Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (128)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

„Cafeneaua literară” nr. 1 din ianuarie 2023. Din răspunsurile date de istoricul literar Nicolae Mecu la ancheta revistei.  „Iată-i pe eminescologii mei de vârf: T. Maiorescu (argument: exclusiv pe baza antumelor, el a „creat” imaginea astrală, nepământeană a poetului şi i-a intuit sursa irezistibilei lui forţe de seducţie, şi anume „farmecul limbagiului”), G. Călinescu (în primul rând, prin editarea – fie şi numai în reviste -, descrierea şi comentarea cvasitotalităţii textelor rămase în manuscris, el le-a revelat statura de „High Romanticism”; în al doilea, prin identificarea „temelor fundamentale” ale operei), I. Negoiţescu (pe urmele lui Călinescu, a răsturnat scara percepţiei şi a evaluării, punând postumele deasupra antumelor; analizele lui rămân neegalate prin participare, empatică până la a trăi textele poetului ca pe nişte creaţii proprii), Rosa del Conte (argumente: 1. înainte deşi mai mult decât oricare critic român, universitara italiană a descoperit şi pus în valoare „substratul poeziei lui Eminescu, izvoarele culturii autohtone; 2. plasarea „imaginaţiei cosmice” şi a vocaţiei „Absolutului” în centrul creaţiei poetului), Ioana Em. Petrescu ( a reformulat şi replasat cosmologia eminesciană în context filozofico – existenţial şi, stilistic,  ca etapă aurorală modelatoare şi cu funcţie de reper a întregii mari poezii româneşti de până la 1980), Sergiu Al-George, cu studiul „Eminescu – Arhetipul” din vol. „Arhaic şi universal în cultura română (probabil cea mai adecvată plasare valorică şi interpretare a „ritmului” interior şi a „melancoliei eminesciene”), Petru Creţia (pentru viziunea novatoare asupra raportului antum – postum şi asupra conceptului de versiune „definitivă”).

„Cafeneaua literară” nr. 1 din ianuarie 2023. Din răspunsurile date de istoricul literar Nicolae Mecu la ancheta revistei.  „O întrebare care-l culisează pe Eminescu de la poet de geniu la poetaş (v. adjectivul „minor”), nu ar fi fost posibilă până în 1990. Timp de un secol, imaginea lui a rămas esenţial aceea fixată de Maiorescu în 1889: „el îi rezumă pe toţi”, „poezia lui devine o parte integrantă a sufletului lor, şi el trăieşte de acum încolo în viaţa poporului său”. Imaginea aceasta a maximei exponenţialităţi – reforjată la 1900 de verbul profetic al lui Iorga – va lua o formă şi mai lapidară după cincizeci de ani, când Călinescu o toarnă în sintagma titulară a capitolului central din „Istoria” sa („Poetul naţional”). (Să mai notăm că între timp trecuse intact, fără nicio contestare, prin chiar rebeliunea răsturnătoare de ierarhii a Avangardei.)  Cu toate acestea, faimosul număr din  săptămânalul „Dilema” pe mine unul nu m-a stupefiat deloc, nici „în timp real”, nici după consumarea scandalului, fiindcă întrebarea privind actualitatea oricărui mare creator mi s-a părut firească. M-au mirat până la uluire doar unele aprecieri formulate vociferant, şi astfel făcând şi mai vizibilă lipsa de organ critic a emitenţilor. (…) Natural, prin extravaganţa lor asemenea derapaje nu clatină piedestalul lui Eminescu, dar în mod sigur îl smulg pe cel de sub picioarele celui care le-a comis (admiţând că postamentul există).

„Cafeneaua literară” nr. 1 din ianuarie 2023. Din răspunsurile date de criticul literar Constantin Cubleşan la ancheta revistei.  „Eminescu este axul central al poeziei noastre. De la el se revendică toată poezia modernă. Nu are nici o importanţă dacă pentru cineva creaţia lui este minoră sau majoră.  Monumentul Eminescu rămâne acelaşi, indiferent cine îl scrijelează, căutând a-l doborî… Nu e dificil să constaţi că Arghezi este eminescian. Că Blaga este eminescian. Că de la el se revendică toţi poeţii noştri mari, de la Ion Barbu, să zicem, la Nichita Stănescu şi după acesta… Evident, astăzi se scrie altfel poezia. Formal.  Dar esenţa filonului filosofic  care trece prin subteranele gândirii şi simţirii poetice, de la Eminescu se trage… Desantul de la „Dilema” a fost cât se poate de util. În urma lui, foarte mulţi tineri s-au dus la opera lui Eminescu pentru a o citi şi pentru a vedea în ce măsură negarea ei este justificată. Astfel s-au născut o serie de teze de doctorat, de studii ample consacrate operei lui Eminescu, datorate unor tineri cercetători. Mi se pare argumentul esenţial pentru recunoaşterea în actualitate a acesteia”.

„Cafeneaua literară” nr. 1 din ianuarie 2023. Din răspunsurile date de criticul literar Constantin Cubleşan la ancheta revistei.   „Eminescu e un deschizător de drum, de orizont literar. Şi. mai mult: e un ax la care ne raportăm vrând-nevrând urmând evoluţia poeziei noastre. Întrebarea însăşi  pe care mi-o puneţi arată că doriţi o anume situare estetică faţă de el de reperul care este Eminescu… Luaţi o antologie a poeţilor care au scris înaintea lui Eminescu şi veţi constata cu uşurinţă că poezia lui Eminescu este altceva. Despre acest altceva au vorbit şi Maiorescu şi Alecsandri… În cadrul universalităţii, cum să-l compari bunăoară, cu Shakespeare?… Îmi vine în minte răspunsul unui important muzicolog francez, care a fost întrebat, tot aşa: ce crede, care este cel mai mare compozitor. El a răspuns prompt: Beethoven. La care a urmat întrebarea: Dar Mozart? Răspunsul mi se pare edificator. A zis muzicologul: Mozart e unic”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat care căuta ciuperci în pădure la Băiceni a dat peste un proiectil în perfectă stare de funcționare

Publicat

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această dimineață, într-o pădure din localitatea Băiceni, de un bărbat care era la cules ciuperci. Realizând pericolul acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

 

Echipa pirotehnică a constatat faptul că este vorba de un proiectil perforant trasor, cal. 57 mm, în perfectă stare de funcționare și care putea exploda la orice atingere mecanică.

 

Elementul de muniție a fost ridicat și transportat în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

 

Publicitate

Informare preventivă

 

Dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniţie neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:

 

✅ să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;

 

✅ să nu le desfaceți şi să nu le predați operatorilor economici;

 

✅ să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuinţe;

 

✅ să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

 

✅ să nu le loviți, să nu le tăiați şi să nu le demontați;

 

✅ să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Conturi false pe TikTok, prezentate ca fiind pagini oficiale ale MAI. Avertismentul Ministerului Afacerilor Interne

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne a avertizat vineri, 4 aprilie, asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister, scrie alba24.ro.

„Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre.

Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, au transmis reprezentanții MAI.

 

Potrivit acestora, conturile identificate ca făcând parte din acest ecosistem sunt următoarele: @emiemiemi84, acesta fiind și contul principal, @politisti_ro.fp, @politia.romana66, @politia.roman, @politiaromanaofficial, @jandarmeria_romana_112, @_mai.romania, @politisti.romania, @politisti112, @politistui_ro, @denis_politia_romana.

Publicitate

„Reiterăm faptul că aceste conturi sunt false, nu aparțin Ministerului Afacerilor Interne, iar cei care le gestionează postează conținut care contravine eticii profesionale și care aduc atingere intereselor cetățenilor români.

Evitați să comentați la postările acestor conturi, să urmăriți conturile, ori să distribuiți postările promovate în ecosistemul prezentat”, au mai precizat reprezentanții MAI.

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur cu magnitudinea 3,9 în județul Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 4:33, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 139,9 kilometri (km) în apropierea următoarelor orașe: 48 km vest de Focșani, 60 km nord de Buzău, 65 km est de Sfântu-Gheorghe, 74 km est de Brașov și 89 km nord-est de Ploiești.

În luna aprilie, în România s-au produs patru cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,6 și 3,9.

Cel mai important cutremur din acest an a avut magnitudinea de 4,4 și s-a produs în județul Buzău în data de 13 februarie, în timp ce anul trecut a avut loc un seism cu magnitudinea de 5,4, tot în județul Buzău, în data de 16 septembrie. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de viscol și ninsori

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au anunțat că până mâine seară, la ora 23:00, județul Botoșani, va fi sub incidența a două coduri galbene de intensificări ale vântului, viscol și ninsori. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-70 km/h.

Din această seară, de la ora 23:00, până mâine seară, la aceeași oră, va ninge, pe alocuri viscolit. Stratul de zăpadă va fi atinge 5 ….10 centimetri.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

❗️Informare preventivă❗️

Dacă sunteți nevoiți să porniți la drum, informați-vă despre condițiile de trafic. Puneți în mașină lucruri necesare în caz de urgență: lanțuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, lanternă, un sac cu nisip, apă, pături, încărcător pentru telefon.

Publicitate

Aveți grijă unde parcați autoturismele, astfel încât acestea să fie în siguranță.

Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi a modului în care acestea evoluează!

În perioada cu vânt puternic, fiți foarte atenți dacă vă deplasați în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. Dacă este posibil, întrerupeți orice activitate în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția!

Parcați autoturismele în locuri ferite!

Nu atingeți firele de electricitate dacă sunt căzute la pământ și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending