Connect with us
Publicitate

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (11)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

15 februarie, Ziua Naţională a Lecturii. În ultimul timp prefer din ce în ce mai puţin două anotimpuri: toamna şi iarna. Pe primul chiar îl urăsc din cauza escadrilelor de grauri care atacă, lăsându-se cu sutele pe vii şi pe livezi într-un mod destul de organizat, distrugând armonia om-natură.  Orice încercare a mea de a le înţelege atitudinile de vandali, de a-i domestici chiar, a fost un eşec total. Mă îndepărtez tot mai mult şi de iubirea copilăriei mele, iarna. Cauza o reprezintă ciorile care acoperă cerul în valuri disonante.  Pline de zel, umplu spaţiul dintre zăpadă şi nori cu mişcările lor browniene în speranţa că vor găsi ceva ce ar putea să le ostoiască foamea.

Cărţile sunt asemenea escadrilelor de grauri sau valurilor de ciori. Intră în viaţa noastră venind dinspre ceea ce numim activitate literară a unora (creatorii), obligându-ne să reacţionăm într-un fel.  Foarte mulţi le ignoră, alţii le mângâie (ca simpli cititori) şi foarte puţini le supun propriilor judecăţi (în calitate de critici, cronicari, comentatori etc.) Critica este rezultatul armonizării judecăţilor noastre cu ale altora, pe care George Călinescu o găsea ca fiind locul geometric ivit la intersecţia dintre gustul nostru şi creaţia altora.

Publicitate

Spre deosebire de vieţuitoarele amintite, cărţile au o calitate: pot fi îmblânzite prin lectură. Printr-o lectură în profunzime, veritabilă „plimbare” creativă prin text. Adepţii lecturilor plane, fugitive, vor constata o stare de nervozitate din partea cărţilor pentru că şi ele au suflet.  O „plimbare” creativă se face folosind cel de-al patrulea ochi, cel al spiritului. Cu el pătrunzi în text asemenea unui chirurg în trupul uman. Nu toate cărţile pot fi citite în profunzime. Trebuie un efort de armonizare din partea cititorului. Parafrazându-l pe Paul Valery, a te armoniza cu textul înseamnă „a merge” prin proză şi „a dansa” prin poezie. Actul de armonizare cititor-carte vine şi dinspre text doar în situaţia în care, după cum spune Sorin Lavric, „este scris în jargonul abstract” şi „se sprijină pe tradiţia creştină”.

Ce caut eu într-o carte? În primul rând dacă se respectă axioma Berdiav: „Creaţia înseamnă continuarea făuririi lumii de acolo de unde a lăsat-o Dumnezeu”. Urmează a doua linie imaginativă Kant: imaginaţia să se bazeze mai puţin pe logica reproducerii (a reprezentărilor empirice) şi să pună accent pe „logica transcendentală (creatoare de scheme şi simboluri)”. Am declarat adesea că sunt adeptul, mai ales când citesc poezie, a  „legilor directoare ale euphorionismului”, adică a programului impus, încă de la începuturi, de către membrii Cercului Literar de la Sibiu. Ei considerau ca valori primordiale ale creaţiei claritatea şi echilibrul, exact cum le concepea Goethe.  Din această perspectivă voi aprecia şi poezia scrisă în „dulcele stil clasic”, iar dintre cele patru funcţii, caut cu nesaţ două: „docere” (educaţia în sens strict) şi „delectare” (plăcerea estetică). A nu se înţelege că nu apreciez şi poezia modernă, ba chiar o citesc regulat, dar ea încă prezintă o serie de blocaje care îndepărtează cititorul, eu neapreciind „tirania discursului” (Alexandru Muşina).  Andrei Pleşu, vrând să găsească vectorii care duc la o criză în artă, a identificat „cinci nuclee de dezordine” în acest domeniu. Distinsul filosof dă şi „şase posibile soluţii ale acestei stări de criză”. Nefiind de acord cu a cincea soluţie, din contra, eu sunt pentru aportul accentuat al ştiinţelor auxiliare, voi uza adesea  de ele în comentariile mele, în care cititorul va  observa dese racordări la filozofie, psihologie, sociologie şi multe altele pretabile la text. Un accent deosebit pun pe arhitectura operei (mai ales când e vorba de proză), interesându-mă toposul şi timpul, precum şi pe gradul de reflexivitate al autorului. (din prefaţa scrisă de mine la volumul „Buzunarul cu idei” – Editura „Stef”, Iaşi, 2017).

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Este lege! Victimele unei tentative de omor sau membrii de familie ai unor persoane care au fost ucise au dreptul la compensaţii

Publicat

Publicitate

Victimele unei tentative de omor sau membrii de familie ai unor persoane care au fost ucise au dreptul la asistenţă juridică gratuită şi la compensaţii financiare, arată legea promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de actul normativ care modifică şi completează Legea 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor.

Victimele au dreptul de a fi informate, în cazul în care inculpatul va fi privat de libertate, respectiv condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, cu privire la punerea în libertate în orice mod sau evadarea acestuia, conform Codului de procedură penală.

Publicitate

Potrivit actului normativ, victimele agresiunilor sexuale beneficiază, de asemenea, de asistenţă juridică gratuită.

Asistenţa juridică gratuită se acordă persoanelor asupra cărora a fost săvârşită o tentativă de omor, omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de rele tratamente aplicate minorului, o infracţiune de violenţă în familie, lipsire de libertate, viol, viol săvârşit asupra unui minor, agresiune sexuală, agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, determinare sau înlesnire a întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală, pornografie infantilă.

De această asistenţă beneficiază şi membrii de familie ai persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor de omor, omor calificat, precum şi a infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea persoanei.

Publicitate

Asistenţa juridică gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului şi în faza de executare silită a hotărârii privind despăgubirile civile acordate acesteia, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistenţă juridică gratuită.

În cazul în care complexitatea cauzei a crescut ca urmare a unor împrejurări care nu erau previzibile la momentul formulării primei cereri de asistenţă juridică gratuită ori de la data acordării asistenţei juridice gratuite s-a scurs mai mult de un an, iar procesul penal nu s-a încheiat, victima poate formula o nouă cerere pentru acordarea asistenţei juridice gratuite, fără ca prin cumularea sumelor obţinute să se poată depăşi dublul limitei prevăzute.

Fondurile necesare pentru acordarea asistenţei juridice gratuite se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Copălău! Două mașini s-au ciocnit, iar cele trei persoane implicate au scăpat doar cu o sperietură zdravănă

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. În eveniment au fost implicate două mașini, în care erau trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.

Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule.

Publicitate

Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Eveniment emoționant la Biserica din Stănești! Protopopul Petru Fercal l-a instalat pe noul paroh, pr. Petru Eduard Filip

Publicat

Publicitate

Duminică, 3 noiembrie, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrieˮ Stănești, comuna Lunca, județul Botoșani , Protopopiatul Botoșani, părintele protopop Petru Fercal l-a instalat pe noul părinte paroh Petru Eduard Filip, care a fost hirotonit preot chiar de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Mitropolie, pe data de 14 octombrie.

Părintele protoiereu, părintele inspector Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, fostul paroh părintele Mihail Istrate, dar și alți preoți veniți de la Iași sau din împrejurimi au săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat locuitorii satului. După săvârșirea slujbei, părintele Petru Fercal a dat citire Deciziei de numire a noului preot, îndemnându-l să slujească cu dragoste și responsabilitate și să dea dovadă de jertfelnicie și ascultare pe tot parcursul misiunii, față de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, față de Centrul Eparhial, să colaboreze cu preoții din parohiile învecinate și cu autoritățile locale.

„Să fiți uniți! Orice aveți pe suflet, veniți și vorbiți cu părintele. Destăinuiți-vă, spovediți-vă, cu toată încrederea, fără să vă îndoiți și atunci, dacă veți fi în comuniune și în frățietate, Dumnezeu vă va binecuvânta! La Dumnezeu toate sunt cu putință. Numai așa veți deveni cetățeni ai Raiului, prin ascultare, prin bunătate, prin smerenie, prin săvârșirea faptelor bune. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru harul care coboară asupra acestui loc, pentru toate realizările făcute și care trebuiesc continuate și,iată, cei doi preoți vor continua să colaboreze și pe viitor, să se ajute reciproc și să continue această lucrare frumoasă începută, cu sprijinul domnului primar, al consilierilor și al dumneavoastră, al creștinilor și în felul acesta, aici va fi mereu o flacără care arde, o candelă aprinsă care cu blândețea ei, cu căldura ei, cu nădejdea ei, va duce mai departe existența acestei localități. De noi depinde totul , să știți! Să rămânem în pace, în liniște și în binecuvântare”, a spus părintele protopop în cuvântul său.
Noul părintele paroh este căsătorit cu Roxana-Lăcrămioara Filip, fiind binecuvântați de Dumnezeu cu patru copii.
https://www.youtube.com/watch?v=yMaKM79daVg

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Autostrada Moldovei A7 pe ruta Pașcani-Suceava: Pas important pentru construcția primilor 33 de kilometri

Publicat

Publicitate

Două asocieri de constructori din România și un constructor italian au depus astăzi oferte pentru contractul cu o valoare de 3,88 miliarde lei (fără TVA), finanțat prin PT pentru construcția primilor 33 de km ai Autostrăzii Moldovei A7 pe ruta Pașcani-Suceava.

Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a explicat că ofertantul care va câștiga licitația are la dispoziție 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție), pentru construcția primului lot al acestei noi autostrăzi.

Conform contractului, pe traseu vor fi construite inclusiv:

Publicitate

– un viaduct (peste DJ208 și CF517), cu o lungime de 1.049,80 m;

– un viaduct (peste Râul Ruja), în lungime de 604,60 m;

– un pasaj (peste pârâul Pulpa, DJ208S și CF500), în lungime de 868 m.

Publicitate

– patru parcări de scurtă durată;

– două Spații de Servicii,

– Nod rutier Tătăruși-Heci, la intersecția cu DJ 208F (Fântâna Mare-Heci-Lespezi);

Publicitate

– Nod rutier Dolhasca, la conexiunea cu DJ 208I (Siliștea Nouă-Budeni);

– Nod rutier Roșcani, care va asigura accesul pe și din autostradă.

“Spațiile de servicii și parcările de scurtă vor avea asigurată infrastructura necesară pentru construcția viitoare a unui număr de minimum 8 stații de încărcare pentru autoturismele electrice”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending