Connect with us

Eveniment

Minivacanță de cinci zile la începutul lunii iunie. 2 iunie- zi liberă legală aprobată ca punte între Ziua Copilului și weekend

Publicat

Publicitate

Angajații de la stat vor avea o minivacanță de cinci zile la începutul lunii iunie.  Ziua de 1 iunie – Ziua Copilului pică joia, iar Guvernul a decis încă din decembrie 2022 că și ziua de 2 iunie să fie liberă. Asfel s-a creat o punte pentru weekend iar mai apoi, a doua zi de Rusalii (luni, 5 iunie) rezultă o minivacanță de 5 zile împreună cu weekendul 3-4 iunie.

Potrivit Codului Muncii, în România în total sunt 15 zile libere legale în 2023. Suplimentar, Guvernul a decis ca și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august (toate vineri) să fie libere, pentru a face punte între weekend și zilele de sărbători libere legale: 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Românie), 1 iunie (Ziua Copilului) și 15 august (Adormirea Maicii Domnului).

Zile libere rămase în 2023. Minivacanțe

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi
  •  2 iunie ( aprobată de Guvern ca punte)
  • 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)
  • 14 august ( aprobată de Guvern ca punte între weekend și Adormirea Maicii Domnului)
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
  • 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sindicatele din Educație îi cer președintelui să nu promulge legea asumată de Guvern în Parlament

Publicat

Publicitate

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală ”Alma Mater” îi solicită președintelui Nicușor Dan să nu promulge legea privind unele măsuri fiscal-bugetare în forma asumată în fața Parlamentului de către Guvern.

Domnule Președinte, nu fiți părtaș la distrugerea învățământului românesc!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ‘SPIRU HARET’ și Federația Națională Sindicală ‘ALMA MATER’ îi solicită domnului Nicușor Daniel Dan – Președinte al României – să nu promulge Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare în forma asumată în fața Parlamentului României de către Guvern.

Măsurile în domeniul învățământului preuniversitar și superior stabilite de Executiv, dacă vor fi puse în practică, vor afecta grav atât angajații, cât și beneficiarii educației. În susținerea demersului nostru este și răspunsul pentru mass-media dat de Institutul de Științe ale Educației – singura instituție publică având ca atribuții cercetarea, dezvoltarea și inovarea în educație, pentru cunoașterea și înțelegerea contextelor, fenomenelor și proceselor educaționale, în vederea fundamentării deciziilor de politici publice în domeniul educației, pe baza datelor de cercetare.

Acest răspuns arată exact ceea ce am susținut și noi:

– Actuala norma didactică de predare este la nivelul mediu al UE și nicidecum în mod diversionist ‘cea mai mică’, așa cum a afirmat public ministrul Educației, Daniel David, iar, prin majorarea normei didactice cu două ore, România se va plasa peste media înregistrată la nivel european;

Publicitate

– creșterea numărului de elevi la clasă va aduce deservicii atât actului didactic, cât și beneficiarilor primari ai educației.

– aglomerarea claselor va conduce la o scădere a rezultatelor elevilor, inclusiv la evaluările internaționale, așa cum rezultă și din studiile internaționale TIMSS și PIRLS.

Având în vedere cele prezentate mai sus, considerăm ca este obligatoriu ca Președintele României să retrimită Parmentului Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare și să solicite eliminarea articolelor care vor afecta grav sistemul educațional pe termen lung. Sperăm ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, măsurile contra educației să fie stopate.

Mâine, 25 iulie 2025, ora 11.00, o delegație a celor trei federații sindicale vor depune și un material în acest sens la Președintele României.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: A abandonat doi cățeluși într-un sac de rafie legat. Isprava unui bărbat din Ibănești

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au identificat un bărbat din comuna Ibănești care, la data de 20 iunie 2025, a abandonat doi cățeluși în extravilanul localității Șendriceni. Animalele au fost găsite într-un sac de rafie legat, lăsat pe marginea drumului.

Fapta a fost surprinsă de o cameră de supraveghere din zonă. Din fericire, un localnic i-a descoperit la timp, i-a salvat și ulterior i-a dat spre adopție.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă de 12.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Polițiștii reamintesc cetățenilor că abandonarea animalelor reprezintă o faptă gravă, sancționabilă conform legii. Responsabilitatea față de animale înseamnă asigurarea unui mediu sigur, hrană adecvată și îngrijire medicală. De asemenea, este esențială sterilizarea și vaccinarea animalelor pentru prevenirea înmulțirii necontrolate și pentru protejarea sănătății publice.

Proprietarii câinilor periculoși sau agresivi trebuie să respecte reglementările stricte prevăzute de O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al acestor animale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Vandalism de proporții la Botoșani: Peste 60 de apartamente distruse în zona Cișmea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați, pe 23 iulie 2025, în jurul orei 17:00, că în zona Cișmea au fost distruse mai multe apartamente.

Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă, respectiv o parte dintre ușile de acces în apartamente ( peste 60), geamurile și pereții prezentau distrugeri.

A fost constituită echipă operativă care a efectuat cercetarea la fața locului pentru identificarea și ridicarea de probe în vederea stabilirii modului de comitere a faptelor, precum și pentru identificarea persoanelor care se fac responsabile de acestea.

Cercetările sunt în curs de desfășurare sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere, urmând ca la finalizarea acestora să se dispună măsuri legale.

În momentul în care vom avea date de interes privind măsurile dispuse că urmare a anchetei, le vom comunica în mod oficial.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BOTOȘANI: Direcția pentru Agricultură – Producții mai bune decât anul anterior la toate culturile de toamnă

Publicat

Publicitate

Toate culturile agricole însămânțate în toamnă și recoltate în această perioadă au o producție mai bună față de anul precedent, potrivit Direcției pentru Agricultură Botoșani.

Conform directorului Direcției pentru Agricultură, Cristian Delibaș, campania de recoltare a grâului, orzului sau rapiței este în derulare.

‘Suntem în plină campanie de recoltare a culturilor de toamnă: grâu, orz, rapiță. Până în momentul de față, în tot arealul de cultură unde s-a recoltat și se recoltează, se pot estima producții mai bune decât anul anterior. La sfârșitul campaniei, după ce toți vor finaliza campania de recoltat și producția va fi stocată, vom afla cifre medii de producție pentru anul 2025’, a declarat Delibaș pentru AGERPRES.

Datele centralizate de Direcția pentru Agricultură relevă că în toamna anului precedent în județul Botoșani au fost înființate culturi de grâu pe o suprafață de 43.000 de hectare, de rapiță – pe 10.000 de hectare, iar de orz – pe 2.600 hectare.

Delibaș a precizat că nu sunt culturi din campania de însămânțare de primăvară care să fie afectate de fenomenele meteo. ‘Însă, având în vedere schimbările climatice, rămânem rezervați’, a adăugat el.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending