Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (150)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„Cafeneaua literară”  nr 8 din 2022.  Poeta Ana Ardeleanu despre Eminescu: 1. „Poezia lui Eminescu este vie, puternică, unică, aşa cum va fi mereu. Mihai Eminescu a fost primul poet de profundă originalitate. Până la naşterea lui, ca poet, poezia a fost doar mimată.  El a ridicat rangul poeziei scrise în limba română. A revoluţionat limbajul poetic, semantica.  A înălţat poezia cu câteva sute de ani, din locul unde se afla, şi a aşezat-o pe harta literaturii universale.  Indiferent de opinii, Mihai Eminescu rămâne întemeietor al poeziei româneşti”; 2. „Poezia majoră de astăzi nu ar fi existat, fără a avea poezia lui ca reper. Ne putem uita cu satisfacţie şi laudă în grădina literară a lumii. Dar în grădina noastră ce ar fi fost, dacă nu era crinul regal Mihai Eminescu”; 3. „Mihai Eminescu a dat direcţia, ne-a aşezat în rândul lumii marii poezii. Nu văd nici un poet român înaintea lui.  El e primul poet adevărat, autentic,  venit ca un fascicul de lumină în limba şi literatura noastră. Nu-l pot asemăna nimănui. Iubesc mulţi poeţi universali, dar nu aş dori să-l compar cu niciunul dintre ei, nici pe ei cu Eminescu”; 4. „Faptul că Eminescu este studiat în şcoală, supus unor canoane pedagogice adesea absurde, că există obligativitatea studierii numai a unei anumite părţi din opera lui, devine stresant pentru elev.  Mai ales când făuritorii de manuale nu sunt dintre cei mai iscusiţi – şi  din cei de (prea) bună credinţă. Elevii sunt copleşiţi de teorie, care nu este tocmai plăcută pentru ei, încât, odată scăpaţi de şcoală, rareori se mai întorc la opera poetului, pentru a simţi deplin, la o vârstă care le-ar permite o mai bună înţelegere”.

„Cafeneaua literară” nr. 8 din 2022. Poetul şi prozatorul Radu Ulmeanu despre Eminescu: 1. „Eminescu a atins deseori absolutul în gândirea şi în poezia lui, şi cred că este singurul, în literatura românească, din acest punct de vedere. S-au apropiat de acest nivel câţiva mari poeţi din secolul trecut, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu şi, cu siguranţă, Nichita Stănescu, dar nu îndeajuns pentru a fi poetul sau omul deplin, în înţelesul pe care îl dădea Noica acestui termen. Desigur, Eminescu a avut detractori, dar e oarecum firesc să fie aşa, din motive lumeşti, de invidie sau altele, iar politica ocupă şi aici un loc de luat în seamă. Dar aceştia pur şi simplu nu trebuie băgaţi în seamă, decât ca nişte zvârcoliri penibile ale prostiei şi relei voinţe”.

„Cafeneaua literară” nr. 8 din 2022.  Criticul Grid Modorcea despre Eminescu: 1. „Sigur, pentru mine este o poezie de excepţie. Dar Eminescu rămâne un mare necunoscut. Cel puţin teatrul lui. L-a avut ca model pe Shakespeare. Iar marile lui poezii au sâmburii în piesele neterminate, proiecte de tinereţe, de pe când era „sufleur”. Să spui că „Eminescu este nul ca dramaturg”, cum a spus Nicolae Manolescu în „Istoria” lui, este o gravă eroare. În „Dodecameronul” său neterminat, din cauza morţii premature, Eminescu are pagini nemuritoare, bijuterii poetice, pe care le-am selectat în volumul „Masca lui Eminescu”, aşa cum face Virgil Diaconu în „Biblia literară”, unde selectează perle literare din „Biblie”. „Monologul lui Decebal” este antologic ca şi cel al lui Lăpuşneanu, iar „Blestemul lui Roman Bodei”, din piesa „Grue Sânger”, egalează „Rugăciunea unui dac”, e din aceeaşi familie”; 2. Tonul distructiv a fost dat de Patapievici, un amartaloi,  căruia eu îi spun Patahârbici, fiindcă e un Hârb, care a spus că „Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm”. Bun, l-ai băgat pe Eminescu în debara, i-am spus, dar ce ai pus în loc? Ai pus „Politice”, în care scrii că „poporul român are structura fecalei”! Cine e acest Vlăsie, care îl numeşte pe Eminescu „idiotul naţional”?”;  3. „ Eminescu este vast, atotcuprinzător. Chiar dacă mie nu-mi place „Pe lângă plopii fără soţ”, să spunem, îi place altuia. Sau mi-a plăcut în tinereţe. Toţi ne regăsim, undeva, cândva, în opera lui. Dacă eşti român şi simţi româneşte, este imposibil să nu fii eminescian, fiindcă limba eminesciană este organică, ea reprezintă seva românismului. Suntem eminescieni prin firea noastră, de la natură. Ne contopim în ea ca Euthanasius din „Cezara”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Primăria Lunca modernizează plata taxelor: Impozitele locale pot fi achitate online, prin Ghișeul.ro

Publicat

Publicitate

Locuitorii comunei Lunca, județul Botoșani, au, începând de astăzi, 26 mai, posibilitatea de a-și plăti taxele și impozitele locale direct din fața calculatorului sau de pe telefon.

Primarul Ovidiu-Constantin Maxim a anunțat că administrația locală a integrat comuna în platforma națională Ghișeul.ro, oferind astfel cetățenilor o metodă rapidă și eficientă de plată online, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul Primăriei.

„Este un pas important spre digitalizarea administrației locale și spre creșterea calității serviciilor oferite contribuabililor. Ne dorim să venim în sprijinul oamenilor, mai ales al celor care locuiesc în alte orașe sau în străinătate și nu pot ajunge fizic la ghișee”, a transmis edilul comunei.

Pentru a efectua plăți prin Ghișeul.ro, contribuabilii trebuie să dețină un cont pe platformă și un card bancar activ. Accesul este securizat, iar procedura este simplă și intuitivă.

Primăria Lunca se alătură astfel numeroaselor unități administrativ-teritoriale din județul Botoșani care au făcut trecerea către servicii publice digitale, facilitând astfel relația dintre instituție și cetățeni.

„Este un serviciu care reduce timpul pierdut la cozi și contribuie la eficiența administrativă. Invit toți cetățenii comunei să profite de această opțiune”, a mai adăugat primarul Ovidiu-Constantin Maxim.

Publicitate

Implementarea acestui sistem face parte dintr-un program mai amplu de modernizare administrativă, menit să aducă Primăria Lunca mai aproape de standardele europene de servicii publice.

Citeste mai mult

Administratie

Lucrările la stația de epurare de la Manolești, aproape de final. Valeriu Iftime PROMITE rezolvarea disconfortului olfactiv până la 15 iunie

Publicat

Publicitate

Locuitorii din zona Manolești, de la marginea municipiului Botoșani, ar putea scăpa în curând de disconfortul provocat de mirosurile greu de suportat provenite de la stația de epurare.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a anunțat astăzi că lucrările la acest obiectiv, aflate în prezent la un stadiu de aproximativ 80%, vor fi finalizate până cel târziu pe 15 iunie.

„Foarte mulți botoșăneni mi-au semnalat problema mirosului persistent din zona stației de epurare de la Manolești. În urmă cu aproape două luni am fost la fața locului și am constatat că sunt necesare intervenții urgente”, a transmis Iftime într-un mesaj public.

Președintele CJ a precizat că, între timp, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a efectuat lucrări de decolmatare a râului din proximitate, în timp ce echipele tehnice continuă lucrările la stația de epurare propriu-zisă. Deși termenul inițial de finalizare a fost depășit, autoritățile își asumă întârzierea și dau asigurări că prioritatea este eliminarea rapidă a cauzei disconfortului resimțit de locuitori.

„Consiliul Județean face tot posibilul pentru ca această lucrare să fie dusă la bun sfârșit. Înțelegem supărarea oamenilor și apelăm la răbdarea și încrederea lor. Vom pune capăt disconfortului cât mai curând”, a subliniat Iftime.

Finalizarea acestei investiții este esențială pentru calitatea vieții din zonă, iar autoritățile județene promit că vor comunica transparent stadiul lucrărilor în perioada următoare.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Deconturi pentru investițiile masive prin „Anghel Saligny” de la Botoșani: Zeci de proiecte de infrastructură primesc finanțare

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani beneficiază de o infuzie semnificativă de fonduri guvernamentale pentru modernizarea infrastructurii locale, în urma unei noi tranșe de plăți efectuate astăzi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Astfel, o parte importantă din suma totală de 1,7 miliarde de lei, virată astăzi de minister pentru decontarea a 852 de obiective de la nivel național, ajunge și în Botoșani.

Ministerul condus de Cseke Attila a precizat că proiectele finanțate în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” vizează modernizarea drumurilor, extinderea rețelelor de apă și canalizare, dar și construirea de sisteme centralizate de alimentare cu apă și epurare a apelor uzate.

Printre localitățile botoșănene care vor beneficia de aceste fonduri se numără municipiul Dorohoi, care primește sprijin pentru extinderea rețelelor de apă, comuna Știubieni – pentru modernizarea drumurilor comunale, și comuna Leorda – pentru refacerea podețelor de acces.

Proiecte importante sunt finanțate și în comunele Vorona, Ibănești, Stăuceni, Frumușica, Răchiți, Rădăuți-Prut, Mileanca, Hilișeu-Horia, Corni, Dobârceni, Prăjeni, Coșula, Vlăsinești, Viișoara, Dersca, Vârfu Câmpului și Curtești. De asemenea, este inclusă și modernizarea drumului județean DJ 294B, pe tronsonul Ștefănești–Murguța–Dobârceni.

Investițiile vizează atât infrastructura rutieră, cât și asigurarea unor condiții de trai decente prin rețele moderne de apă și canalizare. În unele cazuri, proiectele includ construirea de stații de epurare, precum în comuna Hilișeu-Horia.

Publicitate

Ministrul Dezvoltării a subliniat că aceste decontări vin în sprijinul autorităților locale, pentru a evita blocajele în derularea lucrărilor: „Achităm în continuare facturile depuse de autoritățile locale pentru lucrările efectuate, astfel încât obiectivele de investiții să nu înregistreze întârzieri în execuție. Continuăm dezvoltarea localităților din România.”

Prin această nouă tranșă de plăți, județul Botoșani mai face un pas important către modernizarea infrastructurii esențiale, iar comunitățile locale vor resimți direct beneficiile acestor investiții în anii următori.

Citeste mai mult

Administratie

Zonele cu risc de inundații din Botoșani: Verificări în teren ale prefectului și șefului ISU. Măsuri dispuse

Publicat

Publicitate

În contextul avertizărilor hidro-meteorologice, prefectul județului, Dan Nechifor, împreună cu șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru, au efectuat, în această după-amiază, o serie de verificări în teren, în zonele cu risc de inundații.

Au fost vizate, în special, râurile aflate sub incidența codului portocaliu, fiind evaluate nivelul apei, starea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor, gradul de pregătire și capacitatea de intervenție al autorităților locale. Scopul acestor acțiuni este prevenirea unor situații de urgență, precum și verificarea măsurilor operative luate de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

În cătunul Horoghiuca, comuna Coșula, podețul care trece peste râul cu același nume a fost distrus de viitură. Acesta a fost înlocuit cu unul improvizat, pentru a facilita accesul către cele cinci locuințe. Ca urmare a eroziunii malului, noul podeț ar putea ceda în orice moment.

Din acest motiv, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a dispus evacuarea temporara a trei persoane, doi adulți și un copil. Aceștia vor locui la rude până când vă trece pericolul.

La Șupitca, trei case erau în pericol de a fi inundate de apele revărsate ale pârâului Lupului. Cu ajutorul unui buldoexcavator, ce aparține Primăriei comunei Coșula, s-a intervenit pentru a face un canal de scurgere a apei.

În municipiul Botoșani, pompierii militari au acționat cu o motopompă pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie.

Publicitate

În același timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru tăierea unui arbore care putea să cadă oricând peste trecătorii sau autoturismele care circulau pe strada A.I. Cuza.

„Am verificat măsurile luate în zonele cele mai expuse. Am solicitat autorităților locale mobilizare maximă și comunicare permanentă cu cetățenii. Ne dorim să prevenim orice pericol înainte de a fi nevoie de intervenție”, a declarat prefectul județului, Dan Nechifor.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a dispus operaționalizat Centrul Operaţional Județean de Coordonare și Conduceți a Intervenției.

Populația este rugată să respecte recomandările autorităților și să urmărească informațiile oficiale transmise prin canalele de comunicare ale ISU Botoșani și ale autorităților locale.

Echipajele ISU Botoșani rămân mobilizate 24 din 24 de ore, cu tehnică de intervenție pregătită pentru acțiuni de evacuare, salvare sau sprijin logistic, acolo unde va fi necesar.

Instituția Prefectului și ISU Botoșani monitorizează permanent situația și asigură populația că toate măsurile sunt luate pentru protejarea vieților și bunurilor cetățenilor.

Recomandări pentru populație din partea ISU Botoșani:

Evitați deplasările în zonele afectate de codul portocaliu, mai ales în apropierea râurilor sau a cursurilor de apă cu debit crescut.

Nu traversați râurile prin vaduri sau poduri improvizate.

Îndepărtați din curți sau grădini obiectele care pot fi luate de apă și curățați șanțurile și rigolele pentru a permite scurgerea apei.

Pregătiți un bagaj de urgență, care să conțină: acte de identitate, apă, alimente neperisabile, lanternă, medicamente de bază și obiecte de primă necesitate.

Urmăriți informările oficiale transmise de autorități prin canalele ISU, radio, TV și rețele sociale.

Respectați indicațiile pompierilor, jandarmilor și ale autorităților locale, în cazul unei evacuări preventive.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending