Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (158)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„Contemporanul. Ideea Europeană”  nr. 6 din 2023.   Reţinem din interviul acordat de Georgeta Filitti lui Ionuţ Vulpescu  un aspect care vizează Botoşaniul anului 1977: „La cutremurul din 1977, iar am fost într-o situaţie mai specială, se împlineau nişte ani rotunzi de la Răscoala din 1907. Ne dusesem în judeţul Botoşani ca să-i lămurim pe ţărani, ce fusese cu 70 de ani în urmă. Era o  dispoziţie. Eram un grup compact de cercetători de la Bucureşti. Am ajuns acolo, a căzut toată povestea, şi am fost găzduiţi de tovarăşul  Duminică. Era prim secretar acolo. El mi-a spus un lucru, care azi e o banalitate: ne permite să fim la o teleconferinţă. Da? Să nu suflăm, să nu facem scandal, să nu ştiu ce. Am stat ca nişte icoane. Era foarte interesant lucrul acesta. Conducătorul statului îl întreba pe fiecare: în judeţul tău ce s-a întâmplat? Dar în judeţul tău? Erau răspunsuri foarte slugarnice. „Să trăiţi  tovarăşul secretar! Permiteţi să raportez!” 

 Contemporanul. Ideea Europeană”  nr. 6 din 2023.   Reţinem din interviul acordat de Georgeta Filitti lui Ionuţ Vulpescu  un aspect care îl vizează pe Nicolae Iorga:La fel, trebuie să vă spun, Iorga, care întotdeauna a fost pătimaş în politică (nu ştiu care i-a fost motivaţia), în timpul Războiului, a avut o relaţie plină de respect cu Regina Maria.  Să amintim că atunci s-au întâmplat lucruri mai puţin obişnuite, şi anume, conducerea statului şi instituţiile principale, multe personalităţi au părăsit Bucureştiul, preocupat fiind de puterile centrale, şi s-au refugiat la Iaşi. Sigur, acolo, Regina a fost foarte activă, a organizat spitale, a obţinut ajutoare de la Crucea Roşie rusească, de la Crucea Roşie Britanică, 200 de maşini, maşinile Maria, prin Chrissoveloni, obţinute din America, ajutoare masive, care au reprezentat extraordinar de mult. Printre refugiaţi a fost şi Iorga. Populaţia Iaşiului se înzecise, iar resursele de aprovizionare nu puteau să meargă în acelaşi ritm, încât lumea era foarte strâmtorată, inclusiv familia regală.  Cum reiese nu numai din mărturisirile Reginei, dar şi din cele ale celor din jur.  Ei bine, Iorga, conştient de valoarea lui, trufaş, peste măsură, îi scrie Reginei: „Dar eu nu am dreptul să mănânc pâine albă? Eu sunt marele istoric al neamului!” Atunci, Regina scrie pe această scrisoare: „Eu credeam că sunt suverana lui Iorga, nu brutarul  domnului Iorga!” Sigur că asta a creat o răcire a relaţiilor în asemenea măsură, încât când fiul Reginei, viitorul Rege Carol al II-lea, deci Principele Carol, s-a căsătorit cu Principesa Elena de Grecia, Iorga, cu felul acesta propriu Gemenilor de a se arunca într-o poveste, a început să o sprijine pe Regina Elena în asemenea măsură, încât s-a şi justificat; „Regina Maria a fost extraordinară în timpul Războiului, să se retragă acum!” Eh, asta a creat o breşă, iar Iorga nu şi-a cruţat cuvintele, dar să nu vă miraţi, când moare Regina Maria, în iulie, 1938, în fruntea convoiului mortuar e Nicolae Iorga.” 

„Contemporanul. Ideea Europeană. La rubrica sa intitulată „Polemice”, Magda Ursache publică eseul „Abyssus abissum invocat”.  Reţinem o referinţă la Eminescu: „Să punem piciorul în prag neointernaţionaliştilor, noilor imagologi (defectologi), noilor iluminaţi care-l demască pe Eminescu pentru ideea de „stat organic”, aflat după mintea lor mărginită „în derută naţionalistă”, ca perimat, conservator depăşit, reacţionar antiprogresist, aţâţător (verb proletcultist resuscitat) contra străinilor.  În vremi staliniste, Eminescu era dat jos, înlocuitorul lui fiind A. Toma. Acum s-au găsit alţi înlocuitori: Fundoianu (după Roxana Sorescu) sau avangardistul Tzara, după o scriitoreasă ce se crede  bogată-n duh, dar săracă tare cu duhul. Recitindu-l pe gazetarul Eminescu, am găsi „puncte cardinale în haos”, la care trimitea Crainic, adică ordine.  De frica  bau-baului „isterical- correctnese”, reacţia naţională la aşa ceva e minimă”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat din Botoșani a sunat la 112 și a cerut intervenția jandarmilor, pe motiv că un consătean vrea să îl bată. Minciuna l-a costat o amendă usturătoare

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, jandarmii botoșăneni au acționat proactiv pentru siguranța cetățenilor, obiectivul principal fiind prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, combaterea comerțului ilegal cu produse accizabile și a consumului de substanțe interzise cu efect psihoactiv.

Cu toate că misiunile efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, au fost aplicate și 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 13500 de lei, în special pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă a fost aplicată sâmbătă unui bărbat, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție prin numărul unic de urgență 112, apel telefonic prin care acesta reclama că a fost agresat de un consătean, stare de fapt neconfirmată în urma verificărilor efectuate.

De asemenea, jandarmii au confiscat 85 de pachete de țigări și 15 litri de alcool, persoanele care le ofereau ilegal spre comercializare fiind sancționate conform prevederilor Codului Fiscal.

Tot în acest week-end, jandarmii au intervenit prompt, independent sau împreună cu polițiștii botoșăneni, la 18 apeluri făcute de cetățeni la numărul unic de urgență 112, fiind luate măsurile legale ce se impuneau.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A plătit 7.800 de euro și s-a ales cu dosar penal. Șofer prins cu mașina radiată, la Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu dublă cetățenie română și R. Moldova, care s-a prezentat la controlul de frontieră, la volanul unui autoturism radiat din circulație.

 

În data de 02 februarie a.c., în jurul orei 11.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, care conducea un autoturism ce avea aplicate numere de înmatriculare specifice Belgiei.

La controlul de frontieră, având suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autoturismului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit faptul că autoturismul este radiat din circulație.

Bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul din Olanda, contra sumei de 7.800 de euro, iar reprezentanții firmei l-au asigurat că toate documentele sunt în regula pentru a ajunge în R. Moldova.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

TAROM anunță prețuri mai ieftine decât o călătorie cu trenul

Publicat

Publicitate

TAROM pune în vânzare bilete de avion la prețuri începând de la 23 de euro pentru cursele interne, potrivit unui comunicat transmis luni de compania aeriană.

„Compania TAROM menține oferta destinată rutelor sale interne, iar în perioada 03-05 Februarie 2025 oferă alternativa ideală pentru cei care doresc să călătorească rapid și confortabil punând în vânzare bilete de avion la tarife care încep de la 23 euro pentru zborurile într-un singur sens”, se arată în comunicat.

Oferta este valabilă pentru zborurile operate de TAROM începând cu 3 martie 2025. Prețurile promoționale sunt de 23 de euro pentru un bilet într-un singur sens (dinspre destinațiile interne către București), 47 de euro pentru zborurile dinspre București spre orașele din țară și 69 de euro pentru un bilet dus-întors.

Tarifele includ toate taxele, un bagaj de mână de 8 kg și check-in gratuit.

Biletele sunt disponibile pentru vânzare atât pe site-ul oficial TAROM, cât şi prin intermediul agențiilor proprii sau a agenților autorizați.

Compania aeriană a publicat mai multe oferte pentru clienți în ultimul timp, inclusiv de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, când pasagerii TAROM au beneficiat de prețuri promoționale pentru zboruri cu plecare dinspre/către orice oraș din România deservit de TAROM către/dinspre mai multe destinații din Europa.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bani mai mulți alocați județului Botoșani pentru drumurile de interes local și programele de dezvoltare locală

Publicat

Publicitate

Bugetul pe anul 2025 este axat pe dezvoltare cu investiții publice record, care vor genera creștere economică. Conceput de echipa guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu, bugetul pe acest an alocă sume mai mari județului nostru.

Astfel, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale din Botoșani sunt alocate, din cotele defalcate din TVA, 26.098.000 lei, iar pentru asigurarea cofinanțării proiectelor de infrastructură și susţinerea programelor de dezvoltare locală a municipiilor, orașelor și comunelor din județ sunt alocate 43.654.000 lei. Fondurile vor fi repartizate primăriilor din județ de către Consiliul Județean.

„Guvernul condus de domnul Marcel Ciolacu a alocat, în acest an, sume mai mari comparativ cu anii precedenți, pe care Consiliul Județean Botoșani va trebui să le repartizeze primăriilor. Pentru întreținerea drumurilor de interes local a fost alocat un buget cu 1 milion de lei mai mult decât anul trecut. Județul Botoșani primește în acest an cea de-a doua sumă ca mărime la nivel național. De asemenea, și suma pe care Consiliul Județean o va repartiza primarilor pentru programele de dezvoltare locală este cu aproape 20% mai mare”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, care solicită președintelui Consiliului Județean să păstreze linia de echilibru a repartizării sumelor de la buget pe care a impus-o în ultimii ani: „Toți botoșănenii au aceleași drepturi, indiferent de opțiunea lor politică. De aceea, în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean, la repartizarea bugetelor, am ținut cont de dimensiunea localităților, de starea rețelelor de drumuri aflate în administrarea acestora, precum și de programele de dezvoltare ale primăriilor. Sperăm ca președintele Consiliului Județean să continue pe această linie și fondurile să fie alocate pe criterii corecte, nu politice”.

La rândul său, prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a subliniat necesitatea unei alocări cât mai echilibrate, care să țină cont de faptul că toți primarii din județul Botoșani au proiecte de dezvoltare în derulare pentru care trebuie să asigure sume importante pentru cofinanțare. „Nu există primărie care să nu aibă în derulare proiecte prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», fie că vorbim despre apă, canalizare, gaz sau infrastructură rutieră. De asemenea, sunt proiecte importante pentru comunitățile locale care se realizează prin PNRR sau din fonduri europene și care au cote importante de cofinanțare. La toate acestea se adaugă proiectele cu finanțare locală pe care primăriile le au în derulare”, a spus deputatul Marius Budăi. Acesta a ținut să sublinieze că primarii cunosc cel mai bine nevoile comunităților și acționează în consecință. „Ei trebuie sprijiniți și nu admonestați pentru investițiile pe care le fac în comunitățile pe care le conduc. Repartizarea fondurilor este un prim test important pe care președintele Consiliului Județean îl va susține și  prin care va demonstra dacă în mandatul său va pune accent pe corectitudinea administrativă sau pe parti-pris-uri politice”, a conchis Marius Budăi.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending