Connect with us

Eveniment

Ministrul Muncii, Marius Budăi: Nu cred că cineva îşi permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă

Publicat

Publicitate

Nu cred că cineva îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, adică până în 800 de lei, a afirmat vineri ministrul Muncii, Marius Budăi, referindu-se la recenta modificare a Codului fiscal care prevede plata contribuţiilor sociale şi în cazul contractelor part-time.

„Vreau să vă spun aici din 2 puncte de vedere. Unul, eu nu cred că cineva în România îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, care înseamnă undeva până în 800 de lei, nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună (…) Dacă are mai multe astfel de contracte, înseamnă că este exceptat şi nu intră în această categorie.

Doi: ca un vechi lucrător în casele de pensii, fost director de casă de pensii, vreau să vă spun că am văzut foarte multe dosare şi oameni care acum se complac să lucreze cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână”, a precizat Budăi într-o intervenţie la Digi24.

Întrebat dacă această măsură ar putea duce la creşterea şomajului, ministrul Muncii a subliniat că nu se teme de aşa ceva arătând că o astfel de iniţiativă a mai fost adoptată în trecut generând transformarea unui număr de aproximativ 200.000 de contracte de muncă, în contracte de muncă cu normă întreagă.

„Nu, nu mă tem de aşa ceva (creşterea şomajului, n.r.). Măsura a mai fost implementată în România şi s-au transformat atunci instantaneu aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă. De altfel, sunt excepţii. Aici avem excepţii pentru elevi, studenţi, ucenici, excepţii pentru pensionarii cu limită de vârstă.

Excepţii pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru pensionarii care au dreptul să lucreze jumătate normă, pentru cei care au contracte multiple”, a explicat ministrul Muncii.

Publicitate

De asemenea, Marius Budăi a arătat că măsura nu a fost adoptată pentru a aduce bani în plus la bugetul de pensii, fiind mai mult o problemă de principiu.

„Această măsură nu este luată neapărat pentru a aduce bani la buget. După prima lună în care vom avea efectele cu siguranţă vom avea şi calculele reale. Au fost şi estimări în momentul în care s-a scris Ordonanţa de Urgenţă la Ministerul de Finanţe. Aici este o problemă de principiu.

Fără să acuz pe nimeni dau doar un singur exemplu: dacă ne gândim la paza unui obiectiv, că se poate realiza cu 3 persoane, pentru 24 de ore, angajate la jumătate de normă eu nu cred că se poate. E vorba de principiu mai mult decât de a colecta bani. Este vorba de a fi o relaţie corectă între angajator şi angajat”, a precizat sursa citată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noi reguli pentru casele de schimb valutar, agențiile imobiliare

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru casele de schimb valutar, agenții imobiliare, tranzacții cu monede virtuale. Modificări în legislația privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului sunt pregătite de Guvern, scrie alba24.ro.

ADVERTISING

Acestea includ aplicarea unor măsuri standard de cunoaștere a clientelei pentru tranzacții de cel puțin 2.000 euro, în cazul caselor de schimb valutar, notează profit.ro

Pentru furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale, pragul va fi de cel puțin 1.000 euro.

Potrivit legislației actuale, pragul pentru raportarea tranzacțiilor numerar (lei/euro) la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor este de 10.000 de euro (echivalent). Sunt incluse și operațiunile care au o legătură între ele.

Pentru agenții imobiliare, măsurile de cunoaștere a clientelei vor fi aplicate atât pentru promitentul vânzător, cât și pentru promitentul cumpărător al imobilului.

Publicitate

Cazinourile vor trebui să identifice toate tranzacțiile desfășurate de către clienți în cazino, urmând să facă profilul clientului.

Măsuri de cunoaștere a clientelei
În legea actuală, măsurile standard de cunoaștere a clientelei permit:

  • identificarea clientului și verificarea identității acestuia, prin documente/date/informații din surse sigure/independente
  • identificarea beneficiarului real
  • evaluarea privind scopul și natura relației de afaceri
    monitorizarea continuă a relației de afaceri/tranzacțiilor încheiate (profilul activității, riscului, sursa fondurilor).

Citeste mai mult

Eveniment

Dramă la Miorcani! În prag de sărbători, o familie cu doi copii a rămas fără casă

Publicat

Publicitate

În prag de sărbători, o familie din localitatea Miorcani a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs noaptea trecută. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate. Când s-a produs incendiul, părinții și cei doi copii erau în casă. Au simțit miros de fum, au ieșit din locuință și au sunat după ajutor.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctelor de Lucru Darabani și Coțușca, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Rădăuți-Prut. Aceștia au constatat faptul că locuința ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de trei ore.

Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Pentru că, în această perioadă, tot mai multe case sunt afectate de incendii generate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului sau deteriorate, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

Publicitate

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn);

– îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Citeste mai mult

Cultura

„Sfântă-i sara de Crăciun”. Botoșănenii sunt așteptați, joi, la Festivalul interjudețean de colinde organizat la Vorona

Publicat

Publicitate

Primăria Comunei Vorona în colaborare cu Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare șl Sfânt” Vorona, organizează joi, 19 decembrie 2024, de la ora 16:00, Festivalul interjudețean de colinde „Sfântă-i sara de Crăciun”, ediţia a IX-a.

Evenimentul va avea loc în sala Centrului Cultural „Mihai Eminescu” Vorona si va avea un caracter caritabil pentru a ajuta 14 familii nevoiașe din comună.

Anul acesta vor fi invitați speciali din județele Maramureș și Suceava.

Participă grupuri de colindători din localitățile: Vorona, Tudora, Corni, Vlădeni și Dersca.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Elevii Școlii Cervicești au reconstituit scena Nașterii Domnului și au dus vestea în colinde tradiționale

Publicat

Publicitate

Elevii Scolii Gimnaziale ” Petru Rares” Cervicesti, duminică, după Sfanta Liturghie, la Biserica ” Adormirea Maicii Domnului” Cervicesti, au transmis bucuria Nasterii lui Iisus Hristos, prin colinde si printr-o frumoasa sceneta cu Nasterea Domnului in care au interpretat rolurile: Dreptul Iosif, Fecioara Maria, cei 3 magi, cei 3 pastori, îngerii, Irod si soldatul.

Dupa programul artistic aflat la cea de-a 3 treia ediție si gazduit de pr. paroh Stefan Ciobanu, mamicile gospodine i-au rasplatit pe colindatori si le-au pregatit o agapa crestina cu sarmale calde, prăjituri de casa, colăcei, ceai cald și alte bunatati.
Duminica viitoare ( 22 decembrie), dupa Sf. Liturghie, elevii scolii vor oferi același program artistic credincioșilor de la Biserica ” Nasterea Maicii Domnului” Pacea, din Botosani.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending