Connect with us
Publicitate

Eveniment

Minunile NATURII: Albinele pot detecta cancerul pulmonar

Publicat

Publicitate

Un studiul recent arată că albinele pot identifica cancerul pulmonar utilizând simţul lor ascuţit al mirosului, deschizând drumul pentru utilizarea lor în diagnosticul medical. Cercetătorii au folosit experimente de laborator pentru a demonstra că albinele pot distinge între respiraţia artificială a pacienţilor cu cancer pulmonar şi a persoanelor sănătoase, cu o precizie de cel puţin 93%. Această descoperire ar putea oferi o alternativă mai accesibilă şi mai uşor de întreţinut faţă de câini, fiind utilă în diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, relatează mediafax.ro.

Cercetările recente au dezvăluit că albinele ar putea avea capacitatea extraordinară de a detecta cancerul pulmonar folosindu-se de simţul lor acut al mirosului, scrie Smithsonian Magazine. Această descoperire, publicată în jurnalul Biosensors and Bioelectronics, sugerează potenţialul albinelor de a servi drept unelte de diagnosticare eficiente din punct de vedere al costurilor în practicile medicale, în special pentru identificarea cancerului pulmonar, relatează mediafax.ro.

De-a lungul timpului, animalele au demonstrat capacitatea de a detecta boli prin simţurile lor olfactive. De exemplu, câinii de alertă pentru diabet pot simţi variaţiile nivelului de zahăr din sângele stăpânilor lor, iar furnicile pot fi antrenate să detecteze cancerul în urina umană. Totodată, câinii au fost instruiţi să detecteze cancerul din mostre de salivă. Cu toate acestea, albinele ar putea oferi o alternativă unică şi uşor de întreţinut faţă de aceste metode existente.

În studiu, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au efectuat experimente în care au imobilizat albinele folosind ceară şi harnaşamente din plastic imprimate 3D şi au ataşat electrozi pe creierele acestora, în special în zonele responsabile cu procesarea mirosurilor. Ei au expus antenele albinelor la diferite amestecuri aerosolizate: unul care imita compuşii găsiţi în respiraţia pacienţilor cu cancer pulmonar şi altul care reprezenta respiraţia sănătoasă.

Creierele albinelor au generat semnale electrice distincte în răspuns la aceste mirosuri. Prin analizarea acestor semnale, cercetătorii au putut diferenţia între cele două tipuri de respiraţie artificială cu o precizie de cel puţin 93%. În mod remarcabil, albinele au putut detecta aceste diferenţe chiar şi la concentraţii chimice extrem de scăzute.

În plus, studiul a demonstrat că albinele pot distinge între două tipuri de cancer pulmonar – cancer pulmonar cu celule mici şi cancer pulmonar fără celule mici – evidenţiind capacitatea lor de a identifica chiar şi tipuri specifice de cancer. Acest lucru subliniază sensibilitatea albinelor la modificările subtile din compoziţiile chimice, care depăşeşte capacităţile actuale ale senzorilor creaţi artificial.

Publicitate

Echipa de cercetare intenţionează să îşi extindă experimentele la mostre reale de respiraţie de la pacienţi cu cancer pentru a-şi valida în continuare descoperirile. Dacă va fi cu succes, albinele ar putea deveni o resursă valoroasă în diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce este crucial având în vedere că detectarea precoce îmbunătăţeşte semnificativ rata de supravieţuire a pacienţilor.

În prezent, deşi se dezvoltă dispozitive electronice care să „miroase” diferenţa între compuşii chimici, echipa afirmă că acestea nu se potrivesc încă cu precizia sistemelor biologice naturale, precum simţul mirosului albinelor. Această cercetare subliniază potenţialul utilizării sistemelor biologice în diagnosticarea medicală, deschizând calea pentru soluţii inovatoare, inspirate de natură, pentru provocările complexe de sănătate.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

De mâine, 1 IULIE, crește SALARIUL de bază minim brut pe țară. De la 3.300 lei a fost majorat la 3.700 lei lunar

Publicat

Publicitate

De mâine, 1 iulie, crește salariul de bază minim brut pe țară după ce Guvernul a aprobat majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, faţă de 3.300 lei cât este în prezent.

Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importului bunurilor de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor.

“Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune o apropiere a remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime”, preciza Ministerul Muncii.

Astfel, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.

Totodată, valoare netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi.

Publicitate

De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Cinci botoșăneni s-au ales cu amenzi după ce au provocat scandal la Zilele comunei Tudora

Publicat

Publicitate

Jandarmii de la Botoșani au anunțat astăzi că în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice, executată sâmbătă la manifestările cultural-artistice prilejuite de sărbătorirea Zilei comuna Tudora, jandarmii botoșăneni au acționat preponderent preventiv, în vederea bunei desfășurări a evenimentului și preîntâmpinării unor incidente nedorite.

Cu toate acestea, au existat câteva cazuri izolate de nerespectare a prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, respectiv adresare de injurii, provocare și participare la scandal sau refuz de legitimare, sens în care au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2000 de lei.

În această după-amiază, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu polițiștii botoșăneni, vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională și fluidizarea traficului rutier și pietonal, comform competențelor instituționale, la Ziua comunei Corni, unde vor lua măsurile legale în cazul producerii unor astfel de fapte, fără a fi tolerate încălcările legislației în vigoare.

“Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să supravegheze minorii care îi însoțesc, să acorde atenția cuvenită bunurilor personale de valoare aflate asupra lor și să solicite sprijinul jandarmilor botoșăneni în mod direct, atunci când situația o impune”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Duminica tuturor sfinților, Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, Soborul Sfinților 12 Apostoli

Publicat

Publicitate

În 2024, pe 30 iunie, este triplă sărbătoare pentru credincioși: Duminica tuturor sfinților, Soborul celor 12 Apostoli și Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. 

În prima duminică după Rusalii, cunoscută drept Duminica Tuturor Sfinţilor. În fiecare zi a calendarului Bisericii, se prăznuiesc unul sau mai mulţi sfinţi. Însă, în această duminică sunt cinstiţi toţi sfinţii, cunoscuţi şi necunoscuţi potrivit crestinortodox.ro.

Duminica Tuturor Sfinților nu este doar a celor care au fost, ci și a celor care vor fi.

„Sfințenia se atinge atunci când în rugăciune nu mai ești conștient de tine, ci numai de Dumnezeu, când în rugăciunea pentru ceilalți nu mai ești conștient de tine, ci numai de ceilalți”. Deci, sfințenia are ca izvor principal comuniunea”, spune părintele Dumitru Stăniloae.

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Potrivit calendar ortodox 2024, Sfântul Ierarh Ghelasie este sărbătorit de biserică în 30 iunie. În secolul al XIV-lea, mai întâi a fost sihastru pe valea pârâului Râmeţ din Munţii Apuseni. Apoi a fost egumen al Mănăstirii Râmeţ din judeţul Alba. Era originar din partea locului, potrivit Agerpres.

În tradiţia locului se spune despre Cuviosul Ghelasie că avea 12 ucenici cu care împreună se ruga şi postea, săvârşind sfintele slujbe cu mare osârdie şi frică de Dumnezeu. În toată săptămâna, Cuviosul Ghelasie nu primea mâncare, îndestulându-se numai cu Preacuratele Taine.

Publicitate

Ziua mergea cu ucenicii la ascultare, iar noaptea făcea priveghere şi săvârşea Sfânta Liturghie. Numai sâmbăta şi Duminica mânca împreună cu călugării la trapeza mănăstiri.

Acest cuvios sihastru era, de asemenea, un mare părinte duhovnicesc al sihaştrilor din Munţii Râmeţ, precum şi al sătenilor din Ţara Moţilor.

Odată, urcând Sfântul Ierarh Ghelasie în poiană cu asinul său la adunat fân, şi-a cunoscut dinainte sfârşitul. Deci, rugându-se mult, şi-a chemat ucenicii, poruncindu-le să trăiască în desăvârşită dragoste, să iubească Biserica şi să fugă de beţie, desfrâu şi de tot păcatul. Apoi, sărutându-i pe toţi, şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos.

Publicitate

A fost îngropat lângă zidul bisericii şi mulţi bolnavi se vindecau la mormântul lui.

În anii din urmă, s-au descoperit în chip minunat, în jurul mănăstirii, bucăţi din sfintele sale moaşte, prin care se fac nenumărate minuni în rândul credincioşilor veniţi la mănăstire.

Sfântul Ghelasie a fost arhiepiscop şi păstor sufletesc al credincioşilor din centrul Transilvaniei şi din Munţii Apuseni în secolele XIV-XV, retrăgându-se la bătrâneţe în mănăstirea de metanie, Râmeţ

Soborul Sfinților 12 Apostoli

Soborul Sfinţilor 12 Apostoli este prăznuit de Biserică în ziua de 30 iunie.

Sfântul Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Apostol Iacov, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Sfântul Apostol Filip, Sfântul Apostol Vartolomeu, Sfântul Apostol Toma,

Sfântul Apostol Matei, Sfântul Iacov al lui Alfeu, Sfântul Apostol Iuda, Sfântul Apostol Simon, Sfântul Matia,

Sfântul şi Marele Apostol Pavel, chemat de Domnul la apostolie mai târziu decât toţi, au fost martori direcţi ai evenimentelor care constituie revelaţia şi istoria mântuirii, Iisus Hristos împlinind iconomia mântuirii odată pentru totdeauna.

După cum s-a hotărât la Sinodul ecumenic de la Constantinopol (381) în formula „Cred în una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”, una din însuşirile fundamentale ale Bisericii este apostolicitatea.

Această caracteristică a Bisericii creştine este dată nu numai de continuitatea istorică din timpul Apostolilor şi până astăzi, ci şi de faptul că are o trimitere mesianică, cei 12 Apostoli având misiunea de a propovădui Împărăţia lui Dumnezeu: „Şi chemând pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat putere şi stăpânire peste toţi demonii şi să vindece bolile. Şi i-a trimis să propovăduiască împărăţia lui Dumnezeu şi să vindece pe cei bolnavi (Luca 9, 1, 2)”.

Apostolii sunt chemaţi de Mântuitorul Hristos pentru transmiterea şi aplicarea lucrării Sale, devenind în acest fel împreună lucrători cu Dumnezeu la zidirea Bisericii.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Matei este unul dintre viitorii luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din Botoșani. Polițiștii i-au făcut o surpriză

Publicat

Publicitate

Matei este unul dintre viitorii luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din Botoșani.

Un copil din municipiul Botoșani își va aminti toată viața de emoția care l-a încercat în ziua când a împlinit 7 ani. Polițiștii i-au făcut o surpriză de neegalat, după ce au aflat despre pasiunea micuțului pentru această meserie.

„Pasiunea pentru colegii noștri ne-a convins să-i facem o surpriză chiar de ziua lui. Astăzi, ne-am prezentat la petrecerea organizată cu ocazia zilei sale de naștere pentru a-l încuraja să-și urmeze visele și  să creadă în ele, până vor deveni realitate. La mulți ani, Matei!”, au transmis polițiștii.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending