Connect with us

Eveniment

Moaștele Sfintei Împărătese Elena, de miercuri, în România. Pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Publicat

Publicitate

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din proximitatea Catedralei Patriarhale.

‘Este un an semnificativ pentru Biserica Ortodoxă Română – avem 140 de ani de la Autocefalie, 100 de ani de Patriarhat și 1.700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 325. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Mănăstirea Pantocrator se va continua tradiția pelerinajului în Duminica Mironosițelor. Pentru că noi, aici, în Mănăstirea Pantocrator, avem o tradiție a Pelerinajului la Duminica Mironosițelor. De ce aceasta? Pentru că principala ocrotitoare a mănăstirii este Sfânta Mironosiță, și-ntocmai cu Apostolii, Maria Magdalena. (…) Anul acesta este un an special, deoarece vom avea bucuria de a avea, aici, trupul întreg al Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin’, declara, pentru AGERPRES, recent, vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, Serafim Baciu.

Deși Sfânta a fost inițial înmormântată la Roma, sfintele ei moaște au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1211 au fost duse la Veneția de către cavalerii cruciați, abia în 2017, acestea fiind scoase pentru prima dată în pelerinaj, în Grecia, informează, marți, Agenția Basilica a Patriarhiei Române.

România devine, astfel, a doua țară ortodoxă care găzduiește moaștele Sfintei Împărătese Elena de la mutarea lor în Apus. Evenimentul are loc în contextul pelerinajului anual organizat la Mănăstirea Pantocrator cu prilejul Duminicii Femeilor Mironosițe.

Potrivit sursei citate, programul evenimentului liturgic desfășurat, miercuri, la Catedrala Patriarhală este următorul:

* 14:00 – sosirea delegației ce va aduce în România racla ce adăpostește Cinstitul Trup al Sfintei Împărătese Elena;

Publicitate

*14:30 – 15:00 – deplasare către Catedrala Patriarhală din București;

* 15:00 – sosirea delegației și a Sfintelor Moaște la Catedrala Patriarhală;

* 15:10 -15:30 – săvârșirea unei slujbe specifice în Catedrala Patriarhală;

* 15:30 -18:00 – așezarea Sfintelor moaște, spre închinare, în Baldachinul Sfinților din proximitatea Catedralei Patriarhale;

* 18:00 – plecarea Sfintelor Moaște de la Catedrala Patriarhală către Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca;

La Mănăstirea Pantocrator, delegația Patriarhiei de Veneția și cinstitele moaște ale Sfintei Împărătese Elena vor fi întâmpinate de către Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Galaction.

Potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, începând de miercuri și până pe 8 mai, Mănăstirea Pantocrator va fi deschisă în permanență pentru pelerini.

***
Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Sfânta Elena, atașată mult de valorile religiei creștine, a trăit acum aproape două milenii, între anii 250 – 330 d.Hr. Prin râvna ei a fost descoperit locul Golgotei și s-a găsit lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos.

Sfânta Împărăteasă Elena a ridicat lăcașuri de închinare pentru creștini atât la Ierusalim, cât și la alte locuri sfinte, mai întâi dorind însă a se zidi, la Ierusalim, Biserica Învierii, construită deasupra Sfântului Mormânt.

Pentru marea contribuție la răspândirea și înflorirea creștinismului, Constantin și mama sa, Elena, au fost trecuți de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților și sunt socotiți ‘întocmai cu apostolii’.

Veneția găzduiește Moaștele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Când a murit, Împărăteasa a fost îngropată la Roma, apoi corpul său a fost transferat la Constantinopol. În 1211 Moaștele Sfintei Elena au fost furate de venețieni, în timpul uneia dintre cruciade. De atunci, Moaștele au rămas în Veneția.

Sfânta Împărăteasă Elena este sărbătorită în Biserica Ortodoxă Română și în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, la data de 21 mai, împreună cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare. În Biserica Romano-Catolică este sărbătorită la 18 august. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

RCA se schimbă: Apare CAZIERUL AUTO pentru mașinile din România

Publicat

Publicitate

Un proiect de lege prevede introducerea cazierului auto, odată cu modificarea reglementărilor RCA. Măsura se adresează șoferilor implicați în incidente rutiere, relatează alba24.ro.

La baza de date RCA administrată de Biroul Asigurătorilor de Vehicule, va avea acces Poliția Rutieră, Registrul Auto Român și societățile de asigurare. Aici vor putea fi identificați proprietarii de vehicule implicate în accidente rutiere.

Istoricul mașinii va putea fi urmărit și se va putea obține acces la un tip de ”cazier” sau ”certificat de daunalitate”.

Se va putea verifica dacă vehiculele implicate în accidente rutiere au fost reparate în service-uri autorizate și RAR va putea monitoriza situația printr-o nouă inspecție tehnică periodică.

Odată cu implementarea cazierului auto, istoricul mașinii va fi mult mai precis. Astfel, şoferii care au cauzat multe accidente vor plăti asigurări mult mai mari, potrivit antena3.ro.

Plata RCA în rate

Propunerile privind modificările legislației RCA aparțin ASF și sunt la un proiect de lege aflat la Camera Deputaților

Publicitate

Odată cu interconectarea bazei de date RCA, vor putea fi identificate în trafic vehiculele care circulă fără asigurare obligatorie, pe lângă rovinietă.

Vicepreședintele ASF, Adrian Mititelu, a precizat pentru profit.ro că una dintre propuneri ca plata RCA în rate să devină obligatorie, nu doar opțională și să se facă prin decontare directă (direct debit).

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Restricții de circulație pe o stradă din municipiul Botoșani, în vederea finalizării lucrărilor de asfaltare

Publicat

Publicitate

Circulația rutieră va fi restricționată pe o porțiune de drum din strada Bucovina, în vederea finalizării lucrărilor de asfaltare.
În cursul zilei de vineri, 2 mai 2025, în intervalul orar 08:00 – 22.00, porțiunea de drum cuprinsă între intersecțiile cu străzile Viilor și Nicolae Iorga până la intrarea în comuna Curtești va fi închisă traficului rutier, pentru ca utilajele să toarne stratul de uzură.
Intervențiile programate vor completa lucrările efectuate la partea de reabilitare trotuare, amenajare sistem colectare ape pluviale și strat de binder, turnat înainte de Sărbătorile Pascale.
Constructorul susține că circulația va putea fi reluată mai devreme, în funcție de cum vor decurge lucrările.

Citeste mai mult

Eveniment

Câte E-uri poate conține un grătar de 1 Mai. Valorile nutriționale pentru o porție de mici, muștar și pâine. Analiza InfoCons

Publicat

Publicitate

Se apropie Ziua de 1 Mai, zi în care românii obișnuiesc să sărbătorească această zi cu un grătar tradițional. ”Vedetele” unei mese la grătar de 1 Mai vor fi mici, pâine și muștar. Totuși, o astfel de masă poate conține până la 9 aditivi alimentari (E-uri), 46,2 grame de zahăr și 11,1 grame de sare.

InfoCons a realizat un studiu privind ingredientele și valorile nutriționale ale produselor specifice acestei zile: micii, muștarul și pâinea. În urma centralizării și analizării datelor, au rezultat următoarele informații:

Aditivi alimentari (E-uri), pe categorii de produse:

  • Mici: între 0 și 5 E-uri
  • Muștar: între 0 și 6 E-uri
  • Pâine: între 0 și 8 E-uri

Conținutul de zaharuri (la 100g de produs):

  • Mici: între 0 g și 3,2g zahăr
  • Muștar: între 0,9g și 34g zahăr
  • Pâine: între 0,18g și 9g zahăr

Conținutul de sare (la 100g de produs):

  • Mici: între 1,07g și 2,6g sare
  • Muștar: între 0,82g și 6,5g sare
  • Pâine: între 0,003g și 2g sa

Citeste mai mult

Educație

Proiecte Erasmus de anvergură la Colegiul A.T. Laurian din Botoșani

Publicat

Publicitate

În anul şcolar 2024-2025, în Colegiul  Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani, activităţile în cadrul Programului Erasmus+ se continuă, prin proiectul de acreditare, educaţie şcolară, Erasmus+, anul al III-lea de implementare, proiectul de acreditare, formare profesională, Erasmus+, anul al II-lea de implementare, proiectul de parteneriat pentru cooperare, Erasmus+, coordonat de Université de Bretagne Occidentale, anul al II-lea de implementare, precum și8 prin  mai multe proiecte eTwinning.

În al treilea an al proiectului de Acreditare, Erasmus+, Mobilităţi, acţiunea cheie 1, în domeniul Educaţiei şcolare, cu nr. de referinţă 2024-1-RO01-KA121-SCH-000217506 trei cadre didactice vor participa la cursul Education for Sustainability, organizat de ITC International Training Center, care se va desfăşura în Praga, Republica Cehă, în perioada 09-13.06.2025, cu scopul de a învăţa noi metode pedagogice care să motiveze creativitatea şi inovarea. Totodată, un cadru didactic va participa la un Job-shadowint (stagiu de observare), la Kauno Maironio Universitetinė Gimnazija, din Kaunas, Lituania, în perioada 03-11.05.2025, pentru a-şi dezvolta competenţele profesionale în domeniul managementului educaţional. În același timp,19 elevi vor participa la Mobilităţi de grup-elevi, pentru a-şi îmbunătăţi competenţele sociale şi civice, spiritul de iniţiativă şi antreprenoriat. Dintre aceștia, zece elevi vor fi însoţiţi de două cadre didactice, la  Lycée Général et Technologique Coubertin, din Calais, Franţa, în perioada 03-12.05.2025, iar alți nouă, însoţiţi de două cadre didactice, la Kauno Maironio Universitetinė Gimnazija, din Kaunas, Lituania, în perioada 03-11.05.2025.

Temele abordate în cadrul mobilităţilor de grup-elevi vor fi: interculturalitatea, cetăţenia europeană, voluntariatul, noul context de învăţare.

Ȋn anul şcolar precedent, un grup de zece elevi, însoțiți de doi profesori, au participat la o mobilitate de grup-elevi. Participarea la viața democratică şi la cetățenia europeană este o valoare dezvoltată în cadrul mobilităților Erasmus +.  Este esențial pentru viitorul Uniunii Europene, ca tinerii să participe la viața democratică. Mobilităţile au permis elevilor să îşi dezvolte abilități și aptitudini necesare pentru a deveni cetățeni europeni activi.

Mobilitatea de grup-elevi a avut un mare impact asupra mea, de la dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză, la legarea unor conexiuni cu elevi minunați și îmbogățirea culturii generale.ˮ, „Această mobilitate m-a ajutat să îmi dezvolt abilități precum: comunicare și dezbatere în limba engleză și vorbitul în fața unui public.ˮ, „Consider că, prin intermediul acestei mobilități, am avut ocazia de a înțelege în primul rând diversitatea culturală interacționând cu elevi ce provin din țări și medii diferite. De asemenea, participând la orele de curs, am identificat si diferențele si asemănările dintre metodele de învățământ din România și Franța.”, „Mi-am dezvoltat competențele lingvistice, am învățat sa colaborez pentru realizarea unui proiect în echipă și am asistat la orele de curs, activitate în urma căreia am dobândit cunoștințe noi.”, sunt câteva dintre impresiile cu care au rămas elevii participanţi la mobilităţile Erasmus+, în anul şcolar precedent, la Angliiska Ezikova Gimnaziya „Geo Milev”, din Ruse (Bulgaria) şi la Liceul François Villon, din Paris (Franţa):

Proiectul de parteneriat pentru cooperare în domeniul educaţiei şcolare, « Dispositifs inclusifs de coopération » (DISCO+), Erasmus+, implementat de Université de Bretagne Occidentale din Franţa, în colaborare cu instituţii educaţionale din Franţa, Italia, Lituania, România, Spania şi Ungaria, are drept obiectiv conceperea și implementarea la nivel local a unor situații de învățare incluzivă în domeniul ştiinţelor, pentru dezvoltarea profesională a personalului didactic, analiza reflexivă asupra efectelor ingineriei cooperative transnaționale și aprofundarea noțiunii de educație incluzivă prin prisma sistemelor și culturilor educaționale ale fiecărei țări partenere.

Publicitate

Ȋn semn de recunoaştere a proiectelor europene şi a activităţilor desfăşurate, Colegiul Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani a obţinut, în 2024, titlul de „Şcoală Europeană” precum şi titlul de „Şcoală eTwinning”.

„Colegiul Național ‘A.T. Laurian’ are o tradiție de excelență academică și o deschidere constantă către inovație și parteneriate internaționale. Implicarea activă în proiecte Erasmus+ este o componentă strategică a dezvoltării noastre. Incluziunea socială, protecția mediului, competențele digitale și multiculturalitatea sunt vizate prin aceste proiecte, tinerii noștri dezvoltându-și competențe esențiale de la comunicare în limbi străine, până la toleranță, gândire critică și responsabilitate civică. În același timp, proiectele contribuie la modernizarea educației, aduc metode inovatoare în clasă și oferă cadrelor didactice oportunități de formare. Prin aceste proiecte, Colegiul Laurian formează nu doar elevi performanți, ci tineri europeni activi, responsabili și creativi, pregătiți pentru provocările viitorului.”, a explicat Dr Mihaela Prăjinariu, directorul adjunct al colegiului botoșănean.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2021-2027, se axează pe impactul său calitativ și contribuie la crearea unor societăți mai favorabile incluziunii și cu un nivel mai mare de coeziune, mai ecologice și mai pregătite din punct de vedere digital.

Mai multe informaţii sunt publicate pe site-ul liceului: https://laurian.ro/proiecte-2/proiecte-europene.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending