Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (132)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 3 din 2023. Alex Ştefănescu publică „Eminovici faţă în faţă cu Eminescu”.  Reţin: „Eminescu s-a manifestat ca poet încă din anii de gimnaziu. Dar primele versuri scrise de el n-au nimic eminescian. Şi sunt, în general, lipsite de poezie. Încă adolescent, cu mintea plină de ecourile lecturilor din „Lepturariul” lui Aron Pumnul, poetul imită într-un mod exterior diverse voci lirice din vremea lui. O face cu o seriozitate naivă, trăind o beţie pe care Titu Maiorescu o va numi la un moment dat – referindu-se la alţi autori – beţia de cuvinte. Peste mai bine de o sută de ani, tot într-un mod exterior – dar intenţionat exterior -, va imita acele voci lirice Mircea Cărtărescu, în volumul „Levantul”. Ceea ce Mircea Cărtărescu va parodia cu premeditare, Eminescu parodiază involuntar, în ambele cazuri bazându-se pe o familiarizare perfectă cu stilurile poetice ale epocii. „La mormântul lui Aron Pumnul”, prima poezie publicată de Mihai Eminescu pe vremea când avea 16 ani, era elev la K. K. Ober-Gymnazium din Cernăuţi şi semna Mihai Eminovici -, conţine un singur vers demn de interes, un singur vers care ar fi putut atrage atenţia unui cititor atent şi binevoitor. Am să revin asupra lui. Deocamdată trebuie spus că toate celelalte versuri, greoi-bombastice, lipsite de capacitatea de a emoţiona,  nu anunţă prin nimic un poet. În ceea ce mă priveşte, dacă le-aş fi primit la „poşta redacţiei”, i-aş fi răspuns autorului că nu are talent şi că ar trebui să renunţe la poezie. Iar dacă autorul m-ar fi ascultat, n-aş fi ştiut niciodată că am săvârşit o crimă împotriva culturii”;

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 3 din 2023. Alex Ştefănescu publică „Eminovici faţă în faţă cu Eminescu”.  Reţin: „Afirmam la început că există un singur vers la artificioasa poezie a tânărului Eminescu (pe atunci – Eminovici) care te poate face să gândeşti că autorul are simţ poetic.  Este vorba de versul următor: „METALICA, VIBRÂNDA A CLOPOTELOR JALE”. Poetul dă dovadă de curaj artistic amintind de jalea clopotelor. El trece peste ceea ce toată lumea ştie, că dangătul clopotelor este un mijloc prin care oamenii îşi comunică tristeţea. Şi îşi imaginează că şi clopotele deplâng moartea lui Aron Pumnul. În plus, el individualizează jalea clopotelor, calificând-o drept metalică, vibrândă, cu o fineţe a observării realităţii care va fi parte constitutivă a eminescianismului. În mod curios, există o mărturie conform căreia tocmai acest vers nu-i plăcea lui Eminescu atunci când i-a încredinţat poezia tiparului. Iată ce povesteşte Teodor V. Ştefanelli despre acest moment (în „Amintiri despre Eminescu”, 1914): „Seara m-am dus iarăşi la Eminescu şi l-am aflat scriind o poezie. El mai schimba, mai adăuga, mai netezea, dar am observat că nu i-a plăcut că l-am surprins”; „Mi-a citit apoi întreaga poezie”; „După cetire îmi spuse singur că începutul strofei a doua, adică „Metalica, vibrânda a clopotelor jale”, nu-i place, dar nu mai are timp să prefacă poezia căci trebuie să o predea”. Îţi vine să crezi, gândindu-te la acest moment evocat de Ştefanelli, că tânărul Eminescu, încă neformat ca poet, a tresărit el însuşi auzind sunetul nemaiauzit al poeziei eminesciene şi primul lui impuls a fost să-l respingă. Era ca şi cum ar fi vrut să-şi refuze propriul destin.”

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 3 din 2023. Mircea Bârsilă publică eseul „Despre Orfeu. Altă lectură” în care, în final, face o scurtă referire şi la Eminescu:Probabil că versurile lui Mihai Eminescu din „Memento mori” – „Iar pe piatra prăvălită, lângă marea-ntunecată / Stă Orfeu / (…) / De-ar fi aruncat în chaos arfa-i de cântări îmflată, / Toată lumea după dânsa, de-al ei sunet atârnată, / Ar fi curs în văi eterne, lin şi-ncet ar fi căzut…” – vor fi avut drept temei viziunea lui Heraclit asupra lumii ca liră a lui Orfeu”;

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 3 din 2023. Angela Baciu publică un interviu realizat cu Nora Iuga la cei 92 de ani pe care i-a împlinit. Întrebată ce ar dori să-i aducă 92-ul, Nora Iuga dă un răspuns  folosindu-se şi de Eminescu: „Când fac de mai bine de doi ani repetiţia morţii, îţi dai seama că teroarea dintâi s-a transformat aproape într-un „dolce far niente”. Se pare că suntem animale foarte adaptabile.! Probabil că Eminescu la asta se referea în versul: „nu credeam să învăţ a muri vreodată”, pe care îl întorceam pe toate feţele, în plimbările noastre, când ieşeam din Cişmigiu pe Cobălcescu, cu Nino, cu Dinu (poetul Constantin Abăluţă), cu Sjoika Naghiu; ţin minte că o dată am ieşit şi cu Nina Cassian… Voiam neapărat să aflu ce crede cea mai deşteaptă femeie despre  „marea trecere”… Acum înţeleg eu perfect acel lucru care, curios,  cu cât îmi învăţ rolul mai bine, cu atât îl şi interpretez mai bine. Mi-ar plăcea un final aplaudat! Dacă mi-aş putea păstra creierul bun şi frumoasele mele picioare de acum, tare mi-aş dori să devin centenară!”

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 3 din 2023. De la pagina 12 aflăm că Gellu Dorian  are în pregătire, la Editura „Junimea”, un nou roman: „Să lupţi împotriva morţii”.  Revista îi publică un fragment  cu titlul „Marta şi Mitu”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Două străzi din municipiul Botoșani rămân astăzi fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea remedierii unei avarii survenite la nivelul conductei de distribuție, din material OL, cu diametrul de 300 mm, localizată pe strada Peco, S.C. Nova  Apaserv S.A. Botoșani, anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 06.05.2025, în intervalul orar 10:00-16:00.

Afectați de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoșani, care locuiesc pe străzile Peco și Anastasie Bașotă, inclusiv agenții economici situați în zonele menționate anterior.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Dorohoi, în toiul nopții. Autorul, tânăr băut și fără permis

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un accident de circulație.

În urma verificărilor efectuate  s-a stabilit următoarea situație de fapt:

La data de 6 mai 2025, în jurul orei 03:00, un tânăr din municipiul Dorohoi, în timp ce se deplasa cu un moped, pe o stradă din aceeași localitate, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care a intrat într-un cap de pod. În urma impactului, tânărul a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Fiind testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai mult decât atât, acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

Publicitate

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

Arme confiscate de polițiști în comunele Unțeni și Tudora

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au continuat activitățile de verificare a respectării legalității privind regimul armelor și munițiilor, fiind desfășurate două activități de control, în comunele Unțeni și Tudora.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost identificate două arme, de culoare neagră, lungi și două cutii cu muniție aferentă acestora.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că persoanele verificate nu sunt autorizate să deţină, să poarte și să folosească arme letale/neletale și muniția aferentă armelor letale.

 

Publicitate

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Predoiu – desemnat premier interimar

Publicat

Publicitate

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Luni, premierul Marcel Ciolacu și-a înaintat demisia din funcția de prim-ministru. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending