Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (130)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„România literară” nr. 12 – 13 din martie 2023 propune un „exerciţiu de imaginaţie” : „Povestiţi-ne o întâmplare pe care n-aţi trăit-o, dar pe care aţi fi vrut / aţi vrea s-o trăiţi. Sau, altfel formulat: povestiţi-ne o întâmplare imaginară care v-ar plăcea să facă parte din viaţa dumneavoastră reală”. Au participat 38 de scriitori (majoritatea apropiaţi revistei).

Mircea Bârsilă propune „un vis cu Eminescu”, ocazie  cu care pune în discuţie versul „Cobori în jos, Luceafăr blând”: „Acel vis – pe care nu-l voi uita niciodată (nici după trecerea Styxului, în şubreda barcă a lui Charon, vezi „Eneida”, Cartea a VI-a) – a fost precedat de o fericită „revelaţie” hermeneutică – a mea – referitoare la mult discutatul vers „Cobori în jos, Luceafăr blând” pe care criticii literari, în frunte cu George Călinescu, l-au „taxat” drept o licenţă poetică, dată fiind asocierea, în enunţ, a cuvintelor „cobori” şi „în jos”. În literatura antică, tematica numită  DESCENSUS AD INFEROS („descensus” =  coborâre; „infernus” =  de jos, subpământean; figurat = al Infernului) era legată de ideea coborârii, în carne şi oase, , în Infern (în lumea de jos), a trecerii din lumea terestră în cea a umbrelor, a sufletelor, O asemenea călătorie implică, aşadar, o semnificativă SCHIMBARE DE NIVEL. Lecturând versul „Cobori în jos, Luceafăr blând”, prin prisma semantică a paralelismului dintre coborârea „în carne şi oase” (descensus ad inferos) în „lumea de jos”, aceea a umbrelor, şi coborârea Luceafărului, din celestele (uranienele) înălţimi, în lumea (de jos, cea terestră) reprezentată de Cătălina, se poate conchide că o pune  „problematicul” vers sub semnul unei simple „licenţe poetice”, înseamnă a-l însărăci, pe nedrept,  din punct de vedere semantic şi poetic.  Dezlegarea tâlcului conţinut de acest vers a fost, iată, simplă ca bună ziua. Minunata mea întâlnire cu Eminescu (într-un vis) m-a făcut să mă simt „nedreptăţit”, să-mi pară rău, altfel spus, că nu am trăit în vremea vieţii lui şi să fi fost doar un simplu om de serviciu în redacţia publicaţiei „Timpul”: să fi măturat pe-acolo, să fi curăţat scrumiera Poetului, să fiu trimis de El să-i cumpăr ţigări şi să stăm, câteodată, împreună, într-o bodegă, la o ulcică de vin. Care ar fi, astăzi,  mă întreb, – o întrebare retorică! – soarta lui Mihai Eminescu, dacă, visându-l cu toţii, în aceeaşi noapte, l-am putea întoarce, chiar şi vremelnic, printre noi? L-am lăsa să desăvârşească, în linişte, manuscrisele, atâtea, pe care n-a mai avut timp să termine – fie şi măcar pe  acelea pe care le poartă şi acum, după El, într-o geantă nouă din piele? O geantă maronie!”

Mihai Zamfir  ar fi vrut să trăiască alături de Eminescu în perioada 1883 – 1889 şi  să îi spună câteva lucruri: „Cu alte cuvinte, ultimii şase ani de viaţă. Ştim foarte bine că a fost cea mai nenorocită perioadă din viaţa poetului.  În general, viaţa lui nu a fost formidabilă sub aspectul succeselor, sub aspectul fericirii, sub aspectul financiar etc. Dar aceşti ultimi ani au fost, într-adevăr, ani nenorociţi. Atunci s-au întâmplat cele mai negre lucruri din existenţa poetului. În primul rând: a înnebunit; şi a înnebunit într-un fel special, dându-şi seama că se alienează. Eminescu şi-a dat seama, treptat,  că pierde controlul cu lumea din jur. Dincolo de aceasta: consecinţa cea mai gravă – nu a mai putut scrie. Se vedea marginalizat de ceilalţi şi, până la urmă, umilit pentru faptul că ajunsese să trăiască din pomenile altora. El, care fusese atât de riguros la capitolul financiar şi la capitolul „datorii”, era silit să primească, pentru a putea subzista, nişte bani pe care îi trimiteau admiratorii, cei care cântau pe stradă romanţa „Pe lângă plopii fără soţ şi aşa mai departe. (…) Şi i-aş mai spune ceva Domnului Eminescu: dintr-o nefericire a sorţii, acum, când sunteţi bolnav, când nu mai scrieţi şi nu ştiţi unde vă îndreptaţi, cel mai mare poet român trăieşte o situaţie similară cu cel mai mare filosof german, Friedrich Nietzsche. Ce vi s-a întâmplat dumneavoastră e schema vieţii lui Nietzsche, cu ultimii ani obnubilaţi şi cu o operă extraordinară de care foarte puţini ştiau.  Marele poet român întâlnea fără să vrea şi din nefericire pe marele filosof german. Ultima fotografie a lui Eminescu, de altfel, din cele patru păstrate, nu mai are nimic din figura astrală a fotografiei făcute când era student, la 19 ani. Ea e făcută în 1887, la Botoşani, în casa nefericitei sale surori. Parcă e Nietzsche! Fotografia lui Eminescu de atunci are exact tipărită în ea masca lui Nietzsche! Iată că întâmplare pură pe lumea aceasta probabil că nu există.”

Gellu Dorian ar fi vrut să fie Dionisie: „Dionisie ar urma să se nască în următorii doi ani, deşi, din câte îmi imaginez, s-ar fi putut naşte cu mult timp în urmă. Cred că, într-un fel sau altul, aş putea oricând să fiu eu. Iată doar o mică secvenţă din ceea ce aş putea sau aş fi putut să fiu: Luna aşeza în ochii lui Dionisie lumina ei lină. Stătea întins pe iarbă şi privea bolta înstelată a cerului, căutând, ba cu un ochi, în timp ce-l închidea pe celălalt, ba cu amândoi stelele cele mai cunoscute, dar şi pe cele mai îndepărtate, dându-le nume de fete pe care le iubise până atunci. Astigmatismul pe care-l avea îi muta dintr-un loc în altul aşternutul stelar al cerului, când închidea un ochi, ba stângul, ba dreptul, apropiindu-i sau îndepărtându-i steaua pe care o căuta.”

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Astăzi este ziua lui: Academicianul Leon Dănăilă a împlinit 92 de ani. O viață dedicată neurochirurgiei și cercetării

Publicat

Publicitate

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator de renume internațional, a împlinit astăzi, 1 iulie, venerabila vârstă de 92 de ani.

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator, s-a născut la 1 iulie 1933 în Darabani, județul Botoșani. Este considerat unul dintre cei mai importanți neurochirurgi români și o personalitate științifică de prestigiu internațional.

După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958), a lucrat ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958–1960) și la Circumscripția Sanitară din Dărmănești (1960–1961). În 1961 a devenit medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului „Gh. Marinescu” din București.

A obținut titlul de medic specialist neurochirurg în 1966, doctor în medicină în 1972 cu teza „Neurinomul spinal” și medic primar neurochirurg gradul III în 1974. Ulterior, a condus Secția VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În paralel, a absolvit cursurile Facultății de Filozofie – Psihologie din București (1972).

Pentru perfecționare, a studiat neurochirurgia în SUA, la New York (bursă Fulbright, 1980–1981), și a participat la specializări în Budapesta, Delft, Moscova, Edinburgh, Glasgow, Düsseldorf, Paris și Bruxelles. A avut ocazia să colaboreze și să schimbe opinii profesionale cu mari personalități neurochirurgicale din lume.

În 1991 a devenit profesor universitar la Clinica II Neurochirurgie a UMF „Carol Davila” din București, iar în 1992, profesor de psihoneurologie la Universitatea „Titu Maiorescu”.

Publicitate

Aplicând tehnici moderne în sala de operație – inclusiv microscopul operator (1979) și laserul (1984) – a redus dramatic mortalitatea operatorie în cazuri complexe: de la 51% la 4% în neurinoamele de acustic și de la 49% la 4% în anevrismele intracerebrale.

De-a lungul carierei, a realizat peste 27.000 de intervenții chirurgicale, dintre care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. Printre acestea se numără peste 2.700 de anevrisme intracraniene, peste 300 de malformații arteriovenoase și peste 350 de neurinoame acustice.

Leon Dănăilă deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator, este autor a 39 de cărți de specialitate și are 317 lucrări științifice publicate sau comunicate, dintre care 93 în reviste cu circulație internațională. A participat la peste 150 de manifestări științifice naționale și internaționale.

A fost recompensat cu numeroase premii și distincții, inclusiv patru premii ale Academiei Române pentru lucrările „Tratamentul tumorilor cerebrale” (1995), „Apoptoza” (2001), „Atlas of Surgical Pathology of the Brain” (2002) și „Lasers in Neurosurgery” (2003). A primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (2000) și Comandor (2010), Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2015) și alte distincții naționale și internaționale.

Este membru titular al Academiei Române (din 2004) și al Academiei de Științe Medicale, membru de onoare al AOSR, dar și membru al numeroase societăți științifice internaționale, precum New York Academy of Sciences, European Association of Neurosurgical Sciences și World Federation of Neurosurgical Societies.

Leon Dănăilă este cetățean de onoare al orașelor Darabani, Dorohoi și Botoșani. De asemenea, face parte din comitetele editoriale ale mai multor reviste medicale și este editor-șef al „Romanian Journal of Neurosurgery”.

Citeste mai mult

Bucecea

Avertisment oficial la Bucecea: Apa de la patru izvoare nu mai este potabilă. Primarul Angel Gheorghiu cere populației să nu o consume

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, a transmis luni un anunț important prin care avertizează populația că apa provenită de la cele patru izvoare publice din oraș nu mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate.

„Dragi cetățeni, în urma analizelor de laborator realizate recent de instituții specializate, vă informăm că apa provenită de la cele patru izvoare publice (Izvorul Fântânele, Izvorul de la Gura Leului, Izvorul de la Lupu, Izvorul Elvira) NU mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate, în special pentru copii și persoanele cu imunitate scăzută”, a transmis edilul în mesajul public.

Primăria precizează că rezultatele analizelor de laborator au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise. Cauza principală o reprezintă poluarea excesivă a solului din zonă, generată de activitățile agricole intensive.

„Analizele au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise, rezultat al unei poluări excesive cauzate de activitățile agricole – în special din cauza folosirii intensive a insecticidelor, îngrășămintelor chimice și altor substanțe parțial toxice care s-au infiltrat în sol și au afectat sursele subterane de apă”, a explicat primarul Angel Gheorghiu.

Din acest motiv, autoritățile locale le cer oamenilor să nu mai folosească apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială.

„Vă rugăm să nu mai consumați apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială”, se mai arată în apelul transmis populației.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu violent la Mileanca: Un garaj cu tot cu autoturismul din interior și uneltele agricole a fost distrus de flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu puternic a izbucnit, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Mileanca. Flăcările au cuprins un garaj în care se aflau un autoturism, mai multe bunuri și unelte electrice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt considerabile.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, sprijiniți de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Mileanca. Trei autospeciale de stingere au fost mobilizate pentru a limita extinderea incendiului.

La sosirea echipajelor, garajul ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid pentru a împiedica propagarea flăcărilor către casă și celelalte construcții din curte. În urma incendiului au ars garajul, autoturismul aflat în interior, două drujbe, două motoare electrice, o pompă electrică și patru roți auto.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului este un scurtcircuit la instalația electrică a autoturismului.

Pentru a preveni incendiile auto, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Citeste mai mult

Eveniment

Antifrauda rămâne organizată pe structuri regionale. OUG aprobat de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență adoptată luni, ca Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF să-și păstreze actuala structură, cu sedii doar la nivel regional. Astfel, se renunță la planurile de înființare a unor structuri antifraudă județene, care ar fi trebuit să devină operaționale începând cu 1 iulie 2025.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, măsura a fost luată pentru a păstra o viziune unitară în analiza riscurilor și pentru a evita costuri suplimentare legate de funcționarea unor noi sedii județene și angajarea de personal nou.

Tot prin această ordonanță, a fost amânată până la 1 octombrie 2025 obligativitatea folosirii sistemului RO e-Factura de către institutele culturale străine care activează în România și de agricultorii persoane fizice aflați în regim special. Autoritățile spun că aceste categorii nu pot, în prezent, respecta cerințele tehnice ale sistemului.

Decizia face parte din obiectivele guvernării 2025–2028, care include reorganizarea ANAF pentru a crește eficiența și veniturile bugetare, dar fără a genera cheltuieli administrative suplimentare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending