejul unei vizite pastorale la şantierul bisericii noi din Ştiubieni, a fost vizitat de Mitropolitul Teoctist al Moldovei, însoţit de Episcopul Adrian Hritcu”, a transmis patriarhul României.

 

O viață în slujba lui Dumnezeu

De numele soților Mihai Isidor și Ana Dămii se leagă ctitorirea Mănăstirii Știubieni, unde a contribuit cu terenul și cu tot ce a fost nevoie ca PS Varlaam Ploieșteanul, celălalt ctitor, să ridice mândrețe de lăcaș.

Tot Mihai Dămii a fost cel care s-a „zbătut”pe vremea comunismului, atunci când bisericile erau dărâmate și mănăstirile închise, să fie ridicată Catedrala din Știubieni, folosindu-se de calitatea sa de epitrop.  Lucrările au cuprins perioada 1973-1978 și s-au derulat  prin osteneala pr. Emilian Moruz şi cu sprijinul P. S. Adrian Hriţcu, fiu al satului, atunci arhiereu vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei și cu contribuția lui MIhai Isidor Dămii. Biserica din perioada 1973-1978 s-a construit în jurul bisericii vechi, care a fost apoi demolată şi scoasă din biserica nouă, care s-a sfinţit la 30 iulie 1978.

A folosit camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani

Și nu s-a oprit aici. Și-a îngrijit de suflet, participând activ la toate slujbele din sat, sprijinind cu tot ce a fost posibil biserica din sat, până când s-a oferit ocazia să se ridice în zonă o mănăstire, la inițiativa Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul. A donat suprafața de teren și a ajutat cu bani și tot ce a fost nevoie pentru a vedea lăcașul monahal gata de închinare.

Aproape toată averea sa a cheltuit-o ajutând oamenii din sat și biserica, fiind neobosit când era vorba să poposească pe meleagurile din Știubieni vreun ierarh. În casa sa s-a așezat să se odihnească chiar și Preafericitul Daniel, în perioada când era mitropolit al Moldovei, dar și arhiepiscopul românilor din EUropa, vrednicul de pomenire IPS Adrian Hriţcu, născut chiar la Știubieni.

Mihai Isidor Dămii a trecut la cele veșnice la venerabila vârstă de 98 de ani și va rămâne în amintirea comunității fiind un om extrem de onest, cel mai gospodar și cel mai evlavios. S-a jertfit pentru credința sa profundă în Hristos și a lăsat în urma sa un loc lăcaș de rugăciune unde oamenii care intră pentru prima dată ajung să-și închine viața lui Dumnezeu.

 

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi. Zeci de mașini controlate, amenzi pe capete

Publicat

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere în zona de competență.

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 176 de persoane și au fost controlate 163 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 47 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei. Totodată, polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un permis de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Mileanca, bănuit de furt calificat, reținut de polițiști

Publicat

Miercuri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 56 de ani, din comuna Mileanca, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în noaptea de 19 spre 20 septembrie a.c. ar fi sustras o bovină, de pe un teren din extravilanul localității Mileanca, pe care, ulterior,  ar fi sacrificat-o în curtea locuinței sale.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending