Connect with us

Cultura

Momentul de Cultură. Cu GEORGICĂ MANOLE (1)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„România literară” nr. 51 – 52 din 2021. Ultimul număr pe 2021 al revistei a apărut sub forma unui număr dublu dominat de ancheta propusă de Gabriel Chifu şi realizată de Daniel Cristea-Enache, Cristian Pătrăşconiu şi Ionela Streche.

Intervievaţii au răspuns la două întrebări care vizau defectele personale şi defectele celorlalţi.

Au răspuns 40 de scriitori printre care şi Gellu Dorian. Concluzia scriitorului botoşănean e demnă de reţinut având în vedere marele grad de pesimism pe care îl emană: „Nu văd nimic perfect, demn de urmat în această lume în care trăiesc, ci doar defecte după defecte, eşecuri după eşecuri, eşuări în prăpastia din care n-o să o mai scoată nimeni. Dar se pare că aşa este de când e lumea, nu de acum doar trei decenii în urmă, cele prin care trecem. Încât, chiar şi aşa, cu chiu cu vai, vine resemnarea, apare câte o oază de speranţă pe care ne dorim să nu o vedem cum eşuează”. 

Acelaşi ton pesimist l-am întâlnit şi în  „Poemul de luni”, publicat de Gellu Dorian în  revista Apostrof” nr. 10 din 2021, un poem de 83 de versuri, dintre care reţinem, pe sărite, câteva: „azi n-ai făcut nimic deosebit”, „nimic deosebit în această observaţie”,  „nici mâine n-o să faci nimic”, „tu scrii toate astea şi nici nu crezi că vreodată cineva / se va sinchisi să se uite peste zilele tale”, „azi nu ai făcut nimic, nimic  din ceea ce alţii cred că fac”, „poate mâine, îţi spui, o să faci şi tu ceva folositor” şi tot aşa, eu fiind convins că poetul are dreptate. Merită reţinut finalul acestui poem ca o concluzie la  acest discurs lung şi neplictisitor: „Tu eşti spectator / zi de zi / tren gol plin de ecoul unor hohote de râs / de pe altă lume”.

Alexandru Călinescu  semnalează introducerea în ediţia electronică a dicţionarului „Le Petit Robert”  a unui nou pronume: IEL, cu pluralul IELS. Explică Alexandru Călinescu: „definiţia precizează că acest pronume este folosit pentru a evoca o persoană oricare ar fi genul ei. Au venit apoi lămuriri suplimentare, conform cărora pronumele serveşte mai ales la desemnarea „unei persoane ce nu se înscrie într-un anume gen sau al cărei gen nu este cunoscut”. Partizanii lui IEL au salutat, fireşte, evenimentul văzându-l ca pe o eliberare de nişte convenţii depăşite, constrângătoare…”. Daniel Cristea-Enache ia în calculul său critic volumul „Jurnalul unui scriitor (1972-2012” („Junimea”, Iaşi, 2021) semnat de Nicolae  Esinencu şi apărut la cinci ani după dispariţia lui.  Când vine vorba despre referirile la Eminescu ale lui Esinencu, Daniel Cristea-Enache foloseşte sintagme de felul: „stil bombastic”, „mod emfatic de gândire”, „mic delir”, „eminescolatrie”, „entuziasm apologetic” etc.

Publicitate

Dar ce scrie Esinencu: 1. „Mă gândesc: Eminescu se putea naşte numai pe Pământ. Mă gândesc: Eminescu se putea naşte numai printre stele!”; 2. „Suntem foarte datori luminii lui Eminescu, încărcaţi de datori suntem faţă de lumea Eminescu. Printre multele obligaţii pe care le avem, mai avem una şi anume: să-i facem un monument de la pământ până la cer! Din lumină!”; 3. „Niciun poet de-al nostru încă , de la Eminescu încoace, n-a cântat cu gura pe deplin deschisă!”; 4. „La Eminescu, frumos înseamnă subţire, fin. La contemporanii noştri, noţiunea de frumos  s-a tradus în gras, solid!”; 5. „Dacă în folclorul nostru se pomeneşte pe undeva de Eminescu? Da! Făt-Frumos!”.

Marius Miheţ  despre volumul „Un secol de ceaţă” („Polirom”, Iaşi, 2021) semnat de Matei Vişniec: „Refrenul care străbate noul roman al lui Matei Vişniec poate fi redus la următoarea scenă: o maimuţă (istoria) aruncă de pe soclul pe  care se găseşte (timpul) cu tot ce are la-ndemână (războaie, ideologii etc.)”. Vasile Spiridon ia în răspăr „caritas-ul urărilor”. Reţin un punct de vedere cu privire la urarea „Paște fericit!”: „Fie ca şi anul acesta să avem un Paște fericit.  Iar fiecaşului care ne urează, printr-o nefericită  formulare, „Paște fericit!” (fără protezarea cu un), ar trebui să-i răspundem prin „Paști tu fericit!”. Merită să fie trimis la păscut un asemenea behăitor, pentru a avea ce să rumege în privinţa semnificaţiei acestei mari sărbători creştine, pe care o tratează, în fond, ca pe un spasmatic spam”.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat de 38 de ani, din comuna Mihai Eminescu, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost arestat in Germania

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 38 de ani, din comuna Mihai Eminescu, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost arestat in Germania în baza informațiilor transmise de polițiștii botoșăneni.

Acesta a fost condamnat pe data de 26 februarie 2024, la un an și 11 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, însă s-a sustras executării pedepsei, fiind dat în urmărire la nivel național și internațional.

La data de 10 martie a.c., în urma activităților desfășurate de polițiștii botoșăneni și a cooperării internaționale prin canale specifice de comunicare, acesta a fost arestat în Germania, iar în data de 14 martie a.c. a fost predat autorităților române.

* * *

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 47 de ani, din Corni, băgat după gratii pentru că și-a abandonat familia

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Corni au identificat un bărbat, de 47 de ani, din comuna Corni, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie.

La data de 4 martie a.c., acesta a fost condamnat la peste 7 luni de închisoare cu executare, însă s-a sustras executării pedepsei, fiind identificat astăzi, 17 martie, în baza unor informații obținute de polițiști.

Acesta a fost depistat în comuna Corni, fiind reținut și ulterior, escortat către Penitenciarul Botoșani în vederea încarcerării.

Citeste mai mult

Eveniment

Două persoane amendate de jandarmi în Piața Centrală a municipiului Botoșani. Vindeau țigări de contrabandă

Publicat

Publicitate

Sâmbătă dimineață, un bărbat și o femeie au fost depistați de jandarmi în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani în timp ce aveau asupra lor aproape 70 de pachete de țigări de contrabandă, cele două persoane fiind sancționate contravențional pentru nerespectarea legislației privind regimul produselor accizabile. 
Pe lângă sancțiunile primite, aceștia au rămas și fără pachetele de țigarete găsite de jandarmi asupra lor în urma controlului efectuat.
Conform prevederilor Codului Fiscal, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a unei cantități de cel mult 10000 de țigarete, fără a fi marcate, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20000 de lei la 100000 de lei, precum și cu confiscarea pachetelor de țigări.
De asemenea, săvârșirea de mai multe ori, în decursul unui an calendaristic, a acestei fapte constituie infracțiune, dacă prin cumulare se depășește limita cantitativă de 10000 de țigarete, pedeapsa prevăzută de Codul Fiscal pentru această faptă fiind închisoarea de la 2 ani la 7 ani.
Nu doar cei care dețin sau comercializează o cantitate mai mică de 10000 de țigarete fără a fi marcate, marcate necorespunzător ori cu marcaj fals pot fi sancționați, ci și persoanele care dețin sau comercializează produse accizabile supuse marcării sub limita a 400 de țigări de foi de 3 grame, 200 de țigări de foi mai mari de 3 grame, 1 kg de tutun de fumat, 40 de litri de alcool etilic, 200 de litri de băuturi spirtoase, 300 de litri de produse intermediare sau 300 de litri de băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri.

Citeste mai mult

Eveniment

Sucevean prins în plasa polițiștilor, la Bucecea. „Zbura” pe străzile din Bucecea, cu toate că avea permisul suspendat

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, au oprit pentru control, pe drumul public, din orașul Bucecea, un autoturism condus de un bărbat, de 44 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta, are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată, din luna ianuarie 2025.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

Totodată, conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1215 lei, pentru faptul că a depășit limita legală de viteză prevăzută pentru tronsonul de drum pe care circula.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending