Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (15)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Dacă e 1 Martie, e ziua în care s-a născut poetul şi epigramistul Al. D. FUNDUIANU (1953, Costeşti-Răchiţi, Botoşani). Nimeni nu i-a surprins mesajul poetic aşa cum a făcut-o, încă din 1955, cu flerul său de sociolog, scriitorul Dan Lungu: „…este un obişnuit al durerii. Trăieşte într-o permanentă ruptură.  Între sensibilitate (până la limita dureros de sensibil) şi ironie (blamarea fină a exteriorului). Între starea de poezie (ca armonie a înlăuntrului) şi starea de lume, între perceperea stării de graţie şi neputinţa de a spune totul, între cuvinte şi numere întotdeauna trebuie pus un zeu.  Şi iată…ne propune, în ultimă instanţă, o expoziţie de măşti ale zeului. Măşti pictate / sculptate / O cardiogramă în care cuvintele arată drumul inimii împletite / cu / din / în cuvinte.”

Nimeni nu i-a surprins calitatea epigramelor aşa cum a făcut-o Vasile Larco. Într-un exordiu la ultima carte scrisă de sărbătoritul nostru, acesta consemnează: „Epigramele sale respectă rigorile „buturugii mici a literaturii”, în sensul că au poantă, măsură, ritm, rimă, muzicalitate, adresabilitate, originalitate etc. Ceea ce face diferenţa în cadrul unei epigrame este poanta, acea scânteiere de final, care este o floare rară, nu creşte oriunde, nici oricând, iar atunci când apare, trebuie să-i găsească epigramistului terenul bine pregătit din punct de vedere literar. Epigramele lui Al. D. Funduianu nu conţin lungimi nejustificate, cuvinte licenţioase, disonanţe, atacuri la persoană, dumnealui  scoate în evidenţă meteahna, viciul, , nu persoana în cauză, cu speranţa: ridendo castigat mores.”

Şi, cu siguranţă, n-a zis nimeni cum am zis-o eu, care îl cunosc încă de prin amfiteatrele facultăţii: „Posesorul unei ironii speciale, dovedit om al proxemităţii, duşman al diluării prin cuvânt şi om al esenţelor,  Al. D. Funduianu duce epigrama botoşăneană către vibraţiile fine ale poeziei. Ca să vă convingeţi, reţinem două epigrame adresate  castei în care a intrat cu succes, aceea a umoriştilor: „Pretinse firi misterioase / Ce trebuie (aici e culmea) / Să spună lucruri serioase /…De care să şi râdă lumea” sau „Ciudată castă! La necaz / Sunt iuţi şi aprigi în condei – / Iar dacă n-au de cine face haz, / Se întâlnesc şi…râd de ei!” La Al. D. Funduianu  mai întâi se instalează un zâmbet radios şi insinuant când întâlneşte ceva (o întâmplare, o situaţie, o vorbă auzită) care crede că trebuie pusă sub efectul poantei, apoi devine serios. Abia atunci se apucă de scris epigrama. Poanta nu va fi niciodată abruptă şi nu vom sesiza niciodată lipsă de tact.”

Opera poetică, ştiinţifică şi umoristică a lui Al. D. Funduianu nu este una care să ocupe liste întregi. Dar atât cât este (10 volume), este una  a lucrului şlefuit, a esenţelor sublimate:

„Şi iată…” (versuri, 1995), „Şi iată…şi alte versuri” (poezie, 1996), „A pune în rană candoarea” (eseuri, 1998), „Fişe pentru o posibilă monografie” (interviuri, 2006), „Locuri geometrice în geometria plană” (2007), „Elemente de topologie pe dreapta reală şi în plan” (2010), „Prin şi printre simboluri” (eseuri, recenzii, interviuri, 2013), „Prin şi printre simboluri” (ediţia a II-a revizuită şi adăugată, 2014), „Mărţişoare” (catrene şi epigrame, 2017) şi „Chipuri, stări, demascări” (epigrame, 2021).

Publicitate

Când e vorba despre Al. D. Funduianu, rămân  şi azi, după atâţia ani, la aceleaşi rânduri pe care le-am spus încă din 1995: „Să te întâmpli prin Botoşani şi să-l zăreşti pe Al. D. Funduianu trecând. Discret, mereu atent să nu deranjeze pe cineva, merge, merge, merge… către un loc ce nu poate fi decât un punct luminos, rezultatul intersecţiei dintre poezie şi geometrie.  Să te întâmpli prin Botoşani şi să-l zăreşti pe Al. D. Funduianu, ca un pom înflorit, trecând.”

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, de la Bucecea, a ajuns la cea de-a XLIV-a ediție

Publicat

Publicitate
Consiliul Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în parteneriat cu Primăria Orașului Bucecea și Consiliul Local Bucecea, alături de Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a XLIV-a ediție a unuia dintre cele mai longevive festivaluri de folclor din țară, Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.
Acompaniamentul celor 41 de concurenți care au trecut preselecția va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș.
Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare, iar pentru recitalurile din Gala Laureaților pregătim împreună cu Primăria Orașului Bucecea câteva recitaluri deosebite, printre care se va număra Codruț Victor Știrbu, câștigătorul ediției din 2024, alături de Alina Spataru, Grupul vocal „Ciobănașul” și PLĂIEȘII.
Evenimentul va fi prezentat de Sorina-Ionela Avasiloaei, iar Tradițional TV va prelua integral acțiunea.

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutor la facturi pentru pensionari, de la 1 iulie: Cine primește sprijinul și cine rămâne pe dinafară

Publicat

Publicitate

Ce categorii de pensionari vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor: Pensionarii din România care au pensii mai mari de 2.574 lei nu vor beneficia de sprijinul guvernamental pentru plata facturilor la electricitate, începând cu 1 iulie 2025. Pe de altă parte, aproximativ 2,7 milioane de pensionari cu venituri aflate sub acest prag, vor primi ajutor pentru plata facturilor. 

Este anunțul venit din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a confirmat că actuala schemă de compensare-plafonare pentru energie va fi înlocuită cu un nou mecanism de ajutor destinat exclusiv consumatorilor vulnerabili.

Suma de 2.574 de lei este echivalentul valorii nete a salariului minim, care reprezintă o măsură de protecție socială, a anunțat Guvernul, prin Ministerul Muncii.

”Având în vedere că pensia este un venit de înlocuire, s-a decis acordarea acestui sprijin celor care au venitul din pensie mai mic sau egal cu salariul minim net” a transmis guvernul prin Ministerul Muncii.

Suma de 800 lei este acordată în două tranșe egale prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii, iar în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie se stabilesc după data de 1 aprilie 2025, ajutorul financiar se acordă în luna decembrie 2025, în cuantum de 400 lei.

Sprijinul financiar nu se ia în calcul nici la stabilirea plafonului privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, nici la acordarea venitului minim de incluziune și nici la acordarea biletelor de tratament balnear, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice.

Publicitate

Sprijinul se adresează pensionarilor români cu domiciliul în România sau în străinătate, având la bază necesitatea adecvării veniturilor pensionarilor și se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

În prezent, aproape 2,7 milioane de pensionari români au venituri mai mici sau egale cu 2.574 lei. Dintre aceștia, 86.263 locuiesc în străinătate.

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”, a XXIII-a ediție. Program și desfășurare

Publicat

Publicitate

În perioada 9-11 mai 2025, Societatea de Științe Matematice – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani și Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani, organizează a XXIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”.

Președinte al concursului este domnul prof. univ. dr. Radu GOLOGAN, președintele Societății de Științe Matematice din România.

Concursul se adresează elevilor din clasele III-XI.

Programul concursului este următorul:

  • Sosirea participanților: vineri 9 mai, între orele 1400 – 1900 la Hotel Rapsodia.
  • Desfășurarea concursului: sâmbătă, 9 mai, între orele 900 – 1200, pentru toți elevii din clasele III-XI la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani;
  • Elevii vor fi prezenți în săli la ora 845, având asupra lor carnetul de elev sau cartea de identitate;
  • Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor: sâmbătă, 10 mai, între orele 1700 – 1800.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 11 mai, ora 1000, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani.

„Educația matematică este un pilon esențial în formarea gândirii critice și a abilităților analitice ale elevilor. Suntem încântați să colaborăm cu Societatea de Științe Matematice pentru a promova excelența în acest domeniu și pentru a le oferi elevilor și profesorilor oportunități valoroase de dezvoltare profesională și competițională. Le doresc mult succes tuturor participanților!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiunea „TRUCK & BUS”, desfășurată de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

În această săptămână, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani, împreună cu structurile rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, desfășoară sub egida ROADPOL, acțiunea „TRUCK & BUS”, ce are ca scop prevenirea și combaterea încălcării normelor legale în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane.

 

Astfel, în perioada  5- 11 mai a.c., polițiștii rutieri desfășoară activități specifice pentru verificarea transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane, în ceea ce privește existența autorizațiilor și a documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor, respectarea traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente, precum și respectarea perioadelor de conducere și a pauzelor de odihnă impuse de legislația din domeniu.

 

În cadrul acțiunii, polițiștii verifică și respectarea numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum și identificarea și sancționarea altor încălcări ale normelor de siguranță rutieră.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending