Connect with us
Publicitate

Actualitate

MINORII AGRESORI şi PĂRINŢII acestora vor fi OBLIGAŢI să facă consiliere psihologică

Publicat

Publicitate

Minorii care săvârșesc fapte penale și părinții acestora vor fi obligați să participe la programe speciale de consiliere psihologică, după ce un proiect legislativ în acest sens a fost adoptat marți, 26 septembrie, de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, relatează agerpres.ro. 

Potrivit Codului penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, iar cei cu vârsta între 14 şi 16 ani răspund penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit faptele penale cu discernământ.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că minorul agresor şi părinţii săi vor fi obligaţi să participe la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private.

Publicitate

S-au înregistrat 228 voturi pentru şi 36 abţineri.

Proiectul modifică şi completează în acest sens art. 84 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi art. 121 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Iniţiativa vizează instituirea obligaţiei minorului agresor şi a familiei sale de a participa la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private, iar în lipsa acordului părinţilor, măsura să poată fi dispusă de instanţele judecătoreşti competente, în sarcina minorului agresor.

Publicitate

Potrivit proiectului, „părinţii copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal au obligaţia de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”.

Totodată, copilul va participa la programele speciale de consiliere psihologică, cu acordul părinţilor sau al altui reprezentant legal, dacă instanţa judecătorească nu dispune altfel.

În lipsa acordului părinţilor, măsura poate fi dispusă de către instanţa judecătorească, mai prevede actul normativ.

Publicitate

Proiectul prevede şi modificarea art. 121 din Codul penal în acest sens. „Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanţa să poată impune minorului să participe, singur sau, după caz, împreună cu părinţii sau cu un alt reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”, stipulează textul adoptat.

Camera Deputaților este for decizional.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru al doilea an la Botoșani. Programul

Publicat

Publicitate

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru al doilea an la Botoșani. Festivalul, organizat împreună cu Primăria Municipiului Botoșani, se desfășoară timp de 3 zile, între 10-12 mai, la Cinema Unirea.

Intrarea este liberă

FFE vine cu o selecție de 7 filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al acestei ediții.

Publicitate

P R O G R A M:

FFE | 10 – 12 mai 2024

 

Publicitate

VINERI 10 mai

GALA DE DESCHIDERE IN PREZENTA VICEPRESEDINTELUI –   Institutului cultural  roman I -Dl. ATILLA WEINBERGER.

 

Publicitate

19:00 Animal – r: Sofia Exarchou / Grecia, Austria, România, Cipru, Bulgaria / 2023, 116’

SÂMBĂTĂ 11 mai

16:00 Faraonul, sălbaticul și prințesa / The Black Pharaoh, the Savage and the Princess / Le pharaon, le sauvage et la princesse – r: Michel Ocelot / Franța, Belgia / 2022, 83’ (animație)

Publicitate

18:00 Dida / Dyad / Diada – r: Yana Titova / Bulgaria / 2023, 89’

20:00 Pe Adamant / On the Adamant / Sur l’Adamant – r: Nicolas Philibert / Franța, Japonia / 2023, 109′ (doc.)

DUMINICĂ 12 mai

16:00 Interzis câinilor și italienilor / No Dogs or Italians Allowed / Interdit aux chiens et aux italiens – r: Alain Ughetto / Franța, Italia, Elveția / 2022, 70’ (animație)

17:30 În cancelarie / The Teachers’ Lounge / Das Lehrerzimmer – r: Ilker Çatak / Germania / 2023 / 89′

19:30 Mâine mă duc / Tomorrow I Leave – r: Maria Lisa Pichler, Lukas Schöffel / Austria, România / 2024, 75’ (doc.)

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene: Forumul Cultural Austriac, Ambasada Bulgariei, Fundația Culturală Greacă, Ambasada Franței / Institutul Cultural Francez, Parlamentul European / LUX Premiul Publicului.

Co-organizatorii ediției locale de la Botoșani sunt: Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul Mihai Eminescu , Cinema Unirea.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele şi dispozitivele GPS

Publicat

Publicitate

Pământul ar putea fi lovit de o furtună solară neobişnuită, foarte severă. Autorităţile din Statele Unite au emis un avertisment de furtună geomagnetică, prima alertă de acest tip din 2005, când planeta noastră a fost lovită de cea mai mare doză de radiaţii din ultimii 50 de ani, scrie observatornews.ro.

De data aceasta, însă furtuna ar putea afecta dispozitivele GPS, dar şi alte reţele electrice, precum telefoane mobile sau laptopuri. Oficialii americani au observat erupţii de plasmă la suprafaţa Soarelui şi se tem că efectele furtunii ar putea să persiste până la sfârşitul săptămânii.

NOAA (Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică) a ridicat nivelul de alertă de furtună solară geomagnetică de la nivelul 3 (moderată) la nivelul 4 (severă) joi, deoarece mai multe erupții solare se îndreaptă spre Pământ.

Publicitate

Furtuna solară ar putea să declanșeze probleme cu GPS-ul, să împiedice comunicațiile prin satelit și să afecteze undele radio de înaltă frecvență.

“Avertizările la acest nivel sunt foarte rare”, a precizat NOAA în cadrul avertizării. “Acesta este un eveniment neobișnuit”.

Acesta este primul avertisment de furtună geomagnetică “severă” emis din ianuarie 2005.

Publicitate

În ultimele 24 de ore, două pete solare masive s-au combinat și au provocat cel puțin două erupții solare de clasa X (cele mai mari) și mai multe de clasa M (a doua ca mărime). Noua pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mai mare decât cel al Pământului, scrie New York Post.

O pată solară a eliberat ejecţii de masă coronală în ultima săptămână şi continuă să fie activă. Cinci astfel de ejecţii vor intra în “coliziune” cu Pământul începând de vineri şi până duminică inclusiv.

“Aceste două grupuri de pete solare sunt complexe din punct de vedere magnetic și mult mai mari decât Pământul. Împreună, ele au fost sursa unor frecvente erupții de clasă M (minore până la moderate)”, a precizat Centrul de predicție meteo-spațială. “RGN 3664 (regiunea combinată de pete solare) continuă să crească în magnitudine.”

Publicitate

Furtuna geomagnetică ar putea afecta telefoanele, undele radio şi dispozitivele GPS

Furtuna solară ar putea afecta undele radio din mai multe zone pentru câteva ore. De asemenea, ar putea declanşa alarme false pe dispozitivele de securitate şi ar putea afecta sistemele GPS.

Totodată, în timpul furtunii solare, locuitorii din nordul Californiei, Oklahoma, Alabama şi Virginia ar putea vedea aurora boreală.

Publicitate

Meteorologii estimează că aceste condiții apar timp de aproximativ 60 de zile în total în orice ciclu solar de 11 ani.

NOAA spune că oamenii de știință au observat doar trei furtuni geomagnetice severe de când a început actualul ciclu solar, în decembrie 2019.

“Ultima furtună geomagnetică Severă (observată) a fost pe 23 martie 2024, iar ultima extremă a fost furtuna de Halloween din octombrie 2003”, a declarat SWPC.

Citeste mai mult

Educație

Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!”, adresată elevilor de liceu, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Publicat

Publicitate

Astăzi, 10.05.2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, începând cu ora 11,00, s-a desfășurat Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!”, adresată elevilor de liceu, din clasele IX-XI.

Conferința, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Banca Comercială Română, devine tradiție, fiind la a doua ediție, iar tema de anul acesta a fost „Educația financiară – educație pentru un viitor sustenabil”.

Educația financiară joacă un rol crucial în viața tinerilor din mai multe perspective:

Publicitate
  • îi învață pe tineri cum să-și gestioneze banii în mod responsabil, să economisească și să investească în viitorul lor financiar; aceste cunoștințe îi ajută să devină mai independenți din punct de vedere financiar și să evite dependența excesivă de părinți sau de împrumuturi.
  • tinerii învață să înțeleagă riscurile și beneficiile diferitelor instrumente financiare, cum ar fi economisirea, investițiile în acțiuni sau obligațiuni, criptomonedele etc.; această înțelegere îi ajută să facă alegeri informate și să-și adapteze strategiile financiare în funcție de obiectivele lor și de starea pieței.
  • educația financiară poate încuraja și dezvolta în tineri o atitudine responsabilă față de finanțele personale și față de comunitatea lor; ei învață să gestioneze nu doar banii lor, ci și să ia în considerare impactul lor asupra altora și asupra mediului înconjurător.

Toate aspectele de mai sus au fost dezvoltate de speakerii prezenți în fața celor aproape 600 de liceeni, însoțiți de profesorii lor:

  • Domnul Bogdan-Gheorghe SURUCIUC – Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani;
  • Domnul Eduard MITITELU – Secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării;
  • Domnul Sorin ION – Secretar de Stat în Ministerul Educației, prezent online la activitate;
  • Domnul Liviu ȚULUI – Director la Banca Comercială Română, Sucursala Botoșani.

Momentul care a reușit să mențină elevii foarte atenți și focusați pe telefoane timp de aproape jumătate de oră a fost concursul online, desfășurat sincron pe platforma Kahoot: „Educația financiară – educație pentru un viitor sustenabil”. Acesta s-a derulat în 2 etape, finala fiind jucată de 12 elevi de la liceele din județul Botoșani. Primii cinci câștigători au fost recompensați cu premii consistente oferite de reprezentanții Băncii Comerciale Române.

„Îi felicit din toată inima pe elevii câștigători, dar și pe toți elevii și profesorii prezenți astăzi și îi așteptăm să participe și la următoarele ediții!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Liber la evaziune: Klaus Iohannis a promulgat legea legată de dezincriminarea evaziunii fiscale mai mici de un milion de lei

Publicat

Publicitate

Beneficiarii legii sunt cei care fac evaziune de până la un milion de euro. Ei scapă de pedeapsă dacă plătesc dauna produsă bugetului, plus un bonus, alba24.ro.

Legea care dezincriminează evaziunea fiscală, dacă prejudiciul e plătit este considerată în mediul economic o ”invitație la hoție”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea Ciucă – Ciolacu care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, potrivit unui comunicat de presă. Șeful statului putea să retrimită legea la Parlament pentru reexaminare.

Publicitate

Curtea Constituțională a respins în aprilie sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei.

Legea a fost inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii PSD și PNL, și a fost atacată la CCR de parlamentarii USR și Forța Dreptei.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile, în preajma Crăciunului din 2023, un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF.

Publicitate

De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Liber la evaziune

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Publicitate

În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.

Ciolacu și Ciucă au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie, scrie G4Media. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, potrivit site-ului oficial.

Procurorul general Alex Florenţa a declarat în martie că ”este o formă de legiferare modernă”, punctând că, în astfel de cazuri, ţinta este recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat, potrivit Agerpres.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending