Connect with us

Actualitate

Miorița românească, unicat în lume. Karakul de Botoșani a devenit o delicatesă la arabi

Publicat

Publicitate

Karakul de Botoșani este o rasă de oaie unicat în Uniunea Europeană, născută după aproape jumătate de secol de cercetări în domeniul geneticii, în cadrul Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popouți, relatează ADEVĂRUL..

Berbecii karakul din Botoșani
România se află pe locul doi, la nivel european, după Spania, ca efective de ovine și caprine. Totodată, țara noastră se poate lăuda cu o rasă de oaie unicat la nivelul Uniunii Europene. Este vorba despre karakul de Botoșani, o rasă ovină creată prin încrucișări genetice la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popouți, comuna Răchiți.

Povestea acestei creații genetice de succes a crescătorilor și cercetătorilor botoșăneni începe acum 75 de ani. În tot acest timp, varietățile de culoare și caracteristicile acestei rase s-au diversificat și îmbunătățit grație cercetării genetice continue. În prezent, karakul de Botoșani este delicatesa preferată a consumatorilor din țările arabe și una dintre cele mai apreciate ovine pentru producția de pielicele de lux.

Din Uzbekistan în Regatul României
Oaia karakul de Botoșani este o specie creată în perioada 1948-1988, la Stațiunea de Cercetare de la Popouți, o instituție de cercetare fondată încă din 1909. Propriu-zis, karakul de Botoșani a fost realizată prin încrucișarea berbecilor karakul din bazinul Buhara, adică Turkmenistan și Kazahstan, cu femele din rasa țurcană brumărie și neagră, specifică nord-estului Moldovei. Așadar, două rase celebre: berbecii karakul erau renumiți pentru calitatea pielicelelor, în timp ce țurcana era faimoasă pentru adaptabilitatea la clima din nordul Moldovei.

Întreaga poveste a acestui experiment genetic a pornit de la aducerea primilor berbeci karakul din Uzbekistan în Regatul României, la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, de către niște fermieri botoșăneni.

În anul 1925, cu fonduri de la Ministerul Agriculturii, sunt aduse la Stațiunea de Cercetare Popouți primele 75 de exemplare de berbeci din Rusia. Până în 1948, efectivele cresc constant, ajungându-se la câteva sute de capete.

Publicitate

Practic, din 1948 a început cercetarea pentru constituirea unei noi rase, adaptate la clima și condițiile microbiologice ale regiunii nordului Moldovei. Cercetările au fost finalizate, iar rasa omologată abia în anul 1988. Studiile au continuat, rezultând o varietate incredibilă de culori ale pielicelelor, dar și noi caracteristici ale speciei, fiind studiate inclusiv exemplare competitive pentru producția de carne.

Miorița premiată internațional
Rezultatul muncii specialiștilor a fost incredibil, karakul de Botoșani devenind o rasă unicat la nivel european. Această specie este ușor de recunoscut prin talia impunătoare și depozitul de grăsime sau seu din zona cozii. În plus, are aspectul unei oi asiatice, cel puțin în zona capului, cu blană lungă și bogată.

Conform standardelor, femela karakul de Botoșani are în jur de 45 de kilograme, iar berbecii ajung și la 75 de kilograme, fiind exemplare impunătoare. Cea mai importantă calitate a acestei rase este frumusețea pielicelelor mieilor. „Este unică la nivel mondial, din punct de vedere al paletei de culori, dar și al calității. Nu există o altă rasă cu așa mare varietate de culori“, spune pentru „Weekend Adevărul“ Ionică Nechifor, director al Stațiunii de Cercetare Popouți, dar și crescător de oi karakul.

Din pielicelele de oi karakul de Botoșani se fac și celebrele cojoace și căciuli de astrahan – tocmai de aceea această specie a fost preferata lui Nicolae Ceaușescu. De altfel, sunt printre cele mai valoroase pielicele de oaie la nivel mondial.

„Este cea mai valoroasă linie din cadrul rasei karakul. Nu se mai întâlneşte la nicio altă rasă din cadrul speciei ovine şi este o linie extrem de rară, care nu se întâlneşte oriunde. În România nu mai există asemenea linie“, spune directorul Stațiunii. În plus, datorită cercetărilor la care a luat parte și Ionică Nechifor, de-a lungul anilor, după omologarea rasei, au apărut varietăți surprinzătoare de culoare a pielicelelor, în mod natural evident, prin încrucișări genetice.

Este vorba în special de varietățile de pielicele roz, care au fost vedete în cadrul târgurilor internaționale: „Pielicica de Karakul este căutată în Germania, în Canada, dar mai ales în Rusia şi Ucraina, îndeosebi pe varianta roz“, adaugă specialistul botoșănean.

De altfel, pielicelele de karakul au obținut un important premiu, în 2009, la târgul expozițional Messe Berlin, aflat în top 10 mondial, pe profil agro-zoo. Pielicelele din astrahan pot depăși 100 de euro bucata, iar o haină făcută din aceste pielicele poate ajunge și la 3.000 de euro.

Brânza de lapte de karakul, o delicatesă
Karakulul nu este apreciat doar pentru pielicele, ci și pentru brânza deosebită care se face din laptele acestor oi, fiind recunoscut pentru cantitatea mare de grăsime. „Laptele de la oaia karakul de Botoşani este cel mai gras și are proprietăţi deosebite. La trei buletine de analize diferite, pe care le-am recoltat de la laptele oilor karakul, am avut între 8,7 şi 8,9% grăsime. Nu am auzit la nicio rasă, la nivel mondial, la specia ovine, să aibă un procent de grăsime atât de mare“, precizează Ionică Nechifor.

„Datorită procentului mare de grăsime, se face o brânză excelentă. Este acea brânză moldovenească de oaie care nu cred că are egal – mai ales cea ţinută la putină, la sare, maturată 60 de zile. Această brânză savuroasă este și deosebit de sănătoasă: toate bacteriile, tot ce era rău, să zicem, în lapte, dispare în timpul maturării şi rezultă o brânză curată și nutritivă“, adaugă Ionică Nechifor. Brânza maturată din lapte de karakul de Botoșani se consumă de obicei cu mămăliguță, la o friptură de porc suculentă.

Un loc special în gastronomia arabă
Această rasă de oaie a devenit un adevărat brand la Botoșani: sunt peste 300.000 de capete de oi în județ, dat fiind și faptul că tradiția pastorală pe aceste meleaguri are o vechime de două milenii. Cei care se îngrijesc de creșterea acestei specii sunt organizați, la nivel de județ existând și Asociația crescătorilor de ovine și caprine, Moldoovis.

Aproape nu există cioban botoșănean care să nu aibă karakul de Botoșani. Mai mult decât atât, în fiecare an, la Târgul Agro-Zoo organizat la Popouți, zeci de fermieri se întrec cu berbecii lor karakul, rasă-pură. Pe lângă pasiune și tradiție, crescutul oilor karakul tinde să devină și o afacere profitabilă. Carnea acestei specii este o adevărată delicatesă în lumea arabă.

„Rasa karakul de Botoșani este numărul unu pentru consumatorii de carne din țările arabe. Mieii trebuie să fie bine finisaţi, ţinuţi la stabulaţie, cu o reţetă nutriţională bine pusă la punct de către specialişti, în aşa fel încât animalul să fie grăsuţ. Rasa karakul are mult seu în coadă, așa cum le place arabilor. Pentru ei, sunt o adevărată delicatesă, iar pentru fermierii botoșăneni, o șansă“, precizează Ionică Nechifor.

De-a lungul timpului s-au făcut numeroase demersuri și înțelegeri cu țările din Orientul Apropiat, ciobanii botoșăneni furnizând peste 100.000 de miei anual către țările arabe.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului”. Zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc

Publicat

Publicitate

Guvernul României va declara zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc. Decizia Executivului ar urma să fie oficializată în ședința de joi, printr-o hotărâre de Guvern. În zilele de doliu național instituțiile arborează drapelul în bernă, relatează mediafax.ro. 

Papa Francisc spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului” și a fost extrem de îndrăgit atât în România cât și în celelalte țări cu mari comunități catolice și nu numai.

Zeci de lideri ai lumii vor participa la înmormântare. Printre ei se va numără și Ilie Bolojan, președintele interimar al României. De la ceremonie va lipsi Vladimir Putin, care a transmis, însă, un mesaj de condoleanțe.

Înmormântarea va avea loc la ora 11.00 a României. Trupul Papei se află în prezent în capela Reședinței Sfânta Marta, unde Papa Francisc locuise din 2013. Trupul Papei a fost depus în capela Reședinței luni seara.

Sicriul Papei Francisc va fi transferat în Bazilica Sfântul Petru din Roma miercuri la ora 9.00 (ora 10:00 ora României), într-o procesiune condusă de cardinali, permițând credincioșilor să-și aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.

Sursa foto ilustrativ: PressOne.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

10 icoane unice, expuse în această perioadă în premieră la Botoșani, în cadrul expoziției „Sacrul în artă”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică, Etnografie și Științele Naturii, a organizat în această perioadă a Sărbătorilor Pascale o amplă expoziție de excepție: „Sacrul în artă”, un eveniment dedicat sărbătorilor pascale, care a adus în prim-plan spiritualitatea, tradiția și creația artistică autentică.

Punctul de atracție al expoziției îl reprezintă cele 10 icoane pe lemn din patrimoniul etnografic al muzeului, expuse în premieră absolută la Botoșani.

Aceste lucrări valoroase, păstrate cu grijă în colecțiile instituției, sunt prezentate publicului pentru prima dată, oferind o ocazie rară de întâlnire cu arta sacră tradițională în forma ei autentică.

Alături de acestea, expoziția reunește și lucrări recente – icoane pe lemn și sticlă, dar și picturi contemporane – semnate de artiști consacrați: Constantin Alexa, Marcel Alexa, Alina și Anca Albătoaie, Elena Arcire, Robert Cobuz, Florin Grosu, Constantin Livadaru, Bebe Hetriuc, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia.

Vernisajul a avut loc la 13 aprilie 2025, în spațiul Colecției de Artă, dar expoziția va putea fi vizitată până pe 29 aprilie 2025, iar accesul este gratuit. Curatorul expoziției este Liviu Șoptelea, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de Ana Coșereanu, muzeograf.

În această perioadă a Sărbătorilor Pascale este un nou eveniment rar, o întâlnire cu sacralitatea și frumusețea artistică a icoanei.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: „Întâmplări din Pădurea Veselă”. Un spectacol plin de emoție și lecții de viață pentru cei mici

Publicat

Publicitate

Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani anunță o nouă premieră dedicată celor mici: „Întâmplări din Pădurea Veselă”, un spectacol de păpuși regizat de Lenuș Teodora Moraru, după fabule cunoscute și îndrăgite. Reprezentațiile vor avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 18:00, și duminică, 27 aprilie, de la orele 11:00 și 12:30.

Spectacolul îi invită pe copii într-o călătorie educativă și plină de aventură, în care personajul principal, Bebe Iepurașul, pornește alături de prietena sa Iza Barza în căutarea părinților pierduți. Pe drum, cei doi vor întâlni personaje simpatice și pline de învățăminte – de la o Vulpe pusă în fața modestiei, la o Broască ce descoperă propriile limite.

Distribuția reunește actori bine cunoscuți ai scenei botoșănene: Renata Voloșcu, Oana-Marilena Asofiei, Anamaria Chelaru, Ioana Buta, Ana Apetrei, Cosmin Tanasă, Pavel Petrași și Andrei Bordianu. Scenografia, construcția păpușilor, afişul și eclerajul sunt semnate de Gelu Rîșca, iar muzica poartă amprenta lui Toma Rîșca.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani, iar prețul unui bilet este de 24 de lei.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-urile entertix.ro și teatrulvasilache.ro, secțiunea „Cumpără Bilet”. De asemenea, biletele sunt disponibile și la casieria teatrului, de marți până vineri, între orele 10:30 și 12:30, precum și înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacol se face cu 30 de minute înainte de începere.

Publicitate

Organizatorii promit o experiență de neuitat pentru cei mici, dar și pentru părinți: o combinație de emoție, umor și lecții valoroase despre prietenie, curaj și descoperirea de sine.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un turist a fost mușcat de viperă în zona Voroneț. Este internat la ATI Suceava după un șoc sever

Publicat

Publicitate

Un bărbat aflat în vacanță în zona Voronețului, a ajuns de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Incidentul a avut loc în cursul weekendului, iar victima, un bărbat din județul Iași, a fost transportată la spital în stare generală mediocră.

Potrivit medicilor, bărbatul prezenta o plagă la policele mâinii stângi, provocată de mușcătura reptilei. La prezentarea în Unitatea de Primiri Urgențe, acesta a fost evaluat de medicul urgentist și de chirurgul plastician, care au decis administrarea a două doze de ser antiviperin, relatează agerpres.ro.

Starea pacientului s-a agravat ulterior, înregistrându-se valori tensionale foarte scăzute, semn al instalării unui șoc anafilactic. În aceste condiții, s-a impus internarea de urgență în secția de Terapie Intensivă, unde medicii i-au administrat tratament vasopresor.

Chirurgul plastician a intervenit pentru excizia leziunilor provocate de mușcătură, iar în prezent, pacientul se află sub monitorizare continuă din partea echipei medicale de la ATI și a specialistului plastician.

Purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Monica Terteliu, a confirmat că pacientul este atent supravegheat, iar evoluția stării sale va fi evaluată constant de către echipa medicală.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending