Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (144)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI – ZIGZAG BOTOŞĂNEAN

În „Ateneu” nr. 6 din 2016, Ştefan Munteanu publică primul episod din eseul „Ion Sân-Georgiu despre relaţia dintre Eminescu şi cultura germană”. Reţinem câteva date despre botoşăneanul Ion Sân-Georgiu: „Scriitorul, criticul literar, jurnalistul şi politicianul Ion Sân-Georgiu s-a născut la 20 noiembrie 1892, la Botoşani. A parcurs ciclurile şcolare preuniversitare în oraşul natal, după care a studiat filologia şi filosofia la Iaşi şi Leipzig, obţinând licenţa în 1916. În 1918 susţine doctoratul în filologie, la Universitatea din Basel (Elveţia). Din 1921 îşi începe cariera didactică la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de litere şi Filozofie, Catedra de literatură germană. Şi în paralel cu activitatea didactică, Ion Sân-Georgiu îşi continuă, îşi lărgeşte şi îşi intensifică prestaţia publicistică. Între anii 1922 şi 1929 îndeplineşte şi funcţia de director de studii la Universitatea Populară patronată de Nicolae Iorga, la Vălenii de Munte. În planul creaţiei literare, Ion Sân-Georgiu se impune, cu precădere, ca poet şi dramaturg. (…) Nu trebuie uitat nici prestigiul său de cercetător, ca istoric şi critic literar, recomandat mai ales de studiile privind literatura germană şi literatura comparată. Aplecându-se cu mare competenţă asupra literaturii germane a publicat mai multe lucrări, care au culminat cu monografia închinată personalităţii şi operei lui Goethe. Din cercetare comparatistă, deocamdată, consecvenţa cu care a urmărit modul în care s-a raportat Eminescu la cultura germană.  Ion Sân-Georgiu a activat intens ca politician, cu orientare naţionalist-creştină. Din 1940 până în 1942 a fost chiar director al revistei legionare „Chemarea vremii”, iar după guvernul condus de Ion Antonescu s-a refugiat la Viena, unde a devenit membru al guvernului legionar din exil, condus de Horia Sima. A murit la 25 martie 1950, în Germania de Vest”;

Eminescu văzut de botoşăneanul Ion Sân-Georgiu în selecţia făcută de Ştefan Munteanu într-un eseu publicat în „Ateneu” nr. 6 / 2016 (vezi „Ion Sân-Georgiu despre relaţia dintre Eminescu şi cultura germană”): 1. „Eminescu a fost o mult prea puternică personalitate, pentru ca să poată fi covârşit de o influenţă străină. Tot ce citea era asimilat, iar urmele lecturilor sale, când se întrevăd în scrisul său, sunt de nerecunoscut. Trebuie să fie cineva un foarte abil detectiv literar pentru ca să poată reconstitui întregul procent literar care s-a petrecut în imaginaţia şi sufletul unui mare poet în tot timpul elaborării unei opere poetice”; 2. „Eminescu a fost din rasa marilor creatori. Opera sa, cu influenţele care-i stau la temelie, este o dovadă vie a calităţii sale creatoare unice şi excepţionale”; 3. „Ca şi Goethe, Eminescu socotea materialul literar al altora ca punct de plecare pentru propria sa producţie”; 4. „Cu Goethe mai are Eminescu comun ideea metempsihozei din „Sărmanul Dionis”, şi anume elemente ocultiste, ca de pildă întrebuinţarea de către Dionis a unei cărţi de ocultism, asemănătoare cu cartea vrăjită a lui Nostradamus din „Faust”. Ca şi Faust, Dionis caută în cartea lui un semn care să-i dea putinţa să pătrundă în „adâncurile sufletului” şi, ca şi Faust, el se transformă într-o altă fiinţă spre a pătrunde în regiunile cele mai necunoscute”; 5. „Astfel Goethe romanticul, Goethe cercetător al Orientului şi al acelor filosofi antici cu care Eminescu era familiarizat, este acela asupra căruia poetul român îşi îndreaptă privirile sale cercetătoare”;

 

Mi-a plăcut articolul lui Vintilă Mihăilescu din „Dilema veche” nr. 648 / 2016. Reţin un pasaj care nu poate să-i sensibilizeze decât pe cei care locuiesc la ţară, adică şi pe mine: „Căci ceea ce este fascinant la o grădină pe care o îngrijeşti cu mâna ta este exact asta: TIMPUL. Intri, fără să-ţi dai seama, în ritmul naturii, care îţi ritmează altfel natura ta urbană şi îţi dă răgazul să te regăseşti. Din fragmentar, timpul devine curgere lină, din mişcare liniară care se îndreaptă frenetic spre un viitor de fiecare clipă devine o ciclicitate de naşteri şi renaşteri bine rânduite. În grădină, mergi agale şi vorbeşti mai rar. Ritmul vieţii şi ritmul inimii se reglează după alt algoritm. Şi începi să înţelegi VIAŢA  LA  ŢARĂ, despre care am citit cu toţii sau ne aducem vag aminte din vizitele la bunici, dar pe care, intelectuali morocănoşi, o considerăm adesea doar un idilism patetic. Tot calendarul acesta festiv al OMULUI DE LA ŢARĂ, ritmat de moartea şi renaşterea naturii şi obsedat de fertilitate, devine o icoană la care nu mai poţi să ajungi, dar la care, iată, poţi să te închini în fiecare dimineaţă. Şi să te visezi, pentru o clipă, parte a acestui ciclu nemuritor”;

Publicitate

Fascinat de numele celor două echipe care au susţinut barajul pentru promovarea în divizia C, „Luceafărul” Mihai Eminescu şi „Voinţa” Ion Creangă, prima din Botoşani şi cealaltă din Neamţ, Florentin Ţuca publică în „Dilema veche” nr. 648 din 2016 articolul „FC Eminescu contra FC Creangă”. Dintr-o perspectivă a aspiraţiei spre elitism şi, nelăsând deoparte spiritul ironic, spune autorul: „Denumirea echipelor menţionate este un prim semnal al unei necesare redefiniri identitare, iar asocierea fotbalului cu aceşti doi mari clasici ai literaturii române este un prim pas în procesul de transfer al sportului rege din zona mahalalei înspre centru”. Există, spune autorul, şi o perspectivă  a spiritului de fair-play din teren, şi aici tonul ironic este şi mai pregnant: „Este de neconceput ca jucătorii „Luceafărului” Mihai Eminescu să se certe sau să se contreze cu colegii de la Ion Creangă, câtă vreme patronii spirituali ai echipelor erau prieteni la cataramă, la poveşti şi la băutură şi-şi ziceau reciproc, cu maximă afecţiune, „bădiţă”. (De altfel, probabil că din prea mult spirit de camaraderie, luceferiştii au pierdut meciul de baraj chiar pe teren propriu, fapt constatat chiar de finanţatorul echipei, Verginel Gireadă, care a declarat pentru btonline.ro că el şi-a dorit promovarea, dar ei, jucătorii, „nu au vrut”). Iar prietenia celor doi clasici nu e unică în cultura română, de unde şi enormul potenţial de sportivitate între echipele rebotezate cu nume de capodopere”.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Procesul de votare s-a încheiat fără incidente majore la Botoșani. Peste 1.400 de angajați ai MAI au fost mobilizați

Publicat

Publicitate

Procesul de votare din județul Botoșani s-a încheiat în condiții de normalitate, fără a fi semnalate incidente grave care să afecteze ordinea publică sau desfășurarea scrutinului,a transmis în această seară IJP Botoșani.

Potrivit Centrului Județean de Comunicare Botoșani, structurile Ministerului Afacerilor Interne au gestionat eficient ziua alegerilor, fără a fi necesare intervenții de amploare.

Pe tot parcursul zilei de duminică, peste 1.400 de angajați ai MAI au fost angrenați în misiuni de menținere a ordinii publice, supraveghere a zonei secțiilor de votare și intervenție în cazul sesizărilor privind posibile incidente electorale.

Până la închiderea urnelor, în județ au fost înregistrate 12 sesizări de posibile nereguli, cele mai multe vizând comercializarea de băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de votare, dar și fotografierea buletinelor de vot, fapt interzis de legislația electorală. Toate aceste sesizări sunt în curs de verificare.

Deși votul s-a încheiat, misiunile efectivelor MAI continuă. În orele următoare, polițiștii și jandarmii vor asigura protecția transportului materialelor electorale și a documentelor rezultate în urma votării, de la secțiile de vot către birourile electorale ierarhic superioare.

Autoritățile mulțumesc cetățenilor pentru respectarea regulilor și pentru comportamentul civilizat din ziua alegerilor, subliniind că mobilizarea exemplară a forțelor de ordine a contribuit esențial la desfășurarea în siguranță a scrutinului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Exit-poll ALEGERI prezidențiale 2025: Cine merge în turul doi și ce procente au obținut Simion, Nicușor Dan, Antonescu, Ponta și Lasconi

Publicat

Publicitate

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din 2025, estimate prin sondaje la ieșirea de la urne, oferă indicii clare despre candidații care intră în turul al doilea. Duminică, 4 mai, în ziua votului, trei institute de sondare acreditate de Biroul Electoral Central (BEC) au realizat exit-polluri la nivel național: Avangarde, CURS și ARA Public Opinion. Aceste date oferă o imagine preliminară asupra preferințelor electoratului și indică procentele obținute de candidații cu cele mai mari șanse, printre care George Simion, Nicușor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta și Elena Lasconi, relatează alba24.ro. Rezultatele finale oficiale vor fi comunicate de Biroul Electoral Central după încheierea numărătorii voturilor.

Potrivit exit-polurilor, este posibil un tur al doilea între George Simion și Crin Antonescu, dar și între George Simion și Nicușor Dan. Aceste estimări sunt pentru ora 19:00 (fără ultimele 2 ore de vot) și nu conțin opțiunile românilor din Diaspora.

Principalele posturi de televiziune au anunțat duminică seară estimarea procentelor fiecărui candidat. Primii doi plasați vor intra în turul al doilea.

Alegerile prezidențiale din 2025 au adus la urne milioane de români, într-o cursă electorală marcată de tensiuni, promisiuni și confruntări directe.

În urma închiderii secțiilor de votare, primele date ale exit-poll-urilor conturează un tablou clar al preferințelor electoratului și indică cine sunt candidații cu cele mai mari șanse să meargă mai departe în turul al doilea.

Pe fondul unei prezențe semnificative la vot și al unei campanii intense, rezultatele preliminare oferă o imagine relevantă asupra direcției în care se îndreaptă România.

Publicitate

Exit-polurile nu cuprind voturile din Diaspora.

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025

Exit-poll Avangarde

  • George Simion, candidatul partidului AUR – 30%
  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare – 23%
  • Nicușor Dan, candidat independent – 23%
  • Elena Lasconi, candidata partidului USR – 4%
  • Victor Ponta, candidat independent – 15%
  • Daniel Funeriu, candidat independent
  • Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel, candidat independent

Știre în actualizare

Exit poll CURS

  • George Simion, candidatul partidului AUR – 33,1%
  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare – 22,9%
  • Nicușor Dan, candidat independent – 20,9%
  • Elena Lasconi, candidata partidului USR – 4,4%
  • Victor Ponta, candidat independent – 14,7%
  • Daniel Funeriu, candidat independent
  • Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel, candidat independent

Sondaj telefonic INSCOP (sursa G4Media):

  • George Simion (AUR) 36,2%
  • Crin Antonescu 21,5%
  • Nicușor Dan (independent) 20,6%
  • Victor Ponta (independent) 17,1%
  • Elena Lasconi (USR) 2,5%
  • Lavinia Șandru (PUSL) 1,0%
  • Daniel Funeriu (independent) 0,4%
  • Sebastian Popescu (PNR) 0,2%
  • John Ion Banu Muscel (independent) 0,2%
  • Cristian Terheș (PNCR) 0,2%
  • Silviu Predoiu (PLAN) 0,1%.

Exit Poll ARA Public Opinion (în actualizare) 

  • George Simion, candidatul partidului AUR
  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare
  • Nicușor Dan, candidat independent
  • Elena Lasconi, candidata partidului USR
  • Victor Ponta, candidat independent
  • Daniel Funeriu, candidat independent
  • Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel, candidat independent

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025: Stop VOT! Peste 53% dintre români au ajuns în fața urnelor. Botoșănenii, printre ultimii la prezența la vot

Publicat

Publicitate

Peste 9,5 milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, desfășurat duminică, 4 mai. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, prezența la vot la nivel național a fost de 53,19%, una dintre cele mai ridicate din ultimii ani.

Dintr-un total de 17.988.031 de alegători înscriși pe listele permanente, au votat 7.285.772 în țară, 2.192.553 pe liste suplimentare, iar alți 86.015 prin intermediul urnei mobile.

Participarea a fost mai mare în mediul urban, unde s-au prezentat la vot 5.765.211 de persoane, în timp ce în mediul rural s-au înregistrat 3.803.235 de alegători prezenți.

În județul Botoșani, prezența la vot a fost de 37,91%, ceea ce înseamnă că 142.030 de persoane s-au prezentat la urne dintr-un total de 374.690 de alegători înscriși. Dintre aceștia, 126.653 au votat pe listele permanente, 13.814 pe liste suplimentare și 1.563 cu urna mobilă.

Comparativ cu județele învecinate, Botoșani a înregistrat o participare mai ridicată doar decât Vaslui, care a avut o prezență de doar 32,71%, cu 139.455 de votanți din peste 426.000 de alegători, și decât Satu Mare, unde 112.753 de persoane au votat dintr-un total de 309.960, ceea ce reprezintă o prezență de 36,38%.

Deși se situează sub media națională, județul Botoșani a înregistrat o mobilizare mai bună decât în alte rânduri de alegeri dar a rămas una dintre puținele zone cu o prezență de peste 37%.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Absolut FABULOS! Unirea-Noua Generație Săveni s-a calificat la Turneul Final al Campionatului Național de handbal

Publicat

Publicitate

Orașul Săveni scrie istorie în handbalul de copii. Echipa de junioare IV a clubului C.S. Unirea-Noua Generație Săveni s-a calificat, în urma turneului semifinal RO1-RO2, la Turneul Final al Campionatului Național, devenind singura reprezentantă a euroregiunii RO1 (Moldova) care va lupta pentru titlu la nivel național.

Alături de formația din Săveni, s-au mai calificat la turneul final și echipele H.C. Omer Constanța, C.S. Kir Constanța și C.S. Viitorul Oțelu Galați.

Succesul fetelor de la Săveni vine după doar doi ani și jumătate de muncă susținută, perioadă în care handbalistele au progresat spectaculos, ajungând la cel mai înalt nivel al competiției pentru categoria lor de vârstă. „Când am spus că ele au muncit doi ani cât alții în șapte, nu am exagerat”, a declarat antrenorul echipei, Gabriela Răducanu, vizibil emoționată și mândră de elevele sale.

Pe lângă calificarea în premieră la turneul final, două dintre jucătoarele echipei din Săveni au fost premiate individual pentru evoluțiile excelente:

  • Adelina Airinei – desemnată „Cea mai bună extremă stânga a turneului”;
  • Alessia Zadobrinschi – premiată ca „Cea mai bună apărătoare”.

În spatele acestui rezultat de excepție se află zeci de ore de antrenament, dăruire, spirit de echipă, prietenie și susținere reciprocă. Este o poveste despre ambiție, perseverență și comunitate, în care meritele nu le revin doar sportivelor și staffului tehnic, ci și părinților care le-au susținut permanent, precum și autorităților locale.

Antrenorul echipei a transmis mulțumiri speciale primarului orașului Săveni, Relu Tîrzioru, pentru sprijinul constant și condițiile oferite pentru pregătirea tinerelor sportive.

Publicitate

„Orașul Săveni are și a avut întotdeauna copii minunați. Aceste fete sunt dovada vie că talentul, disciplina și sprijinul comunității pot duce la performanță. Sunt mândră de ele și de ceea ce au realizat”, a încheiat antrenorul Gabriela Răducanu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending