Cinci milioane de pensii vor avea o altă formulă de calcul în noua lege a pensiilor. Oficialul a menționat faptul că nicio pensie nu va scădea în urma acestei recalculări.
Acesta a transmis în cadrul unei emisiuni televizate, faptul că a decis, alături de colegii de la Ministerul Muncii și de la Casa Națională de Pensii Publice, noua formulă de calcul a pensiilor. Inițial au existat trei variante după care ar fi putut fi calculate veniturile lunare ale românilor.
Cum se va face recalcularea pensiilor
Noua recalculare a pensiilor se va face în baza ideii că valoarea punctului de pensie a crescut la 1.785 de lei, după ce s-a decis ca valoarea punctului de pensie să crească cu aproximativ 200 de lei.
Mai mult, se pare că este ultimul an în care se stabileşte o asemenea majorare, urmând ca începând de anul viitor valoarea punctului de pensie să crească cu rata medie anuală a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Pe lângă majorarea punctului de pensie, în acest an pensionarii beneficiază de mai multe ajutoare din partea statului, inclusiv acordarea unui ajutor financiar cuprins între 600 şi 1.000 de lei, în funcţie de valoarea pensiei.
Detalii despre noua formulă de calcul a pensiilor
Autorităţile au anunţat că noua formulă de calcul a pensiilor ar urma să fie stabilită cu exactitate până la sfârşitul lunii martie a acestui an şi că ea ar urma să fie stabilită în baza Legii 127 din 2019 şi nu prin legea negociată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
De asemenea, autorităţile dau asigurări că schimbarea formulei de calcul a pensiilor nu înseamnă că pensiile ar urma să scadă ba, din contră, principalul obiectiv al demersului este „rezolvarea inechităţilor din sistem”.
În altă ordine de idei, autorităţile dau asigură că reforma pensiilor, propusă prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, nu va fi amânată, ceea ce înseamnă că nu există probleme în privinţa targeturilor asumate.
Pe de altă parte, autorităţile îşi asumă posibilitatea de a prezenta un plan de „echilibrare” a pensiilor speciale, iar acest lucru ar putea fi realizat chiar până în vară, deşi încă nu se cunosc foarte multe detalii despre direcţia către care se îndreaptă această problemă, respectiv formula pe care autorităţile ar urma să o scoată la iveală.
Varianta finală de recalculare a pensiilor
„Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari.
Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR”, a declarat Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii.
Această recalculare a pensiilor se va aplica asupra a cinci milioane de seniori din România. Scopul acesteia este acela de a da o formă sistemului de pensii, dar și de a rezolva inechitățile dintre bărbați și femei. De menționat în acest caz este faptul că foarte mulți români au ieșit la pensie în baza unor legi diferite.
Ministrul Muncii a spus că după rezolvarea tuturor inechităților, nicio pensie nu va scădea.
Formula prin care se vor calcula pensiile
Potrivit unor surse Antena3, o posibilă formulă pentru recalcularea celor cinci milioane de pensii ale românilor ar fi formată astfel:
– Numărul de puncte de pensie X VPR (n.r. Valoarea punctului de referinţă). În acest moment, VPR este 72, având în vedere că se calculează, după cum urmează: punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare. În cazul în care punctul de pensie va creşte în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75.
Pensiile românilor nu vor scădea
„Am spus foarte clar cele două principii: rezolvarea inechităţilor şi nicio pensie să nu scadă. Sunt principiile la care noi, PSD, nu renunţăm şi aşa va fi. Nu cred că cineva din actuala coaliţie politică care susţine guvernul îşi doreşte altceva.
Nicio pensie nu va scădea în România cât PSD va fi la putere. Cunosc foarte bine viaţa părinţilor şi bunicilor noştri şi nu o să îmi permit niciodată să dau speranţe pe care ulterior să nu le putem îndeplini.
Avem variantele de lucru, am ajuns la final cu ele, începem discuţiile cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari, ulterior vom proceda exact cum am procedat şi până acum şi cu măsurile de sprijin şi cu majorările din anul 2022 şi din anul 2023 şi atunci când vom anunţa ceva vom trece direct la implementare. Nu îmi permit să dau vreo speranţă cuiva”, a mai declarat Marius Budăi, conform antena3.ro.
De asemenea, el a spus și faptul că va ține cont de impactul bugetar, dar și de posibilitatea de timp a României, de a-l susține, mai ales că va fi unul destul de mare.
„Trebuie să ţinem cont de evoluţia economică şi de evoluţia cifrelor în România şi bineînţeles să ţinem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial.
Toate aceste aspecte trebuie cântărite împreună cu experţii de la Banca Mondială şi cu Ministerul de Finanţe, astfel încât atunci când intrăm în implementare să avem clar conturată o perioadă de timp în care putem rezolva aceste aspecte”, a transmis Marius Budai.