Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (131)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI – ZIGZAG BOTOŞĂNEAN

Pe “Blogul lui Rotundu” din 5 martie 2014, citim un punct de vedere corect şi la obiect, aşa cum sunt mai toate  punctele de vedere ale  posesorului blogului, nimeni altul decât recunoscutul şi temutul jurnalist Ioan Rotundu.  Intitulat « O fi chiar pe uşa din dos făcută certăţean de onoare ? », rândurile sunt o punere la punct a cârcotaşilor faţă de acordarea calităţii de  cetăţean de onoare al municipiului Botoşani distinsei doamne a culturii româneşti, Lucia Olaru Nenati:  « Cu câteva zile în urmă am primit un telefon de la un cunoscut jurnalist botoşănean care mi s-a plâns că la ultima şedinţă de Consiliu Local Municipal Botoşani, « pe uşa din dos » a fost făcută cetăţean de onoare poeta şi scriitoarea Lucia Olaru Nenati.  În opinia jurnalistului, Olaru n-ar fi trebuit făcută cetăţean de onoare pentru că activitatea ei de-a lungul vieţii şi opera pe care a creat-o   n-ar fi de un nivel aşa de ridicat încât să i se acorde astfel de onoruri ».

Ioan Rotundu a ales calea adevărului, demonstrându-i jurnalistului în cauză că Lucia Olaru Nenati merită onoarea ce i s-a acordat : 1. « după 1990, jurnalistul a preferat mediul politic, iar Olaru pe cel cultural » ; 2. «  cu părere de rău pentru jurnalist, dacă este să punem în balanţă impactul pozitiv asupra culturii botoşănene jucat de Olaru şi de el, meritul Luciei este de departe unul remarcabil » ; 3. « Lucia Olaru Nenati este un intelectual de marcă, are un doctorat în domeniul literaturii, are o operă literară care impune respect şi care i-a adus aprecieri în plan naţional şi peste graniţă în Bucovina Ucraineană şi Republica Moldova » ; 4. «  Lucia Olaru Nenati şi-a câştigat, prin activitatea prestată şi scrierile sale, un loc meritoriu în istoria culturii botoşănene şi dacă sunt voci care i-l contestă, acele voci să privească în spatele lor şi să vadă ce anume le permite să emită valori de judecată morală » ; 5. « tare îmi este teamă că aceste voci, privind în spate, nu văd decât un imens gol pe care încearcă acum să-l umple cu invidie şi critici nejustificate la adresa celor care chiar au făcut ceva în viaţă pentru a rămâne  în memoria generaţiilor viitoare » ; 6. « am discutat cu mai multe personalităţi ale vieţii noastre publice, cu unii dintre consilierii locali,  şi mai toţi mi-au confirmat că acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru Lucia Olaru Nenati este o recunoaştere a valorii personalităţii sale şi o recompensă morală pentru efortul depus  în susţinerea culturii botoşănene » etc.

Concluzionează Ioan Rotundu : «  Lucia Olaru Nenati n-a fost declarată cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, fiind introdusă pe uşa din dos pe ordinea de zi a acelei şedinţe de CLM, ci a intrat pe uşa din faţă bucurându-se de toate onorurile publice ».

Scriitorul Marin Toma îmi trimite  revista, « Dor de Dor » nr. 90 din 2014, a cărei fondator este.  Cu un titlu alcătuit din două « DOR »-uri, găsesc normal ca şi conţinutul să fie  aşezat sub două devize : « Nicio zi fără Eminescu ! » şi « Trăim vremuri grele ! ».  « Doina  » lui Eminescu, pusă pe prima copertă alături de versurile dedicate poetului naţional de către George Safir, confirmă valabilitatea celor două devize : « Te-a uitat , bădiţă, lumea, / Într-un pustnic ţintirim, / Cum ne uită, tristă, vremea / Pe toţi, după ce murim… // Numai eu m-aşez sub teiul / Ce-nfloreşte an de an, /  Încrustând în veşnic steiul, / Dulce stih de moldovean. // Nu mai sărutăm iubite / Recitind din versul tău, / Fiindcă străjuie orbita / Îngeri fără Dumnezeu… // Nu mai e cinstită slova, / Izvorâtă din amor, / Valul ne izbeşte prova / Şi poeţii ne tot mor ! « (« Te-a uitat, bădiţă, lumea… »)

Publicitate

Cităm din  Vlad Pohilă („Şi totuişi, limba română”, Ed. Prometeu, Chişinău, 2008): „Nu ştiu care să fie resortul, nu pricep de ce se ghidează – pentru că, la sigur, nu se întemeiază pe nimic serios, ci doar pe declaraţii! – cei care găsesc creaţia lui Eminescu „imperfectă” sau „depăşită”. Ce să fie la mijloc – frondă? Snobism? O percepere perversă a libertăţii de expresie? Etalarea metaforică a unor orgolii deşarte, a unor complexe de inferioritate şi intelectuale şi existenţiale? Dar poate că e vorba totuşi de efectul unei dintre cele mai geniale metafore româneşti: ochiul dracului?  Se ştie doar că „dirijorii” detractorilor lui Eminescu şi ai altor inestimabile valori naţionale româneşti, „pun la bătaie” sume fabuloase, din care, ce-i drept, se aleg cu dobânzi şi mai grozave.  După cum a remarcat şi faimosul critic şi istoric literar, redutabilul eminescolog Theodor Codreanu, tot soiul de „postmodernişti” ştiu prea bine că modernitatea, actualitatea poetului Eminescu constituie o axiomă incontestabilă, alta e că, dezarmaţi de acest adevăr – nu vor, nu pot să îl recunoască. Iată doar un exemplu, care stă la îndemâna mai multora: „Odă în metru antic”. Nu ştiu câte poeme de Mircea Cărtărescu pot fi puse alături de această „Odă…” eminesciană, ca să nu mai vorbim de scriiturile unor admiratori, recte epigoni basarabeni ai lui Cărtărescu”.

„La poarta sufletului tău” (Editura „Muşatinia”, Roman, 2013) se numeşte  recenta carte de poezii a veşnicului neliniştit poet Marin Toma, volum  pe care l-am primit.  Când trubadur veritabil prin muzicalitatea versului şi fantezia rimei, când romantic pe linie eminesciană, mai ales prin folclor ca temă de inspiraţie, când  adept al neomodernismului stănescian în momentele trecerii  pe filozofie, cartea  aceasta va avea, din partea mea,  o cronică în revista „Luceafărul”. Până atunci, un strigăt al poetului intitulat „Mai lasă să te cânt…”: „Mă lasă să te cânt femeie, / Mă lasă să-ţi pictez privirea, / Mă lasă să-ţi sculptez iubirea, / De mamă care accepţi jertfirea. // Mă lasă să te cânt femeie, / Şi mulţumesc divinităţii, / Căci te-a trimis mie în dar / Să punem cap singurătăţii. // Mă lasă să te cânt femeie, / Din prispa casei de la ţară, / Şi să auzi din depărtări, / …Cum doru-n mine se răscoală. // Am să te cânt atât de mult, / Să te aştept seară de seară, / Să te feresc de-o lume rea, / …Iubirea mea, iubita mea…”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending