Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (156)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

Ce mai zice lumea: 1. Psihologii spun că există simţuri concrete (pipăit, gust, miros) şi simţuri intelectuale (auz, văz); 2. Pedagogii au schimbat schimbarea mai de zilele trecute: obiectivele cadru se vor numi competenţe generale, obiectivelor de  referinţă li se vor spune competenţe specifice, iar obiectivele operaţionale se vor numi competenţe derivate. Aştept  noua schimbare, dar degeaba că am ieşit la pensie;  3. Se vorbeşte despre „Dumnezeu neegoist”, deşi citatul următor îmi dă senzaţie inversă: „Dumnezeu a creat din nimic, numai prin cugetarea SA, toate puterile cereşti, ca să-l slăvească în cântări, şi apoi ca să servească şi în lumea aceasta a oamenilor, călăuzindu-i spre Impărăţia lui Dumnezeu”; 4. Se spune că în arta bizantină icoana este lipsită de senzualitate, spiritualitatea sa înlăturând orice formă de naturalism. Corect.  5. Bogdan Ghiu vorbeşte despre „un stil aluziv,  intertextualitate, citaţionalitate, adresabilitate şi model existenţial liric” la Generaţia 80. Şi?  6. Liviu Antonesei crede că  Generaţia 80 “este mai importantă prin cultivarea unor valori umane precum prietenia”; 7. Gelu Negrea vorbind despre “democraţie”: “Din când în când omenirea trebuie să-şi aducă aminte cu toată neplăcerea de rigoare că Iisus a fost condamnat la crucificare în urma unei proceduri  perfect democratice.  La fel de democratică precum accederea la putere a lui Adolf Hitler în Germania interbelică”; 8. Alexandru Ionaşcu defineşte “decadentul”: “Vede lumea din unghi estetic; nu adoptă nicio atitudine morală; consideră că prăbuşirea este inevitabilă; identitatea sa se întemeiază pe proiecţia unui aristocratism ideal”. Cum ar fi Constantin Brâncuşi, zic eu, dar cum ar fi şi politicienii nostri de azi, cu amendamentul că ei văd lumea nu din unghi estetic, ci din unghi  EST –ETIC;  9. Elvira Sorohan definind talentul creator: “Când imaginaţia produce noul, fără ca imposibilul să primeze asupra posibilului”. Aţi înţeles?

Ce se mai aude:   1. Venind vorba despre roman, avem şi  pe cel de tip „self help”, avem şi romanul „în straturi” precum şi romanul bazat pe „veridicitate cognitivă”(documente şi întâmplări din documente); 2. În teatru ar continua lupta dintre  implicit şi explicit, dintre simbolic şi gest concret; 3. Adina Diniţoiu e convinsă că „la scriitorii optzecişti, comunismul e văzut ca o perioadă de ruptură, de discontinuitate istorică flagrantă şi traumatică, resimţită etic şi existenţial de generaţia lor tânără, idealistă şi încrezătoare într-un viitor dincolo de comunism”. Corect, zic eu, numai că mulţi acei optzecişti au devenit după Revoluţie mici ceauşişti prin instituţiile, uniunile şi asociaţiile de cultură; 4. Se vorbeşte tot mai mult că anul 1989 ar fi hotarul între „comunismul agonic” şi „postcomunismul haotic”; 5. Găsesc undeva un topos de luat în seamă: „modelul curţii interioare”; 5. Interesantă descoperire la politicieni şi nu numai: „comportamentul adamic”. Nimic din ce este până la el nu recunoaşte. Totul începe cu el; 6. Bedros Horasangian ne atrage atenţia şi să fim atenţi că „în România fiecare este omul cuiva”. Poporul zice că  atunci când vrei să arunci cu piatra într-un câine, asigură-te a cui e câinele.

Elvira Sorohan, în „Convorbiri literare” nr. 3 din 2011, crede că romancierii  se împart în două: cei numai cu talent şi cei cu talent urmat de creativitate. Despre cei numai cu talent spune: 1. „pot cădea pradă excesului numai de un anumit fel”; 2. „au numai un resort lăuntric”; 3. „rămân  la nivel CANTITATIV”; 4. „ dau  forţă narativă”. Despre cei cu talent urmat de creativitate afirmă: 1. „creativitatea se foloseşte de forţa talentului”; 2. „duc tensiunea lăuntrică spre originalitate”; 3. „trec la nivel CALITATIV”; 4. „dau tensiune creatoare”. Concluzionează Elvira Sorohan: La romancierul numai cu talent „e prezent fluidul narativ”, pe când la cel cu talent urmat de creativitate „fluidul narativ cristalizează pe inovaţii de fond”;

 

Umblu prin caietele mele de „Însemnări de cititor” şi găsesc aceste idei condensate: Barbu Cioculescu: „Zilele trec încet, anii trec repede”; Sainte – Beuve: „O, critice, nu râde de sonete!”; Ion Barbu: „Preferă „Odă în metru antic”!; Iulia Haşdeu: „Banii nu aduc fericirea, dar al naibii ce o întreţin”; Îndemnul zilei: „Postmoderni, ridicaţi tabăra!”; Eugen Lovinescu: „E vremea unei revizuiri!”; Theodor Adorno: „Ce rost mai are metafizica după Auschwitz?”; Ion Bogdan Lefter: „Ştiinţele umane sunt discipline ale dezbaterii, nu ale propovăduirii”; George Geacăr: „Dacă morală nu e, ce e?”; Principiul studenţesc: „De luni mă apuc de învăţat!”; Strategie de pe vremuri: „Vine cineva, ridică o problemă şi o lasă acolo”; George Bacovia: „Dar iar rămâne totul o lungă teorie”; Logica boemei: „Azi beţi, mâncaţi, mâine plătiţi!”; Dorin Ploscaru: „Stelele sunt prăjiturile de Crăciun ale lui Dumnezeu”; Eugenio Montale: „Trebuie multe vieţi ca să faci una”; Ciu En Lai: „Nu ne interesează culoarea pisicii ci să prindă şoareci”; Principiul cozilor de topor: „La vremuri noi, tot ei!”; Mircea Cărtărescu: „Întreaga lume există pentru a ajunge la o femeie frumoasă”; Thomas Hobbes: „Omul se poartă faţă de om ca lupul”; Axioma medicală: „Boala nu are sărbătoare”; Adrian Marino: „A miza la infinit pe Paris şi pe francofonie este o eroare”; Simona Vasilache: „Făcând, din statui, holograme”; Ioana Pârvulescu: „A izbuti să intri îndărătul oglinzii, ca Alice”; George Meniuc: „Saltă-ţi rochia să-ţi văd rândunica adormită ca bujorul negru”; Un copil: „Doar adulţii văd în alb şi negru. Noi, copiii, niciodată”; Elaine Feinstein: „Apelăm la ironie pentru a ţine sentimentele la distanţă”; Michael Cunningham: „După o iarnă lungă, mai dă cineva petreceri pentru reîntoarcerea soarelui?”; Al. Cistelecan: „Cărţi şi îngeri sar, deopotrivă, în apărarea poetului”;

Publicitate

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Ajunul Bobotezei. Este zi de de post negru. De ce creștinii ajunează cu o zi înainte de Bobotează

Publicat

Publicitate

În Ajunul Bobotezei, preotul merge pe la casele credincioșilor, sfințind cu crucea și stropind cu agheasma dintr-un mănunchi de busuioc. Preotul este anunțat de „mergători”, care strigă „Chiralesaaa!”, însemnand „Kirie eleison”, adică „Doamne miluiește”, la origine având o formulă liturgică grecească.

Fuiorul (ața) care se pune în ajunul Bobotezei la crucea preotului, simbolizează cerul deschis prin arătarea Domnului la râul Iordan. Ca firele drepte ale fuiorului, este legătura dintre pământ și cer, naşterea din nou a omului „din apă şi din Duh”. Mântuitorul ne-a pregătit această legătură duhovnicească prin Botezul Său. La Botezul Domnului, „închinarea Treimii S-a arătat”.

Noi, creștinii ortodocși, ne botezăm în numele Sfintei Treimi, Botezul fiind o Taină a bisericii din cele șapte, prin care ne curăţim de păcatul strămoşesc. Moare omul vechi din noi şi se naşte omul cel nou, prin împărtăşirea din harul Sfântului Duh al Domnului. De aceea, nădăjduim că, prin credinţă şi fapte bune, vom ajunge să dobândim mântuirea. Este lucrarea văzută şi nevăzută a naşterii din nou a omului „din apă şi din Duh”.

Înainte de prăznuirea Botezului Domnului, este necesar să avem o pregătire mai profundă manifestată prin rugăciune și post aspru. Astfel, în Ajunul Bobotezei credincioșii „ajunează” adică țin post negru pentru ca a doua zi să poată primi un astfel de moment important al anului bisericesc cu inima smerită. Este necesar ca postul să fie nu doar trupesc ci și sufletesc, stând departe de a judeca, a cârti sau a face nedreptate cuiva chiar și cu gândul.

De altfel, postim în Ajun de Bobotează și pentru că atunci are loc sfințirea Aghiasmei Mari în biserică. Aceasta va putea fi consumata a doua zi de către credincioșii în casele cărora poposesc preoții pentru a le sfinți. Cu siguranță putem gusta din apa sfințită doar după o pregătire temeinică precum prin post și rugăciune. Totodată, Ajunul Botezului Domnului este și prima zi de post negru din an. Următoarele momente de peste an în care ținem un post atât de aspru de o zi în care nu se mănâncă și nu se bea este Vinerea Mare, Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită pe 14 septembrie precum și de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul de pe 29 August. Rânduiala de a posti înainte de Bobotează exista încă din secolul lV, când catehumenii erau botezați după ce posteau cu o zi înainte de acest moment important.

Abia după ce primeau Taina Sfântului Botez puteau participa la Sfânta Liturghie și se puteau împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Crin Antonescu anunță că își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză partidele că l-au lăsat singur: „O să mă gândesc mai bine”

Publicat

Publicitate

Crin Antonescu a declarat, sâmbătă seara, la Digi24, că a suspendat unilateral acordul prin care a fost numit candidat al coaliției aflată la guvernare, scrie G4Media.ro.

„În legătură cu calitatea mea de candidat, cunoscută și recunoscută public până acum, aceea de candidat comun al coaliției aflate la guvernare, încep prin a anunța că în mod unilateral, adică eu, candidatul, consider acordul privitor la această candidatură suspendat”, a spus Crin Antonescu.

„Eu îl declar suspendat. Pentru că sunt două părți aici. Ce înseamnă suspendat? Înseamnă următorul lucru. Eu am primit o propunere de a fi candidatul unei coaliții politice, am acceptat această propunere, am asumat această candidatură și este o asumare de la care eu nu dau înapioi”, a adăugat fostul președinte al PNL.

Crin Antonescu a mai susținut că nu a fost susținut niciodată de serviciile secrete.

„Eu, toate funcțiile în cadrul sistemului democratic pe care le-am avut, toate au fost susținute de cetățeni și toate au fost prin alegeri libere”, a afirmat Antonescu.

Sursa: G4Media.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutor de deces în 2025: La ce valoare a ajuns. Noile reglementări aduc și o extindere a categoriilor de beneficiari

Publicat

Publicitate

Anul 2025 vine cu vești importante pentru români. În timp ce multe alte beneficii sociale încă așteaptă actualizări bugetare, ajutorul de deces va beneficia de o creștere semnificativă. Guvernul a decis să ajusteze valoarea acestui sprijin pentru a ține pasul cu costurile în creștere asociate serviciilor funerare, aducând astfel un sprijin binevenit familiilor îndoliate, scrie cancan.ro.

Începând cu 1 ianuarie 2025, suma alocată ajutorului de deces se va majora în funcție de statutul persoanei decedate. Astfel, dacă în 2024 persoanele asigurate primeau 7.567 de lei, iar cele neasigurate 3.784 de lei, în 2025 valorile cresc la 8.354 de lei pentru cei asigurați și 4.177 de lei pentru cei neasigurați. Această creștere vine să reducă povara financiară în momentele dificile.

Noile reglementări aduc și o extindere a categoriilor de beneficiari. Persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului, cu condiția să fi fost asigurate înainte de intrarea în concediu, pot acum să solicite acest sprijin. De asemenea, familiile celor care nu aveau asigurare sau pensie la momentul decesului pot beneficia de această măsură.

Procesul de solicitare a ajutorului de deces a fost și el simplificat pentru a facilita accesul la acest sprijin. Cererea poate fi făcută de soț, părinte, copil, tutore legal sau de persoana care a suportat costurile înmormântării. Actele necesare includ:

  • Cerere pentru acordarea ajutorului de deces (Anexa nr. 11).
  • Certificat de deces (original și copie).
  • Act de identitate al solicitantului (original și copie).
  • Acte de stare civilă ale solicitantului care să dovedească gradul de rudenie cu decedatul, sau actul care atestă calitatea de tutore sau mandatar (original și copie).
  • Dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie).
  • Act medical care să ateste boala care a cauzat decesul, în cazul unui copil inapt, sau adeverință din învățământ pentru tinerii între 18-26 ani.
  • Adeverință de la angajator pentru a dovedi că persoana decedată avea calitatea de asigurat.
  • Declarație pe propria răspundere pentru a demonstra că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

Acest ajutor financiar este menit să acopere costurile de bază ale serviciilor funerare și să ofere un sprijin familiilor îndoliate. Majorarea sumei vine pe fondul creșterii salariului minim și al costurilor asociate organizării unei înmormântări.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

FOTO: „Adolescenții, Biserica și provocările lumii contemporane!”, proiect derulat de Liceul Trușești și Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Drislea

Publicat

Publicitate

Proiectul CAER „Adolescenții, Biserica și provocările lumii contemporane!” a fost derulat în 2024 de către Liceul „Demostene Botez” Trușești în parteneriat cu Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Drislea.

Potrivit informațiilor oferite de profesoara Cătălina Gania, proiectul vine în sprijinul elevilor, ajutându-i să-şi formeze o atitudine pozitivă față de școală, Biserică și societate în general, dar oferă în același timp și posibilitatea de exprimare și explorare a identității, dezvoltând capitalul social al copiilor. Activitățile proiectului urmăresc să genereze un mediu formator mai atractiv, în afara contextului instituțional, care să-i motiveze pe elevi să se implice în diverse activități.

Abordarea în comun de către școală și Biserică a activităților propuse, are un impact pozitiv asupra dezvoltării personalității elevilor, asupra performanțelor școlare și a integrării sociale. Foarte important în derularea acestor activități în parteneriat cu Biserica este faptul că elevii pot fi implicați atât în inițierea și organizarea, cât și în modul de desfășurare a acestora. Desfășurarea acelorași activități atât la școală, cât și la Biserică a stimulat implicarea elevilor, realizându-se o simbioză lucrativă deosebită, facilitând valorificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale.

„Viaţa adolescenţilor moderni între bine şi rău (droguri, avort, dependenţă de tehnologie, bullying)″

Activitatea principală a proiectului o reprezintă ″Viaţa adolescenţilor moderni între bine şi rău (droguri, avort, dependenţă de tehnologie, bullying)″ și urmărește implicarea unui număr cât mai mare de elevi. În această perioadă de căutare, în care adolescentul se confruntă cu numeroase trăiri, gânduri, sentimente, angoase şi speranţe, în încercarea de a-şi găsi drumul în viaţă, de a-şi afla propria identitate, şcoala și Biserica îi sunt alături. Aflat la graniţa dintre două identităţi, nici copil, dar nici adult încă, adolescentul are nevoie să fie ghidat în drumul său spre maturizare.

Activitatea urmărește să-i ofere răspunsuri la o serie de întrebări tulburătoare pentru el: drogurile, alcoolul, viaţa sexuală, avortul, tehnologia, violenţa, pentru că noi, adulții din jurul lui, avem datoria să-l ajutăm, să-l susţinem şi să-l inspirăm. Şcoala şi Biserica, doar împreună, vor putea cultiva iubire şi simţ civic în tinerele suflete care se formează. Se are în vedere formarea unei culturi moral-spirituale sănătoase, dar și cultivarea unor sentimente de bunătate, toleranță, respect și dezvoltarea imaginației și creativității.

Publicitate

Proiectul are în vedere colaborarea cu diverse unități de învățământ și parohii din județul Botoșani și din alte județe din țară și urmărește socializarea elevilor, a cadrelor didactice și preoților, prin adaptarea la celălalt, prin respectarea regulilor de grup. Elevii învaţă să se descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să tolereze anumite comportamente și diferențe între oameni, să respecte reguli, să genereze propuneri, să expună impresii, păreri, încercând să dărâme barierele prejudecăţilor și dând naştere la solidarităţi şi adaptări la diverse situații.

„Prin derularea acestui proiect se dorește o altfel de învăţare. Cea mai de preț bogăție a unei parohii este reprezentată de către copii! Ziua în care Biserica se golește de copii, indică faptul că ea moare! Rugăciunea lor e mult mai primită decât a noastră, pentru că e din inimă curată!”, a mai precizat profesoara Cătălina Gania.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment27 de minute ago

CALENDAR ORTODOX 2025: Ajunul Bobotezei. Este zi de de post negru. De ce creștinii ajunează cu o zi înainte de Bobotează

Eveniment12 ore ago

Crin Antonescu anunță că își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză partidele că l-au lăsat singur: „O să mă gândesc mai bine”

Eveniment13 ore ago

Ajutor de deces în 2025: La ce valoare a ajuns. Noile reglementări aduc și o extindere a categoriilor de beneficiari

Educație14 ore ago

FOTO: „Adolescenții, Biserica și provocările lumii contemporane!”, proiect derulat de Liceul Trușești și Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Drislea

Eveniment14 ore ago

Bărbat doborât de frig, salvat de un jandarm pe o stradă din Botoșani

Eveniment15 ore ago

O casă din Teioasa a fost în pericol, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins

Eveniment15 ore ago

Românii vor fi obligați să își recicleze hainele pe care nu le mai folosesc. Cum ar urma să funcționeze sistemul de reciclare

Eveniment15 ore ago

O femeie din Trușești a trăit spaima vieții ei. Bunurile din bucătărie au luat foc și s-a refugiat într-una dintre camere

Economie23 de ore ago

Plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze ar urma să fie eliminată. Care sunt planurile Guvernului

Eveniment23 de ore ago

Botoșani: Cum ajung lipsa de afecțiune și statul pe telefoane să ne îmbolnăvească copii. Cum ne dăm seama că un elev este afectat de ADHD

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending