Connect with us
Publicitate

Actualitate

Minunea de pe Lacul Stânca Costești: Mai puține exemplare, dar o varietate mai mare ca în anii precedenți

Publicat

Publicitate

Pe lacul de la Stânca Costești s-a terminat recensământul păsărilor de apă iar rezultatele arată că deși numărul exemplarelor este ceva mai mic decât în anii precedenți, varietatea de păsări existentă este mult mai mare.

Recensământul Internațional al păsărilor de Apă (MidWinter), coordonat la nivel global de Wetlands Internațional și în România de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, are loc anual în perioada 10-20 ianuarie, în zone în care este prezentă apa (zone umede, lacuri, râuri, bălți) și are drept scop urmărirea tendinței populațiilor de la an la an.

Sub îndrumarea doamnei Carmen GACHE – Conferențiar dr. în cadrul Facultății de Biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și reprezentant al Societății Ornitologice Române-Sucursala Iași, echipa formată din angajați ai Serviciului Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate și voluntari pasionați de natură a lansat deja în spațiul public primele concluzii ale MidWinter, recensământul păsărilor de apă.

Publicitate

Arii Naturale Protejate Botoșani a anunțat că au fost identificate exemplare din 32 de specii, predominantă fiind rața mare (72,15%).

Instituția a mai adăugat că în comparație cu anul anterior a fost identificat un număr mai mic de exemplare, dar o mai mare diversitate de specii, între care rața mare, rața mică, rața cu cap castaniu, rața moțată, rața cu ciuf, rața cu cap negru, rața sunătoare, rața pestriță, rața fluierătoare, lebăda de vară, lebăda de iarnă, lișița, pescăruș pontic, ferestraș mic, corcodel mare, corcodel mic, egreta mare, stârc cenușiu, pescăruș pontic, codalb, șorecar comun, șorecat încălțat, etc.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Primarul și viceprimarul comunei Roma, Mihai Asiminicesei și Cosmin Cîșlariu

Publicat

Publicitate

Cei doi lideri ai administrației publice din comuna Roma, Mihai Asiminicesei, primarul comunei Roma, și Cosmin Cîșlariu, tânărul viceprimar al acestei comune, au acceptat astăzi o discuție liberă la Interviurile Botoșani24.ro, interviuri care se desfășoară sub titulatura „Invitatul Zilei”.

Mihai Asiminicesei și Cosmin Cîșlariu au vorbit astăzi despre investițiile din comună dar și despre candidatura tânărului viceprimar la cea mai importantă funcție din această comună, după ce Mihai Asiminicesei a luat decizia de a nu mai candida pentru funcția de primar la alegerile din 2024.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Cișmea. Un bărbat de 44 de ani a fost rănit după ce a ajuns cu mașina într-un gard

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localității Cișmea, în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

Aceștia au constatat că șoferul era în mașină, rănit, iar portierele autoturismului erau blocate. Cu ajutorul accesoriilor specifice, pompierii au deblocat portierele și l-au scos pe bărbat din interior. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la  la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Publicitate

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autovehiculului.

Cazul a rămas în atenția Poliției pentru cercetări.

“Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pelerinaj de Florii în mai multe localități din județul Botoșani în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim,  Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atât la Iaşi, cât şi în alte protopopiate de pe cuprinsul eparhiei, la care vor participa cei doi ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși mireni. 

La Dorohoi, pelerinajul va începe de la ora 13.00, cu plecare de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, până la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”.

În Protopopiatul Darabani, pelerinajul va începe la ora 16.00, la Biserica „Sfântul Nicolae” şi se va desfăşura până la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Publicitate

La Săveni, pelerinajul va începe la ora 12.00, cu plecare de la Biserica „Sfântul Gheorghe” până la Biserica „Sfântul Nicolae”.

Credincioșii sunt așteptați numeroși.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cine plătește dacă te inundă vecinul: Legea spune clar

Publicat

Publicitate

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cine trebuie să plătească daunele pentru situația neplăcută. Iată câțiva pași pe care îi poți urma în această situație dificilă, recomandă realitatea.net.

1.) Prezintă situația administratorului blocului

Înainte de orice, anunță in cel mai scurt timp de la constatare asociația de proprietari sau administratorul blocului. Comunică-le despre situația de urgență și cere-le să trimită un reprezentant pentru a evalua pagubele și pentru a lua măsuri pentru oprirea inundației.

2.) Fă un proces verbal de constatare a pagubelor

Întocmește un proces verbal de constatare a pagubelor. Acest document oficial va conține o descriere detaliată a daunelor și va fi semnat de tine, de vecinul responsabil și de un reprezentant al asociației de proprietari sau administratorului blocului.

Publicitate

3.) Întocmește un dosar cu probe cu stricăciunile cauzate de inundație

Realizează fotografii sau înregistrează video-uri cu daunele provocate de inundație. Aceste dovezi vizuale vor fi importante pentru a susține cererea ta de despăgubire în fața autorităților.

4.) Soluționare pe cale amiabilă cu vinovatul!

Încearcă să ajungi la o soluționare pe cale amiabilă cu vecinul. Poate fi util să discuți cu vecinul tău responsabil pentru a găsi o modalitate de a acoperi costurile reparațiilor fără a recurge la procese lungi și costisitoare.

5.) Cere ajutorul unui avocat specializat în dreptul imobiliar

Consultă-te cu un avocat specializat în dreptul imobiliar. Dacă nu poți ajunge la o înțelegere cu vecinul și trebuie să soluționezi problema prin intermediul instanței, este important să ai sprijinul legal adecvat pentru a-ți proteja interesele.

Publicitate

În cazul unei inundații la bloc provocate de vecin, responsabilitatea financiară poate fi atribuită asociației de proprietari sau administratorului blocului în funcție de circumstanțele specifice ale cazului. Prin luarea unor măsuri rapide și adecvate, poți minimiza pagubele și poți obține despăgubiri pentru daunele suferite.

Sursă text: Click.ro 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending