Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (141)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI – ZIGZAG BOTOŞĂNEAN

Profesorul Ion Bocioacă,  în „Lumina” din 8 iulie 2016, despre stabilirea lui Nicolae Iorga la Vălenii de Munte: „În 1907, Nicolae Iorga se stabileşte la Vălenii de Munte şi face, cu adevărat, din fosta capitală a judeţului Saac, sau Săcuieni, un centru cultural de excepţie. Rămânerea lui aici a fost o surpriză pentru foarte mulţi. Iorga a venit la Văleni, de la Virbălău, peste deal, împreună cu cumnatul său Ştefan Bogdan, cu trăsura birjarului ardelean Tohoneanu. Auzind intenţia lui Iorga de a se stabili undeva, acesta i-a făcut propunerea să rămână la Văleni. Pe vremea aceea, Iorga era parlamentar independent şi dorea să se stabilească mai aproape de Bucureşti, pentru că la Botoşani nu mai putea locui. În 1907, după reprimarea răsculaţilor care atacaseră oraşul Botoşani, Iorga a publicat articolul „Dumnezeu să-i ierte!” pe pagina întâi a publicaţiei „Neamul Românesc”, din 8 aprilie. O critică dură atât la adresa „sistemului”, cât şi a ţăranilor care s-au dedat la „rele”. Din acest motiv, el a trebuit să părăsească Botoşaniul. Iorga a hotărât să se stabilească la Văleni şi pentru că Titiţa, sau Adriana, fata lui, născută în 1904, era bolnavă de plămâni. Întâmplător, în oraş se afla doctorul Pârvu, coleg de liceu cu el la Iaşi, care l-a convins definitiv să rămână în oraş, o zonă cu aer curat, numai bun pentru afecţiunea fetei lui. Dar Iorga a ales să rămână la Văleni şi pentru că în casa de aici putea primi în taină ardeleni, bucovineni şi bănăţeni de dincolo de munţi. Ultima ctitorie a lui Iorga la Văleni a fost teatrul în aer liber. Al treilea de acest fel, după cele din Ungaria şi Germania. Teatru a fost construit pe un deal, unde s-a săpat un fel de amfiteatru, în care s-a jucat şi „Răsbunarea pământului”, o piesă scrisă de Iorga. Instituţia a fost funcţională până la moartea lui, în 1940. Uneori, asistau la spectacole chiar şi câte 7000 de oameni”;

Citesc „Lumina literară şi artistică” nr. 7(28) din 2016. Reţin dintr-un interviu pe care Daniela Şontică îl ia criticului Alex Ştefănescu ( Alex Şt. Fănescu, aşa cum ar zice poetul Marin Ifrim): 1. „toţi poeţii noştri mari au fost într-un fel sau altul implicaţi în politica românească”; 2. „în unele case ţărăneşti există şi azi, pe „grindă”, câte un volum cu versuri de Mihai Eminescu, având paginile stropite cu ceară, ca Biblia”; 3. „aşa cum se întâmplă ca o pată să nu iasă cu nici un preţ dintr-o ţesătură, din poezia română nu poate fi scoasă, în nici un fel, puritatea ei originară”; 4. „apartenenţa la o generaţie, fie şi la una glorioasă, nu garantează însă nimic. Ceea ce contează este numai valoarea proprie”;  5. „cred că literatura (de la Homer la Soljeniţân şi de la Shakespeare la Eminescu) s-a adresat întotdeauna publicului larg”; 6. „din punctul meu de vedere, însă, activitatea editorială nu este numai o afacere, ci şi o misiune culturală”; 7. „dar a trecut multă vreme de când statul român a încetat să-i mai ocrotească pe scriitori (ca şi pe alţi artişti). Este o mare greşeală pentru care vom plăti cu toţii”; 8. „internetul, folosit inteligent şi responsabil, poate fi un extraordinar mijloc de relansare a interesului pentru literatură”; 9. „nimeni n-a povestit într-8un mod memorabil (ca Bulgakov în Rusia, Kundera în Cehia etc.) ce s-a întâmplat cu poporul român în timpul comunismului”;

Ca să ajung din satul meu natal (Popeşti, Vrancea) în oraşul reşedinţă de judeţ (Focşani), trebuia s-o iau mereu spre nord. M-am obişnuit cu elementele acestui vector aşa că, la un moment dat, am rămas definitiv în spaţiul septentrional, acesta adoptându-mă definitiv fără mari probleme. De unde locuiesc (Hăneşti, Botoşani), comună care a dat ţării doi mari actori, Teofil Vâlcu şi Constantin Cojocaru,  până la Prut am 10 km, până la locul naşterii lui Ştefan Luchian am 18 km, până în satul natal al lui Grigore Vieru doar 40 km şi 50 km până în Ipoteştii lui Eminescu. Spre sud, spre Bucureşti, am mers doar dacă m-au împins anumite treburi speciale (concedii, unele interese concrete, vizite la rude, cât a fost fiul meu student la Bucureşti etc.). Astfel că, mai tot timpul am trecut prin Buzău doar cu trenul sau cu maşina. Dar niciodată nu i-am bătut la pas „pietrele”. În facultate am avut colegi de an sau de grupă din judeţul Buzău. Colegii erau foarte comunicativi, în timp ce colegele, dar absolut toate, aveau o frumuseţe diafană, un fel de fragilitate aparentă şi un zâmbet ascuns, unul în genul celui pe care îl are portretul lui Gheorghe Moldoveanu, personalitate a comunei Ţinteşti, din judeţul Buzău, şi care tronează prima pagină a revistei „Caietele de la Ţinteşti” nr. 4 din 2016.  Fiindcă de la Ţinteşti am primit o revistă deosebită în care publică, printre alţii, Marin Ifrim ( redactorul şef al revistei), Girel Barbu, Nicolae Cabel, Ion Gheorghe, Claudiu Komartin, Passionaria Stoicescu, Magda Ursache, Marilena Lică-Maşala sau Constantin Marafet. Numărul acesta este dedicat comunei Ţinteşti;

Maria Bilaşevschi scrie în „Cronica veche nr. 6(65) din 2016 despre expoziţia lui Manuell Mănăstireanu, originar din Botoşani, fiul artistului Marcel Mănăstireanu. Pusă sub semnul „Privirilor” şi a unui citat din Rilke, „frumosul nu-i decât pragul înspăimântătorului”, reţinem din  cronica dedicată pictorului: 1. „enigmatic, aparent singuratic, pare a se dedubla cu fiecare portret şi privire”; 2. „personajele lui Manuell Mănăstireanu nu sunt lumeşti, acestea şi-au depăşit carnalitatea, limitarea telurică”; 3. „Manuell Mănăstireanu ne avertizează că desenele dispuse pe simeză stau sub o privire solitară a unui personaj tarkovskian”; 4. „nu realul este punctul de plecare, nu carnalitatea şi nici forma finită”; 5. „Manuell Mănăstireanu alege embleme, fie ale istoriei artei, creatori,oameni dragi, personaje ori simboluri”; 6. „fiecare personaj pare a trage cu ochiul la cel dispus în apropierea-i”; 7. „artistul ne îndeamnă să privim cu acel ochi ce depăşeşte vederea obişnuită, cu ochiul percepţiei”; 8. „Manuell Mănăstireanu crede, asemenea lui Casimo di Medici, Leonardo da Vinci, că artistul se reprezintă întotdeauna pe sine însuşi”; 9. „elementele pictoriale ce perturbă retina, personajele pentru care deformările sunt ecou al agonizării, par a veni din întuneric spre lumină”; 10. „ce este esenţial la Manuell Mănăstireanu nu este atât ceea ce se vede plastic, ci nevăzutul, acea profunzime a eu-lui individual ce se desface fiecăruia, strat cu strat, doar pentru a se reîntregi imediat ce ai trecut la următorul portret”;

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Spectacolul „Ivan Turbincă”, din nou pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Nebunia măririi” după Jean Variot și „Ivan Turbincă” după Ion Creangă.

Botoănenii sunt așteptați sâmbătă, 10 mai, de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Nebunia măririi” după Jean Variot, regia Ioan Crețescu. Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Sorin Ciofu, Silvia Răileanu, Alexandra Vicol, Oana-Maria Tudoran, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei, Petruț Butuman.

Spectacolul cultivă trăsăturile de bază ale unei farse populare (comic ușor și de situație, bufonerie, intrigă amuzantă și replică spirituală) și încearcă să depășească nivelul de arhetip al personajelor îmbogățindu-le  paleta cromatică cu trăsături și noi nuanțe. O farsă franceză, o echipă minunată, bucurie și umor reprezintă ingredientele spectacolului nostru.

Născut în 1976 la Huși, județul Vaslui, actor al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani pe scena căruia a interpretat peste 50 de roluri, Ioan Crețescu a devenit un actor de bază al scenei botoșănene. Cu această nouă premieră publicul din Botoșani îl regăsește pe Ioan Crețescu într-o nouă ipostază, aceea de regizor. Încă din stadiul de lucru la text mi-am dorit să ofer colegilor mei actori tipologii de personaje cu care nu s-au mai întâlnit în celelalte spectacole în care au fost distribuiți”. (Ioan Crețescu)

Duminică 11 mai, de la ora 1900 vă invităm la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

Publicitate

Spectacolul „Ivan Turbincă” este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

 

Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.

Preț bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 2𝟬 𝗹𝗲𝗶 ; pensionari – 25 lei

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 13°°-19°°
𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Zilelele Municipiului Botoșani: Evenimentul îi va aduce în oraș pe cei mai în vogă artiști români. Programul

Publicat

Publicitate

Se apropie evenimentul mult așteptat de botoșăneni!
Începând de vineri, 9 mai 2025, orașul va deveni gazda unora din cei mai în vogă artiști români, invitați să concerteze în cadrul Zilelor Municipiului Botoșani!

Seria zilelor de sărbătoare va fi deschisă la Parcul Cornișa cu mixuri muzicale ale DJ Radu, de la ora 18:00, urmând ca de la ora 20:00, momentul artistic să fie semnat de formația BERE GRATIS, în acompaniamentul orchestrei Filarmonicii botoșănene.
În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, concertul va fi susținut la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 19:30, cu intrare gratuită în limita locurilor disponibile.
A doua zi de spectacole – 10 mai 2025, va aduce pe scenă, începând de la ora 18:00, artiști locali iar de la ora 18:30 vor performa membrii Academiei „Modus Vivendi”. De la ora 20:30, botoșănenii o vor putea urmări în concert pe SIMONA NAE iar de la 21:00 va avea loc evenimentul serii, când pe scenă va urca LORA & BAND. Atmosfera de sărbătoare va continua în compania lui DJ Radu.
A treia și ultima seară de festival din 11 mai 2025 va fi deschisă de la ora 17:45, cu artiști ai Școlii Populare de Arte „George Enescu” și Clubul Sportiv „Pro Dance”, va continua de la ora 18:30 cu CIRO DE LUCA iar pasionații de dans își vor afișa talentul de la ora 19:30, cu demonstrații pregătite de G-Power Dance Studio.
Vor urma două evenimente ale serii, cu concertul ANTONIEI, de la ora 20:15 și al CONNECT – R & BAND, de la ora 21:00.
DJ Radu va reveni la pupitru, după ora 22:00.
Programul pe zile poate suferi modificări în privința orelor stabilite pentru intrarea în scenă a artiștilor invitați.
„În completarea programului artistic, botoșănenii vor avea la dispoziție atât o zonă de food – court cât și de distracție. Ne dorim să avem alături cât mai mulți botoșăneni la Zilele Municipiului Botoșani”, a conchis primarul Cosmin Andrei.

Citeste mai mult

Eveniment

„Nu e cool, e periculos”: INSP spune stop alcoolului la adolescenți

Publicat

Publicitate

INSP lansează o campanie împotriva consumului de alcool în rândul adolescenților: Semnal de alarmă privind riscurile pentru sănătate

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) trage un semnal de alarmă și lansează o nouă campanie de conștientizare menită să prevină consumul de alcool în rândul adolescenților. Inițiativa își propune să informeze tinerii, părinții și cadrele didactice despre efectele nocive ale alcoolului asupra organismului aflat în dezvoltare, dar și despre riscurile sociale și psihologice asociate consumului prematur.

Consumul de alcool crește riscul de cancer de cavitate bucală, faringe, esofag, ficat, cancer colorectal și de sân. Acesta are efecte adverse asupra aparatului cardio-vascular și aparatului digestiv, subliniază specialiștii INSP, într-o postare pe site-ul instituției în care anunță derularea campaniei ”Fii tu însuți! Nu ai nevoie de alcool!”.

”Alcoolul este o substanță care poate să provoace adicție, iar adolescenții și adulții tineri au riscul cel mai ridicat de a fi afectați pe termen lung. Tinerii care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenți de alcool la vârsta adultă.

În ciuda efectelor negative, alcoolul continuă să fie una dintre substanțele psiho-active utilizate destul de mult, iar gradul de acceptare socială a consumului de alcool este unul ridicat. În cadrul acestei campanii lansăm o provocare pentru toți, în special pentru părinți: încercați să nu consumați deloc alcool pe parcursul lunii iunie și deveniți un model pentru copii dumneavoastră!”, a transmis INSP, citat de Agerpres.

Prevenirea consumului de alcool. Părinții joacă un rol esențial

Specialiștii evidențiază că părinții joacă un rol esențial în crearea unui climat familial favorabil, promovarea valorilor, dezvoltarea atitudinilor pozitive și formarea unor obiceiuri sănătoase, fără consum de alcool.

Publicitate

”Cu cât adolescenții întârzie debutul consumului de alcool, cu atât sunt mai puțin expuși riscurilor asociate acestuia. De aceea, este esențial ca părinții să-și ajute copiii în alegerea de a nu consuma alcool. Intervenția timpurie a părinților poate preveni problemele legate de alcool la adolescenți. Aceștia trebuie să fie informați despre riscuri și sprijiniți pentru a face alegeri sănătoase”, a atenționat INSP.

Întrucât nu există un nivel de consum de alcool considerat sigur pentru sănătate, este recomandată evitarea acestuia, indiferent de vârstă.

Consumul de alcool afectează sănătatea

Conform statisticilor, consumul de alcool duce la decesul a 3 milioane de oameni anual, la apariția a 230 de tipuri diferite de boli și, totodată, afectează bunăstarea și sănătatea altor persoane din familie și comunitate. Este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii, reprezentând principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani și totalizând 10% din toate decesele de la această grupă de vârstă.

În anul 2018, consumul total de alcool la nivel mondial a fost de 6,2 litri alcool pur/per persoană în vârstă de 15 ani și peste, iar consumul neînregistrat (alcoolul care se află în afara sistemului obișnuit de control) a reprezentat 26% din consumul total, arată statisticile.

Consumul de alcool. Riscuri

În Regiunea Europeană a OMS, alcoolul cauzează aproape 1 milion de decese anual, contribuind în mod semnificativ la vătămări neintenționate și intenționate. Impactul dăunător al consumului de alcool începe devreme în cursul vieții.

Expunerea prenatală la alcool poate duce la tulburări din spectrul sindromului alcoolic fetal (FASD), un termen ce acoperă o serie de defecte congenitale fetale care includ dizabilități fizice, mentale, iar mai târziu o serie de modificări comportamentale și/sau de învățare cu posibile implicații pe tot parcursul vieții și care, spre deosebire de multe alte dizabilități, sunt 100% prevenibile.

”Consumul de alcool este cauza a aproximativ 17% din cazurile de cancer din cele șapte tipuri de cancer asociate. Consumul ușor până la moderat de alcool (mai puțin de 20 g de alcool pur pe zi) a fost asociat cu 13,3% din aceste cazuri, echivalentul a aproximativ 23.000 de cazuri noi de cancer în anul 2017 la nivel european”, indică statisticile.

Consumul de alcool în România

Consumul mediu anual de alcool în România este ridicat, situându-se la 10,3 litri alcool pur pe cap de locuitor în anul 2023.

”Ratele stării de ebrietate repetate în rândul adolescenților din România sunt îngrijorătoare, ele situându-se la nivelul de 17%, similar cu media UE de 18%”, mai transmite INSP

Citeste mai mult

Eveniment

Două străzi din municipiul Botoșani rămân astăzi fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea remedierii unei avarii survenite la nivelul conductei de distribuție, din material OL, cu diametrul de 300 mm, localizată pe strada Peco, S.C. Nova  Apaserv S.A. Botoșani, anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 06.05.2025, în intervalul orar 10:00-16:00.

Afectați de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoșani, care locuiesc pe străzile Peco și Anastasie Bașotă, inclusiv agenții economici situați în zonele menționate anterior.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending