Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (149)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

12 IUNIE ESTE ZIUA DE NAŞTERE A SILVIEI LAZAROVICI. LA MULŢI ANI!

În 2022 a apărut la Editura „Agata”  ediţia definitivă a  dicţionarului biobibliografic „Scriitori şi publicişti botoşăneni”.  Autoarea, Silvia Lazarovici, şi-a dedicat  o mare parte a activităţii zilnice, realizării acestui impozant dicţionar.  Absolventă de filologie, este membră onorifică a Societăţii Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu” şi membră a „Societăţii Culturale „Steaua Nordului” din Botoşani. Are în palmares  Premiul de excelenţă în studiu şi colecţie acordat de Ministerul Culturii (1996), Medalia „Meritul Cultural”, clasa a III-a, categoria A – Literatură (2004), la care se adaugă diplome şi premii acordate de Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”, Editura „Agata”,  Societatea Culturală „Steaua Nordului”, Cabinetul de Numismatică etc.  Cum era şi de aşteptat, Editura „Agata” şi revista „Luceafărul”  i-au acordat titlul de „Fondator al Dicţionarului biobibliografic al scriitorilor şi publiciştilor botoşăneni.

Publicitate

Din prefaţa semnată de Ioan Constantinescu la ediţia apărută la Editura „Geea” (2000): „Cât priveşte structura articolelor, ea este bine gândită, pusă cu acurateţe în pagină, adecvată tipului de dicţionar pentru care a optat. Dicţionarul doamnei Silvia Lazarovici va fi foarte util pentru botoşăneni (şi nu numai); el va fi însă, în acelaşi timp, necesar şi întregului literaturii contemporane: ca o componentă, o treaptă a sintezelor în domeniu ce vor veni, sinteze care nu se vor putea dispensa de asemenea lucrări parţiale bine făcute”;

Din prefaţa semnată de Ion Istrate la prima ediţie apărută  la Editura „Agata” (2013): „Obişnuită cu ordinea impusă de viaţa din bibliotecă, în elaborarea lucrării de faţă, autoarea a avut în atenţie câteva norme după „Dicţionarul General al Literaturii Române”, de la care, în general, nu s-a abătut.  Printre acestea se regăsesc şi cele legate de o metodologie bine cunoscută, de a solicita date de la scriitorii şi publiciştii în viaţă. Concise sunt şi însemnările despre unii scriitori trecuţi de mult în spaţiul aducerii-aminte, determinate de lipsa surselor de informare, date care, din diverse motive, nu au fost reţinute pe un anumit suport pentru păstrarea şi redarea lor circuitului public”;

Din prefaţa semnată de Georgică Manole la ediţia a 2-a apărută la Editura „Agata” (2015): „O altă întrebare care se poate pune este aceea cu privire la persoana care concepe, scrie şi publică un dicţionar.  Este Silvia Lazarovici persoana potrivită? Într-o lume plină de orgolii, cum este cea a scriitorilor şi publiciştilor botoşăneni, cu siguranţă, da!  Conţinutul dicţionarului precum şi opiniile cu referire la ediţia din 2013, demonstrează că Silvia Lazarovici depăşeşte cu tact posibilitatea de a se crea o dezbatere păguboasă pe seama noţiunii şi calităţii de scriitor, dezbatere care s-a produs în momentul apariţiei tuturor dicţionarelor locale, zonale şi naţionale, indiferent de anvergură, tematică, autori, scopuri.  De remarcat atitudinea echilibrată a Silviei Lazarovici faţă de spaţiul literar  botoşănean şi de influenţele acestui spaţiu la nivel naţional şi universal. Titanii acestor locuri îşi au spaţiul care li se cuvine.  Autoarea abandonează subiectivismul şi  influenţele manipulatorii, acordând credit tuturor, indiferent de vârstă, curent, direcţie, apartenenţă de grup etc.  Nici nu s-ar putea altfel, având în vedere că personajele dicţionarului său, scriitorii, sunt fiinţe imprevizibile şi inegale în evoluţie. Din această perspectivă, dicţionarul nu este numai unul al trecutului şi prezentului, ci şi unul al viitorului. De constatat că autoarea are o viziune asupra literaturii ce s-a scris şi se scrie de către cei ce locuiesc aria de cuprindere a lucrării sau o legătură cu un astfel de topos, în cazul de faţă, Botoşani.  Lucrarea mai are avantajul că fiind una de autor, stilul este unitar, ceea ce face ca cititorul să nu se supună blocajelor unor dileme venite dinspre surse diferite”;

Publicitate

Din prefaţa semnată de Dan Prodan la ediţia a 3-a apărută la Editura „Agata” (2017): „Dicţionarul biobibliografic (1817 – 2017), „Scriitori şi publicişti botoşăneni”, ediţia a 3-a, realizat cu răbdare şi acribie de către dna  Silvia Lazarovici, este o importantă contribuţie la istoria literaturii române, poezie şi proză,  post 1850. Cartea este un dicţionar în mişcare, actualizabil şi completabil periodic, cu ediţii sau fascicole succesive, la intervale mici de timp. Monografia – dicţionar al autoarei este un exemplu de bună practică, care ar trebui însuşit, aplicat şi finalizat de fiecare judeţ / zonă…”;

Din prefaţa semnată de Ion Istrate la ediţia aniversară apărută la Editura „Agata” (2018): „Şi iată că, într-o Ediţie aniversară,, Editura „Agata”-  2018, munca Silviei Lazarovici, fondatoarea acestui Dicţionar biobibliografic „Scriitorişi publicişti botoşăneni”, devine acum un gest de respect şi omagiere a Centenarului Marii Uniri, pentru că,  este evident şi neîndoielnic, acest important eveniment pentru români este, mai înainte de toate, o recurgere la memorie, un îndemn de a avea grijă şi a ne afirma necontenit identitatea naţională”;

Din prefaţa semnată de Ion Istrate la ediţia definitivă apărută la editura „Agara” (2022): „Cu această ediţie, Silvia Lazarovici, ca personalitate aplecată cercetărilor scrisului literar, creează o impresie puternică asupra botoşănenilor cu impact ce depăşeşte limitele locale, printr-o contribuţie remarcabilă la „consolidarea” şi afirmarea identităţii comunităţilor şi memoriei culturale botoşănene, Opera de faţă este imensă ca întindere, având 580 de pagini ale căror conţinut este structurat în câteva secţiuni: 1. o  prezentare a tuturor cuvintelor de început (prefeţe) prilejuite de fiecare ediţie; 2. fişa biobibliografică  a autoarei, Silvia Lazarovici; 3. scriitorii şi publiciştii expuşi în ordine alfabetică; 4. o secţiune alocată revistelor literare şi de cultură din arealul botoşănean actual”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending