A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Educației privind modalitatea de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu, adică banii pentru naveta elevilor. Este vorba despre sume majorate, informează alba24.ro.
Potrivit actului normativ, pentru luna decembrie 2022, sumele forfetare se vor acorda în perioada 12—16 decembrie 2022, pe baza cererilor scrise din partea elevilor.
De asemenea, până în 15 decembrie 2022 se acordă sumele aferente decontărilor transportului aferent lunii noiembrie, se precizează în documentul citat de edupedu.ro. Pentru perioada 1—16 noiembrie tarifele se iau în calcul tarifele prevăzute de ordinal anterior (OME nr. 4.426/2021), iar pentru restul lunii noiembrie 2022, tarifele din actualul OME nr. 6.376 din 7 decembrie 2022.
Ordinul mai prevede că plata avansului pentru lunile februarie—decembrie se va efectua de către unitatea de învățământ în intervalul 25—28 al lunii curente, pentru luna următoare. Pentru luna ianuarie, plata sumelor forfetare se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare.
Procedura pentru plata sumelor aferente transportului elevilor – ce prevede ordinul
Art. 1. — (1) Unitățile de învățământ preuniversitar care școlarizează elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare.
(2) Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare.
Publicitate
Decontarea pentru elevii cazați la internat sau gazdă
(3) Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:
a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați;
b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.
(4) Decontarea cheltuielilor ocazionate de acordarea facilităților de la alin. (3) se face pe baza documentelor de transport.
(5) Atât suma forfetară acordată potrivit alin. (1), cât și suma decontată pentru facilitățile prevăzute la alin. (3) lit. a) și b) sunt neimpozabile și nu se iau în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social, precum și pentru alte beneficii sociale.
Sumele forfetare
Art. 2. — (1) Pentru facilitățile de transport acordate elevilor, prevăzute la art. 1 alin. (1), se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru.
3) Pentru distanțele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru.
Art. 3. — În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută la art. 2 alin. (1), aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.
Procedura pentru școli
Art. 4. — (1) Unitatea de învățământ preuniversitar solicită lunar, până la data de 20 a lunii, la inspectoratul școlar atât sumele forfetare care urmează a fi acordate în avans, cât și sumele estimate a se deconta suplimentar față de suma forfetară.
(2) Inspectoratele școlare transmit la Ministerul Educației, Direcția generală economică, până la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru luna următoare, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.
(3) La estimarea deschiderilor de credite lunare, unitățile de învățământ preuniversitar și inspectoratele școlare vor lua în considerare și eventualele sume disponibile/restante, după caz, existente la acel moment.
(4) Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare.
Suma acordată în avans, la solicitarea elevului
Art. 5. — (1) Suma forfetară se acordă în avans de către unitățile de învățământ preuniversitar, la solicitarea scrisă a elevului, înregistrată la unitatea de învățământ până la data de 10 a lunii curente, pentru luna următoare, din care să rezulte localitatea de domiciliu în care locuiește elevul și distanța în kilometri pe care se deplasează până la unitatea de învățământ.
(2) Plata avansului pentru lunile februarie—decembrie se va efectua de către unitatea de învățământ în intervalul 25—28 al lunii curente, pentru luna următoare. Pentru luna ianuarie, plata sumelor forfetare se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru luna decembrie 2022, sumele forfetare se vor acorda în perioada 12—16 decembrie 2022.
Sumele cerute suplimentar și plata pentru noiembrie
(4) Decontarea cheltuielilor de transport pentru sumele solicitate suplimentar față de suma forfetară conform prevederilor art. 3, precum și pentru cheltuielile de transport prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. a) și b) se va face până la data de 15 a lunii, pentru luna anterioară, pe baza documentelor de transport (abonament/pachet de bilete) emise de operatorii de transport.
(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), decontarea sumelor aferente lunii noiembrie 2022 se va face până la data de 15 decembrie 2022, pe baza documentelor justificative, luând în considerare pentru perioada 1—16 noiembrie tarifele prevăzute de Ordinul ministrului educației nr. 4.426/2021 privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, iar pentru perioada 17—30 noiembrie 2022, tarifele prevăzute în prezentul ordin.
Art. 6. — (1) În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele județelor/sectoarelor municipiului București.
(2) Unitățile de învățământ preuniversitar transmit inspectoratului școlar județean/Inspectoratului Școlar al municipiului București (ISMB) sumele calculate ca diferență între valoarea documentelor lunare de transport emise de operatorii de transport și suma forfetară lunară majorată cu 100%.
(3) Inspectoratul școlar județean/ISMB centralizează situațiile transmise de către unitățile de învățământ potrivit alin. (2) și le înaintează consiliului județean/consiliilor sectoarelor municipiului București.
(4) Consiliul județean/Consiliile sectoarelor municipiului București, după aprobare, alocă sumele inspectoratului școlar județean/ISMB.
(5) Inspectoratul școlar județean/ISMB virează sumele primite de la consiliul județean/consiliile sectoarelor municipiului București către unitățile de învățământ.
(6) Unitățile de învățământ efectuează plata sumelor primite de la consiliul județean/consiliile sectoarelor municipiului București prin inspectoratul școlar către elevii beneficiari.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În această seară, in jurul orei 19.20, după ce a predat serviciul de pază și protecție instituțională la Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor Naționale și pleca spre casă, un jandarm a auzit în apropierea obiectivului asigurat cu pază o persoană care striga după ajutor.
Jandarmul s-a îndreptat spre locul de unde se auzeau strigătele și a găsit un bărbat în vârstă de aproximativ 65 de ani, căzut pe trotuar.
Bărbatul i-a explicat jandarmului că s-a accidentat la un picior după ce s-a dezechilibrat în mers și nu se mai poate deplasa fără a fi sprijinit de altcineva.
Deoarece bărbatul acuza dureri la picior, jandarmul a solicitat prin apel 112 prezența unei ambulanțe, iar la sosirea acesteia a ajutat la urcarea bărbatului în vederea transportării la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Mavromati, pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.
Având în vedere temperaturile negative prognozate pe timpul nopții în următoarele câteva zile, recomandăm celor care observă persoane în dificultate să solicite sprijinul autorităților prin apel la numărul unic de urgență 112, pentru a fi evitate posibilele cazuri de hipotermie, care pot avea consecințe grave asupra sănătății.
Serviciul Judeţean Botoşani al Arhivelor Naționale este unul din cele 18 obiective asigurate cu pază de efectivele structurilor specializate din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.
Învățământ cu frecvență redusă. Metodologia care reglementează organizarea și funcționarea învățământului obligatoriu la forma de învățământ cu frecvență redusă a fost publicată recent în Monitorul Oficial, scrie alba24.ro.
Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și funcționarea învățământului obligatoriu la forma de învățământ cu frecvență redusă a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, 10 ianuarie.
Metodologia reglementează organizarea și funcționarea învățământului obligatoriu la forma de învățământ cu frecvență redusă.
Învățământul cu frecvență redusă implică participarea beneficiarilor primari în spațiul școlar doar la o parte dintre activitățile didactice prevăzute în planurile-cadru de învățământ, altă parte dintre acestea fiind înlocuită cu activități de studiu individual, în formele și contextele stabilite de unitatea de învățământ.
Învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal.
Învățământul obligatoriu este învățământ cu frecvență.
Publicitate
Pentru persoanele care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei în învățământul primar, cu mai mult de 4 ani vârsta clasei în învățământul gimnazial, respectiv cu mai mult de 5 ani vârsta clasei în învățământul liceal, învățământul obligatoriu se poate organiza și în forma de învățământ cu frecvență redusă.
Persoanele care au promovat un număr de clase din învățământul preuniversitar obligatoriu, forma cu frecvență, zi, respectiv seral, se pot înscrie la forma cu frecvență redusă în clasa imediat următoare celei promovate, pe baza actelor doveditoare (foaia matricolă în original și adeverință eliberată de școală).
Organizarea învățământului la forma cu frecvență redusă
Învățământul primar se poate organiza la forma cu frecvență redusă, cu durata de 5 ani, cuprinzând clasa pregătitoare și clasele I-IV.
Învățământul gimnazial se poate organiza la forma cu frecvență redusă, cu durata de 4 ani, cuprinzând clasele V-VIII.
Învățământul liceal se poate organiza la forma cu frecvență redusă, pentru filiera teoretică, cu durata de 5 ani.
Învățământ cu frecvență redusă. Actele necesare pentru înscriere și perioada de înscriere
Înscrierea în învățământul obligatoriu cu frecvență redusă se face, în perioada stabilită de consiliul de administrație al unității de învățământ, la secretariatul acesteia.
Absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare care împlinesc 20 de ani până la data de 31 august inclusiv se pot înscrie în învățământul liceal, la cursuri cu frecvență redusă.
Pentru înscrierea la învățământul obligatoriu cu frecvență redusă, solicitanții depun următoarele documente:
cerere de înscriere;
certificat de naștere în copie, conform cu originalul;
copie de pe cartea de identitate (după caz);
copie de pe cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal, în cazul beneficiarilor primari minori;
certificat de căsătorie în copie, conform cu originalul (după caz);
acte de studii care să ateste anii de școală absolviți anterior (după caz);
adeverință medicală tip, eliberată de medicul de familie
Evaluarea
Potrivit metodologiei, evaluarea elevilor din învățământul obligatoriu cu frecvență redusă se efectuează prin examinări orale, scrise și practice.
Numărul de note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de specialitate, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.
La fiecare disciplină numărul de note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
În cazul curriculumului organizat modular, numărul de note acordate trebuie să fie corelat cu numărul de ore alocate fiecărui modul în planul de învățământ, precum și cu structura modulului, de regulă, o notă la un număr de 25 de ore. Numărul minim de note acordate elevului la un modul este de două.
Elevii aflați în situație de corigență vor avea cu cel puțin o notă în plus față de numărul de note prevăzut, ultima notă fiind acordată, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.
Durata probei de evaluare scrise este de maximum 50 de minute.
Notele acordate elevilor se trec în catalog imediat după încheierea activității de evaluare. Situația școlară se încheie conform prevederilor de la învățământul cu frecvență zi.
Potrivit unui comunicat transmis de IPJ Botoșani, ambii conducători autoimplicați în accidentul de la Vorona au fost testați alcoolscopic, rezultatele fiind negative.
„Astăzi, 13 ianuarie, pe drumul județean DJ 208C, în comuna Vorona s-a produs un accident rutier în care a fost implicată o autospecială de poliție și un ansamblu de vehicule.
În urma impactului au rezultat trei victime, doi polițiști de 40 și 22 de ani și conducătorului celuilalt autovehicul, un tânăr de 27 de ani. Toți sunt conștienți și transportați la spital.
Este efectuată cercetarea la fața locului pentru a se stabili cu exactitate cauza și împrejurările producerii accidentului rutier.
Polițiștii sunt din cadrul Sectiei de Politie Rurlă nr. 1 Botoșani și se aflau în timpul serviciului.
Traficul este închis în acest moment pe ambele sensuri”, scrie alba24.ro.
Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs, în urmă cu puțin timp, pe DJ 208 C, în localitatea Vorona Mare. În eveniment au fost implicate un autoturism și un tir, în care erau, în total, trei persoane.
La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, dar și trei ambulanțe aparținând SAJ Botoșani.
Forțele de intervenție au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Acestea sunt conștiente și au fost preluate de echipajele medicale.
Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.
Circulația în zonă este blocată.
Cazul a fost preluat de polițiștii.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.