Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (10)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

 Dilema veche” (nr. 930 din 3-9 februarie 2022) pusă sub semnul unor strigăte. Echivalat cu gestul, strigătul nu e acţiune, dar indică, dezvăluie, semnalează. Consistent şi ancorat în realitate acest număr al “Dilemei vechi”. Cu referire la Botoşani se remarcă o cronică a lui Valeriu Stoica la volumul-strigăt al Monicăi Pillat, “Ceasuri de demult” (Editura “Baroque Books & Arts”, 2021). Există o referinţă a lui Valeriu Stoica la bunica autoarei: „Întemniţată într-un penitenciar din Botoşani în anul 1949, Maria Pillat-Brateş – soţia lui Ion Pillat, mama lui Dinu Pillat şi bunica autoarei -, după ce a fost umilită de gardieni, le-a câştigat respectul când au descoperit talentul ei de portretistă. Din saloanele de artă rafinată ale Bucureştilor perioadei interbelice, unde îşi câştigase, cu acuarelele expuse, un binemeritat prestigiu prin talent, sensibilitate şi inconfundabilă cromatică, floral-acvatică, cu reflexe de flori de câmp, desprinse din ştergarele şi scoarţele olteneşti, pictoriţa a coborât în întunericul din  bolgia infernului penitenciar comunist. Apoi a avut mai mulţi ani domiciliu forţat la Şumuleu, un sat de lângă Miercurea-Ciuc. „Mai târziu, Buni mi-a povestit cum a fost coborâtă noaptea din tren şi lăsată într-o văgăună pe-ntuneric. A căzut în genunchi şi s-a rugat lui Dumnezeu să o ajute. Nici nu-şi sfârşise rugăciunea, când a auzit zgomot de paşi în apropiere. Venise un ţăran din sat să îi aducă o pătură şi ceva de mâncare.”  Când i s-a permis să revină în Bucureşti, Maria Pillat-Brateş a locuit într-o cameră de trecere din casa-vagon a cuscrei sale, Manana, cum i se spunea Ecaterinei Filipescu, al cărei soţ, Gheorghe Ene-Filipescu, bunicul matern al autoarei, a decedat în 1952, în închisoarea de la Târgu-Ocan, după ce fusese arestat în 1949, ca fruntaş al Partidului Social-Democrat, condus de Titel Petrescu.”

La rubrica sa, aceea de cum dai prima filă a revistei, Andrei Pleşu publică un articol de atitudine, un fel de strigăt intitulat „Dubla măsură” în al cărui final spune răspicat: „Să ne înţelegem, nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe Lenin, nici pe G. B. Shaw, pe Sartre, pe Eluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene. Dar cer acelaşi tratament „tolerant” şi pentru Mircea Vulcănescu, Eliade, Cioran, Vintilă Horia etc. Apropo: şi Aragon, şi Eluard beneficiază, la Paris, de câte o piaţă care le poartă numele. A lui Aragon a fost inaugurată în 2012, cu ocazia celei de-a 30-a comemorări a morţii sale. S-ar zice că borcanele nu se amestecă decât în anumite cazuri. Niciodată în celelalte…”.

Andrei Pleşu explică de unde vine acest strigăt al său, „ca un accent pe o situaţie dată”, după cum ar spune tot el: „Sunt în mod decis pentru dezbaterea publică a tuturor demisiilor morale, a tuturor asocierilor cu universul crimei şi al minciunii. Cer doar să privim cu aceeaşi rigoare spre toate extremele, ceea ce, din păcate, nu se prea întâmplă. Nu vreau să-i „albesc” pe scriitorii şi filosofii vinovaţi de grave derapaje de extremă dreaptă. Dar mi se pare nedrept şi riscant să uităm „generos” derapajele de sens opus”. Articolul continuă cu câteva masiv neglijate exemple: George Bernard Shaw,  Jean-Paul Sartre, Paul Eluard şi Louis Aragon.  Privindu-l pe G. B. Shaw, Andrei Pleşu se întreabă: „Îşi mai aminteşte cineva, astăzi, de articolele din presa britanică în care savurosul scriitor, se declara entuziasmat, la grămadă, de Hitler, Stalin şi Mussolini? Mai ţine cineva minte un discurs al său din 1931, în care propunea ca, o dată la cinci sau şapte ani, fiecare cetăţean să fie chemat în faţa unui juriu pentru a-şi justifica existenţa? Şi dacă nu şi-o justifică să fie informat că marele organism social din care face parte nu-şi mai poate asuma ţinerea lui în viaţă? Mai pomeneşte cineva despre apelul său către chimişti, lansat în 1934? G. B. Shaw cerea, pe un ton „rezonabil”, să se inventeze „un gaz uman”, „a gentlemanly gas”, care să ucidă pe loc şi fără dureri, aşa încât indezirabilii să fie evacuaţi civilizat.” Şi cu toate acestea, şi încă multe altele care sunt enumerate în articol, Shaw  a fost absolvit de un posibil stigmat, luând Premiul Nobel în 1925, un Oscar în 1938, fiind şi cofondator al celebrei London School of Economics.  Andrei Pleşu întăreşte strigătul său  exemplificând şi prin Jean-Paul Sartre, un alt laureat al Premiului Nobel, „care, în 1972, putea declara, într-un interviu, că anticomuniştii nu trebuie arestaţi, ci împuşcaţi, pentru că din închisoare se mai poate ieşi”, la fel cum adesea declara că „anticomunistul e un câine”. Pleşu prezintă şi cazul poeţilor Aragon sau Eluard  care, prin versurile lor,  „au căzut pradă unui straniu entuziasm pro-comunist şi pro-sovietic”.

Tot în acest număr  al revistei se poate întâlni un alt strigăt, unul care vizează alt domeniu. Aparţine profesorului universitar  Dorel Dumitru Chiriţescu, şi se adresează celor care pun sub semnul îndoielii construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Universitarul le explică tuturor cârcotaşilor de ce e nevoie de Catedrală, ca „prag civilizaţional dincolo de care trebuie să păşim”. Îşi ia ca lemă în demonstraţia sa un citat din Emil Cioran extras din  „Schimbarea la faţă a României”: „Toată forma românească de existenţă este stăpânită de geniul momentului. În zadar am încerca să ne educăm spiritul înspre activitatea constructivă, cu tot ceea ce presupune ca preparare conştientă şi efort susţinut.  Inspiraţia de moment este legea noastră. Românul iubeşte întorsătura, adică inconsecvenţa în procesul lucrurilor.  Cel mai mare chin pe capul său ar fi construirea unei catedrale, tendinţa lucrurilor spre înălţime, ascensiunea firii, este străină complet geniului nostru. Turnurile bisericilor româneşti nu se sprijină în cer, aşa cum se întâmplă cu cele gotice, ci rezemate pe corpul bisericii, ele par mulţumite că se află undeva, aproape de tot, un pământ de care nu e bine să te îndepărtezi. O catedrală este un răspuns a lui Dumnezeu la toate întrebările pe care i le-a pus omul. Ea dovedeşte că distanţa dintre creator şi creatură este departe de a fi infinită şi că, la urma urmelor, ele s-ar putea întâlni vreodată în înălţimi. (…) Făcut-am multe bisericuţe în trecutul nostru, toate triste şi mici. Improvizaţii de credinţă. (…) Lipsa unui simţ ascensional al devenirii, a unui elan constructiv în procesul firii, a făcut cultura românească o cultură a imediatului. Toate lucrurile se întâmplă aici şi acum. A te descurca printre contingenţe, iată imperativul viziunii circumstanţiale a vieţii”.

Suplimentul acestui număr, intitulat „Ruşii şi americanii” este tot un strigăt. Reţin două voci dintre multele prezente: Toto Cutugno – „Ruşii şi americanii, cu puterea în mâinile lor, riscă pielea noastră, a tuturor”; Armand Goşu – „Ruşii nu sunt atât de naivi, dar sunt atât de cinici”.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Târg de Crăciun, organizat  la Trușești. „Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, activitate a elevilor de la Liceul „Demostene Botez”

Publicat

Publicitate

„Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, a fost activitatea elevilor de la Liceul „Demostene Botez” Trușești și a Ansamblului Folcloric „Flori de Busuioc” în cadrul Târgului de Crăciun organizat  la Trușești.

Crăciunul e sărbătoarea care umple de nemurire viaţa noastră muritoare prin coborârea lui Dumnezeu la noi. Iisus a venit ca să ne ridice pe noi la Cer. Acum Cuvântul a devenit Om, iar lumina sfințitoare care s-a concentrat într-o stea, vestește omenirii că începe o nouă eră de iubire și generozitate. Dragostea lui Dumnezeu pentru noi a luat chip omenesc, pentru a ne arăta nouă smerenia și bunătatea, conștientizând că Iisus a ales cea mai smerită cale de a intra în lume.

Copiii, îngeri pământești au vestit Nașterea Domnului printr-o scenetă care a reușit să unească cerul cu pământul.Este vremea colindelor, vremea bucuriei, când minunea naşterii Mântuitorului cuprinde sufletele şi le înobilează. Copiii simbolizează pe îngerii care nu doar au fost prezenți la nașterea Domnului, ci au și vestit-o! Colindele – ca punți de lumină între pământ și cer – înlesnesc comuniunea directă cu Dumnezeu din ceruri. E necesar ca noi să prețuim, să păstrăm, să promovăm și să cântăm colindele, din neam în neam, din generaţie în generaţie, ca pe un odor sfânt, ca pe o dumnezeiască liturghie a iubirii lui Dumnezeu.

„Urăturile de Anul Nou, urăturile în versuri, fac parte din tradiția și obiceiurile populare ale satului românesc. Și astăzi se păstrează datina urătorilor care merg din casă în casă anunțând venirea unui nou an, iar urăturile vechi își găsesc locul în prezent. Asadar, acestea împreună cu jocul cu măști, care este, în fond, o formă tradițională de teatru folcloric, rămân și în prezent să aline sufletele. Să aveți sărbători cu bine, cu frumos în suflete, cu dragoste față de aproapele si bunăstare în casele tuturor!”, a declarat profesoara Cătălina Gania.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum se taie porcul de Crăciun în gospodărie: Recomandări legate de igienă și respectarea legislației

Publicat

Publicitate

Sacrificarea porcului de Crăciun este o tradiție profund înrădăcinată în cultura românească, un moment plin de semnificație care aduce familiile împreună în pragul sărbătorilor. Totuși, pentru ca această datină să rămână o bucurie și o experiență autentică, este esențial să fie realizată cu grijă, respectând regulile, siguranța și valorile care o înconjoară, relatează alba24.ro.

Medicii veterinari reamintesc faptul că efectuarea analizelor pentru depistare trichinelozei este obligatorie.

Testul se face în cabinetele medicilor veterinari şi nu durează mai mult de trei minute.

Sacrificarea porcului de Crăciun. Recomandări: 

  • Asigurați-vă că sacrificarea porcului se face în conformitate cu legislația națională. În România, sacrificarea porcilor în gospodărie pentru consum propriu este permisă, dar trebuie notificată medicului veterinar local.
  • După sacrificare, solicitați medicului veterinar efectuarea examenului trichineloscopic pentru a evita riscul infestării cu Trichinella spiralis.
  • Sacrificarea ar trebui să se desfășoare într-un spațiu curat, ferit de praf, murdărie și de animalele de curte.
  • Pregătiți zona din timp, asigurându-vă că aveți acces la apă curentă și uneltele necesare pentru sacrificare și procesare.
  • Purtați echipament de protecție, precum mănuși și șorțuri rezistente, pentru a preveni accidentele și contaminarea cărnii.
  • Carnea și organele trebuie tranșate pe suprafețe curate și igienizate.
  • Depozitați carnea în condiții adecvate: la frigider pentru consum rapid sau la congelator pentru păstrare pe termen lung.
  • Nu consumați carne înainte de primirea rezultatelor examenului trichineloscopic.
  • Asigurați-vă că produsele obținute (cârnați, caltaboși, tobă etc.) sunt preparate și păstrate conform normelor de igienă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 19 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 19 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 19 decembrie 2024:

Loto 6/49: 13, 25, 18, 39, 19, 41

Loto 5/40: 26, 18, 30, 7, 4, 14

Joker: 19, 24, 42, 8, 44 + 4

Noroc: 1 3 3 8 6 5 2

Publicitate

Noroc Plus: 0 6 4 3 0 2

Super Noroc: 7 6 7 2 0 3

Citeste mai mult

Economie

Vineri se DESCHIDE circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7. Ruta între Buzău și Focșani are o lungime de 36,1 km

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi că vineri se deschide circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7, pe ruta Buzău-Focșani, care are o lungime de 36,1 km.

Astfel, la finalul acestei săptămâni se va circula pe aproape întreaga de secțiune Buzău-Focșani a A7 (80 km).

De asemenea, Ministrul Grindeanu a mai adăgat că săptămâna viitoare se va deschide circulația pe încă 21 de km din A7, între Dumbrava și Mizil.

Astfel, până la finalul acestui an se va circula pe aproximativ 102 km ai A7, pe 5 dintre cele 13 loturi a căror construcție este finanțată prin PNRR.

“România va avea practic la finalul anului 2024 peste 1.270 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres).

Dezvoltarea infrastructurii rutiere din această zonă a României reprezintă un pas vital pentru creșterea accelerată a performanțelor economice ale Moldovei în următorii ani”, a transmis Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending