Connect with us
Publicitate

Actualitate

Modificări în calendarul examenelor naționale în 2025: Zile libere între probe la Evaluarea Națională și la Bacalaureat

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației anunță modificări în calendarul examenelor de Evaluare Națională și BAC în anul 2025.

Ligia Deca, a anunţat miercuri că va fi introdusă câte o zi liberă între probe la Evaluarea Naţională, dar şi la Bacalaureat de anul viitor: zi liberă după fiecare examen la clasa a VIII-a și zi liberă după probele la Română și Matematică/Istorie la clasa a XII-a

Am ținut cont de propunerile primite și de opiniile exprimate în spațiul public și vom introduce câte o zi liberă între probe la evaluarea națională 2025, iar la bacalaureat 2025 vom introduce o zi liberă după a doua probă, anunță ministrul Educației, Ligia Deca.

„Feedback preluat: zi liberă între probele de la examene! Am ținut cont de propunerile primite și de opiniile exprimate în spațiul public și vom introduce câte o zi liberă între probe la evaluarea națională 2025. La bacalaureat 2025 vom introduce o zi liberă după a doua probă”, scrie pe Facebook Ligia Deca.

Ministrul Educației transmite că va propune această variantă de calendar, cu zile libere între probe, la ședința de joi a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, apoi va comunica și calendarul final al examenelor.

„Mă bucur că primim feedback, atunci când lansăm documente în consultare publică. Transparența instituțională, feedbackul constructiv și dialogul sunt, întotdeauna, cele mai potrivite modalități pentru a lua cele mai bune decizii pentru copii”, încheie Deca.

Publicitate

Iată cum ar urma să arate calendarul probelor scrise de la Evaluarea Naționlă 2025 dacă va fi adoptat în forma propusă de ME cu zile libere:

Calendar Evaluare Națională 2025
23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Iată cum ar urma să arate calendarul probelor scrise de BAC 2025 dacă va fi adoptat în forma propusă de ME cu zile libere:

Calendar Bacalaureat 2025
10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cătălin Silegeanu: Dezastrele naturale care au devastat județele Galați și Vaslui sunt dovezi clare ale eșecului administrativ

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu a transmis într-un comunicat că sezastrele naturale care au devastat recent județele Galați și Vaslui sunt dovezi clare ale eșecului administrativ din România:

Ne aflăm într-un moment critic pentru țara noastră. Dezastrele naturale, precum inundațiile care au devastat recent județele Galați și Vaslui, sunt dovezi clare ale eșecului administrativ al sistemului de protecție împotriva inundațiilor. Comunitățile sunt lăsate să lupte singure împotriva furiei naturii, în timp ce autoritățile se ascund în spatele promisiunilor goale și al scuzelor birocratice. Jumătate din barajele și digurile din România funcționează fie fără autorizație, fie cu autorizații expirate. Este o situație inacceptabilă, una care nu mai poate continua. Dacă botoșănenii mă vor alege senator al României, mă angajez să fac dreptate celor afectați și să promovez legi care să prevină astfel de tragedii în viitor.

Soluția nu stă doar în vorbe și promisiuni, ci în acțiuni legislative clare și decisive. Voi propune proiecte de lege care să pedepsească sever pe cei care construiesc fără autorizație și fără respectarea standardelor de calitate și durabilitate. Trebuie să ne asigurăm că infrastructura critică, cum sunt barajele și digurile, este construită și întreținută corespunzător. Este inadmisibil ca în anul 2024 să mai avem baraje neautorizate și proiecte abandonate, precum cel de la Vârful Câmpului din Botoșani. Pentru ca asemenea nenorociri să nu se mai întâmple, este obligatoriu să impunem sancțiuni clare și dure pentru neglijență și abuz.

Împreună cu colegii parlamentari, voi identifica toate zonele vulnerabile și voi propune soluții concrete pentru protecția comunelor din toată țara, nu doar din Galați sau Botoșani. Este de datoria noastră să creăm un sistem de protecție eficient, care să ofere siguranță românilor în fața inundațiilor și altor dezastre naturale. Avem nevoie de o administrație care să fie alături de cetățeni, nu una care își pasează responsabilitățile și continuă să neglijeze siguranța publică. Trebuie să oprim tăcerea complice și dezinteresul – este timpul ca Parlamentul să lucreze în interesul oamenilor.

De aceea, spun STOP incompetenței și lipsei de viziune din politică. Cei care nu au fost în stare să fie alături de români în aceste momente dificile trebuie să plece. Este timpul pentru o generație de politicieni tineri, dedicați și energici, care să iubească această țară și să fie dispuși să o apere cu orice preț. România are nevoie de lideri care să își asume responsabilitatea și care să acționeze în interesul comunităților pe care le reprezintă. Fără astfel de oameni în Parlament, toate planurile de dezvoltare a satelor, comunelor, orașelor și municipiilor noastre sunt doar vorbe în vânt.

Îmi voi dedica mandatul reconstruirii încrederii în autorități și asigurării unui viitor sigur pentru toți românii. România nu mai poate fi un loc al promisiunilor nerespectate și al proiectelor abandonate. Este timpul să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor cetățenilor noștri și să luptăm pentru un viitor mai bun și mai sigur. Numai împreună putem pune capăt tragediilor și putem construi o țară în care fiecare român să se simtă protejat și respectat.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un bărbat a murit după ce a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână la Călugăreni, în Suceava

Publicat

Publicitate

Un bărbat a murit după ce a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres. A fost nevoie de 12 ore pentru ca trupul bărbatului să fie recuperat.

La faţa locului intervin pompierii militari cu trei echipaje cu accesorii specifice şi cu sprijinul unei ambulanţe SAJ, cu medic.

 

Sursa video: ISU Suceava

“Fântâna are o adâncime de aproximativ 10 metri, iar în momentul de faţă se lucrează cu ajutorul unui buldoexcavator pentru crearea accesului către victimă”, au transmis oficialii ISU.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Zi GREA pentru România. Întreaga țară va fi măturată de ciclonul Ashley. COD PORTOCALIU de ploi torențiale la Botoșani

Publicat

Publicitate

Suntem într-o zi foarte specială, pentru că România va fi, practic, măturată de acest ciclon, Ashley, spune, duminică dimineaţa, ministrul Mediului, Mircea Fechet. El afirmă că nu cantităţile de precipitaţii sunt problema, ci timpul foarte scurt în care va ploua, relatează mediafax.ro.

„Suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte şi mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon, pe care îl numim Ashley. Deocamdată vom avea precipitaţii foarte mari, ceea ce pune pe toată lumea în alertă, pentru că avem foarte multe judeţe sub cod galben şi sub cod portocaliu. Practic, jumătate din România va fi în cod portocaliu începând din această după-amiază. Nu ne sperie neapărat cantităţile de precipitaţii, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitaţii, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situaţii de urgenţă, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, spune Mircea Fechet.

El spune că va fi prezent în regiunile în care va ploua abundent.

„Mă asigur că toate instituţiile sunt bine coordonate, autorităţi publice locale, colegii de la Apele Române, împreună cu colegii de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi multe alte instituţii. Urmează o zi lungă azi şi o zi grea cel mai probabil şi e posibil să fie o noapte şi mai grea pentru că acest ciclon va mătura practic România de la vest către est. Am mare încredere în toţi cei care sunt acum pe poziţii şi voi începe ziua cu judeţul Braşov, unde aşteptăm precipitaţii şi de 70 de litri pe metru pătrat. După care, bineînţeles, mă voi asigura că voi ajunge în cât mai multe locuri unde colegii mei lucrează şi nu fac asta neapărat pentru a-i verifica, pentru că toată lumea ştie ce are de făcut. Însă încerc să dau exemplu de acel plus de energie de care toată lumea va avea nevoie astăzi”, încheie Fechet.

O alertă meteo cod portocaliu este valabilă de sâmbătă, la ora 10.00, până duminică, la ora 12.00.

În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50…90 l/mp şi izolat de peste 100 l/mp.

Publicitate

Meteorologii precizează că, începând de duminică dimineaţa până luni seara, la ora 22.00, aversele se vor extinde în toată ţara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h.

În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toată ţara.

La munte, la altitudini în general de peste 1700 m şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Publicitate

Un cod portocaliu de ploi torențiale și abundente, dar și intensificări ale vântului au fost emise și pentru județul Botoșani de duminică seară până luni dimineață, la ora 10:00.

Județul Botoșani se va afla sub o avertizare meteorologică tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, de mâine seară, de la ora 20:00, până luni dimineață, la ora 10:00.

Aceasta se va manifesta prin perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și local peste 70 l/mp.
Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul

Publicat

Publicitate

Sfântul cuvios Chiriac Sihastrul a trăit în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Era fiul preotului Ioan de la Biserica din Corint și nepotul episcopului Petru din același oraș. La vârsta de 18 ani s-a dus la Ierusalim și de aici la Mănăstirea Sfântului Eftimie cel Mare, care călugărindu-l l-a trimis la Mănăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan.

A stat în pustie împreună cu Sfântul Gherasim timp de nouă ani, până când Sfântul Gherasim a trecut la Domnul, iar Chiriac s-a întors în Mănăstirea Sfântului Eftimie, unde stareț era acum Ilie. Aici a stat timp de zece ani, după care, datorită neînțelegerilor dintre călugării Mănăstirii Sfântului Eftimie și cei ai Mănăstirii lui Teodosie, s-a retrase la Mănăstirea Suchiei, întemeiată de cuviosul Hariton.

Aici a petrecut 30 de ani, iar la vârsta de 70 de ani, dorind o viață mai aspră s-a retras în pustiul Hutafa. Din acest moment Sfântul Chiriac a primit darul facerii de minuni de la Bunul Dumnezeu, însă după ce numărul credincioșilor care veneau la el pentru folos duhovnicesc s-a înmulțit, s-a retras în pustia Susachim.

La vârsta de 107 ani, călugării de la Mănăstirea Hariton au venit la Sfântul Chiriac rugându-l și convingându-l să vină într-o peșteră mai aproape de mănăstire pentru a ști când va muri.

A mai trăit încă doi ani, iar la vârsta de 109 ani a trecut la Domnul în peștera de lângă Mănăstirea Hariton.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending