Connect with us

Actualitate

Miorița românească, unicat în lume. Karakul de Botoșani a devenit o delicatesă la arabi

Publicat

Publicitate

Karakul de Botoșani este o rasă de oaie unicat în Uniunea Europeană, născută după aproape jumătate de secol de cercetări în domeniul geneticii, în cadrul Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popouți, relatează ADEVĂRUL..

Berbecii karakul din Botoșani
România se află pe locul doi, la nivel european, după Spania, ca efective de ovine și caprine. Totodată, țara noastră se poate lăuda cu o rasă de oaie unicat la nivelul Uniunii Europene. Este vorba despre karakul de Botoșani, o rasă ovină creată prin încrucișări genetice la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popouți, comuna Răchiți.

Povestea acestei creații genetice de succes a crescătorilor și cercetătorilor botoșăneni începe acum 75 de ani. În tot acest timp, varietățile de culoare și caracteristicile acestei rase s-au diversificat și îmbunătățit grație cercetării genetice continue. În prezent, karakul de Botoșani este delicatesa preferată a consumatorilor din țările arabe și una dintre cele mai apreciate ovine pentru producția de pielicele de lux.

Din Uzbekistan în Regatul României
Oaia karakul de Botoșani este o specie creată în perioada 1948-1988, la Stațiunea de Cercetare de la Popouți, o instituție de cercetare fondată încă din 1909. Propriu-zis, karakul de Botoșani a fost realizată prin încrucișarea berbecilor karakul din bazinul Buhara, adică Turkmenistan și Kazahstan, cu femele din rasa țurcană brumărie și neagră, specifică nord-estului Moldovei. Așadar, două rase celebre: berbecii karakul erau renumiți pentru calitatea pielicelelor, în timp ce țurcana era faimoasă pentru adaptabilitatea la clima din nordul Moldovei.

Întreaga poveste a acestui experiment genetic a pornit de la aducerea primilor berbeci karakul din Uzbekistan în Regatul României, la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, de către niște fermieri botoșăneni.

În anul 1925, cu fonduri de la Ministerul Agriculturii, sunt aduse la Stațiunea de Cercetare Popouți primele 75 de exemplare de berbeci din Rusia. Până în 1948, efectivele cresc constant, ajungându-se la câteva sute de capete.

Publicitate

Practic, din 1948 a început cercetarea pentru constituirea unei noi rase, adaptate la clima și condițiile microbiologice ale regiunii nordului Moldovei. Cercetările au fost finalizate, iar rasa omologată abia în anul 1988. Studiile au continuat, rezultând o varietate incredibilă de culori ale pielicelelor, dar și noi caracteristici ale speciei, fiind studiate inclusiv exemplare competitive pentru producția de carne.

Miorița premiată internațional
Rezultatul muncii specialiștilor a fost incredibil, karakul de Botoșani devenind o rasă unicat la nivel european. Această specie este ușor de recunoscut prin talia impunătoare și depozitul de grăsime sau seu din zona cozii. În plus, are aspectul unei oi asiatice, cel puțin în zona capului, cu blană lungă și bogată.

Conform standardelor, femela karakul de Botoșani are în jur de 45 de kilograme, iar berbecii ajung și la 75 de kilograme, fiind exemplare impunătoare. Cea mai importantă calitate a acestei rase este frumusețea pielicelelor mieilor. „Este unică la nivel mondial, din punct de vedere al paletei de culori, dar și al calității. Nu există o altă rasă cu așa mare varietate de culori“, spune pentru „Weekend Adevărul“ Ionică Nechifor, director al Stațiunii de Cercetare Popouți, dar și crescător de oi karakul.

Din pielicelele de oi karakul de Botoșani se fac și celebrele cojoace și căciuli de astrahan – tocmai de aceea această specie a fost preferata lui Nicolae Ceaușescu. De altfel, sunt printre cele mai valoroase pielicele de oaie la nivel mondial.

„Este cea mai valoroasă linie din cadrul rasei karakul. Nu se mai întâlneşte la nicio altă rasă din cadrul speciei ovine şi este o linie extrem de rară, care nu se întâlneşte oriunde. În România nu mai există asemenea linie“, spune directorul Stațiunii. În plus, datorită cercetărilor la care a luat parte și Ionică Nechifor, de-a lungul anilor, după omologarea rasei, au apărut varietăți surprinzătoare de culoare a pielicelelor, în mod natural evident, prin încrucișări genetice.

Este vorba în special de varietățile de pielicele roz, care au fost vedete în cadrul târgurilor internaționale: „Pielicica de Karakul este căutată în Germania, în Canada, dar mai ales în Rusia şi Ucraina, îndeosebi pe varianta roz“, adaugă specialistul botoșănean.

De altfel, pielicelele de karakul au obținut un important premiu, în 2009, la târgul expozițional Messe Berlin, aflat în top 10 mondial, pe profil agro-zoo. Pielicelele din astrahan pot depăși 100 de euro bucata, iar o haină făcută din aceste pielicele poate ajunge și la 3.000 de euro.

Brânza de lapte de karakul, o delicatesă
Karakulul nu este apreciat doar pentru pielicele, ci și pentru brânza deosebită care se face din laptele acestor oi, fiind recunoscut pentru cantitatea mare de grăsime. „Laptele de la oaia karakul de Botoşani este cel mai gras și are proprietăţi deosebite. La trei buletine de analize diferite, pe care le-am recoltat de la laptele oilor karakul, am avut între 8,7 şi 8,9% grăsime. Nu am auzit la nicio rasă, la nivel mondial, la specia ovine, să aibă un procent de grăsime atât de mare“, precizează Ionică Nechifor.

„Datorită procentului mare de grăsime, se face o brânză excelentă. Este acea brânză moldovenească de oaie care nu cred că are egal – mai ales cea ţinută la putină, la sare, maturată 60 de zile. Această brânză savuroasă este și deosebit de sănătoasă: toate bacteriile, tot ce era rău, să zicem, în lapte, dispare în timpul maturării şi rezultă o brânză curată și nutritivă“, adaugă Ionică Nechifor. Brânza maturată din lapte de karakul de Botoșani se consumă de obicei cu mămăliguță, la o friptură de porc suculentă.

Un loc special în gastronomia arabă
Această rasă de oaie a devenit un adevărat brand la Botoșani: sunt peste 300.000 de capete de oi în județ, dat fiind și faptul că tradiția pastorală pe aceste meleaguri are o vechime de două milenii. Cei care se îngrijesc de creșterea acestei specii sunt organizați, la nivel de județ existând și Asociația crescătorilor de ovine și caprine, Moldoovis.

Aproape nu există cioban botoșănean care să nu aibă karakul de Botoșani. Mai mult decât atât, în fiecare an, la Târgul Agro-Zoo organizat la Popouți, zeci de fermieri se întrec cu berbecii lor karakul, rasă-pură. Pe lângă pasiune și tradiție, crescutul oilor karakul tinde să devină și o afacere profitabilă. Carnea acestei specii este o adevărată delicatesă în lumea arabă.

„Rasa karakul de Botoșani este numărul unu pentru consumatorii de carne din țările arabe. Mieii trebuie să fie bine finisaţi, ţinuţi la stabulaţie, cu o reţetă nutriţională bine pusă la punct de către specialişti, în aşa fel încât animalul să fie grăsuţ. Rasa karakul are mult seu în coadă, așa cum le place arabilor. Pentru ei, sunt o adevărată delicatesă, iar pentru fermierii botoșăneni, o șansă“, precizează Ionică Nechifor.

De-a lungul timpului s-au făcut numeroase demersuri și înțelegeri cu țările din Orientul Apropiat, ciobanii botoșăneni furnizând peste 100.000 de miei anual către țările arabe.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Muceniță Glicheria fecioara

Publicat

Publicitate

Sfânta Muceniță Glicheria a trăit în timpul împăratului Antonin Piul (138-161) și a guvernatorului Savin, care stăpânea în Grecia. Ea s-a născut la Roma într-o familie bogată.

Tatăl ei, Macarie, a fost prefect și senator în cadrul Imperiului Roman. Sfânta a cunoscut credința în Hristos în familie de la tatăl ei, care era un bun creștin. Întreaga familie s-a mutat în Tracia, în orașul Traianopolis, unde nu după mult timp, ambii părinți ai sfintei mucenițe au trecut la cele veșnice. Crezând în Hristos și alăturându-se puținilor creștini din acele timpuri, Sfânta Muceniță Glicheria umbla cu dânșii în toate zilele în casa de rugăciuni și se ruga lui Hristos Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria, către care și-a câștigat o deosebită dragoste.

Pentru că virtutea cea dintâi pe care Duhul Sfânt le-a dat-o Apostolilor speriați de frica iudeilor, a fost bărbăția și curajul mărturisirii, această virtute nu a lipsit nici Sfânta Muceniță Glicheria cea duhovnicească. În acele vremuri, sărbătorile păgâne erau momente în care întreaga cetate celebra idolii și zeii păgânismului. Sfânta Glicheria însă știa că numai Adevăratului Dumnezeu în Treime i se cuvine închinare și de aceea nu putea accepta starea în neadevăr.

Așadar, în timpul sărbătorii păgâne „Lampadoforia” (adică, purtare de lumină), închinată Zeiței Dia, când guvernatorul, împreună cu toți locuitorii cetății au adus jertfă idolilor, Sfânta și-a făcut semnul Sfintei Cruci pe frunte și a mers în fața guvernatorului de bunăvoie, mărturisind faptul ca este creștină și roaba a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Atunci guvernatorul i-a cerut Sfintei să se convertească la păgânism și să aducă și ea jertfă lui Zeus. Însă, Sfânta intrând în templul păgânesc, prin puterea rugăciunii către Dumnezeu, a făcut ca idolul lui Zeus să se surpe, căzând zdrobit la pământ.

Atunci, păgânii au aruncat cu pietre în Sfânta Muceniță Glicheria și pentru că nu o puteau lovi, au spânzurat-o de cosițe și au strujit-o pe tot trupul. Apoi a fost întemnițată, guvernatorul ordonând ca aceasta să nu primească mâncare. Însă Sfânta Muceniță Glicheria, datorită credenței sale, a primit hrana printr-un înger al Domnului, nepătimind niciun rău. Atunci când guvernatorul a intrat în temniță ca să vadă cum se chinuie Sfânta Glicheria, acesta a găsit o farfurie pe care era pâine, lapte și apă, cu toate că temnița era încuiată, fapt care l-a îngrozit, atât pe el, cât și pe cei care îl însoțeau.

După aceea, au aruncat-o într-un cuptor cu foc și, stingându-se focul cu rouă din cer, fecioara a ieșit nevătămată. Apoi, i-au jupuit pielea de pe cap, până la frunte, și au aruncat-o din nou în temniță, dar un înger al Domnului a vindecat-o. Toate aceste fapte minunate au făcut pe unul din temniceri, pe nume Laodichie, să se cutremure și să îl mărturisească pe Hristos. La auzul acestei vești, mai marii săi l-au decapitat.

Publicitate

Sfânta Muceniță Glicheria a fost dată în cele din urmă la lei. Aceștia nu s-au atins de sfântul ei trup, ci dimpotrivă au stat lângă ea să îi mângâie. Atunci, Sfânta s-a rugat Mirelui ceresc Hristos Domnul, să nu îi fie trecut acest pahar al suferinței martiriului. Așa s-a făcut că una dintre leoaice să-i dăruiască moartea. Astfel, Sfânta Muceniță Glicheria a primit cununa muceniciei și dându-și sufletul către Domnul. Episcopul Dionisie a luat trupul Sfânta Muceniță Glicheria și l-a înmormântat în apropierea cetății. Sfânta Glicheria a fost una dintre cele mai cunoscute sfinte martire din Tracia și Moesia, cinstirea ei fiind foarte răspândită.

Cunoaștem faptul că în anul 591 împărații Mauriciu și Heraclie i-au vizitat biserica din Heracleea și s-au închinat cu evlavie cinstitelor sale moaște. Mai târziu, în cel de-al VIII-lea secol, o parte dintre ele au fost duse și așezate spre cinstire la Lemnos.

Din sfintele ei moaște curge mir înmiresmat, care vindecă tot felul de boli grele.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Femeie de 91 de ani, salvată din flăcări, la Avrămeni. Incendiul i-a făcut scrum casa

Publicat

Publicitate

Intervenție dificilă a pompierilor de la Săveni, în această seară, pentru stingerea unui incendiu în localitatea Tudor Vladimirescu, comuna Avrămeni. Apelul la 112 a fost făcut de un vecin, care a semnalat faptul că, în interiorul casei afectate de flăcări, se află o persoană greu deplasabilă.

 

La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună și un echipaj din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

 

Până la sosirea salvatorilor, femeia de 91 de ani a fost evacuată din locuință de către vecini. Aceasta a fost evaluată la fața locului de echipajele medicale deoarece suferise un atac de panica, ulterior fiind transportată la spital.

 

Publicitate

Intervenția a fost una dificilă deoarece incendiul se manifesta generalizat la una dintre camere și o bucătărie de vară. Salvatorii au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga locuință și la o anexă din imediata vecinătate. A fost înlăturat și pericolul de explozie, din interiorul clădirii fiind scoase patru butelii.

Cel mai probabil, incendiul a pornit în jurul coșului de fum neprotejat termic de materialele combustibile.

 

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Citeste mai mult

Actualitate

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru al treilea an consecutiv la Botoșani

Publicat

Publicitate

Festivalul Filmului European revine la Botoșani pentru al treilea an consecutiv

Între 22 și 25 mai 2025, cinefilii din Botoșani sunt invitați la Cinema Unirea pentru o nouă ediție a Festivalului Filmului European (FFE). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani, iar intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Ediția din acest an propune o selecție de 10 filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului. Programul cuprinde filme de familie, documentare și lungmetraje de autor, provenite din diverse colțuri ale Europei.


📅 PROGRAM FFE | 22–25 mai 2025
📍 Cinema Unirea, Botoșani
🎟️ Acces gratuit


🔵 JOI, 22 mai
19:00Julie nu vorbește / Julie Keeps Quiet / Julie zwijgt
🎬 Regia: Leonardo van Dijl
🎞️ Belgia, Suedia | 2024 | 97’
📌 Gala de deschidere


🔵 VINERI, 23 mai
15:00Vestita invazie a urșilor în Sicilia
🎬 Regia: Lorenzo Mattotti
🎞️ Franța, Italia | 2019 | 82’ | Film de familie

Publicitate

17:00Femei pe fugă / Gone Running
🎬 Regia: Gábor Herendi
🎞️ Ungaria | 2024 | 105’

19:00Oase și nume / Bones and Names
🎬 Regia: Fabian Stumm
🎞️ Germania | 2023 | 104’


🔵 SÂMBĂTĂ, 24 mai
15:30Dilili la Paris / Dilili in Paris
🎬 Regia: Michel Ocelot
🎞️ Franța, Germania, Belgia | 2018 | 95’ | Film de familie

17:30Dahomey
🎬 Regia: Mati Diop
🎞️ Franța, Senegal | 2024 | 68’ | Documentar

19:00Terapie de familie / Family Therapy
🎬 Regia: Sonja Prosenc
🎞️ Slovenia, Italia, Norvegia, Croația, Serbia | 2024 | 122’


🔵 DUMINICĂ, 25 mai
15:00Și porcii merg în Rai / Even Pigs Go to Heaven
🎬 Regia: Goran Dukić
🎞️ Croația, Macedonia | 2022 | 86’

17:00Niciodată să nu spui niciodată / Never Say Never
🎬 Regia: Branislav Misík
🎞️ Slovacia, Cehia | 2023 | 104’

19:00Limbă străină / Foreign Language
🎬 Regia: Claire Burger
🎞️ Franța, Germania, Belgia | 2024 | 105’

 

Detalii despre filme pe: https://ffe.ro/2025/program-filme/?locatie=boto%C8%99ani

Citeste mai mult

Eveniment

Un ied jucăuș, căzut într-o fântână dezafectată, a fost salvat de pompieri, la Vlăsinești

Publicat

Publicitate

Incidentul a avut loc în această după amiază în localitatea Sârbi, comuna Vlăsinești. Micul aventurier păștea în curtea unei gospodării al cărei proprietar nu era acasă. Ajuns pe fântână, capacul din lemn a cedat sub greutatea animalului, iar acesta s-a prăbușit în gol aproximativ opt metri. Un vecin, martor la întâmplare, a încercat să îl salveze, dar neavând mijloacele necesare, a apelat la sprijinul salvatorilor botoșăneni.

 

Un echipaj din cadrul Stației Săveni s-a deplasat de urgență la fața locului, iar cu ajutorul kitului de salvare din medii ostile, un pompier a coborât în fântână și a reușit extragerea iedului în siguranță, acesta fiind predat cu bine la suprafață.

Operațiunea a durat aproape jumătate de oră, iar animalul a fost predat proprietarului.

 

Felicitări echipei de intervenție pentru promptitudine, profesionalism și grija față de fiecare viață.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending