Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (149)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

12 IUNIE ESTE ZIUA DE NAŞTERE A SILVIEI LAZAROVICI. LA MULŢI ANI!

În 2022 a apărut la Editura „Agata”  ediţia definitivă a  dicţionarului biobibliografic „Scriitori şi publicişti botoşăneni”.  Autoarea, Silvia Lazarovici, şi-a dedicat  o mare parte a activităţii zilnice, realizării acestui impozant dicţionar.  Absolventă de filologie, este membră onorifică a Societăţii Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu” şi membră a „Societăţii Culturale „Steaua Nordului” din Botoşani. Are în palmares  Premiul de excelenţă în studiu şi colecţie acordat de Ministerul Culturii (1996), Medalia „Meritul Cultural”, clasa a III-a, categoria A – Literatură (2004), la care se adaugă diplome şi premii acordate de Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”, Editura „Agata”,  Societatea Culturală „Steaua Nordului”, Cabinetul de Numismatică etc.  Cum era şi de aşteptat, Editura „Agata” şi revista „Luceafărul”  i-au acordat titlul de „Fondator al Dicţionarului biobibliografic al scriitorilor şi publiciştilor botoşăneni.

Publicitate

Din prefaţa semnată de Ioan Constantinescu la ediţia apărută la Editura „Geea” (2000): „Cât priveşte structura articolelor, ea este bine gândită, pusă cu acurateţe în pagină, adecvată tipului de dicţionar pentru care a optat. Dicţionarul doamnei Silvia Lazarovici va fi foarte util pentru botoşăneni (şi nu numai); el va fi însă, în acelaşi timp, necesar şi întregului literaturii contemporane: ca o componentă, o treaptă a sintezelor în domeniu ce vor veni, sinteze care nu se vor putea dispensa de asemenea lucrări parţiale bine făcute”;

Din prefaţa semnată de Ion Istrate la prima ediţie apărută  la Editura „Agata” (2013): „Obişnuită cu ordinea impusă de viaţa din bibliotecă, în elaborarea lucrării de faţă, autoarea a avut în atenţie câteva norme după „Dicţionarul General al Literaturii Române”, de la care, în general, nu s-a abătut.  Printre acestea se regăsesc şi cele legate de o metodologie bine cunoscută, de a solicita date de la scriitorii şi publiciştii în viaţă. Concise sunt şi însemnările despre unii scriitori trecuţi de mult în spaţiul aducerii-aminte, determinate de lipsa surselor de informare, date care, din diverse motive, nu au fost reţinute pe un anumit suport pentru păstrarea şi redarea lor circuitului public”;

Din prefaţa semnată de Georgică Manole la ediţia a 2-a apărută la Editura „Agata” (2015): „O altă întrebare care se poate pune este aceea cu privire la persoana care concepe, scrie şi publică un dicţionar.  Este Silvia Lazarovici persoana potrivită? Într-o lume plină de orgolii, cum este cea a scriitorilor şi publiciştilor botoşăneni, cu siguranţă, da!  Conţinutul dicţionarului precum şi opiniile cu referire la ediţia din 2013, demonstrează că Silvia Lazarovici depăşeşte cu tact posibilitatea de a se crea o dezbatere păguboasă pe seama noţiunii şi calităţii de scriitor, dezbatere care s-a produs în momentul apariţiei tuturor dicţionarelor locale, zonale şi naţionale, indiferent de anvergură, tematică, autori, scopuri.  De remarcat atitudinea echilibrată a Silviei Lazarovici faţă de spaţiul literar  botoşănean şi de influenţele acestui spaţiu la nivel naţional şi universal. Titanii acestor locuri îşi au spaţiul care li se cuvine.  Autoarea abandonează subiectivismul şi  influenţele manipulatorii, acordând credit tuturor, indiferent de vârstă, curent, direcţie, apartenenţă de grup etc.  Nici nu s-ar putea altfel, având în vedere că personajele dicţionarului său, scriitorii, sunt fiinţe imprevizibile şi inegale în evoluţie. Din această perspectivă, dicţionarul nu este numai unul al trecutului şi prezentului, ci şi unul al viitorului. De constatat că autoarea are o viziune asupra literaturii ce s-a scris şi se scrie de către cei ce locuiesc aria de cuprindere a lucrării sau o legătură cu un astfel de topos, în cazul de faţă, Botoşani.  Lucrarea mai are avantajul că fiind una de autor, stilul este unitar, ceea ce face ca cititorul să nu se supună blocajelor unor dileme venite dinspre surse diferite”;

Publicitate

Din prefaţa semnată de Dan Prodan la ediţia a 3-a apărută la Editura „Agata” (2017): „Dicţionarul biobibliografic (1817 – 2017), „Scriitori şi publicişti botoşăneni”, ediţia a 3-a, realizat cu răbdare şi acribie de către dna  Silvia Lazarovici, este o importantă contribuţie la istoria literaturii române, poezie şi proză,  post 1850. Cartea este un dicţionar în mişcare, actualizabil şi completabil periodic, cu ediţii sau fascicole succesive, la intervale mici de timp. Monografia – dicţionar al autoarei este un exemplu de bună practică, care ar trebui însuşit, aplicat şi finalizat de fiecare judeţ / zonă…”;

Din prefaţa semnată de Ion Istrate la ediţia aniversară apărută la Editura „Agata” (2018): „Şi iată că, într-o Ediţie aniversară,, Editura „Agata”-  2018, munca Silviei Lazarovici, fondatoarea acestui Dicţionar biobibliografic „Scriitorişi publicişti botoşăneni”, devine acum un gest de respect şi omagiere a Centenarului Marii Uniri, pentru că,  este evident şi neîndoielnic, acest important eveniment pentru români este, mai înainte de toate, o recurgere la memorie, un îndemn de a avea grijă şi a ne afirma necontenit identitatea naţională”;

Din prefaţa semnată de Ion Istrate la ediţia definitivă apărută la editura „Agara” (2022): „Cu această ediţie, Silvia Lazarovici, ca personalitate aplecată cercetărilor scrisului literar, creează o impresie puternică asupra botoşănenilor cu impact ce depăşeşte limitele locale, printr-o contribuţie remarcabilă la „consolidarea” şi afirmarea identităţii comunităţilor şi memoriei culturale botoşănene, Opera de faţă este imensă ca întindere, având 580 de pagini ale căror conţinut este structurat în câteva secţiuni: 1. o  prezentare a tuturor cuvintelor de început (prefeţe) prilejuite de fiecare ediţie; 2. fişa biobibliografică  a autoarei, Silvia Lazarovici; 3. scriitorii şi publiciştii expuşi în ordine alfabetică; 4. o secţiune alocată revistelor literare şi de cultură din arealul botoşănean actual”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer din Hilișeu Horia dus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge după ce a fost prins beat la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Hilișeu Horia, un autoturism condus de un bărbat de 56 de ani, din aceeași localitate.

Având în vedere că emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o alcoolemie de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei exacte.

Publicitate

“Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Valeriu Iftime: Cum putem noi să vorbim de un loc pe lista județelor dezvoltate, când ne ia 2 ani să facem o toaletă? (P)

Publicat

Publicitate

Să fii președinte al Consiliului Județean doar ca să primești osanale, să auzi cât ești de grozav când stai la birou sau tai trei panglici înseamnă că habar nu ai ce înseamnă acest rol.

Alții se lăudau că semnau stive de hârtii, când de fapt îi uita Dumnezeu lipiți de scaun. Eu nu am de gând să mă lipesc de scaun și să îmi fac apariția doar pe câte o scenă sau când trebuie să tai panglica la un podeț. EU VOI FI PE TEREN! Acolo vezi și înțelegi problemele și știi ce ai de făcut când te întorci la birou.

Sunt primul președinte de Consiliu Județean din Botoșani care citește ce scrieți, oameni buni. Analizez unde sunt probleme și vin la fața locului să le văd și să verific. Așa mi se pare normal.

Publicitate

Așa s-a întâmplat și cu această școală. Mi-a scris o doamnă despre cum fetița dânsei nu vrea să mai vină la școală, acum, pe frig, când știe ce e la toaletă…

Oameni buni, oare cei care au administrat până acum județul au fost vreodată să vadă și zona asta neagră a județului? Oare parlamentarii care stăteau bine mersi la București știau cum merg copiii la toaletă în Botoșani?

Sunt extrem de revoltat de tot ceea ce înseamnă incompetență. Chiar am ajuns să râdă toată România de noi? În așa hal a ajuns județul nostru?! Cum putem noi să vorbim de un loc pe lista județelor dezvoltate, când ne ia 2 ani să facem o toaletă?

Publicitate

Oameni buni, ipocrizia unora nu are limite!

Această toaletă se va face URGENT! Voi urmări această situație îndeaproape. Gata cu lucrările de mântuială, pentru că președintele stătea la birou și habar nu avea ce se întâmplă în județ!

Voi fi cel mai bun prieten al celor care fac TOTUL pentru comunitate și cel mai mare dușman al celor care își bat joc de ea.

Publicitate

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

CMF 11240002

Citeste mai mult

Eveniment

Dorohoian cu alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Dorohoi, depistat cu alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost oprit în trafic de polițiști.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani l-au identificat pe DN 29 B, în comuna Mihai Eminescu, în timp ce conducea un autoturism.

Deoarece emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei precise.

„Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dat jos de la volan și internat direct la PSIHIATRIE. Un botoșănean conducea deși era declarat inapt cu acte în regula

Publicat

Publicitate

Un botoșănean conducea deși era declarat inapt cu acte în regula a fost prin de polițiști conducând prin municipiul Botoșani deși nu avea acest drept.

Acest lucru după ce polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are permisul de conducere retras de către autorități, din cauza unor afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto.

Publicitate

Ulterior, bărbatul a fost internat pe secția de psihiatrie.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment47 de minute ago

Șofer din Hilișeu Horia dus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge după ce a fost prins beat la volan

Eveniment60 de minute ago

VIDEO. Valeriu Iftime: Cum putem noi să vorbim de un loc pe lista județelor dezvoltate, când ne ia 2 ani să facem o toaletă? (P)

Evenimento oră ago

Dorohoian cu alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat scos din trafic de polițiști

Evenimento oră ago

Dat jos de la volan și internat direct la PSIHIATRIE. Un botoșănean conducea deși era declarat inapt cu acte în regula

Educație2 ore ago

“Confluența interculturală de la Hlipiceni”. Cerc Pedagogic cu profesorii de științe socio-umane de la nivel gimnazial de Ziua Mondială pentru Toleranță

Eveniment3 ore ago

Doina Federovici: Autostrada Moldovei e cu 30 de km mai aproape de judetul Botoșani. Aceasta e soluția PSD pentru dezvoltarea Moldovei și pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate!

Eveniment3 ore ago

Netflix, tarife mai MARI la pentru clienții din România. Noile prețuri

Economie5 ore ago

Sistemul de Garanție-Returnare tot mai ACCESIBIL și micilor comercianți. Noi îmbunătățiri anunțate de RetuRO

Eveniment5 ore ago

Marius Budăi a prezentat soluțiile PSD pentru a opri plecarea tinerilor din țară și a criticat PNL că doar îi atacă pe alții fără să spună ce pot face ei pentru cetățeni (P)

Eveniment5 ore ago

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending