Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (153)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

SUB SEMNĂTURA LUI TRAIAN MIHAI, REVISTA “TAIFASURI” NR. 938 / 2023 ACORDĂ  PATRU PAGINI (15 – 18) LUI MIHAI EMINESCU

Pag. 16: „Abia în 1883 aveau să fie reunite o parte dintre creaţiile sale poetice în volumul „Poesii”, fiind singurul publicat în timpul vieţii poetului, dar apărut în timp ce autorul era plecat din ţară. Cartea, având o ţinută grafică frumoasă, ce includea un portret al poetului, cuprinde 307 pagini, cu gravuri la începutul filelor. Ea reuneşte 61 de poezii, plus 3 variante  la „Mai am un singur dor”. Alte două ediţii ale volumului au fost publicate în 1885 şi în 1888”;

Pag. 16: „Fascinat de teatru din adolescenţă. A fost sufleor şi copist”.Pe lângă poezie, Mihai Eminescu a iubit foarte mult teatrul. A jucat în piese, a citit şi a scris dramaturgie. Această pasiune pentru teatru a început de când era elev la Cernăuţi, când asista la spectacolele susţinute de trupa Tardini – Vlădicescu. Când avea 13 ani, aceeaşi trupă a sosit în turneu la Botoşani. Mihai se afla în oraş pentru a se înscrie la liceu, dar a fost respins. Pe parcursul celor 33 de spectacole susţinute de trupă, el a fost nelipsit. Trupa şi-a continuat turneul la Braşov, iar Eminescu a fugit cu ei, dorindu-şi să devină actor. El a ocupat cuşca sufleorilor şi, având o memorie fantastică, ştia pasaje întregi pe care le recita pe scenă.  La 17 ani a devenit sufleor şi copist în trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale. Un an mai târziu, s-a angajat sufleor şi copist în trupa de teatru a lui Mihail Pascaly, apoi a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Aici scria cererile,, redacta corespondenţa, traducea piese, era autor de cuplete. Totodată, scria caligrafic textele pentru actori şi făcea semne pe text pentru a marca momentele în care se ridica ori cobora cortina, pauzele. În perioada în care studia la Viena, a scris dramele „Mira” şi „Decebal” (apărute postum), iar în aprilie 1882 a terminat de scris drama „Alexandru Lăpuşneanu”. Poetul citea  piesele lui Shakespeare în limba germană, considerându-l pe dramaturgul  britanic drept un mare geniu al omenirii. Opera dramatică originală eminesciană cuprinde atât drame istorice, cât şi comedii”;

Pag. 16: „Timpul”, îmbogăţit de poet”. „Anii în care a lucrat în domeniul teatrului l-au ajutat pe Eminescu să pătrundă în jurnalism, primele articole publicate de el fiind cronici culturale, cu precădere despre spectacole de teatru. Ulterior a început să scrie şi articole politice, iar acestea i-au deranjat pe mulţi. Probabil acesta a fost motivul sfârşitului vieţii sale. Eminescu lucra şi la crearea unei organizaţii româneşti şi pro-româneşti numită  Societatea „Matei Basarab”. „Ţinta? Unirea tuturor românilor, emanciparea economică şi intelectuală a întregului popor românesc”, spunea el. Activitatea jurnalistică cea mai bogată a avut-o în redacţia ziarului „Timpul”, apărut în martie 1876, la Bucureşti. Încă de la înfiinţare, la conducerea ziarului a fost Titu Maiorescu, care l-a angajat pe Ioan Slavici pentru a se ocupa de politica externă şi de literatură. Un an mai târziu, Ioan Slavici a solicitat angajarea lui Mihai Eminescu. Odată cu venirea lui Eminescu la „Timpul”, partea literară s-a îmbogăţit, iar orientarea ziarului s-a modificat, prin protestul declarat împotriva compromisurilor în relaţiile cu puterile vecine, şi prin critica obiectivă a stării de lucruri din ţară. A lucrat aici aproape 7 ani, activitatea sa jurnalistică încheindu-se în anul 1883. Eminescu s-a distins în presa vremii printr-un discurs bine argumentat, prin erudiţie şi bogăţia mijloacelor de expresie, prin libertatea de gândire şi de exprimare, prin refuzul de a-şi alinia scrisul la interesele de partid, urmărind redarea cu obstinenţă a adevărului, chiar şi atunci când acesta intra în contradicţie cu poziţia conducătorilor publicaţiei”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 30 de ani, din Vorona, dat jos de la volan după ce a fost prins beat

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public, din  comuna Corni, un autoturism condus de un tânăr de 30 de ani, din comuna Vorona.

În urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 53 de ani, din municipiul Botoșani, prins beat la volan, a refuzat să meargă la spital pentru probe de sânge. S-a ales cu dosar penal

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani – Biroul Rutier au oprit, vineri,  pentru control, pe strada General Gheorghe Avrămescu, un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, din municipiul Botoșani.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezutată fiind de 0, 67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un bărbat din Ștefănești care avea acasă un pistol, cu destinația de tir sportiv și muniția aferentă

Publicat

Publicitate

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea nerespectării regimului arme explozivi și substanțe periculoase

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase desfășoară, în această perioadă, o acțiune de amploare ce vizează identificarea persoanelor care încalcă prevederile legale privind regimul armelor și al munițiilor.

 

În cadrul activităților desfășurate până în prezent, au fost întocmite 10 dosare penale pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, iar ca măsuri complementare, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 10 arme – 5 de tip airsoft și 5 de tir sportiv –, toate fiind încadrate în categoria armelor supuse autorizării.

 

Verificările efectuate au stabilit că persoanele care dețineau aceste arme nu erau autorizate, conform legii, să le dețină, să le poarte sau să le folosească, încălcând astfel prevederile Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor.

Publicitate

 

Exemplu:

La data de 2 mai 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au identificat la locuința unui bărbat, din orașul Ștefănești, o armă, tip pistol, cu destinația de tir sportiv și o cutie metalică ce conținea muniția aferentă.

 

În urma verificărilor s-a stabilit faptul că bărbatul nu este autorizat să deţină, să poarte și să folosească arme letale/neletale și muniția aferentă acestora.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Acțiunile polițiștilor vor continua și în perioada următoare, în vederea menținerii climatului de ordine și siguranță publică și prevenirii incidentelor generate de utilizarea nelegală a armelor.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 400 de sancțiuni aplicate de polițiștii botoșăneni în ultimele două zile

Publicat

Publicitate

În ultimele două zile, polițiștii botoșăneni au intensificat activitățile de supraveghere și control al traficului rutieri, fiind  organizate 12 acțiuni punctuale, atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru reducerea accidentelor rutiere.

 

Polițiștii au acționat în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

 

Publicitate

Totodată, au fost vizați conducătorii auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice, fiind efectuate 118 .testări cu aparatul etilotest, iar în cazul a 6 dintre conducătorii auto, rezultatele au fost pozitive pozitive.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 400 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 230.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 25 de permise de conducere și 10 de certificate de înmatriculare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending