Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (158)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„Contemporanul. Ideea Europeană”  nr. 6 din 2023.   Reţinem din interviul acordat de Georgeta Filitti lui Ionuţ Vulpescu  un aspect care vizează Botoşaniul anului 1977: „La cutremurul din 1977, iar am fost într-o situaţie mai specială, se împlineau nişte ani rotunzi de la Răscoala din 1907. Ne dusesem în judeţul Botoşani ca să-i lămurim pe ţărani, ce fusese cu 70 de ani în urmă. Era o  dispoziţie. Eram un grup compact de cercetători de la Bucureşti. Am ajuns acolo, a căzut toată povestea, şi am fost găzduiţi de tovarăşul  Duminică. Era prim secretar acolo. El mi-a spus un lucru, care azi e o banalitate: ne permite să fim la o teleconferinţă. Da? Să nu suflăm, să nu facem scandal, să nu ştiu ce. Am stat ca nişte icoane. Era foarte interesant lucrul acesta. Conducătorul statului îl întreba pe fiecare: în judeţul tău ce s-a întâmplat? Dar în judeţul tău? Erau răspunsuri foarte slugarnice. „Să trăiţi  tovarăşul secretar! Permiteţi să raportez!” 

 Contemporanul. Ideea Europeană”  nr. 6 din 2023.   Reţinem din interviul acordat de Georgeta Filitti lui Ionuţ Vulpescu  un aspect care îl vizează pe Nicolae Iorga:La fel, trebuie să vă spun, Iorga, care întotdeauna a fost pătimaş în politică (nu ştiu care i-a fost motivaţia), în timpul Războiului, a avut o relaţie plină de respect cu Regina Maria.  Să amintim că atunci s-au întâmplat lucruri mai puţin obişnuite, şi anume, conducerea statului şi instituţiile principale, multe personalităţi au părăsit Bucureştiul, preocupat fiind de puterile centrale, şi s-au refugiat la Iaşi. Sigur, acolo, Regina a fost foarte activă, a organizat spitale, a obţinut ajutoare de la Crucea Roşie rusească, de la Crucea Roşie Britanică, 200 de maşini, maşinile Maria, prin Chrissoveloni, obţinute din America, ajutoare masive, care au reprezentat extraordinar de mult. Printre refugiaţi a fost şi Iorga. Populaţia Iaşiului se înzecise, iar resursele de aprovizionare nu puteau să meargă în acelaşi ritm, încât lumea era foarte strâmtorată, inclusiv familia regală.  Cum reiese nu numai din mărturisirile Reginei, dar şi din cele ale celor din jur.  Ei bine, Iorga, conştient de valoarea lui, trufaş, peste măsură, îi scrie Reginei: „Dar eu nu am dreptul să mănânc pâine albă? Eu sunt marele istoric al neamului!” Atunci, Regina scrie pe această scrisoare: „Eu credeam că sunt suverana lui Iorga, nu brutarul  domnului Iorga!” Sigur că asta a creat o răcire a relaţiilor în asemenea măsură, încât când fiul Reginei, viitorul Rege Carol al II-lea, deci Principele Carol, s-a căsătorit cu Principesa Elena de Grecia, Iorga, cu felul acesta propriu Gemenilor de a se arunca într-o poveste, a început să o sprijine pe Regina Elena în asemenea măsură, încât s-a şi justificat; „Regina Maria a fost extraordinară în timpul Războiului, să se retragă acum!” Eh, asta a creat o breşă, iar Iorga nu şi-a cruţat cuvintele, dar să nu vă miraţi, când moare Regina Maria, în iulie, 1938, în fruntea convoiului mortuar e Nicolae Iorga.” 

„Contemporanul. Ideea Europeană. La rubrica sa intitulată „Polemice”, Magda Ursache publică eseul „Abyssus abissum invocat”.  Reţinem o referinţă la Eminescu: „Să punem piciorul în prag neointernaţionaliştilor, noilor imagologi (defectologi), noilor iluminaţi care-l demască pe Eminescu pentru ideea de „stat organic”, aflat după mintea lor mărginită „în derută naţionalistă”, ca perimat, conservator depăşit, reacţionar antiprogresist, aţâţător (verb proletcultist resuscitat) contra străinilor.  În vremi staliniste, Eminescu era dat jos, înlocuitorul lui fiind A. Toma. Acum s-au găsit alţi înlocuitori: Fundoianu (după Roxana Sorescu) sau avangardistul Tzara, după o scriitoreasă ce se crede  bogată-n duh, dar săracă tare cu duhul. Recitindu-l pe gazetarul Eminescu, am găsi „puncte cardinale în haos”, la care trimitea Crainic, adică ordine.  De frica  bau-baului „isterical- correctnese”, reacţia naţională la aşa ceva e minimă”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alerte de viscol în mai multe zone montane. Informare de lapoviţă şi ninsori în majoritatea regiunilor, până sâmbătă dimineaţa

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineaţa în zone montane din zece judeţe, precum şi două Coduri galbene de intensificări ale vântului, ce vizează perimetre din Transilvania, Crişana, Moldova şi Oltenia.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 2 ianuarie, ora 22:00 – 3 ianuarie, ora 10:00, va fi Cod portocaliu de viscol puternic la altitudini de peste 1.700 de metri în Munţii Apuseni, nordul Carpaţilor Orientali şi în vestul Carpaţilor Meridionali. În aceste zone, din judeţele Maramureş, Botoşani, Suceava, Neamţ, Harghita, Bihor, Cluj, Alba şi Caraş-Severin, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110 – 120 km/h, va fi viscol puternic şi vizibilitate foarte redusă, de sub 50 de metri.

De asemenea, în perioada 2 ianuarie, ora 10:00 – 3 ianuarie, ora 12:00, este valabil un Cod galben de intensificări ale vântului, viscol şi vizibilitate redusă (sub 100 de metri) în Carpaţii Orientali, Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali. Aici, vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 60 – 90 km/h, va fi viscol şi zăpada va fi troienită. În prima parte a zilei de vineri (3 ianuarie) vor fi intensificări ale vântului şi viscol, cu rafale de 60 – 80 km/h şi în restul Carpaţilor Meridionali, în special la altitudini mari.

Un al doilea Cod galben de vânt puternic va fi în vigoare intervalul 2 ianuarie, ora 12:00 – 3 ianuarie, ora 3:00, în zonele joase din judeţele Bihor, Suceava şi Neamţ. Local şi temporar, intensificările vor fi de 50 – 60 km/h.

Potrivit sursei citate, până sâmbătă, la ora 10:00, va fi valabilă o informare de precipitaţii moderate cantitativ, ninsori şi strat de zăpadă la munte, izolat polei, în majoritatea regiunilor. Astfel, vor fi precipitaţii, din noaptea de joi spre vineri (2/3 ianuarie) şi până vineri seară, în vestul, nordul şi centrul ţării, apoi în regiunile sudice.

În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea vor predomina ploile, în Maramureş, Transilvania şi în jumătatea de nord a Moldovei precipitaţiile vor fi mixte, iar la munte vor fi mai ales ninsori şi se va depune strat nou de zăpadă (în general de 10 – 20 cm). Izolat, vor fi depuneri de polei. Totodată, se vor acumula cantităţi de apă de 10 – 15 l/mp şi izolat de peste 20 l/mp. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Programul de guvernare: Vouchere de 800 euro pentru calificare, primă de stabilitatepentru tineri și subvenții pentru angajatori

Publicat

Publicitate

Programul de guvernare: 2025-2028: Guvernul Ciolacu 2 promite, prin programul de guvernare pentru perioada 2025-2028, o serie de măsuri destinate pieței muncii. Este vorba despre măsuri asumate prin PNRR, informează alba24.ro.

Vorbim despre vouchere de până la 800 de euro pentru persoanele care doresc să se califice sau recalifice în diferite domenii, prime de stabilitate pentru tinerii absolvenți, subvenții pentru firme și multe altele.

Aceste măsuri ar urma să fie implementate de Ministerul Muncii și vizează un capitol asumat de România prin PNRR.

Prevederi în programul de guvernare pentru perioada 2025-2028: 

  • Programul România profesională: Finanțare anuală de 4 milioane de euro pentru acordarea de vouchere, cu valori între 100 și 800 de euro, destinate persoanelor interesate de calificare sau recalificare în domenii prioritare pentru economia națională și investitorii străini.
  • Primă de stabilitate: Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă, cu contract pe perioadă nedeterminată, vor primi o primă de stabilitate pentru o perioadă de 2 ani. Valoarea primei este de 1.000 lei/lună în primele 12 luni și 1.250 lei/lună în următoarele 12 luni.
  • Subvenții pentru angajatori: Angajatorii care angajează tineri sub 30 de ani, aflați în șomaj de peste 6 luni, vor beneficia de o subvenție de 2.250 lei/lună, timp de 12 luni. Condiția este menținerea raporturilor de muncă timp de 18 luni de la data încadrării.
  • Scheme de ajutor pentru zone cu șomaj ridicat: În zonele unde șomajul depășește 5%, se va oferi sprijin financiar de până la 100.000 de euro pentru susținerea afacerilor. Din această sumă, 50% va fi acoperit prin ajutor nerambursabil pentru salariile angajaților și alte 50% prin garanții de stat pentru credite.
  • Programe de ucenicie: Se alocă 320 milioane de lei pentru sprijinirea antreprenorilor care angajează personal calificat prin ucenicie. Angajatorii vor asigura calificarea la locul de muncă, iar șomerii care încheie contracte de ucenicie vor obține calificări relevante pentru piața muncii.
  • Recalificare și actualizare a competențelor: Se vor oferi oportunități de recalificare pentru persoanele afectate de tranziția către o economie justă.
  • Prime pentru tineri și românii întorși în țară: Acordarea de prime de instalare, angajare și stabilitate pentru tinerii și cetățenii români care revin în țară și se angajează.
  • Formare profesională pentru meserii specializate: Sprijin financiar pentru angajatorii care angajează șomeri și îi califică pentru meserii de nivel mediu (electricieni, motostivuitoriști, fochiști, mecanici, frigotehniști) și de nivel superior (specialiști în automatizări, calitate, mediu, siguranță în muncă).
  • Dezvoltarea economiei sociale: Promovarea proiectelor care contribuie la integrarea socială și profesională a persoanelor vulnerabile.
  • Mobilitatea forței de muncă: Scheme de ajutor de stat pentru construcția de locuințe de serviciu și compensarea cheltuielilor aferente forței de muncă.
  • Prelungirea vieții active: Facilități fiscale pentru companiile care angajează persoane peste 55 de ani și/sau oferă programe flexibile ori part-time pentru vârstnici, pentru a valorifica experiența lor profesională.
  • Calificare și reconversie profesională: Sprijin financiar de până la 50% pentru angajatori care califică sau reconvertesc profesional personalul. Condiția este ca noua calificare să conducă la o creștere salarială de cel puțin 20% și un contract pe durată nedeterminată. Cheltuielile cu formarea la locul de muncă vor fi deductibile fiscal. Programul beneficiază de garanții de 2 miliarde de lei anual și de fonduri europene în valoare de 210 milioane de euro pentru o perioadă de 6 ani.

Citeste mai mult

Eveniment

Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren cu reducere de 90%. Care sunt noile condiții pentru tineri

Publicat

Publicitate

Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren cu reducere de 90%. Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență beneficiază de la 1 ianuarie 2025 de tarif redus cu 90% la biletele sau abonamentele de tren, numai pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ, reducerea fiind valabilă pentru toate categoriile de trenuri clasa a 2-a, scrie alba24.ro.

În prezent, tinerii pot achiziționa bilete sau abonamente doar de la casele de bilete din stațiile de cale ferată sau agenții, a anunțat CFR Călători într-un comunicat.

Odată cu intrarea în Noul An, studenții au rămas fără reducerea de 90% la biletele de tren pe toate rutele interne ale CFR. Aceștia beneficiază din 1 ianuarie de prețurile reduse doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția de învățământ.

Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren cu reducere de 90%
Potrivit OUG 156 din 30 decembrie 2024, în anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 128 alin. (3) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care studentul este înmatriculat.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 00:00, studenții înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România cărora li s-au emis/vizat pe anul universitar în curs, de către institutiile de învătământ respective, legitimații de student pentru reducere/gratuitate la transport, beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 90% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri clasa a 2-a numai pe distanța/ rutele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care studentul este înmatriculat.

Biletele și abonamentele se vor putea achiziționa deocamdată doar de la casele de bilete și agențiile CFR
Potrivit CFR Călători, până la aprobarea unor norme de aplicare și actualizarea aplicației online biletele sau abonamentele cu reducere pentru studenți se vor putea procura numai de la casele de bilete din stațiile de cale ferată și agențiile de voiaj CFR.

Publicitate

În cazul în care stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare cu personal propriu CFR Călători sau îmbarcarea se face în afara orelor de program al caselor de bilete, biletele cu reducere pentru studenți se vor procura și din tren dacă se solicită imediat după urcare.Ce documente trebuie să prezinte studenții pentru a beneficia de reducere?
Pentru a respecta prevederile Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 (călătoria doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția de învățământ), studenții trebuie să prezinte următoarele documente:

Legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport, în original, emisă și vizată de instituția de învățământ superior la care sunt înmatriculați, pe care să fie specificată localitatea în care se află instituția de învățământ
Actul de identitate, din care să reiasă domiciliul beneficiarului.
Tinerii care doresc să călătorească cu reducere trebuie să aibă astfel asupra lor ambele documente în format fizic, măsura verificării cărții de identitate fiind introdusă pentru prima dată.

Citeste mai mult

Eveniment

PF Daniel: Centenarul Patriarhiei Române – moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi

Publicat

Publicitate

Centenarul Patriarhiei Române este un moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi, un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire şi o moştenire sfântă, a afirmat, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

„Anul 2025, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX-lea, reprezintă un moment unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Această aniversare nu este doar o celebrare a trecutului, ci şi o chemare la recunoştinţă faţă de înaintaşii noştri şi reflecţie asupra rolului Bisericii noastre în viaţa poporului român. Patriarhia Română a fost, de-a lungul celor 100 de ani de existenţă, o făclie nestinsă a credinţei şi a unităţii naţionale, iar duhovnicii şi mărturisitorii ortodocşi români din secolul al XX-lea au fost adevăraţi apărători ai credinţei ortodoxe în faţa încercărilor şi prigoanelor”, a subliniat Patriarhul, cu ocazia proclamării Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.

Întâistătătorul BOR a arătat că „acest secol de existenţă şi de activitate bogată a Patriarhiei Române a fost marcat de multe binecuvântări, dar şi de unele încercări dificile, pe care Biserica Ortodoxă Română, cu ajutorul lui Dumnezeu, le-a depăşit cu răbdare, înţelepciune şi speranţă”.

„Privind înapoi la aceşti 100 de ani, vedem atât o istorie bogată, cât şi o moştenire spirituală frumoasă lăsată de înaintaşii noştri – fie că vorbim de patriarhii care au păstorit Biserica în mod înţelept sau de ierarhii, preoţii, diaconii, monahii şi credincioşii mireni rugători şi mărturisitori, care au apărat şi transmis credinţa ortodoxă în vremuri grele, unind în sufletul lor suferinţa Crucii cu speranţa Învierii, lacrimile pocăinţei cu bucuria întâlnirii cu Hristos Cel înviat”, a arătat Patriarhul Daniel.

Patriarhia Română nu a fost doar o instituţie administrativă, ci şi un simbol al unităţii naţionale, spirituale şi culturale, a spus el.

„Acum, la sărbătoarea Centenarului, Patriarhia Română mulţumeşte Preasfintei Treimi, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor pentru ajutorul primit spre a păstra credinţa apostolică, unitatea spirituală a românilor şi fraternitatea panortodoxă. De asemenea, exprimăm respectul şi recunoştinţa noastră tuturor celor care au contribuit la înfiinţarea, organizarea şi lucrarea Patriarhiei Române ca instituţie slujitoare a credinţei ortodoxe şi a unităţii poporului român. Să ne fie acest centenar un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire şi o moştenire sfântă spre slava Preasfintei Treimi, binele poporului român şi bucuria Ortodoxiei întregi!”, a adăugat înaltul ierarh ortodox.

Publicitate

***

În 4 februarie 1925, la propunerea mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei (1909 – 1934), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Patriarhiei, propunere votată în unanimitate. În aceeaşi şedinţă, episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului – Noului Severin (1921 – 1938) a dat citire Actului de înfiinţare a Patriarhatului românesc şi hotărârea a fost comunicată guvernului spre legiferare. După adoptarea proiectului de lege de către corpurile legislative (12 şi 17 februarie 1925), legea a fost promulgată de Regele Ferdinand I la 23 februarie 1925, fiind publicată în Monitorul Oficial din 25 februarie 1925.

Patriarhia Ecumenică, reprezentată de patriarhul Vasile al III-lea (1925 – 1929), a considerat „binevenită şi îndreptăţită (…) ridicarea Bisericii surori din România la vrednicia patriarhală” şi a transmis tomosul pentru recunoaşterea Patriarhiei la 30 iulie 1925.

Învestirea şi întronizarea primului patriarh, Miron Cristea, la 1 noiembrie 1925, a consfinţit înfiinţarea Patriarhiei Române.

Înfiinţarea Patriarhiei Române a fost recunoscută pe plan internaţional, mai ales prin Tomosul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, recunoaşterea oficială a Patriarhiei Române de către celelalte Biserici Ortodoxe autocefale întărind prestigiul BOR. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending