Connect with us

Eveniment

Modificări în ceea ce priveşte reevaluarea medicală a persoanelor cu handicap

Publicat

Publicitate

În urma adoptării unei ordonanțe de către Guvern vineri, evaluarea medicală a persoanelor adulte cu handicap, în cazul apariției unor neclarități, va putea fi efectuată de către Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă.

Guvernul a aprobat vineri o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se elimină posibilitatea reevaluării persoanei adulte cu handicap de către aceleaşi entităţi şi în baza aceloraşi acte care au stat la baza emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap şi obligă autorităţile publice locale să utilizeze Sistemul naţional de management privind dizabilitatea.

Astfel, în cazul în care Comisia superioară stabileşte prin decizie reevaluarea persoanelor adulte cu handicap şi apar neconcordanţe faţă de încadrarea în grad şi tip de handicap, se va solicita Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, aflat în subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice, să efectueze o evaluare medicală de specialitate a persoanei cu handicap vizate.

„Potrivit noii reglementări, evaluarea medicală se realizează în mod exclusiv de către medicii specialişti din cadrul Institutului asigurând garanţia unei evaluări calificate, imparţiale şi unitare, cerinţe esenţiale având în vedere că această activitate este o formă de manifestare a asistenţei medico-sociale asigurate de stat.

Modificări în ceea ce priveşte reevaluarea medicală a persoanelor cu handicap.

Actul normativ adoptat de Executiv reglementează şi faptul că sarcina constatării contravenţiilor privind încadrarea în grad şi tip de handicap a unei persoane, cu încălcarea criteriilor medico-psihosociale, revine Comisiei Superioare, iar aplicarea amenzilor contravenţionale se face de către corpul de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

De asemenea, potrivit actului mormativ, din 15 iunie 2023, autorităţile publice locale vor trebui să utilizeze Sistemul naţional de management privind dizabilitatea, funcţionarea acestuia fiind reglementată ca parte a unui cloud-computing guvernamental care permite gestionarea unitară şi în timp real a informaţiilor privind dizabilitatea.

Publicitate

Sistemul naţional de management privind dizabilitatea permite colectarea, stocarea şi diseminarea către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale a informaţiilor referitoare la persoanele cu dizabilităţi, copii şi adulţi, încadrate în grad şi tip de handicap în condiţiile legii.

Modificări în ceea ce priveşte reevaluarea medicală a persoanelor cu handicap. Ce procedură a mai fost reglementată prin ordonanța de urgență

Totodată, acest sistem facilitează accesul persoanelor cu handicap sau al celor care solicită încadrarea în grad şi tip de handicap la informaţii privind stadiul dosarului depus, permite controlul măsurilor implementate şi, totodată, asigură o mai bună fundamentare a politicilor publice în domeniul dizabilităţii, prin gestionarea unitară şi în timp real a datelor relevante în domeniu.

Nerespectarea obligaţiei autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale de a utiliza permanent, începând cu data de 15 iunie 2023, sistemul naţional de management privind dizabilitatea constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei.

Prin Ordonanţa de urgenţă au mai fost reglementate o procedură flexibilă pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, prin care să beneficieze de gratuitate la transportul cu autoturismul pe baza unor tichete electronice, precum şi modul de finanţare a serviciului de tip asistent personal profesionist, în sensul obţinerii finanţării din toate sursele aflate la dispoziţie.

Sursa: Mediafax

Fotografia are caracter ilustrativ

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FC Botoșani și-a reziliat contractul cu Lorand Fulop

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și jucătorul Lorand Fulop au reziliat astăzi înțelegerea contractuală în condiții amiabile.

Revenit la FC Botoșani în noiembrie 2023, Lorand Fulop a bifat în această a doua sa experiență în tricoul „roș-alb-albastru”, 25 de partide și a marcat un gol.

“Mulțumim Lorand Fulop!  Mult succes mai departe în carieră Lorand și la cât mai multe realizări!”, a transmis clubul de la Botoșani pe pagina de socializare.

Decizia FC Botoșani vine după ce zilele trecute, clubul din nordul României, a reziliat înțelegerea contractuală în condiții amiabil și cu antrenorul Liviu Ciobotariu, iar la Botoșani este așteptat să ajungă ca antrenor principal Dorinel Munteanu.

Citeste mai mult

Eveniment

În câte case este veselie în aceste clipe: Aproape 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

Publicat

Publicitate

Aproape 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica marţi, la praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, relatează agerpres.ro.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, este vorba despre 1.953.014 români, dintre care 1.296.437 bărbaţi şi 656.577 femei.

Cei mai mulţi sărbătoriţi sunt cei cu prenumele Ioan – 436.873 şi Ionuţ – 366.329.

Lor li se adaugă cei care se numesc Ion – 319.994, Ionel – 131.634, Nelu – 19.867, Ivan – 7.931, Jan – 4.363, Ionică – 4.361, Jean – 3.307 şi Ioniţă – 1.778.

Dintre femei, cele mai multe sărbătorite poartă numele de Ioana – 394.552.

De Sfântul Ioan mai sunt sărbătorite şi cele care se numesc Ionela – 148.488, Oana – 71.757, Ionica – 19.006, Nela – 10.645, Ionelia – 6.752, Jana – 4.665, Ionuţa – 579 şi Onuţa – 133.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Se apropie „Zilele Eminescu” la Memorialul Ipotești și Botoșani: Eveniment de referință pentru Cultura Română

Publicat

Publicitate

La Botoșani se apropie „Zilele Eminescu”, care vor avea loc ca în fiecare an la Memorialul Ipotești și în municipul Botoșani, un eveniment de referință pentru cultura românească. Mai exact, în perioada 14-17 ianuarie 2025, Memorialul Ipotești și diverse locații din Botoșani vor găzdui manifestările culturale dedicate „Zilelor Eminescu, ediția ianuarie – Ziua Culturii Române”.

Evenimentul include o gamă variată de activități, precum dezbateri, lecturi, expoziții, ateliere și recitaluri, ce celebrează moștenirea culturală a marelui poet național.

Un punct central al evenimentului este Gala Premiilor Culturii Naționale, care se va desfășura pe 14 ianuarie. În cadrul acesteia, Memorialul Ipotești va acorda trei premii prestigioase:

– Premiul Național pentru Excelență în Cultură,

– Premiul Național pentru Promovarea Culturii Române și a Operei Eminesciene,

– Premiul Național pentru Traducere și Dezvoltarea Studiilor Românești în Mediul Internațional.

Publicitate

– Premiile vor fi decernate de un juriu național și vor celebra contribuțiile remarcabile ale unor personalități culturale de prestigiu.

Evenimentul reunește poeți, pictori, actori și alte figuri marcante ale culturii române, propunându-și să devină o referință în peisajul cultural național. Organizarea este susținută de Consiliul Județean Botoșani, în parteneriat cu Primăria Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu”, instituții de învățământ, ONG-uri și mediul privat.

Ca în fiecare an, publicul este invitat să participe la acest eveniment dedicat celebrării culturii române și operei eminesciene, într-un context ce îmbină tradiția cu perspective contemporane.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Câți bani a cheltuit un roman pentru a transforma o Dacia 1300, într-o mașină electrică. Ce viteză maximă prinde

Publicat

Publicitate

Un român a investit 26.000 de euro pentru a-și transforma Dacia 1300 într-o mașină electrică.

Vehiculul, care a fost prezentat luni pe Bulevardul Eroilor din centrul Clujului, atrage privirile trecătorilor prin combinația dintre designul retro și tehnologia modernă. 

Mașina este dotată cu un motor electric de 40 kW și o baterie de 20 kWh, care îi oferă o putere de 41 de cai putere și o viteză maximă de 110 km/h. Deși funcționează cu o singură treaptă de viteză, mașina păstrează cutia mecanică originală, adaptată de la o Dacia Papuc diesel, potrivit Cluj24.ro.

Sursa foto: Cluj24.ro

Mașina a fost omologată la RAR și are o autonomie de aproximativ 155 km. Proprietarul a obținut și numere verzi de înmatriculare și a subliniat mândru că este vorba de o „Dacia 1300 electrică”.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending