Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (156)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

Ce mai zice lumea: 1. Psihologii spun că există simţuri concrete (pipăit, gust, miros) şi simţuri intelectuale (auz, văz); 2. Pedagogii au schimbat schimbarea mai de zilele trecute: obiectivele cadru se vor numi competenţe generale, obiectivelor de  referinţă li se vor spune competenţe specifice, iar obiectivele operaţionale se vor numi competenţe derivate. Aştept  noua schimbare, dar degeaba că am ieşit la pensie;  3. Se vorbeşte despre „Dumnezeu neegoist”, deşi citatul următor îmi dă senzaţie inversă: „Dumnezeu a creat din nimic, numai prin cugetarea SA, toate puterile cereşti, ca să-l slăvească în cântări, şi apoi ca să servească şi în lumea aceasta a oamenilor, călăuzindu-i spre Impărăţia lui Dumnezeu”; 4. Se spune că în arta bizantină icoana este lipsită de senzualitate, spiritualitatea sa înlăturând orice formă de naturalism. Corect.  5. Bogdan Ghiu vorbeşte despre „un stil aluziv,  intertextualitate, citaţionalitate, adresabilitate şi model existenţial liric” la Generaţia 80. Şi?  6. Liviu Antonesei crede că  Generaţia 80 “este mai importantă prin cultivarea unor valori umane precum prietenia”; 7. Gelu Negrea vorbind despre “democraţie”: “Din când în când omenirea trebuie să-şi aducă aminte cu toată neplăcerea de rigoare că Iisus a fost condamnat la crucificare în urma unei proceduri  perfect democratice.  La fel de democratică precum accederea la putere a lui Adolf Hitler în Germania interbelică”; 8. Alexandru Ionaşcu defineşte “decadentul”: “Vede lumea din unghi estetic; nu adoptă nicio atitudine morală; consideră că prăbuşirea este inevitabilă; identitatea sa se întemeiază pe proiecţia unui aristocratism ideal”. Cum ar fi Constantin Brâncuşi, zic eu, dar cum ar fi şi politicienii nostri de azi, cu amendamentul că ei văd lumea nu din unghi estetic, ci din unghi  EST –ETIC;  9. Elvira Sorohan definind talentul creator: “Când imaginaţia produce noul, fără ca imposibilul să primeze asupra posibilului”. Aţi înţeles?

Ce se mai aude:   1. Venind vorba despre roman, avem şi  pe cel de tip „self help”, avem şi romanul „în straturi” precum şi romanul bazat pe „veridicitate cognitivă”(documente şi întâmplări din documente); 2. În teatru ar continua lupta dintre  implicit şi explicit, dintre simbolic şi gest concret; 3. Adina Diniţoiu e convinsă că „la scriitorii optzecişti, comunismul e văzut ca o perioadă de ruptură, de discontinuitate istorică flagrantă şi traumatică, resimţită etic şi existenţial de generaţia lor tânără, idealistă şi încrezătoare într-un viitor dincolo de comunism”. Corect, zic eu, numai că mulţi acei optzecişti au devenit după Revoluţie mici ceauşişti prin instituţiile, uniunile şi asociaţiile de cultură; 4. Se vorbeşte tot mai mult că anul 1989 ar fi hotarul între „comunismul agonic” şi „postcomunismul haotic”; 5. Găsesc undeva un topos de luat în seamă: „modelul curţii interioare”; 5. Interesantă descoperire la politicieni şi nu numai: „comportamentul adamic”. Nimic din ce este până la el nu recunoaşte. Totul începe cu el; 6. Bedros Horasangian ne atrage atenţia şi să fim atenţi că „în România fiecare este omul cuiva”. Poporul zice că  atunci când vrei să arunci cu piatra într-un câine, asigură-te a cui e câinele.

Elvira Sorohan, în „Convorbiri literare” nr. 3 din 2011, crede că romancierii  se împart în două: cei numai cu talent şi cei cu talent urmat de creativitate. Despre cei numai cu talent spune: 1. „pot cădea pradă excesului numai de un anumit fel”; 2. „au numai un resort lăuntric”; 3. „rămân  la nivel CANTITATIV”; 4. „ dau  forţă narativă”. Despre cei cu talent urmat de creativitate afirmă: 1. „creativitatea se foloseşte de forţa talentului”; 2. „duc tensiunea lăuntrică spre originalitate”; 3. „trec la nivel CALITATIV”; 4. „dau tensiune creatoare”. Concluzionează Elvira Sorohan: La romancierul numai cu talent „e prezent fluidul narativ”, pe când la cel cu talent urmat de creativitate „fluidul narativ cristalizează pe inovaţii de fond”;

 

Umblu prin caietele mele de „Însemnări de cititor” şi găsesc aceste idei condensate: Barbu Cioculescu: „Zilele trec încet, anii trec repede”; Sainte – Beuve: „O, critice, nu râde de sonete!”; Ion Barbu: „Preferă „Odă în metru antic”!; Iulia Haşdeu: „Banii nu aduc fericirea, dar al naibii ce o întreţin”; Îndemnul zilei: „Postmoderni, ridicaţi tabăra!”; Eugen Lovinescu: „E vremea unei revizuiri!”; Theodor Adorno: „Ce rost mai are metafizica după Auschwitz?”; Ion Bogdan Lefter: „Ştiinţele umane sunt discipline ale dezbaterii, nu ale propovăduirii”; George Geacăr: „Dacă morală nu e, ce e?”; Principiul studenţesc: „De luni mă apuc de învăţat!”; Strategie de pe vremuri: „Vine cineva, ridică o problemă şi o lasă acolo”; George Bacovia: „Dar iar rămâne totul o lungă teorie”; Logica boemei: „Azi beţi, mâncaţi, mâine plătiţi!”; Dorin Ploscaru: „Stelele sunt prăjiturile de Crăciun ale lui Dumnezeu”; Eugenio Montale: „Trebuie multe vieţi ca să faci una”; Ciu En Lai: „Nu ne interesează culoarea pisicii ci să prindă şoareci”; Principiul cozilor de topor: „La vremuri noi, tot ei!”; Mircea Cărtărescu: „Întreaga lume există pentru a ajunge la o femeie frumoasă”; Thomas Hobbes: „Omul se poartă faţă de om ca lupul”; Axioma medicală: „Boala nu are sărbătoare”; Adrian Marino: „A miza la infinit pe Paris şi pe francofonie este o eroare”; Simona Vasilache: „Făcând, din statui, holograme”; Ioana Pârvulescu: „A izbuti să intri îndărătul oglinzii, ca Alice”; George Meniuc: „Saltă-ţi rochia să-ţi văd rândunica adormită ca bujorul negru”; Un copil: „Doar adulţii văd în alb şi negru. Noi, copiii, niciodată”; Elaine Feinstein: „Apelăm la ironie pentru a ţine sentimentele la distanţă”; Michael Cunningham: „După o iarnă lungă, mai dă cineva petreceri pentru reîntoarcerea soarelui?”; Al. Cistelecan: „Cărţi şi îngeri sar, deopotrivă, în apărarea poetului”;

Publicitate

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un jucător care a marcat în poarta FC Botoșani a murit la doar 28 de ani

Publicat

Publicitate

Echipa de fotbal Rapid București a anunțat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, decesul fostului său jucător Aaron Boupendza, în vârstă de 28 de ani, care a fost transferat la începutul anului în China, la formația Zhejiang Professional.


”FC Rapid regretă trecerea în neființă a lui Aaron Boupendza, la doar 28 de ani. Deși a jucat o perioadă scurtă în alb-vișiniu, zâmbetul, talentul și modul spectaculos în care sărbătorea golurile vor fi mereu în amintirea noastră. Condoleanțe familiei și apropiaților! Rest in peace, Aaron!”, au informat reprezentanții echipei Rapid.

Atacantul gabonez Aaron Boupendza a venit la FC Rapid în luna septembrie a anului trecut, din postura de jucător liber de contract, după ce evoluase în sezonul trecut la FC Cincinnatti, în Statele Unite ale Americii.

Pentru formația condusă de Marius Șumudică, Boupendza a marcat de cinci ori, cu FC Botoșani, Gloria Buzău (2), CS Afumați și UTA Arad, în 11 meciuri.

Conducerea FC Rapid a decis să se despartă de Aaron Boupendza din cauze disciplinare. El a refuzat să se întoarcă în România împreună cu lotul echipei din stagiul de pregătire efectuat la începutul lunii ianuarie în Dubai. Motivul invocat de fotbalist a fost restanța pe care clubul o are față de el din bonusul de instalare trecut în contract la realizarea transferului.

Publicitate

Pentru Zhejiang Professional, Boupendza a jucat în 6 partide și marcase 4 goluri.

În ciuda decesului lui Boupendza, Zhejiang Professional nu și-a amânat meciul de miercuri cu Meizhou Hakka, din etapa a șaptea a Superligii chineze.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Camion încărcat cu pietriș, răsturnat la Prăjeni! Accident anunțat prin sistemul eCall

Publicat

Publicitate

Un accident rutier s-a produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Prăjeni. În eveniment, care a fost anunțat prin sistemul eCall, a fost implicat un camion care transporta pietriș.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni. Aceștia au constat faptul că autovehiculul, cu o capacitate de 40 de tone, era răsturnat în afara părții carosabile și că nu erau persoane încarcerate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

În cazul producerii unui accident rutier sistemele eCall generează automat apelarea numărului 112 și transmiterea către serviciul de urgență a informațiilor relevante pentru localizarea precisă a evenimentului și pentru intervenția echipajelor de salvare. Imediat după impact, date precum coordonatele GPS, seria VIN, tipul vehiculului, tipul combustibilului utilizat și direcția de mers sunt furnizate de autovehiculele echipate cu eCall.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: În centrele de examen unde sunt probe scrise, cursurile pot fi făcute online asincron. Precizări

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației transmite precizări privind organizarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2025, în perioada 10 – 16 iunie, scrie alba24.ro. În unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele de desfășurare a probelor scrise, cursurile se pot desfășura în format online asincron.

Prin modalitatea orelor „online asincron”, elevii pot primi sarcini de lucru de la profesori, fără să mai vină la școală sau să fie conectați online în același timp.

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației transmite precizări privind organizarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2025, în perioada 10 – 16 iunie.

În unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele de desfășurare a probelor scrise, cursurile se pot desfășura în format online asincron.

Prin modalitatea orelor „online asincron”, elevii pot primi sarcini de lucru de la profesori, fără să mai vină la școală sau să fie conectați online în același timp.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Nova Apaserv: Program special la casierii, în perioada Sărbătorilor de Paști 2025

Publicat

Publicitate

Perioada 18-22 Aprilie 2025

 

 

Casieria

Vineri

18.04.2025

 

Sambata

Publicitate

19.04.2025

 

Duminica

20.04.2025

Luni

21.04.2025

 

Marti

22.04.2025

 

 Bulevard Botosani    08.00-12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Primaverii Botosani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Uvertura Mall 10.00-14.00 Inchis Inchis Inchis Inchis
1 Decembrie Botosani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
A.I.Cuza Dorohoi     08.00 -12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Casieria Darabani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Saveni Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Bucecea Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending