Connect with us
Publicitate

Economie

Ministrul Muncii, Marius Budăi: Respectați angajații. Cea mai importantă resursă de pe pământ este resursa umană

Publicat

Publicitate

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a lansat vineri un apel către reprezentanţii mediului de afaceri privind salarizarea angajaţilor lor, subliniind că într-o societate cea mai importantă resursă este resursa umană.

“Lansez un apel la mediul de afaceri. Atunci când mediul de afaceri se va apleca asupra angajatului lui cu mai multă atenţie, iar angajatul se va simţi respectat, cu siguranţă că şi randamentul muncii va creşte şi aşa va ajunge la creşterea rezultatelor din exerciţiul financiar. Cea mai importantă resursă de pe pământ este resursa umană. Dacă nu respectăm resursa umană, din păcate şi rezultatele exerciţiilor financiare vor fi altele”, a afirmat Marius Budăi în cadrul unei conferinţe de presă la Iaşi.

Acesta a subliniat totodată rolul instituţiilor statului în acest demers privind încurajarea creării şi ocupării forţei de muncă.

“În acelaşi timp trebuie să luăm măsuri şi să încurajăm ocuparea. Şi avem măsuri la Ministerul Muncii pentru a încuraja ocuparea şi pentru a sprijini angajatorul. Aceste măsuri sunt cei 2.250 lei pentru fiecare ucenic, tânăr angajat, şomer de peste 45 de ani, acele categorii greu angajabile. Trebuie să creăm măsuri să sprijinim mediul de afaceri să îşi creeze locuri de muncă, să şi le apere, dar şi mediul de afaceri trebuie să se aplece cu atenţie asupra angajaţilor săi”, a spus ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, deşi se ştie că încă se mai practică munca la negru, nu există sesizări oficiale făcute la Inspecţia Muncii cu privire la încălcarea drepturilor şi legislaţiei în vigoare.

“Cu toţii ştim că există muncă la negru sau muncă nedeclarată, dar nimeni nu sesizează oficial Inspecţia Muncii. Pe vorbe nu putem face nimic”, a precizat el.

Publicitate

Budăi a subliniat cât este de importantă implicarea autorităţilor în conştientizarea angajaţilor privind munca nedeclarată, mai ales că aceasta este o practică veche, dar care poate avea repercusiuni atunci când se ajunge la vârsta de pensionare.

“Noi, autorităţile, trebuie să conştientizăm în primul şi în primul rând angajatul. În 2013, 2014, 2015, eram director la Casa de Pensii din judeţul Botoşani. Venea foarte multă lume care spunea că a lucrat 30-40 de ani şi pensia este foarte mică. Credeţi-mă că pe atunci mi-au trecut prin mâini, filă cu filă, peste 10.000 de dosare din cele 110.000 dosare care erau la Botoşani la acea vreme. Foarte multe persoane au câte 20-25 de ani stagii de cotizare, în cel mai bun caz la normă întreagă, cu salariul minim, dar majoritatea au fracţiune de normă. A fost unul din motivele pentru care am introdus acea măsură ca atunci când ai un singur contract de muncă şi ai jumătate de normă şi nu mai ai şi alte contracte să fie plătit pe principiul contributivităţii, de angajator, la normă întreagă. Acei oameni care au lucrat 20 de ani la fracţiune de normă pe salariul minim gândiţi-vă ce contribuţii au avut la pensii. Şi pensiile sunt aşa cum sunt şi din această cauză”, a susţinut el.

Potrivit inspectorului general de stat Dantes-Nicolae Bratu, şeful Inspecţiei Muncii, la nivel naţional în programul REGES/REVISAL sunt înscrise 6.593.847 contracte muncă, din care 1.144.168 contracte parţiale şi 5.533.587 salariaţi. Dintre contractele parţiale existente, vineri erau înregistrate 324.055 contracte cu normă de patru ore şi 315.993 contracte cu normă de două ore.

Publicitate

Comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut situaţia este în creştere. La sfârşitul lunii ianuarie 2021, la nivel naţional erau înregistrate 1.801.705 contracte de muncă parţiale, 297.326 fiind cu program de muncă de două ore şi 304.334 cu program de muncă de patru ore.

Sursa: AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Cu cât se vinde ABATORUL de păsări de la Răchiți. Prețul este mai mic cu 200.000 de euro față de suma inițială

Publicat

Publicitate

Abatorul de păsări situat în Comună Răchiți, Județul Botoșani, a fost scos din nou la licitație iar prețul cerut de executori este de 880.000. Inițial, pentru întreaga afacere se cerea 1,1 milioane de euro, însă prețul a fost reevaluat, iar astăzi este cu peste 200.000 de euro mai mic decât la prima încercare de vânzare.

Întreaga afacere de la Abatorul de păsări de la Răchiți cuprinde un teren în suprafață de 13.216 mp categorie de folosință curți construcții, pe care se află edificată construcția Corp C1 Abatorul păsări, cu suprafață construită de 4.286 mp, împreună cu echipamentele ce îl deservesc.

Iată ce prevede întregul anunț plasat pe Executări.com de către executori:

-Clădire C1 Abator păsări, în suprafață construită și construită desfășurată de 4286 mp, regim de înălțime parter, structura cadre și pereți din beton armat, compartimentări din zidărie și panouri sandwich, acoperiș tip șarpantă din lemn acoperită cu tablă (parțial), terasă necirculabila din beton armat (parțial), finisaje și dotări medii, conforme destinației (activități de prelucrare și conservarea cărnii de pasăre); la dată inspecției clădirea era în conservare, activitatea fiind oprită.

Clădire Secție preparare, în suprafață construită de 245 mp, regim de înălțime parter, structura din beton, terasă necirculabila din beton armat; aflată în conservare.

Clădire Rampă spălare în suprafață construită de 53 mp, regim de înălțime parter, structura metalică tip șopron, pardoseală din beton, electricitate.

Publicitate

Clădire Cabina poartă, în suprafață construită de 15 mp, regim de înălțime parter, structura din zidărie portanță acoperită cu tablă, tâmplărie din PVC, electricitate, utilizată pentru pază.

Bascula poartă – construcție anexă metalică, în suprafață construită de 44 mp, uzură medie, în stare de funcționare.

Clădire Magazie metalică în suprafață construită de 258 mp, regim de înălțime parter, structura metalică, pardoseală din beton, electricitate, utilizată că spațiu de depozitare.

Publicitate

Clădire Depozit carburanți, în suprafață construită de 41 mp, regim de înălțime parter, structura din zidărie portanță acoperită cu tablă, tâmplărie metalică, electricitate, neutilizată.

Construcțiile C2, C3, C4, C5, C6 și C7 nu au acte și nu sunt intabulate, dar se regăsesc pe Planul de situație.

La data inspecției pe teren s-au mai identificat și alte construcții neintabulate, fără acte, care nu apar pe planul de situație și care nu au fost luate în calcul.

Clădirile sunt în stare bună, având o uzură fizică corespunzătoare vârstei efective, fiind edificate în anii 1970 (estimare evaluator pe baza tipologiei) și renovate/modernizate în anii 2000-2010. Finisaje și dotări medii, corespunzătoare destinației.

Construcțiile sunt edificate pe un teren intravilan, categoria de folosință „curți construcții”, în suprafață de 13.216 mp. Terenul este plat are formă relativ regulată, trapeziodala cu deschidere de cca. 25 m la drum public (DC65B), împrejmuit cu gard din plăci prefabricate din beton și poartă metalică acces auto, parțial betonat, parțial acoperit cu iarbă, arbuști, vegetație diversă.

Proprietatea se consideră împreună cu rețelele electrice și sanitare exterioare aferente clădirilor.

Utilități; electricitate, apă (din rețeaua comunală), canalizare (fosă septică), gaze naturale.

Încălzire/abur tehnologic – centrală termică electrică.

Proprietatea este localizată la periferia de nord a municipiului Botoșani, în vestul comunei Răchiți, în vecinătatea răului Sitna. Accesul se realizează pe drumul comunal DC65B, arteră asfaltată, cu dublu sens și o bandă pe sens, puțin tranzitata auto, se mai precizează în anunțul public al executorului.

Citeste mai mult

Eveniment

Este OFICIAL: Noi am trăit cea mai FIERBINTE zi din istorie. Ziua de duminică, 21 iulie, rămâne în istoria înregistrărilor meteo

Publicat

Publicitate

Specialiștii în schimbări climatice au stabilit că duminică, 21 iulie a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, relatează agerpres.ro.

Potrivit datelor preliminare emise de Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene temperatura medie a aerului la suprafaţa Pământului a atins duminică 17,09 grade Celsius – uşor mai ridicată comparativ cu precedentul record stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 grade Celsius.

Valurile de căldură au atins zone extinse din Statele Unite, Europa şi Rusia în ultima săptămână.

Copernicus a confirmat pentru Reuters că recordul de temperatură medie zilnică stabilit anul trecut pare să fi fost depăşit duminică, conform datelor care au început să fie înregistrate în 1940.

Anul trecut, recordul a fost depăşit timp de patru zile la rând, între 3 şi 6 iulie, pe măsură ce schimbările climatice au condus la căldură extremă în emisfera nordică.

Fiecare lună începând din iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu aceeaşi lună din anii precedenţi, a indicat Copernicus, citat de agerpres.ro.

Publicitate

Unii oameni de ştiinţă au sugerat că 2024 ar putea depăşi 2023 devenind astfel cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice şi fenomenul meteorologic natural El Nino – care s-a încheiat în aprilie – au dus la creşterea temperaturilor în acest an.

Citeste mai mult

Eveniment

Depozit în flăcări la Flămânzi. Pompierii au luptat mai bine de oră să nu se extindă focul la proprietățile din jur

Publicat

Publicitate

Un depozit de lemne din curtea unui bărbat din Flămânzi a fost distrus de flăcări, după ce proprietarul a dat foc resturilor vegetale pe care le-a lăsat nesupravegheate. Tot el a fost cel care a solicitat ajutor la 112, a anunțat ISU Botoșani.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere, incendiul fiind stins în limitele găsite. Intervenția a durat aproape o oră, iar salvatorii au reușit să limiteze extinderea flăcărilor la casa de locuit și anexele din gospodărie, precum și la locuințele învecinate.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor”, a transmis ISU Botoșani.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dezinsecţie în vederea combaterii ţânţarilor, căpuşelor şi a altor insecte, în municipiul Botoșani. Care sunt zonele vizate

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani anunță cetățenii că marți, între orele 22 și 5 dimineața, se va desfășura operațiunea de dezinsecţie în vederea combaterii ţânţarilor, căpuşelor şi a altor insecte.

Dezinsecţia se va desfăşura pe raza Municipiului Botoşani în următoarele zone: Parcul Mihai Eminescu, Curcubeului, Tineretului, Primăriei, APM, Filateliei, Sucevei, Junior, G-ral Avrămescu, Liceul Pedagogic, Pietonalul Unirii, B-dul M. Eminescu, Biserica militară , parc plimbat animale de companie.  „Rugăm populaţia să evite aceste zone enumerate mai sus timp de 10 ore”, au transmis reprezentanții primăriei.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending