Connect with us

Eveniment

Mirosul stresului la oameni afectează starea emoţională a câinilor. Cum poate fi afectat comportamentul animalelor

Publicat

Publicitate

Nicola Rooney, conferenţiar în conservare şi viaţă sălbatică de la Şcoala Veterinară a Universităţii din Bristol, este coordonatorul noului studiu. Mirosul stresului la oameni afectează starea emoţională a câinilor. Acesta îi poate împinge să facă alegeri considerate mai „pesimiste”, conform unui nou studiu, transmite luni DPA, relatează alba24.ro.

Cercetători de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) susţin că rezultatul acestui studiu este important pentru câinii din adăposturi şi pentru patrupedele antrenate pentru a deveni câini însoţitori.

Un răspuns pesimist reflectă o stare emoţională negativă şi poate reprezenta o modalitate prin care câinele îşi conservă energia şi evită să devină dezamăgit, conform cercetătorilor.

Studiul a ajuns la concluzia că mirosul de stres, emanat de oameni prin transpiraţie şi prin respiraţie, poate modifica comportamentul celui mai bun prieten al omului.

Nicola Rooney, conferenţiar în conservare şi viaţă sălbatică de la Şcoala Veterinară a Universităţii din Bristol, este coordonatorul noului studiu. „Înţelegerea modului în care stresul oamenilor afectează starea de bine a câinilor este un lucru important pentru câinii din adăposturi şi pentru cei care sunt dresaţi pentru roluri de câini însoţitori sau câini de companie. Dresorii de câini spun deseori că stresul coboară pe lesă, dar noi am arătat că se poate transmite şi prin aer”, a declarat el.

Cum poate fi afectat comportamentul animalelor
Cercetătorii au folosit un test privind starea optimistă sau pesimistă a animalelor. Acesta se bazează pe faptul că alegerile optimiste sau pesimiste ale oamenilor indică prezenţa unor emoţii pozitive sau respectiv negative.

Publicitate

În cadrul studiului, 18 câini au fost învăţaţi că atunci când un castron de mâncare este poziţionat într-o anumită locaţie, conţine o recompensă, dar când este plasat într-o altă locaţie, este gol.

Odată ce câinii au învăţat această diferenţă, ei abordau mai rapid locaţia în care se afla recompensa. Apoi cercetătorii au testat cât de rapid câinii abordează un al treilea castron, plasat într-o locaţie între cele două. Deplasarea rapidă către acest al treilea castron reflectă optimismul animalului care crede că şi în acest castron se află mâncare – o stare emoţională pozitivă – în timp ce deplasarea lentă spre al treilea castron indică pesimism şi o stare emoţională negativă, conform cercetătorilor.

Testele au fost repetate şi câinii au fost pe rând expuşi la mirosul transpiraţiei şi respiraţiei unor oameni în stare de relaxare sau care erau stresaţi, sau put şi simplu nu au fost expuşi la niciun miros.

Conform rezultatelor, mirosul persoanelor stresate i-a făcut pe câini să se deplaseze mai lent spre cel de-al treilea castron, despre care nu ştiau dacă va conţine sau nu o recompensă. Efectul opus a fost obţinut după ce animalele au fost expuse la mirosul oamenilor relaxaţi.

Concluziile cercetătorilor
Concluziile, publicate în jurnalul Scientific Reports, sugerează că mirosul stresului a mărit aşteptarea câinelui că în cel de-al treilea castron nu se va afla o recompensă. Acest răspuns pesimist reflectă o stare emoţională negativă şi poate reprezenta o modalitate prin care câinele încearcă să conserve energie şi să evite dezamăgirea de a găsi castronul gol, sunt de părere cercetătorii.

Cercetătorii au descoperită şi că animalele au continuat să-şi îmbunătăţească învăţarea despre prezenţa sau absenţa recompensei şi că au învăţat mai repede atunci când au fost expuşi la mirosul de stres.

Cei 18 câini care au participat la studiu au vârste între 8 luni şi 10 ani, exemplare de rasă şi exemplare metise, potrivit Agerpres.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Moloz, bucăți de cărămizi și plăci de rigips: Poliția Locală aplică sancțiuni pentru abandonarea ilegală a deșeurilor la containere

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali au anunțat astăzi că în perioada 23-30 ianuarie 2025 au desfășurat acțiuni de verificare și sancționare a persoanelor care abandonează deșeuri pe domeniul public sau în coșurile stradale, precum și a celor care extrag ilegal deșeuri din pubelele amplasate la platformele de colectare.

Aceste acțiuni s-au derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010 privind Poliția Locală, în domeniul protecției mediului.

În urma controalelor efectuate pe străzile Săvenilor, Primăverii și Împărat Traian, polițiștii locali au aplicat 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.100 lei, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 130/2020.

Un caz semnificativ a fost constatat pe 29 ianuarie 2025, în jurul orei 15:00, la platforma de colectare a deșeurilor menajere de pe Aleea Parcul Tineretului nr. 8. Polițiștii locali l-au surprins pe numitul H.G.E. aruncând dintr-un autovehicul deșeuri rezultate din construcții – moloz, bucăți de cărămizi, plăci de rigips, o ușă și obiecte sanitare uzate. Pentru această faptă, bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 lei, conform Regulamentului de organizare și funcționare al serviciului public de salubrizare din municipiul Botoșani, aprobat prin H.C.L. nr. 130/2020.

Reamintim că, potrivit dispozițiilor art. 76, alin. 2, lit. d din același regulament, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din reamenajări interioare, a deșeurilor vegetale sau a celor animaliere în recipientele de colectare municipală constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 400 și 1.500 lei pentru persoane fizice și între 500 și 2.500 lei pentru persoane juridice.

Poliția Locală va continua acțiunile de monitorizare și sancționare pentru prevenirea și combaterea acestor fapte, în vederea menținerii unui mediu curat și sănătos în municipiul Botoșani”, a transmis Poliția Locală Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ministerul Sănătății introduce STAREA DE ALERTĂ epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, introducerea stării de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei, reelatează agerpres.ro.

Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei’, a informat ministerul.

Pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, Ministerul Sănătății recomandă spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și a strănutului, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate și a intrării în colectivitate a persoanelor cu simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare și vaccinarea antigripală cât mai rapidă).

La nivelul unităților școlare și preșcolare, ministerul recomandă triaj observațional zilnic, informarea părinților privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu astfel de simptome, asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și suprafețelor.

Citeste mai mult

Economie

FOTO: Misiune economică a CCIA Botoșani la evenimentul „Fabricat în Moldova”

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a organizat, în data de 29 ianuarie 2025, o misiune economică în Republica Moldova, având ca destinație Chișinău, unde a avut loc Fabricat în Moldova, cel mai important eveniment de business din țara vecină.

La această acțiune economică au participat 22 de firme din județul Botoșani, active în diverse domenii precum:
🔹 Producția echipamentelor electrice de medie și joasă tensiune
🔹 IT
🔹 HORECA
🔹 Construcții
🔹 Industria textilă
🔹 Comerț
🔹 Consultanță și traduceri autorizate
🔹 Domeniul farmaceutic

În cadrul evenimentului, delegația botoșăneană a avut ocazia să viziteze cele 350 de standuri expoziționale și să participe la întâlniri B2B cu agenți economici din Republica Moldova. Scopul principal al acestor întâlniri a fost stabilirea unor contacte directe, explorarea de noi oportunități de afaceri și dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung.

Această misiune economică face parte din strategia CCIA Botoșani de sprijinire a mediului de afaceri local, facilitând accesul firmelor botoșănene la piețe externe și promovând colaborarea economică transfrontalieră.

Prezența companiilor botoșănene la Fabricat în Moldova subliniază interesul crescut pentru dezvoltarea relațiilor comerciale între România și Republica Moldova, având în vedere potențialul de cooperare în multiple sectoare economice.

CCIA Botoșani își reafirmă angajamentul de a susține antreprenorii locali și de a facilita accesul acestora la evenimente internaționale relevante, menite să contribuie la creșterea competitivității și dezvoltarea afacerilor.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

30 Ianuarie – TĂCEREA e tot VIOLENȚĂ! VOCEA ta e SOLUȚIA! Ziua internațională a nonviolenței în școli

Publicat

Publicitate

Cu prilejul ZILEI INTERNAȚIONALE A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOLI și respectiv în cadrul Campaniei ”TĂCEREA e tot VIOLENȚĂ! VOCEA ta e SOLUȚIA!”, astăzi – 30 ianuarie, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, cu sprijinul partenerilor instituționali, au desfășurat activități preventiv-educative cu elevii din învățământul preuniversitar.

 

Municipiul Dorohoi a găzduit astăzi o întâlnire a polițiștilor de siguranță școlară cu elevi ai unităților de învățământ liceal. Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul și  cooperarea Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, respectiv conducerilor unităților de învățământ.

Elevii Colegiului Național ”Grigore Ghica” Dorohoi și respectiv ai Liceului Tehnologic ”Regina Maria” Dorohoi au fost antrenați în discuții legate de aspecte precum:

  • implicațiile legale ale unui comportament violent
  • instrumentele și tehnicile non-violente de soluționare a unui conflict
  • reacțiile adecvate în situația confruntării cu manifestări agresive ale altor persoane
  • importanța sesizării imediate de către oricine ia cunoștință de producerea unor conflicte
  • importanța relaționării armonioase în școală, familie și societate.

 

La activitate au participat peste 250 de elevi și cadre didactice care învață/profesează în unitățile de învățământ menționate anterior.

Publicitate

 

Prilejuit de marcarea Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școli, activități similare celor anterior menționate au fost desfășurate și în alte unități de învățământ din județ, prin grija polițiștilor din structurile de ordine publică, atât în mediul urban, cât și în rural.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending