Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (155)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

ELA RĂDUŢĂ: „NEADORMITELE  DURERI” (Editura „Salonul literar” – Vrancea – 2023; prefaţa: Georgică Manole).  Un titlu voit explicit nu doar prin sintagma folosită („neadormitele dureri”) ci şi prin imaginea copacului contorsionat, trecut prin viaţă, un echivalent al autoarei. În depărtare satul, apoi ea, autoarea, la marginea societăţii. Înainte de căsătorie autoarea s-a numit Adam, nume care  inspiră cititorului posibila vocaţie adamică (de a lua totul de la început). Trăim  un timp al globalizării şi suntem asaltaţi de ceea ce numim vocea omului globalist care tot repetă cu obstinenţă că „TRECUTUL NU ARE SĂ NE ÎNVEŢE NIMIC!” Ela Răduţă  nu a ţinut cont de  acest slogan, ci şi-a pus pe tavă o etapă a trecutului său, obligându-ne să rezonăm cu acest trecut,  fiindcă literatură înseamnă să ţi-l imaginezi pe celălalt, iar a „ţi-l imagina pe celălalt este o virtute morală”, spunea scriitorul israelian Amon Oz.  Cartea este străbătută de la un capăt la altul de o libertate de gândire şi exprimare. La cei care apelează la această libertate se simte tentaţia de a  impune şi o libertate a cuvântului, iar dacă nu o gradăm, poate diminua importanţa cuvântului. Ela Răduţă acordă fiecărui cuvânt rolul care să-i îmbogăţească  discursul (nu e unul diaristic, e unul memorialistic), eu tinzând să cred că volumul  este un bildungsroman Pentru fiecare din noi, lumea este o carte nescrisă. Ela Răduţă a scris  o  parte a lumii ei, textul fiind o armonizare între intenţionalitate (conştiinţa e mereu orientată către ceva) şi punerea în paranteză (nu ia act numai de fapte ci le şi explică). Prin această carte, autoarea omologhează foarte multe  sincope existenţiale. Se observă o remarcabilă artă a portretului. Personajele   sunt de două feluri: malefice şi angelice. Toate asigură  o calitate cinematografică  secvenţelor ce dau arhitectura textului. Cartea mai e pusă şi sub semnul reflecţiei, atât a celei situaţionale (o înţelegere a celor întâmplate cândva), cât şi a celei retrospective (o analiză a celor întâmplate cândva). Aceste două tipuri de reflecţii stau  sub platoşa creată de temporalizarea textului. (de la ivirea în topos până la plecarea din topos). Cu timpul se  va întâmpla ceva curios. Revenind  în locurile natale, vocaţia adamică şi-a făcut din nou prezenţa dând startul unor noi   reconstrucţii,  atât a mediului cât şi a sa. Am imaginea acelei liceene de la Vidra şi am căutat prin minte ceva preţios care să i se potrivească. Puteam găsi prin Eminescu, puteam găsi prin Toader Răduţă chiar, dar m-am oprit la Geo Bogza: O ATÂT DE PURĂ ŞI ELEGANTĂ FREGATĂ.  Ela Răduţă, o atât de pură şi elegantă fregată ce s-a lăsat condusă  de „comandorul” Toader Răduţă.

TOADER RĂDUŢĂ: „SECUNDELE  IUBIRII” (Editura “Salonul literar” – Vrancea – 2023; prefaţa: Petre Isachi, Georgică Manole).  Este o carte despre iubire. Să privim dincolo de copertă observând că  exprimă prezenţa unei electrolize a acestui sentiment (anodul – autorul, calm; catodul – colţos, valenţă  ce rezultă din semantica data de reprezentarea părului).  Toader Răduţă este un frumos nebun al metaforelor simple, explicite, pe care le aşează în poezie ca fantasme reale ale ritmului sublim şi bine stăpânit. Principalul vector  al registrului afectiv este iubirea. Avem de-a face cu un lirism exprimat, destul de vizibil, care nu impietează demersul poetic. Nu e o poezie criptată, e directă, are un referential. Dintr-o perspectivă axiologică, există o preocupare permanentă de a-l valoriza pe celălalt. Putem vorbi aici de conceptul de “fidelitate radicală”, pe care l-am întâlnit la Ani şi Teofil Vâlcu sau la Irinel Liciu şi Ştefan Augustin Doinaş, ca să dăm două exemple de pe la noi. Toader Răduţă nu e un poet sonor. Constat marea linişte care există între consoane. Este adeptul grupurilor de consoane care, folosite, liniştesc  sonurile  date de vocale. Sociologul Zigmund Bauman prezintă lumea de azi din perspectiva societăţii lichide. Adjectivul de referinţă este „lichid”, în care nimic nu mai este fix, sigur, totul est fugar, mobil, precar, incontrolabil… Avem o modernitate lichidă, o viaţă lichidă şi… o dragoste lichidă. Totul curge printre degete. Lui Toader Răduţă nu i se întâmplă acest fapt. El ţine dragostea strâns în mâinile lui. Este un scriitor la care nu se simte acea oboseală de a trăi.

Vineri, 30 iunie 2023, în sala Galeriilor de Artă din Focşani, cei doi autori nu ne-u ţinut doar o lecţie de literatură, ci şi una de psihologie, sociologie şi filozofie a înaltului sentiment de iubire.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Biserica Ortodoxă este din nou în doliu. Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno, paroh la o biserică din Suceava, a murit la 42 de ani

Publicat

Publicitate

Preot decedat pe loc. Dascălul a scăpat cu viață ca prin minune. Autoturismul de teren în care se afla fața bisericească  din Izvoarele Suceavei s-a răsturnat în albia râului. Comunitatea de credincioși este în doliu. Preotul Mechno Tiberiu Mihăiță de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Bobeica a murit la locul accidentului. Echipajul SMURD a incercat resuscitarea potrivit protocolului însă fără vreun rezultat, scrie stiridinbucovina.ro.

Sâmbăta neagră pentru IZvoarele Sucevei

 Sambata , la  ora 16.00, pe DJ 175, în com. Izvoarele Sucevei, a avut loc un eveniment rutier în urma căruia un autoturism de teren a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în albia unui râu.

Din verificări, s-a stabilit că la data de 22.02.2025, ora 15.58, un bărbat de 41 de ani, preot  din com./sat Izvoarele Sucevei, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 175, având direcția de deplasare spre com. Izvoarele Sucevei, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând pe spațiul verde din partea dreaptă, iar mai apoi în parapetul metalic. În urma impactului autoturismul a fost proiectat și s-a răsturnat în albia râului Suceava.

În urma evenimentului rutier, conducătorul auto de 41 de ani a suferit grave leziuni grave în urma căroara a survenit decesul acestuia.

De asemenea, în autoturism  se mai afla și un pasager din com/sat Izvoarele Sucevei, jud. Suceava, care a suferit leziuni ușoare.

Publicitate

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „ucidere din culpă” prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul Penal și ”vătămare corporală din culpă„ prev. de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul Penal.

Citeste mai mult

Eveniment

2025, anul în care marcăm 100 de ani de la inițiativa care ridica la Botoșani grupul statuar „Compania de mitraliere Maior Ignat în Atac”

Publicat

Publicitate

Se împlinesc 100 de ani de la inaugurarea celui mai mare și important monument din municipiul Botoșani, pe care îl vedem în Centrul Istoric al municipiului, un simbol al eroismului local în Primul Război Mondial.

Monumentul, un grup statuar dedicat companiei de mitraliere conduse de maiorul Grigore Ignat, a fost amplasat la câțiva ani după sfârșitul conflictului, pentru a onora sacrificiile botoșănenilor care au contribuit semnificativ la victoria împotriva Puterilor Centrale și la realizarea României Mari.

Înainte de acest monument, orașul Botoșani avea doar un singur monument public – bustul poetului Mihai Eminescu, amplasat în 1890. Totuși, realizarea unui monument dedicat eroilor Primului Război Mondial a devenit un obiectiv firesc, având în vedere sacrificiile imense ale locuitorilor județului, care s-au jertfit în bătălii dramatice, cum ar fi cele din Carpații Meridionali și de la Mărășești.

Inițiativa de a ridica monumentul a fost demarată în 1925, sub conducerea avocatului Ramiro Savinescu, un cunoscut om politic local.

În urma unui apel publicat în ziarul local Semănătorul Botoșanilor, botoșănenii au fost chemați să contribuie financiar la realizarea acestui proiect important. Contribuțiile au fost susținute și de autoritățile locale, Consiliul Comunal aprobând alocarea unor fonduri considerabile pentru monument.

Monumentul a fost realizat de tânărul sculptor botoșănean Horia Miclescu, ale cărui lucrări au fost supuse unui examen detaliat de o comisie de specialiști.

Publicitate

Alături de fascinantul monument, pe soclul acestuia sunt prezente și patru scuturi, simbolizând cele patru provincii istorice care s-au unit cu România în urma Primului Război Mondial: Transilvania, Bucovina, Basarabia și Banat. Mai mult, se regăsesc și două simboluri reprezentative pentru județul Botoșani și pentru regiunea Moldovei: coasa, un element din stema județului Botoșani, și capul de bour, simbol al Moldovei. Aceste elemente adaugă o semnificație suplimentară monumentului, subliniind legătura profundă dintre eroismul local și unitatea națională realizată în urma războiului.

După aprobarea machetei, aceasta a fost expusă publicului în foaierul Teatrului „Mihai Eminescu”, pentru ca locuitorii orașului să își exprime opiniile. Proiectul a fost bine primit, iar monumentul a fost ridicat în centrul orașului pentru a cinsti memoria celor căzuți pe câmpul de luptă.

Simbolul eroismului botoșănean este reprezentat de maiorul Grigore Ignat, care a condus compania de mitraliere în bătălia eroică de la Răzoare, unde și-a pierdut viața, alături de toți subordonații săi. Actul său de curaj și sacrificiul suprem au fost recunoscute printr-un ordin de zi care a subliniat eroismul său: „A luptat ca un brav și tot astfel a murit. Acest sfârșit ostășesc îi va cinsti pururea memoria și-l va aduce la conștiința ostașilor țării drept pildă de înălțător avânt patriotic.”

Astăzi, monumentul care îl omagiază pe maiorul Ignat și pe toți eroii botoșăneni ai Primului Război Mondial este un simbol al dăruirii și curajului, iar Botoșaniul sărbătorește 100 de ani de la inițiativa de a ridica un moment istoric foarte important în memoria națională.

Citeste mai mult

Economie

Poate află și patronii de la Botoșani: Angajatorii pot oferi 300 de lei vouchere CADOU de 8 martie pentru femei

Publicat

Publicitate

Vine primăvara iar angajatorii din România și implicit oamenii de afaceri din Botoșani, trebuie să știe că au posibilitatea de a oferi angajatelor tichete cadou cu ocazia zilei de 8 Martie, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, relatează alba24.ro.

Aceste tichete sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale obligatorii, în limita a 300 de lei per angajată.

Este al doilea an în care angajatorii au această posibilitate, după intrarea în vigoare a legii.

8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Acesta este motivul pentru care femeile ar trebui să fie răsfățate în această zi.

Vouchere cadou de 8 martie. Fundamentul legal:

  • Codul Fiscal prevede că angajatorii pot acorda angajatelor cadouri în bani, inclusiv tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 Martie, fără ca acestea să fie supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea pentru fiecare persoană, cu fiecare ocazie, nu depășește 300 de lei.
  • Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, în cazul cadourilor în bani şi/sau în
    natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei:
  • Acordarea de vouchere pentru angajate este prevăzută în OUG 130/2001, potrivit documentelor.
  • DOCUMENT: vezi aici precizările ANAF legate de acordarea de vouchere de 8 martie.

Vouchere cadou de 8 martie: pot fi acordate exclusiv angajatelor

Este important de menționat că această facilitate fiscală se aplică strict angajatelor și numai cu ocazia zilei de 8 Martie.

Publicitate

Depășirea plafonului de 300 de lei sau acordarea tichetelor în alte condiții poate atrage obligații fiscale suplimentare pentru angajator, precizează ANAF.

În concluzie, oferirea de tichete cadou de până la 300 de lei angajatelor de 8 Martie reprezintă o modalitate prin care angajatorii pot manifesta aprecierea față de acestea.

În același timp, angajatul beneficiază și de avantaje fiscale.

Precizare importantă pentru contabili: Cadourile oferite salariatilor nu pot fi tratate fiscal si contabil drept cheltuieli de protocol. În această categorie intră alte tipuri de cheltuieli și este nevoie de documente justificative pentru a le trata contabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean dispărut în Marea Britanie. Autoritățile și familia cer ajutorul cetățenilor

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Dorohoi, județul Botoșani, este căutat de autorități după ce a dispărut în Marea Britanie.

Neghina Ionuț Bogdan, în vârstă de 37 de ani, a plecat la muncă în Anglia pe 1 decembrie 2024, însă contactul cu familia sa s-a pierdut la scurt timp după ce le-a spus că a ajuns la destinație. De atunci, nu s-au mai primit informații despre el.

Ionuț Bogdan are o înălțime de 1,80 m, cântărește aproximativ 50 kg și are o constituție slabă. Este posibil să fi lucrat ca șofer în perioada în care a mai fost plecat în Marea Britanie între 2020 și 2023, însă nu se cunosc detalii precise despre angajatorul sau zona în care ar putea lucra.

Oricine îl vede sau are informații despre locul în care se află este rugat să sune la numărul de urgență 112. Autoritățile colaborează cu poliția din Marea Britanie pentru a-l găsi pe bărbatul dispărut.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending