Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (153)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

SUB SEMNĂTURA LUI TRAIAN MIHAI, REVISTA “TAIFASURI” NR. 938 / 2023 ACORDĂ  PATRU PAGINI (15 – 18) LUI MIHAI EMINESCU

Pag. 16: „Abia în 1883 aveau să fie reunite o parte dintre creaţiile sale poetice în volumul „Poesii”, fiind singurul publicat în timpul vieţii poetului, dar apărut în timp ce autorul era plecat din ţară. Cartea, având o ţinută grafică frumoasă, ce includea un portret al poetului, cuprinde 307 pagini, cu gravuri la începutul filelor. Ea reuneşte 61 de poezii, plus 3 variante  la „Mai am un singur dor”. Alte două ediţii ale volumului au fost publicate în 1885 şi în 1888”;

Publicitate

Pag. 16: „Fascinat de teatru din adolescenţă. A fost sufleor şi copist”.Pe lângă poezie, Mihai Eminescu a iubit foarte mult teatrul. A jucat în piese, a citit şi a scris dramaturgie. Această pasiune pentru teatru a început de când era elev la Cernăuţi, când asista la spectacolele susţinute de trupa Tardini – Vlădicescu. Când avea 13 ani, aceeaşi trupă a sosit în turneu la Botoşani. Mihai se afla în oraş pentru a se înscrie la liceu, dar a fost respins. Pe parcursul celor 33 de spectacole susţinute de trupă, el a fost nelipsit. Trupa şi-a continuat turneul la Braşov, iar Eminescu a fugit cu ei, dorindu-şi să devină actor. El a ocupat cuşca sufleorilor şi, având o memorie fantastică, ştia pasaje întregi pe care le recita pe scenă.  La 17 ani a devenit sufleor şi copist în trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale. Un an mai târziu, s-a angajat sufleor şi copist în trupa de teatru a lui Mihail Pascaly, apoi a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Aici scria cererile,, redacta corespondenţa, traducea piese, era autor de cuplete. Totodată, scria caligrafic textele pentru actori şi făcea semne pe text pentru a marca momentele în care se ridica ori cobora cortina, pauzele. În perioada în care studia la Viena, a scris dramele „Mira” şi „Decebal” (apărute postum), iar în aprilie 1882 a terminat de scris drama „Alexandru Lăpuşneanu”. Poetul citea  piesele lui Shakespeare în limba germană, considerându-l pe dramaturgul  britanic drept un mare geniu al omenirii. Opera dramatică originală eminesciană cuprinde atât drame istorice, cât şi comedii”;

Pag. 16: „Timpul”, îmbogăţit de poet”. „Anii în care a lucrat în domeniul teatrului l-au ajutat pe Eminescu să pătrundă în jurnalism, primele articole publicate de el fiind cronici culturale, cu precădere despre spectacole de teatru. Ulterior a început să scrie şi articole politice, iar acestea i-au deranjat pe mulţi. Probabil acesta a fost motivul sfârşitului vieţii sale. Eminescu lucra şi la crearea unei organizaţii româneşti şi pro-româneşti numită  Societatea „Matei Basarab”. „Ţinta? Unirea tuturor românilor, emanciparea economică şi intelectuală a întregului popor românesc”, spunea el. Activitatea jurnalistică cea mai bogată a avut-o în redacţia ziarului „Timpul”, apărut în martie 1876, la Bucureşti. Încă de la înfiinţare, la conducerea ziarului a fost Titu Maiorescu, care l-a angajat pe Ioan Slavici pentru a se ocupa de politica externă şi de literatură. Un an mai târziu, Ioan Slavici a solicitat angajarea lui Mihai Eminescu. Odată cu venirea lui Eminescu la „Timpul”, partea literară s-a îmbogăţit, iar orientarea ziarului s-a modificat, prin protestul declarat împotriva compromisurilor în relaţiile cu puterile vecine, şi prin critica obiectivă a stării de lucruri din ţară. A lucrat aici aproape 7 ani, activitatea sa jurnalistică încheindu-se în anul 1883. Eminescu s-a distins în presa vremii printr-un discurs bine argumentat, prin erudiţie şi bogăţia mijloacelor de expresie, prin libertatea de gândire şi de exprimare, prin refuzul de a-şi alinia scrisul la interesele de partid, urmărind redarea cu obstinenţă a adevărului, chiar şi atunci când acesta intra în contradicţie cu poziţia conducătorilor publicaţiei”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending