Connect with us
Publicitate

Actualitate

Modificare: Recoltarea de probe biologice de la șoferii implicați în evenimentele rutiere se poate face și în ambulanță

Publicat

Publicitate

Recoltarea de probe biologice de la șoferii implicați în evenimente rutiere poate fi efectuată și în ambulanță, relatează alba24.ro. Această procedură, care are ca scop stabilirea dacă aceștia au consumat alcool sau droguri, poate fi realizată în spitalele care dispun de secție de urgență, instituțiile de medicină legală, dar și în ambulanțele care sunt dotate cu personal medical.

Ordinul MS nr. 1.252/2024, publicat în Monitorul Oficial pe 8 martie, prevede modificarea Ordinului MS nr. 1.512/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.

Potrivit documentului, recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, din dispoziția organelor abilitate, se realizează în regim de urgență de către personal medical care are aviz de liberă practică valabil, în cea mai apropiată dintre următoarele unități sanitare publice autorizate:

Publicitate
  • unități sanitare care au în structură unitate de primire a urgențelor sau compartiment de primire a urgențelor;
  • instituții de medicină legală.

Recoltarea de probe biologice șoferilor implicați în evenimente rutiere se poate face și în ambulanță

De asemenea, recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, din dispoziția organelor abilitate, se poate efectua și în ambulanță ori în autospecială cu funcție de ambulanță care aparține Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare, având echipaj cu medic.

Recoltarea mostrelor biologice se face după completarea de către polițistul rutier a formularului de cerere de analiză toxicologică a mostrelor biologice.

Publicitate

Stabilirea concentrației de alcool sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive se realizează în cadrul instituțiilor medico-legale.

Examenul medical al persoanei, în vederea interpretării stării clinice induse de consumul recent de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, se efectuează în toate cazurile în care se recoltează mostre biologice.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ministrul Digitalizării, despre FERMELE DE TROLI: „Am închis mai multe conturi false. Mai mulți candidați le-au folosit”

Publicat

Publicitate

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a făcut, joi, declarații cu privire la măsurile luate împotriva fermelor de troli care operează pe rețelele sociale din România. În cadrul unei conferințe de presă, Ivan a explicat că Ministerul a reușit să închidă mai multe conturi false, care erau folosite pentru a promova anumite interese politice sau pentru a discredita adversari, scrie realitatea.net.

„Am închis mai multe conturi false”, a declarat ministrul Bogdan Ivan. „Am identificat mai mulți candidați care le-au folosit în campaniile lor, însă nu toți candidații sunt implicați”

Aceste conturi false au fost utilizate pentru a crea o imagine favorabilă a anumitor candidați și pentru a lansa atacuri asupra altor competitori. Deși ministrul nu a oferit detalii despre numărul exact de conturi închise sau despre identitatea celor implicați, el a subliniat că toate încercările de acest tip vor fi gestionate cu strictețe.

Publicitate

„Orice încercare de acum înainte va fi blocată în termen de câteva ore”, a adăugat ministrul Ivan.

„Astăzi în România au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină continut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aleste alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Toate aceste conturi au fost blocate, au fost identificate aceste reţele care în integralitatea lor au fost blocate”, a declarat Ivan.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Circulație restricționată noaptea, pe Transalpina. Intervalul orar în care în care drumul este deschis

Publicat

Publicitate

Circulație restricționată noaptea, pe Transalpina. Autoritățile au anunțat intervalul orar în care în care drumul este deschis, scrie alba24.ro.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând de miercuri, 6 noiembrie, din cauza condiţiilor meteorologice din ultima perioadă, pentru siguranţa participanţilor la trafic, a fost modificat intervalul orar de circulaţie pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C, Transalpina.

Restricțiile vor fi aplicate pe tronsonul kilometric 34+800 metri – 59+800 metri, între localităţile Rânca (judeţul Gorj) şi Obârşia Lotrului (judeţul Vâlcea), relatează Rador.

Publicitate

Aşadar, circulaţia rutieră va fi permisă între orele 09:00 şi 20:00.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, conducătorii auto sunt sfătuiți să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Copiii cu boli rare, trataţi până la 21 de ani în spitalele de pediatrie. Obstacole în aplicarea OUG în domeniu

Publicat

Publicitate

Copiii care au boli rare vor putea fi trataţi pentru aceste afecţiuni, până la vârsta de 21 de ani, în spitalele de pediatrie, a informat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în domeniu, dar nu este aplicată în toate unităţile sanitare şi trebuie identificate care sunt “obstacolele”.

Rafila a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, ce soluţii are pentru pacienţii copii cu boli rare care în momentul când împlinesc 18 ani nu îşi mai găsesc spitale şi medici cu care să îşi continue tratamentul.

“Soluţia noi am început-o, e o ordonanţă de urgenţă aprobată acum două luni care face posibilă tratarea acestor copii până la vârsta de 21 de ani în spitalele de pediatrie. Am avut deja o întâlnire cu secretarul de stat Adriana Pistol şi cu alţi colegi să identificăm care sunt obstacolele de aplicare a acestei ordonanţe de urgenţă. Noi am făcut ordonanţa tocmai că ne-am dat seama că un copil care are 17 ani şi 9 luni şi acelaşi copil care are 18 ani şi 2 luni trebuie să continue tratamentul în aceeaşi unitate sanitară. Vrem să vedem dacă există limitări, am luat legătura şi cu Colegiul Medicilor, din punct de vedere profesional al modului în care se adresează aceşti pacienţi copii sau foarte tineri”, a explicat Rafila.

Publicitate

El a menţionat că este şi o problemă “locală”, pentru că sunt spitale care fac acest lucru şi spitale care nu fac acest lucru.

“Mi se pare absolut firesc ca un copil care are o boală rară să poată să continue tratamentul pentru acea boală rară. Săptămâna viitoare o să iau legătura cu pacienţii pentru că ne interesează şi alte modificări de natură legislativă”, a transmis ministrul Rafila.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de angajatori din Botoșani, amendați de inspectorii ITM

Publicat

Publicitate

În cursul lunii octombrie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 105 controale. În urma controalelor, au fost constatate 82 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenționale, din care 5 avertismente și 4 amenzi, în valoare totală de 43.500 lei.

În cadrul acestor controale efectuate, au fost depistate 2 persoane prestând muncă nedeclarată, care își desfășurau activitatea fără întocmirea contractului individiual de muncă, pentru care s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

 

Publicitate

În domeniul securității și sănătății în muncă, în cursul lunii octombrie, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 54 agenţi economici, din care au fost sancționați 34, au fost constatate 63 neconformităţi şi au fost dispuse 70 de măsuri, fiind aplicate 4 amenzi în valoare de 29.000 de lei și 47 avertismente;

– Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani i-au fost comunicate 10 evenimente de

Publicitate

către angajatori;

–  12 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial

de Muncă Botoșani;

Publicitate

– 2 evenimente au fost comunicate de ITM Botoșani către Inspecția Muncii;

– 1 eveniment a fost cercetat de ITM Botoșani și avizat de Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 9 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu

incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

–  nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor pentru stabilirea aptitudinii în

muncă;

–  necomunicarea evenimentelor;

–  nepurtarea echipamentului de protecție;

–  semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă.

 

De asemenea, în luna octombrie, Compartimentul Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă a eliberat 152 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 56 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 10 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată, au fost preluate, la sediul inspectoratului de muncă, 176 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

                   Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în luna octombrie, în domeniile  de competență, este de 72.500 lei.

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending