Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (175)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

CARTEA UNEI  REÎNTOARCERI  ÎN  TIMP

Primesc de la scriitorul Ovidiu Chelaru cel de-al  41-lea volum al său:  „Acrostihuri de familie” (Editura „Quadrat”, Botoşani, 2023; prefaţa: Traian Apetrei).  Ovidiu Chelaru a fost, şi cred că mai este, un om al apei şi al tuturor celor care se mişcă în ea.  Interesant ar fi să aflăm cum priveşte suprafaţa apei. Celebrul oceanolog J.-Y. Cousteau avertiza că „nu trebuie să uităm uşor că  cercurile apei şi cele ale vieţii sunt la fel”, Arhimede făcuse o obsesie pentru ele, în timp ce Geo Dumutrescu simţea o acută „nevoie de cercuri”. Se pare că Ovidiu Chelaru a înţeles mesajul cercurilor, semn că a trecut deja de 92 de ani. Toate volumele sale, şi nu-s puţine,  sunt rezultatul dialogului continuu cu apa, în fiecare picătură găsind o poveste de viaţă. Ovidiu Chelaru, la rândul său, e ca apa, curge continuu, scoţând volum după volum, punându-şi energia fizică şi spirituală  pentru binele spaţiului românesc. Autor al unor antologii ce cuprind  doar poeţi neliniştiţi, luptător îndârjit  pentru valorificarea rimei, posesorul a trei patrii (România, plaiul moldav şi poezia), cu un EU în continuă mişcare în domeniul culturii, Ovidiu Chelaru îşi continuă acerba lui luptă cu realul. Acest scriitor, apreciat de unii, contestat de alţii mai ales pentru încrâncenarea de a sta prins în chingile suportabile ale „dulcelui stil clasic”, trebuie privit ca o oglindă de cristal care stă acolo, în colţul unui salon mobilat în stilul Chippendale cu intruziuni Baroce. Treci pe lângă oglinda aceasta,  şi nu ai cum să nu-i simţi irizările izvorâte dintr-o dantelărie a cuvintelor în care domină epitetul şi comparaţia, creând poeme ca nişte coloane de aer pur, cum sunt şi aceste acrostihuri din ultima sa carte.  Aflat în apropierea  oglinzii  numită Ovidiu Chelaru,  nu se poate ca un poem, o povestire, un stih,  o frază dintr-o monografie sau  dintr-o carte de memorii, o cugetare trecută prin filtrul istoriei, o apreciere făcută unui confrate sau o săgeată adresată altuia, o însemnare mai specială etc. să nu-ţi întindă o mână obligându-te să te opreşti pentru o clipă. Ţi-e greu să defineşti această oglindă. Cu cât înaintează în vârstă, Ovidiu Chelaru devine o personalitate tot mai complexă, bine definită în timpul său, spiritul enciclopedic făcându-şi tot mai mult prezenţa.

Cu un subtitlu destul de explicit  („arbore genealogic”), volumul se vrea un omagiu adus  celor din „Clanul Chelarilor” (sintagmă preluată de la prefaţator), aspect pe care Traian Apetrei (prefaţatorul)  îl analizează cu succes.  Eu remarc altceva,  intenţia lui Ovidiu Chelaru de a-şi pune rudele în cele mai puternice şi vizibile semnificaţii, acoperind  cu prezenţa lor întreaga hartă a României, remarcându-se cimitirul din Bădeuţi care i-a adunat întru linişte pe foarte mulţi din  acest enorm arbore, cu extensii în Cernăuţi, Republica Moldova, Germania, Maroc, America, Odessa, Italia, Tatra, Austria etc. Exemplific din medalionul dedicat lui Gheorghe Luţia (unchiul Ghiţă): „În anul 1917, tânărul absolvent de liceu în vârstă de 19 ani, după o sumară instrucţie este trimis pe front în Italia, la Piave, într-o bătălie de uzură între trupele austriece şi cele italiene. Noroc că, în cele din urmă, Imperiul Austro-Ungar pierde războiul şi unchiul Ghiţă se întoarce nevătămat pe meleagurile natale. Perseverent din fire, în perioada anilor 1920 – 1925 urmează şi absolvă Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti…”. Am căutat ca micile laudaţio, pe care Ovidiu Chelaru le face pentru fiecare  ramură a arborelui său,  să le supun unui citat semnificativ. Am găsit în Geo Bogza: „Noi, urmaşii geţilor, vrem să trăim. Noi vrem să prindem din marea primăvară a lumii nu numai trosnetul gheţarilor, ci şi ora dulce a florilor şi a mierii. Suntem flămânzi ca urşii Carpaţilor, de mierea vieţii, de mierea marii primăveri ce va veni..”

Autorul  trece dincolo de forma impusă de acrostih şi dă textului său calităţile unui bildungsroman, cititorul atent putând  urmări  dese pasaje care vizează influenţa elementelor arborelui genealogic asupra formării sale.

Un alt aspect care trebuie remarcat este relaţia dintre toposul ocupat de fiecare rudă cu memoria timpului. Sentimentul timpului este prezent  peste tot, atât cel trăit de fiecare, cât şi timpul vremurilor, atât un timp al eului fiecăruia, cât şi un timp individual (biologic şi spiritual).  Ovidiu Chelaru se  opreşte, cu precădere, asupra timpului individual, un timp pe care Gheorghe Macarie îl defineşte astfel: „…este timpul insului luat aparte în singurătatea destinului său. În armonie sau mai adesea în oponenţă cu cel al celorlalţi, el evoluează monoton şi şters, cunoscând dintr-odată momentul insolit al străluminării. Este momentul unic al existenţei când viaţa îşi iese din matcă deschizându-se spre gustul fericirii sau al năprasnei”.

Publicitate

În cele peste 300 de pagini întâlneşti foarte puţini boemi (vezi paginile 175 şi 216), umanism cât cuprinde,  gesturi filantropice deosebite, momente emoţionante (vezi secvenţa cu calul de la pagina 189), ataşament declarat faţă de locurile de muncă şi de cele natale, permanenta preocupare de a face studii superioare, probleme create de sistemul comunist  etc. Ovidiu Chelaru are meritul de a-şi lua fiecare membru al arborelui genealogic, de a-l plasa în toposul lui,  respectând  „timpul” fiecăruia cu evenimentele specifice. Din această perspectivă  volumul este unul al întoarcerii în timp.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt: înălțime de 165 cm, greutate de aproximativ 70 kg, constituție atletică.

Autoritățile au deschis un dosar de dispariție, cazul fiind încadrat la categoria „alte fapte”. Poliția face apel la populație pentru sprijin în găsirea femeii și roagă orice persoană care deține informații relevante să contacteze de urgență cea mai apropiată secție de poliție sau să sune la 112.

Orice detaliu poate face diferența în găsirea Mariei Feraru.

Citeste mai mult

Eveniment

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași grădină

Sprijinite de Asociația „Nectarie & Prietenii”, de Florentina Doroftei și Alexandra Gîtman, gazdele i‑au provocat pe cei mici la activități care au trecut, cu ușurință, de la artă la știință:

  • Pictură pe asfalt și pe pânză – curtea s‑a transformat într‑un covor multicolor, decorat cu inimi, flori și mesaje pentru comunitate.
  • Ateliere de lucru manual cu spice de grâu – copiii au împletit simboluri ale recunoștinței față de natură, readucând la viață tradiții locale.
  • Flori din sârmă plușată și colaje din materiale reciclate – exerciții de dexteritate și de imaginație care au scos la iveală mici artiști.
  • Experimentele „Bubble Snake” – momentul preferat al „micilor savanți”, în care spuma colorată și exclamațiile de uimire au umplut curtea de veselie.
  • Personaje din baloane și carton – moștruleți și vulpițe poznașe care au îmblânzit timiditatea și au stârnit râsete în cor.

Voluntariat cu model pedagogic

Întreaga desfășurare a fost sprijinită de voluntara Maria Brașoveanu, elevă la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, profil „Învățători/Educatori”. Cu răbdare și entuziasm, Maria a devenit nu doar ajutor de nădejde pentru profesori, ci și exemplu de implicare pentru copiii care își descoperă, la rândul lor, spiritul comunitar.

„Am văzut cum timiditatea se topește după primul penson înmuiat în culoare”, a remarcat profesoara Elena Liliana Brașoveanu, impresionată de curajul cu care participanții au îmbrățișat fiecare provocare.

Publicitate

O vacanță care continuă să crească
Prima săptămână a dovedit că satul poate fi un laborator viu de idei și prietenie. Urmează încă multe zile în care copiii din Todireni vor învăța să bată toaca, să coasă motive tradiționale sau să construiască mici roboți din materiale refolosite.

Organizatorii le mulțumesc partenerilor și sponsorilor „pentru generozitatea cu care au înțeles că bucuria copilăriei merită investită”. Iar promisiunea lor este clară: până la finalul verii, fiecare participant va pleca acasă cu un set nou de abilități, cu prieteni de nădejde și cu amintirea unui sat care a bătut, pentru câteva săptămâni, în ritmul inimii copiilor.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, alături de reprezentanți ai învățământului preuniversitar și ai autorităților locale. Scopul întâlnirii a fost consolidarea parteneriatului educațional dintre Suceava și Botoșani, precum și stabilirea etapelor pentru lansarea noii extensii universitare.

Noua structură educațională va găzdui atât programe de studii deja consacrate în oferta USV, cât și specializări noi, adaptate nevoilor pieței muncii locale și regionale. Inițiativa face parte dintr-un proiect amplu ce urmărește nu doar furnizarea de educație universitară în Botoșani, ci și dezvoltarea unui campus universitar integrat, în colaborare cu autoritățile locale.

Noua extensie universitară, aprobată de Senatul USV în luna martie a acestui an, se înscrie într-o strategie mai amplă de susținere a învățământului dual și de atragere a cadrelor didactice universitare calificate în județul Botoșani.

Această inițiativă va crea oportunități semnificative pentru tinerii botoșăneni, oferindu-le acces la studii universitare de calitate, aproape de casă, și contribuind totodată la dezvoltarea durabilă a comunității prin formarea de specialiști în domenii de interes strategic pentru regiune.

Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este felicitată pentru viziunea și deschiderea de care a dat dovadă, această colaborare promițând să devină un pilon solid în formarea profesională a noilor generații de botoșăneni.

Publicitate

„felicit conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava pentru deschiderea și viziunea de a extinde oferta educațională în județul nostru și îmi exprim încrederea că acest parteneriat va continua să crească și să aducă roade în beneficiul elevilor, părinților, profesorilor și al întregii comunități botoșănene”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, Bogdan Suruciuc.

Citeste mai mult

Educație

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și plăcute cu grădinița, chiar și în afara anului școlar. Copiii au participat cu bucurie la ateliere tematice, jocuri educative și activități de explorare adaptate vârstei lor.

„Grădi 9 în culori” s-a dovedit a fi o inițiativă valoroasă de învățare nonformală, care a contribuit la consolidarea legăturilor dintre instituția de învățământ, comunitate și partenerii locali.

„Felicităm cadrele didactice pentru implicarea și dedicarea de care au dat dovadă în organizarea acestui proiect. Prin eforturile lor, experiența de învățare a copiilor a fost îmbogățită, aducând un plus de valoare și culoare vacanței de vară”, a transmis șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, Bogdan Suruciuc.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending