Connect with us
Publicitate

Cultura

Momentul de Cultură. Cu GEORGICĂ MANOLE (1)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„România literară” nr. 51 – 52 din 2021. Ultimul număr pe 2021 al revistei a apărut sub forma unui număr dublu dominat de ancheta propusă de Gabriel Chifu şi realizată de Daniel Cristea-Enache, Cristian Pătrăşconiu şi Ionela Streche.

Intervievaţii au răspuns la două întrebări care vizau defectele personale şi defectele celorlalţi.

Au răspuns 40 de scriitori printre care şi Gellu Dorian. Concluzia scriitorului botoşănean e demnă de reţinut având în vedere marele grad de pesimism pe care îl emană: „Nu văd nimic perfect, demn de urmat în această lume în care trăiesc, ci doar defecte după defecte, eşecuri după eşecuri, eşuări în prăpastia din care n-o să o mai scoată nimeni. Dar se pare că aşa este de când e lumea, nu de acum doar trei decenii în urmă, cele prin care trecem. Încât, chiar şi aşa, cu chiu cu vai, vine resemnarea, apare câte o oază de speranţă pe care ne dorim să nu o vedem cum eşuează”. 

Acelaşi ton pesimist l-am întâlnit şi în  „Poemul de luni”, publicat de Gellu Dorian în  revista Apostrof” nr. 10 din 2021, un poem de 83 de versuri, dintre care reţinem, pe sărite, câteva: „azi n-ai făcut nimic deosebit”, „nimic deosebit în această observaţie”,  „nici mâine n-o să faci nimic”, „tu scrii toate astea şi nici nu crezi că vreodată cineva / se va sinchisi să se uite peste zilele tale”, „azi nu ai făcut nimic, nimic  din ceea ce alţii cred că fac”, „poate mâine, îţi spui, o să faci şi tu ceva folositor” şi tot aşa, eu fiind convins că poetul are dreptate. Merită reţinut finalul acestui poem ca o concluzie la  acest discurs lung şi neplictisitor: „Tu eşti spectator / zi de zi / tren gol plin de ecoul unor hohote de râs / de pe altă lume”.

Alexandru Călinescu  semnalează introducerea în ediţia electronică a dicţionarului „Le Petit Robert”  a unui nou pronume: IEL, cu pluralul IELS. Explică Alexandru Călinescu: „definiţia precizează că acest pronume este folosit pentru a evoca o persoană oricare ar fi genul ei. Au venit apoi lămuriri suplimentare, conform cărora pronumele serveşte mai ales la desemnarea „unei persoane ce nu se înscrie într-un anume gen sau al cărei gen nu este cunoscut”. Partizanii lui IEL au salutat, fireşte, evenimentul văzându-l ca pe o eliberare de nişte convenţii depăşite, constrângătoare…”. Daniel Cristea-Enache ia în calculul său critic volumul „Jurnalul unui scriitor (1972-2012” („Junimea”, Iaşi, 2021) semnat de Nicolae  Esinencu şi apărut la cinci ani după dispariţia lui.  Când vine vorba despre referirile la Eminescu ale lui Esinencu, Daniel Cristea-Enache foloseşte sintagme de felul: „stil bombastic”, „mod emfatic de gândire”, „mic delir”, „eminescolatrie”, „entuziasm apologetic” etc.

Dar ce scrie Esinencu: 1. „Mă gândesc: Eminescu se putea naşte numai pe Pământ. Mă gândesc: Eminescu se putea naşte numai printre stele!”; 2. „Suntem foarte datori luminii lui Eminescu, încărcaţi de datori suntem faţă de lumea Eminescu. Printre multele obligaţii pe care le avem, mai avem una şi anume: să-i facem un monument de la pământ până la cer! Din lumină!”; 3. „Niciun poet de-al nostru încă , de la Eminescu încoace, n-a cântat cu gura pe deplin deschisă!”; 4. „La Eminescu, frumos înseamnă subţire, fin. La contemporanii noştri, noţiunea de frumos  s-a tradus în gras, solid!”; 5. „Dacă în folclorul nostru se pomeneşte pe undeva de Eminescu? Da! Făt-Frumos!”.

Marius Miheţ  despre volumul „Un secol de ceaţă” („Polirom”, Iaşi, 2021) semnat de Matei Vişniec: „Refrenul care străbate noul roman al lui Matei Vişniec poate fi redus la următoarea scenă: o maimuţă (istoria) aruncă de pe soclul pe  care se găseşte (timpul) cu tot ce are la-ndemână (războaie, ideologii etc.)”. Vasile Spiridon ia în răspăr „caritas-ul urărilor”. Reţin un punct de vedere cu privire la urarea „Paște fericit!”: „Fie ca şi anul acesta să avem un Paște fericit.  Iar fiecaşului care ne urează, printr-o nefericită  formulare, „Paște fericit!” (fără protezarea cu un), ar trebui să-i răspundem prin „Paști tu fericit!”. Merită să fie trimis la păscut un asemenea behăitor, pentru a avea ce să rumege în privinţa semnificaţiei acestei mari sărbători creştine, pe care o tratează, în fond, ca pe un spasmatic spam”.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Șofer din Vorona, aproape de comă alcoolică. Avea 1,35 mg/l alcool

Publicat

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Vorona, un autoturism condus de bărbat, de 47 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,35 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În acest caz,șoferul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Vitezoman din Săveni, cu permisul suspendat, surprins de polițiști în trafic

Publicat

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 D, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 54 de ani, din orașul Săveni, care rula cu viteză peste limita legală.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta are suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Amenzi după o acțiune a polițiștilor în zona lacului de acumulare Stânca Costești și a râului Prut

Publicat

Polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi, împreună cu cei ai Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți-Prut și Stânca Costești au organizat sâmbătă și duminică o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul piscicol, navigației și protecției mediului, în zona lacului de acumulare Stânca Costești și a râului Prut.

 

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au legitimat peste 100 de persoane, au verificat 65 de pescari și au controlat 22 de autoturisme.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.700 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind pescuitul și acvacultura.

 

De asemenea, au fost constatate 3 infracțiuni și au fost confiscate 2 plase monofilament.

 

Citeste mai mult

Administratie

Botoșani: Zeci de nereguli, disfuncționalități sau deficiențe, descoperite la controalele efectuate la benzinării

Publicat

În această dimineața, la sediul Instituției Prefectului – Județul Botoșani, în Sala Ștefan Luchian, a avut loc o ședință de analiză a rezultatelor intermediare a controalelor pentru identificarea problemelor existente la nivelul instituțiilor publice şi operatorilor economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) de pe raza județului Botoșani, în perioada 18 – 24 septembrie 2023.

La ședința de lucru, convocată de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, au participat, Comisar șef Costîn Tudor – Împuternicit șef al IPJ Botoșani, colonel Pălimariu Petru – Prim Adjunct al Inspectorului Sef ISU Botoșani, Cristinel Poleucă – șef birou vamal – Biroul Vamal de Interior Botoşani, Daniela Lozneanu – inspector șef – Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, Mihalache Daniela – Șef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizaţii APM Botoșani, Cristina Kashyap – Comisar şef – Garda Naţională de Mediu–Comisariatul Judeţean Botoşani și Ovidiu Luca – Inspector coordonator judeţean – ISCTR.

Verificările sunt efectuate de către echipe constituite prin ordin de prefect, fiind compuse din reprezentanți ai 11 instituții, respectiv: Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratul de Poliţie Județean Botoşani, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Botoșani, Agenția Teritorială ARR Botoșani, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, CNCIR (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A), Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava, Biroul Vamal de Interior Botoșani, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat Iași și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Botoșani.

Operațiunile de control de la nivelul județului Botoșani se desfășoară în intervalul 01.09.2023-31.10.2023, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Botoșani.
Conform raportului intermediar, în perioada 18 – 24 septembrie 2023 au fost efectuate 74 de verificări separate, de către instituțiile cu atribuții de control, la operatori economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL. Verificările s-au făcut la puncte de lucru. Este vorba despre 6 activități de verificare la instituții publice, 52 la operatori economici și 16 la mijloace de transport. Au fost constatate 53 de nereguli, disfuncționalități sau deficiențe. Acțiunile de control au fost efectuate separat de către fiecare instituție cu rol de control, conform planurilor de control specifice.

Menționăm cele mai importante nereguli constatate:
– lipsă autorizații/avize/documente de funcționare/comercializare/transport
– instalații/rezervoare/recipiente depozitare/transport amplasate ilegal
– manipulare/utilizare necorespunzătoare/neconformă a instalațiilor/rezervoarelor/recipientelor de depozitare/transport
Au fost dispuse 15 de măsuri de remediere, iar 3 autorizații și-au pierdut valabilitatea.
Totodată, au fost aplicate 44 sancțiuni contravenționale, din care 33 de avertismente și 11 amenzi. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 217.000 lei.
Din totalul sancțiunilor contravenționale, 6 au fost aplicate de Garda Națională de Mediu, 30 de ISU Botoșani, 2 de IPJ Botoșani, 1 de ANAF și 5 de ISCTR.

”Procedurile de verificare se desfășoară în continuare, până la analizarea tuturor operatorilor economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) de pe raza județului Botoșani. Până acum s-au efectuat 264 de acțiuni separate de verificare, fiind constatate 255 de disfuncționalități, pentru care au fost dispuse 102 măsuri de remediere și aplicate 182 de sancțiuni contravenționale, dintre care 62 de amenzi în cuantum de 691.175 lei. Aceste verificări sunt necesare pentru a asigura sigurața cetățenilor, au scopul de a identifica potențiale riscuri la adresa siguranței publice a locuitorilor județului Botoșani.” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending