Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (175)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

CARTEA UNEI  REÎNTOARCERI  ÎN  TIMP

Primesc de la scriitorul Ovidiu Chelaru cel de-al  41-lea volum al său:  „Acrostihuri de familie” (Editura „Quadrat”, Botoşani, 2023; prefaţa: Traian Apetrei).  Ovidiu Chelaru a fost, şi cred că mai este, un om al apei şi al tuturor celor care se mişcă în ea.  Interesant ar fi să aflăm cum priveşte suprafaţa apei. Celebrul oceanolog J.-Y. Cousteau avertiza că „nu trebuie să uităm uşor că  cercurile apei şi cele ale vieţii sunt la fel”, Arhimede făcuse o obsesie pentru ele, în timp ce Geo Dumutrescu simţea o acută „nevoie de cercuri”. Se pare că Ovidiu Chelaru a înţeles mesajul cercurilor, semn că a trecut deja de 92 de ani. Toate volumele sale, şi nu-s puţine,  sunt rezultatul dialogului continuu cu apa, în fiecare picătură găsind o poveste de viaţă. Ovidiu Chelaru, la rândul său, e ca apa, curge continuu, scoţând volum după volum, punându-şi energia fizică şi spirituală  pentru binele spaţiului românesc. Autor al unor antologii ce cuprind  doar poeţi neliniştiţi, luptător îndârjit  pentru valorificarea rimei, posesorul a trei patrii (România, plaiul moldav şi poezia), cu un EU în continuă mişcare în domeniul culturii, Ovidiu Chelaru îşi continuă acerba lui luptă cu realul. Acest scriitor, apreciat de unii, contestat de alţii mai ales pentru încrâncenarea de a sta prins în chingile suportabile ale „dulcelui stil clasic”, trebuie privit ca o oglindă de cristal care stă acolo, în colţul unui salon mobilat în stilul Chippendale cu intruziuni Baroce. Treci pe lângă oglinda aceasta,  şi nu ai cum să nu-i simţi irizările izvorâte dintr-o dantelărie a cuvintelor în care domină epitetul şi comparaţia, creând poeme ca nişte coloane de aer pur, cum sunt şi aceste acrostihuri din ultima sa carte.  Aflat în apropierea  oglinzii  numită Ovidiu Chelaru,  nu se poate ca un poem, o povestire, un stih,  o frază dintr-o monografie sau  dintr-o carte de memorii, o cugetare trecută prin filtrul istoriei, o apreciere făcută unui confrate sau o săgeată adresată altuia, o însemnare mai specială etc. să nu-ţi întindă o mână obligându-te să te opreşti pentru o clipă. Ţi-e greu să defineşti această oglindă. Cu cât înaintează în vârstă, Ovidiu Chelaru devine o personalitate tot mai complexă, bine definită în timpul său, spiritul enciclopedic făcându-şi tot mai mult prezenţa.

Cu un subtitlu destul de explicit  („arbore genealogic”), volumul se vrea un omagiu adus  celor din „Clanul Chelarilor” (sintagmă preluată de la prefaţator), aspect pe care Traian Apetrei (prefaţatorul)  îl analizează cu succes.  Eu remarc altceva,  intenţia lui Ovidiu Chelaru de a-şi pune rudele în cele mai puternice şi vizibile semnificaţii, acoperind  cu prezenţa lor întreaga hartă a României, remarcându-se cimitirul din Bădeuţi care i-a adunat întru linişte pe foarte mulţi din  acest enorm arbore, cu extensii în Cernăuţi, Republica Moldova, Germania, Maroc, America, Odessa, Italia, Tatra, Austria etc. Exemplific din medalionul dedicat lui Gheorghe Luţia (unchiul Ghiţă): „În anul 1917, tânărul absolvent de liceu în vârstă de 19 ani, după o sumară instrucţie este trimis pe front în Italia, la Piave, într-o bătălie de uzură între trupele austriece şi cele italiene. Noroc că, în cele din urmă, Imperiul Austro-Ungar pierde războiul şi unchiul Ghiţă se întoarce nevătămat pe meleagurile natale. Perseverent din fire, în perioada anilor 1920 – 1925 urmează şi absolvă Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti…”. Am căutat ca micile laudaţio, pe care Ovidiu Chelaru le face pentru fiecare  ramură a arborelui său,  să le supun unui citat semnificativ. Am găsit în Geo Bogza: „Noi, urmaşii geţilor, vrem să trăim. Noi vrem să prindem din marea primăvară a lumii nu numai trosnetul gheţarilor, ci şi ora dulce a florilor şi a mierii. Suntem flămânzi ca urşii Carpaţilor, de mierea vieţii, de mierea marii primăveri ce va veni..”

Autorul  trece dincolo de forma impusă de acrostih şi dă textului său calităţile unui bildungsroman, cititorul atent putând  urmări  dese pasaje care vizează influenţa elementelor arborelui genealogic asupra formării sale.

Un alt aspect care trebuie remarcat este relaţia dintre toposul ocupat de fiecare rudă cu memoria timpului. Sentimentul timpului este prezent  peste tot, atât cel trăit de fiecare, cât şi timpul vremurilor, atât un timp al eului fiecăruia, cât şi un timp individual (biologic şi spiritual).  Ovidiu Chelaru se  opreşte, cu precădere, asupra timpului individual, un timp pe care Gheorghe Macarie îl defineşte astfel: „…este timpul insului luat aparte în singurătatea destinului său. În armonie sau mai adesea în oponenţă cu cel al celorlalţi, el evoluează monoton şi şters, cunoscând dintr-odată momentul insolit al străluminării. Este momentul unic al existenţei când viaţa îşi iese din matcă deschizându-se spre gustul fericirii sau al năprasnei”.

Publicitate

În cele peste 300 de pagini întâlneşti foarte puţini boemi (vezi paginile 175 şi 216), umanism cât cuprinde,  gesturi filantropice deosebite, momente emoţionante (vezi secvenţa cu calul de la pagina 189), ataşament declarat faţă de locurile de muncă şi de cele natale, permanenta preocupare de a face studii superioare, probleme create de sistemul comunist  etc. Ovidiu Chelaru are meritul de a-şi lua fiecare membru al arborelui genealogic, de a-l plasa în toposul lui,  respectând  „timpul” fiecăruia cu evenimentele specifice. Din această perspectivă  volumul este unul al întoarcerii în timp.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Actualitate

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap! Sancțiuni pentru directorii școlilor care nu respectă regulile.

Publicat

Publicitate

Telefoanele, interzise la ore: Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor vor fi sancționați. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta, citat de Edupedu.

Regulamentul care a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025 permite folosirea mobilelor la ore, însă doar cu aprobarea profesorului.

 Ce mai este interzis

”Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine.

Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate” a spus ministrul.

„Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici”, a adăugat Daniel David.

Publicitate

Ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli.

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap

Elevilor le este interzis:

  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.

Sursa: alba24.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Ce meci! FC Botoșani – Universitatea Craiova 2-2: Botoșănenii egalează în minutul 90+3, prin Pavlovic

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și Universitatea Craiova au terminat la egalitate, scor 2-2, într-un meci din etapa a 28-a din Superliga României. Partida a fost una plină de momente intense, iar FC Botoșani a reușit să salveze un punct în ultima secundă a jocului, când Pavlovic a marcat golul de 2-2 în prelungiri.

FC Botoșani a deschis scorul în prima repriză după ce Popescu scoate cu piciorul lovitura de cap a lui Miron, dar respinge mingea exact la Lopez, care îndeplinește o simplă formalitate de la marginea careului mic. Imediat după, craiovenii au parte de o execuție spectaculoasă a lui Safira, care a înscris cu o semi-foarfecă din apropierea porții gazdelor.

Repriza secundă a fost dominată de Craiova, care a reușit să preia conducerea printr-un gol al lui Baiaram, la capătul unei faze în care Safira a oferit o pasă decisivă. Cu toate acestea, FC Botoșani nu a cedat și a reușit să egaleze în ultima fază a meciului, Pavlovic fiind cel care a adus calmul pe stadionul din Moldova.

În urma acestui rezultat, Universitatea Craiova rămâne pe locul 3 în clasament, în timp ce FC Botoșani și-a păstrat punctele acasă într-un meci de mare luptă.

Citeste mai mult

Eveniment

Părohia Dămideni, Săveni, care l-a pierdut de timpuriu pe părintele Andrei Berbeci, la doar 37 de ani, are un nou paroh

Publicat

Publicitate

În sâmbăta moșilor de iarnă, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La eveniment au participat numeroși credincioși, veniți să-și pomenească înaintașii și să se roage pentru odihna sufletelor celor adormiți.

Slujba a început in dimineața zilei de sâmbătă̆, cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată̆ de parastasul pentru cei adormiți.

În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Să a subliniat importanța pregătirii sufletești pentru Sfintele Paști și a comuniunii veșnice dintre cei vii și cei adormiți:

Începând cu această sâmbătă̆, intram într-o perioadă de pregătire pentru întâmpinarea sărbătorilor Sfintelor Paști. Este o perioadă de pregătire în care toți cei ce suntem uniți în Biserica Domnului, prin post și rugăciune, ne rugăm deopotrivă pentru noi înșine, pentru a înțelege și a primi puterea de a face voia lui Dumnezeu, dar și pentru cei ce au adormit întru Domnul.

Postul Mare începe, iată, cu această slujbă de pomenire a celor adormiți, înțelegând că suntem uniți și rămânem uniți în veșnicie cu cei pe care i-am iubit, cu cei ce ne-au făcut bine, dar și cu cei ce, poate, ne-au rănit în această lume. Rămânem uniți și avem datoria de a duce mai departe această comuniune, spre a o curați și spre a o face deplină înaintea Domnului. Rămânem uniți pentru ca, împreună, să ne putem bucura de slava lui Dumnezeu.

În cadrul slujbei, ierarhul a săvârșit și două hirotonii, subliniind astfel importanța continuității slujirii preoțești în viața Bisericii. După Vohodul Mare, diaconul Sebastian Constantin Chifan a primit Taina Preoției pe seama Parohiei Damideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, iar după cântarea Axionului, teologul Ștefan Popescu a fost hirotonit întru diacon, urmând ca, în perioada următoare, să fie hirotonit preot și numit paroh pe seama Parohiei Iacobeni, Vlădeni, județul Iași.

Publicitate

La finalul Sfintei Liturghii, părintele asist. dr. Gheorghe Mihalache, cadru didactic la catedra de Misiologie Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a primit hirotesia întru duhovnic.

sursa: Doxologia

Citeste mai mult

Eveniment

Se anunță încă o noapte geroasă. Pompierii botoșăneni avertizează din nou: Verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare

Publicat

Publicitate
Se anunță încă o noapte cu temperaturi negative, iar mijloacele de încălzire vor fi utilizate la capacitate maximă în toate gospodăriile.
❗Grija față de modul în care acestea sunt exploatate este foarte importantă ❗️
Pentru a preveni incendiile, respectați următoarele recomandări:
✔verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului;
✔nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
✔ nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
✔ nu adormiţi cu soba aprinsă;
✔ verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice;
✔ decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
✔ nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending