Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (149)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

12 IUNIE ESTE ZIUA DE NAŞTERE A SILVIEI LAZAROVICI. LA MULŢI ANI!

În 2022 a apărut la Editura „Agata”  ediţia definitivă a  dicţionarului biobibliografic „Scriitori şi publicişti botoşăneni”.  Autoarea, Silvia Lazarovici, şi-a dedicat  o mare parte a activităţii zilnice, realizării acestui impozant dicţionar.  Absolventă de filologie, este membră onorifică a Societăţii Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu” şi membră a „Societăţii Culturale „Steaua Nordului” din Botoşani. Are în palmares  Premiul de excelenţă în studiu şi colecţie acordat de Ministerul Culturii (1996), Medalia „Meritul Cultural”, clasa a III-a, categoria A – Literatură (2004), la care se adaugă diplome şi premii acordate de Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”, Editura „Agata”,  Societatea Culturală „Steaua Nordului”, Cabinetul de Numismatică etc.  Cum era şi de aşteptat, Editura „Agata” şi revista „Luceafărul”  i-au acordat titlul de „Fondator al Dicţionarului biobibliografic al scriitorilor şi publiciştilor botoşăneni.

Din prefaţa semnată de Ioan Constantinescu la ediţia apărută la Editura „Geea” (2000): „Cât priveşte structura articolelor, ea este bine gândită, pusă cu acurateţe în pagină, adecvată tipului de dicţionar pentru care a optat. Dicţionarul doamnei Silvia Lazarovici va fi foarte util pentru botoşăneni (şi nu numai); el va fi însă, în acelaşi timp, necesar şi întregului literaturii contemporane: ca o componentă, o treaptă a sintezelor în domeniu ce vor veni, sinteze care nu se vor putea dispensa de asemenea lucrări parţiale bine făcute”;

Din prefaţa semnată de Ion Istrate la prima ediţie apărută  la Editura „Agata” (2013): „Obişnuită cu ordinea impusă de viaţa din bibliotecă, în elaborarea lucrării de faţă, autoarea a avut în atenţie câteva norme după „Dicţionarul General al Literaturii Române”, de la care, în general, nu s-a abătut.  Printre acestea se regăsesc şi cele legate de o metodologie bine cunoscută, de a solicita date de la scriitorii şi publiciştii în viaţă. Concise sunt şi însemnările despre unii scriitori trecuţi de mult în spaţiul aducerii-aminte, determinate de lipsa surselor de informare, date care, din diverse motive, nu au fost reţinute pe un anumit suport pentru păstrarea şi redarea lor circuitului public”;

Din prefaţa semnată de Georgică Manole la ediţia a 2-a apărută la Editura „Agata” (2015): „O altă întrebare care se poate pune este aceea cu privire la persoana care concepe, scrie şi publică un dicţionar.  Este Silvia Lazarovici persoana potrivită? Într-o lume plină de orgolii, cum este cea a scriitorilor şi publiciştilor botoşăneni, cu siguranţă, da!  Conţinutul dicţionarului precum şi opiniile cu referire la ediţia din 2013, demonstrează că Silvia Lazarovici depăşeşte cu tact posibilitatea de a se crea o dezbatere păguboasă pe seama noţiunii şi calităţii de scriitor, dezbatere care s-a produs în momentul apariţiei tuturor dicţionarelor locale, zonale şi naţionale, indiferent de anvergură, tematică, autori, scopuri.  De remarcat atitudinea echilibrată a Silviei Lazarovici faţă de spaţiul literar  botoşănean şi de influenţele acestui spaţiu la nivel naţional şi universal. Titanii acestor locuri îşi au spaţiul care li se cuvine.  Autoarea abandonează subiectivismul şi  influenţele manipulatorii, acordând credit tuturor, indiferent de vârstă, curent, direcţie, apartenenţă de grup etc.  Nici nu s-ar putea altfel, având în vedere că personajele dicţionarului său, scriitorii, sunt fiinţe imprevizibile şi inegale în evoluţie. Din această perspectivă, dicţionarul nu este numai unul al trecutului şi prezentului, ci şi unul al viitorului. De constatat că autoarea are o viziune asupra literaturii ce s-a scris şi se scrie de către cei ce locuiesc aria de cuprindere a lucrării sau o legătură cu un astfel de topos, în cazul de faţă, Botoşani.  Lucrarea mai are avantajul că fiind una de autor, stilul este unitar, ceea ce face ca cititorul să nu se supună blocajelor unor dileme venite dinspre surse diferite”;

Publicitate

Din prefaţa semnată de Dan Prodan la ediţia a 3-a apărută la Editura „Agata” (2017): „Dicţionarul biobibliografic (1817 – 2017), „Scriitori şi publicişti botoşăneni”, ediţia a 3-a, realizat cu răbdare şi acribie de către dna  Silvia Lazarovici, este o importantă contribuţie la istoria literaturii române, poezie şi proză,  post 1850. Cartea este un dicţionar în mişcare, actualizabil şi completabil periodic, cu ediţii sau fascicole succesive, la intervale mici de timp. Monografia – dicţionar al autoarei este un exemplu de bună practică, care ar trebui însuşit, aplicat şi finalizat de fiecare judeţ / zonă…”;

Din prefaţa semnată de Ion Istrate la ediţia aniversară apărută la Editura „Agata” (2018): „Şi iată că, într-o Ediţie aniversară,, Editura „Agata”-  2018, munca Silviei Lazarovici, fondatoarea acestui Dicţionar biobibliografic „Scriitorişi publicişti botoşăneni”, devine acum un gest de respect şi omagiere a Centenarului Marii Uniri, pentru că,  este evident şi neîndoielnic, acest important eveniment pentru români este, mai înainte de toate, o recurgere la memorie, un îndemn de a avea grijă şi a ne afirma necontenit identitatea naţională”;

Din prefaţa semnată de Ion Istrate la ediţia definitivă apărută la editura „Agara” (2022): „Cu această ediţie, Silvia Lazarovici, ca personalitate aplecată cercetărilor scrisului literar, creează o impresie puternică asupra botoşănenilor cu impact ce depăşeşte limitele locale, printr-o contribuţie remarcabilă la „consolidarea” şi afirmarea identităţii comunităţilor şi memoriei culturale botoşănene, Opera de faţă este imensă ca întindere, având 580 de pagini ale căror conţinut este structurat în câteva secţiuni: 1. o  prezentare a tuturor cuvintelor de început (prefeţe) prilejuite de fiecare ediţie; 2. fişa biobibliografică  a autoarei, Silvia Lazarovici; 3. scriitorii şi publiciştii expuşi în ordine alfabetică; 4. o secţiune alocată revistelor literare şi de cultură din arealul botoşănean actual”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiune a polițișilor din Bucecea, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român. Sancțiuni uriașe aplicate transportatorilor

Publicat

Publicitate

Joi, în intervalul orar 09:00-11:30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu Serviciul Rutier și reprezentanți ai Registrului Auto Român au organizat o acțiune  pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru menținerea unui climat de siguranță în rândul cetățenilor.

 

Astfel, au fost controlate peste 30 de autovehicule,  iar în urma neregulilor constatate 15 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de aproximativ 16.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, trei au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor, fiind retrase și certficatele de înmatriculare, iar patru sancțiuni au fost aplicate pentru neresepctarea prevederilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto care transportau marfă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițiștilor în Piața Centrală. Două persoane au fost amendate cu 40.000 de lei

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică, împreună cu cei ai Biroului Rutier și Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în zona Pieței Centrale, din municipiul Botoșani.    

 

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate aproximativ 50 de persoane, iar 4 dintre acestea au fost conduse la sediul poliției pentru verificări.  Totodată, au fost verificate și 24 de autovehicule identificate pe arterele din proximitatea pieței.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 41.000 de lei, pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, abateri la regimul rutier și nerespectarea prevederilor Codului Fiscal.

 

Publicitate

Asupra a două persoane din Piața Centrală au fost identificate 35 de pachete de țigarete de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova, față de acestea fiind sispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare totală de 40.000 de lei, iar țigaretele au fost confiscate.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 29 de ani din Republica Moldova, care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României, a primit interdicție pe cinci ani

Publicat

Publicitate

Polițiștii de imigrări din Botoșani au depistat zilele trecute (18 februarie a.c.), un tânăr de 29 de ani din Republica Moldova care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României.

 

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au emis pe numele său o decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile.

 

De asemenea, la ieșirea din România, acestuia i se va interzice accesul în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

Publicitate

Respectarea regulilor privind șederea în România este esențială pentru toți străinii.

 

Polițiștii rămân în continuare vigilenți pentru a preveni astfel de situații.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 12.000 de elevi botoșăneni vor beneficia de Programul „Masă Sănătoasă”

Publicat

Publicitate

Programul guvernamental „Masă Sănătoasă” continuă și în acest an. Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a aprobat fondurile necesare derulării programului și în acest an.

 „Grija pentru copii a fost și este în centrul preocupărilor noastre. Ne dorim ca toți copiii, indiferent de clasa socială sau de zona județului din care provin, să aibă șanse de a crește frumos și de a se dezvolta, pentru că ei reprezintă viitorul nostru. Programul «Masă sănătoasă» continuă și în acest an. 12.334 de elevi din județul Botoșani vor beneficia zilnic, la școală, de o masă caldă, dacă școlile au cantină, sau de un pachet alimentar livrat în sistem de catering. Vom continua demersurile pentru ca acest program guvernamental să includă cât mai multe școli din județ”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Școlile din județ incluse în Program sunt: Liceul cu Program Sportiv, Liceul Plopenii Mari – Ungureni, Liceul Tehnologic Bucecea, Liceul Tehnologic Coțușca,  Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla și școlile din Hudești, Curtești, Ungureni, Tudora, Mileanca, „Spiru Haret” Dorohoi, Școala 12 Botoșani, „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Cristești, Cordăreni, Albești, Drăgușeni, Leorda, Mihălășeni, Cristinești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Ibănești, Ripiceni, „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, Școala 1 Săveni, Lunca și Viișoara.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending