Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (156)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

Ce mai zice lumea: 1. Psihologii spun că există simţuri concrete (pipăit, gust, miros) şi simţuri intelectuale (auz, văz); 2. Pedagogii au schimbat schimbarea mai de zilele trecute: obiectivele cadru se vor numi competenţe generale, obiectivelor de  referinţă li se vor spune competenţe specifice, iar obiectivele operaţionale se vor numi competenţe derivate. Aştept  noua schimbare, dar degeaba că am ieşit la pensie;  3. Se vorbeşte despre „Dumnezeu neegoist”, deşi citatul următor îmi dă senzaţie inversă: „Dumnezeu a creat din nimic, numai prin cugetarea SA, toate puterile cereşti, ca să-l slăvească în cântări, şi apoi ca să servească şi în lumea aceasta a oamenilor, călăuzindu-i spre Impărăţia lui Dumnezeu”; 4. Se spune că în arta bizantină icoana este lipsită de senzualitate, spiritualitatea sa înlăturând orice formă de naturalism. Corect.  5. Bogdan Ghiu vorbeşte despre „un stil aluziv,  intertextualitate, citaţionalitate, adresabilitate şi model existenţial liric” la Generaţia 80. Şi?  6. Liviu Antonesei crede că  Generaţia 80 “este mai importantă prin cultivarea unor valori umane precum prietenia”; 7. Gelu Negrea vorbind despre “democraţie”: “Din când în când omenirea trebuie să-şi aducă aminte cu toată neplăcerea de rigoare că Iisus a fost condamnat la crucificare în urma unei proceduri  perfect democratice.  La fel de democratică precum accederea la putere a lui Adolf Hitler în Germania interbelică”; 8. Alexandru Ionaşcu defineşte “decadentul”: “Vede lumea din unghi estetic; nu adoptă nicio atitudine morală; consideră că prăbuşirea este inevitabilă; identitatea sa se întemeiază pe proiecţia unui aristocratism ideal”. Cum ar fi Constantin Brâncuşi, zic eu, dar cum ar fi şi politicienii nostri de azi, cu amendamentul că ei văd lumea nu din unghi estetic, ci din unghi  EST –ETIC;  9. Elvira Sorohan definind talentul creator: “Când imaginaţia produce noul, fără ca imposibilul să primeze asupra posibilului”. Aţi înţeles?

Ce se mai aude:   1. Venind vorba despre roman, avem şi  pe cel de tip „self help”, avem şi romanul „în straturi” precum şi romanul bazat pe „veridicitate cognitivă”(documente şi întâmplări din documente); 2. În teatru ar continua lupta dintre  implicit şi explicit, dintre simbolic şi gest concret; 3. Adina Diniţoiu e convinsă că „la scriitorii optzecişti, comunismul e văzut ca o perioadă de ruptură, de discontinuitate istorică flagrantă şi traumatică, resimţită etic şi existenţial de generaţia lor tânără, idealistă şi încrezătoare într-un viitor dincolo de comunism”. Corect, zic eu, numai că mulţi acei optzecişti au devenit după Revoluţie mici ceauşişti prin instituţiile, uniunile şi asociaţiile de cultură; 4. Se vorbeşte tot mai mult că anul 1989 ar fi hotarul între „comunismul agonic” şi „postcomunismul haotic”; 5. Găsesc undeva un topos de luat în seamă: „modelul curţii interioare”; 5. Interesantă descoperire la politicieni şi nu numai: „comportamentul adamic”. Nimic din ce este până la el nu recunoaşte. Totul începe cu el; 6. Bedros Horasangian ne atrage atenţia şi să fim atenţi că „în România fiecare este omul cuiva”. Poporul zice că  atunci când vrei să arunci cu piatra într-un câine, asigură-te a cui e câinele.

Elvira Sorohan, în „Convorbiri literare” nr. 3 din 2011, crede că romancierii  se împart în două: cei numai cu talent şi cei cu talent urmat de creativitate. Despre cei numai cu talent spune: 1. „pot cădea pradă excesului numai de un anumit fel”; 2. „au numai un resort lăuntric”; 3. „rămân  la nivel CANTITATIV”; 4. „ dau  forţă narativă”. Despre cei cu talent urmat de creativitate afirmă: 1. „creativitatea se foloseşte de forţa talentului”; 2. „duc tensiunea lăuntrică spre originalitate”; 3. „trec la nivel CALITATIV”; 4. „dau tensiune creatoare”. Concluzionează Elvira Sorohan: La romancierul numai cu talent „e prezent fluidul narativ”, pe când la cel cu talent urmat de creativitate „fluidul narativ cristalizează pe inovaţii de fond”;

 

Umblu prin caietele mele de „Însemnări de cititor” şi găsesc aceste idei condensate: Barbu Cioculescu: „Zilele trec încet, anii trec repede”; Sainte – Beuve: „O, critice, nu râde de sonete!”; Ion Barbu: „Preferă „Odă în metru antic”!; Iulia Haşdeu: „Banii nu aduc fericirea, dar al naibii ce o întreţin”; Îndemnul zilei: „Postmoderni, ridicaţi tabăra!”; Eugen Lovinescu: „E vremea unei revizuiri!”; Theodor Adorno: „Ce rost mai are metafizica după Auschwitz?”; Ion Bogdan Lefter: „Ştiinţele umane sunt discipline ale dezbaterii, nu ale propovăduirii”; George Geacăr: „Dacă morală nu e, ce e?”; Principiul studenţesc: „De luni mă apuc de învăţat!”; Strategie de pe vremuri: „Vine cineva, ridică o problemă şi o lasă acolo”; George Bacovia: „Dar iar rămâne totul o lungă teorie”; Logica boemei: „Azi beţi, mâncaţi, mâine plătiţi!”; Dorin Ploscaru: „Stelele sunt prăjiturile de Crăciun ale lui Dumnezeu”; Eugenio Montale: „Trebuie multe vieţi ca să faci una”; Ciu En Lai: „Nu ne interesează culoarea pisicii ci să prindă şoareci”; Principiul cozilor de topor: „La vremuri noi, tot ei!”; Mircea Cărtărescu: „Întreaga lume există pentru a ajunge la o femeie frumoasă”; Thomas Hobbes: „Omul se poartă faţă de om ca lupul”; Axioma medicală: „Boala nu are sărbătoare”; Adrian Marino: „A miza la infinit pe Paris şi pe francofonie este o eroare”; Simona Vasilache: „Făcând, din statui, holograme”; Ioana Pârvulescu: „A izbuti să intri îndărătul oglinzii, ca Alice”; George Meniuc: „Saltă-ţi rochia să-ţi văd rândunica adormită ca bujorul negru”; Un copil: „Doar adulţii văd în alb şi negru. Noi, copiii, niciodată”; Elaine Feinstein: „Apelăm la ironie pentru a ţine sentimentele la distanţă”; Michael Cunningham: „După o iarnă lungă, mai dă cineva petreceri pentru reîntoarcerea soarelui?”; Al. Cistelecan: „Cărţi şi îngeri sar, deopotrivă, în apărarea poetului”;

Publicitate

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat de 77 de ani, din Dumeni, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce locuința i-a fost cuprinsă de un incendiu

Publicat

Publicitate

În cursul acestei seri, echipajele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o locuință din localitatea Dumeni. A fost afectată o cameră a casei, iar în urma evenimentului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 77 de ani, a suferit arsuri.

 

Se pare că victima se afla într-una dintre camere și efectua lucrări de reparație la o drujbă, moment în care, cel mai probabil, vaporii de combustibil acumulați în încăpere s-au aprins, declanșând incendiul.

 

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu o autospecială de stingere, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. La sosirea forțelor de intervenție, bărbatul fusese evacuat din locuință de către un vecin. Împreună cu echipajul medical, pompierii i-au acordat imediat primul ajutor și au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, prevenind extinderea acestuia.

 

Publicitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al județului Botoșani recomandă cetățenilor să evite efectuarea lucrărilor care implică substanțe inflamabile în spații închise, neventilate. Manipularea necorespunzătoare a carburanților sau a echipamentelor ce funcționează pe bază de combustibil poate duce la acumularea de vapori inflamabili și, implicit, la producerea unor evenimente tragice.

Citeste mai mult

Eveniment

Furnizorii de energie sunt obligați de ANRE să informeze clienții despre noile prețuri începând cu 1 iulie 2025

Publicat

Publicitate

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie electrică. Măsurile adoptate urmăresc creșterea gradului de informare a consumatorilor, în vederea unei tranziții clare și echitabile la încheierea, începând cu data de 1 iulie 2025, a schemei de sprijin instituită de stat.

Astfel, furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliu propriu, cu privire la:

încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025;
revenirea la prețul contractual stabilit între părți, fie cel agreat la semnarea contractului, fie cel comunicat cu ocazia actualizării condițiilor economice;
modul de stabilire a prețului pentru clienții aflați în regim de furnizare de ultimă instanță, dacă este cazul;
posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic;
modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și accesul la aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, de pe site-ul ANRE.
Pentru clienții care nu vor înregistra modificări de preț contractual de la 1 iulie 2025, furnizorii au obligația de a comunica explicit prețul actual aplicabil, pentru a permite o informare corectă și decizii fundamentate privind schimbarea furnizorului sau negocierea unui nou contract.

Informarea se va transmite anexată facturii sau prin modalitatea agreată contractual astfel încât fiecare client final să primească în timp util toate datele esențiale.

ANRE a desfășurat un proces de consultare publică asupra proiectului de ordin, în perioada 1–14 aprilie 2025, implicând activ operatorii economici din domeniu și organizațiile reprezentative ale consumatorilor. Propunerile primite au fost analizate și integrate, acolo unde s-a considerat justificat din punct de vedere tehnic și legal.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum recunoști un zvon sau o manipulare online? DNSC îți arată ce înseamnă o informare corectă

Publicat

Publicitate

În spațiul digital, delimitarea clară între realitate și dezinformare devine tot mai dificilă. Mesajele false, livrate convingător și repetitiv, pot modela percepții și influența decizii.

Impactul primei expuneri la o informație este semnificativ. Tocmai de aceea, este esențial să verificăm înainte de a crede sau distribui, au transmis sâmbătă reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit DNSC, gândirea critică, verificarea informațiilor și prudența digitală sunt elemente-cheie în combaterea manipulării online.

Cum poți identifica un conținut manipulator sau un zvon?

  • Evaluează sursa – Are credibilitate? E semnată de un autor cunoscut?
  • Solicită dovezi – Date verificabile, surse transparente, nu doar opinii.
  • Analizează contextul – Informația este completă și actualizată?
  • Observă tonul – Este emoțional, alarmist sau lipsit de asumare?
  • Verifică în mai multe surse – Preferabil din zona instituțională sau media consacrată.

Resurse utile despre percepție, tehnici de manipulare și strategii de protecție cognitivă pot fi găsite pe platforma sigurantaonline.ro/fakenews.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani: Incendiu izbucnit la centrala termică

Publicat

Publicitate

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.

La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

 

Publicitate

✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

 

✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;

 

✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

 

✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending