Connect with us

Administratie

Ministrul Marius Budai: Numărul de bugetari este sub media europeană. ”Soluții” la suprataxarea muncii part-time

Publicat

Publicitate

Ministrul Muncii, deputatul PSD Botoșani, Mrius Budăi, a oferit o serie de explicații legate de cele mai importante măsuri care îi vizează pe români: supra-impozitarea contractelor part-time, deficitul la sistemul de pensii care egalează contribuțiile la pilonul II și intenția de renegociere a pensiilor, în PNRR.

De asemenea, acesta a spus că în România sunt prea puțini bugetari, sub media europeană, însă fără să ofere cifre care să-i susțină declarația.

Potrivit noului Cod Fiscal, începând de luni, 1 august, a intrat în vigoare suprataxarea contractelor part-time. Din această cauză firmele, mai ales cele mici, nu își mai permit să plătească noile sume percepute de statul român.

În acest context, sute de mii de români, printre care bone, femei care fac curățenie sau grădinari, IT-iști, jurnaliști, ar putea să aibă venituri mai mici sau chiar să fie concediați, după ce guvernul a decis ca pentru contractele part-time, să se plătească contribuţii şi impozit la nivelul salariului minim.

Supra-taxarea contractelor de muncă și ”soluțiile” ministrului
Întrebat ce se întâmplă cu cei care au salariul minim şi ce măsuri de ajutor are în vedere guvernul, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus:

„Este un prim pas pe care l-am făcut cu cei din agricultură instituind salariul minim de 3.000 de lei cu o fiscalitate mai mică.

Publicitate

Al doilea pas a fost punerea la dispoziție a mediului privat posibilitatea majorării salariului minim cu 200 de lei care sunt netaxabili.

Şi al treilea pas demarăm o discuție acum la sfârșit de an în consiliul cu partenerii sociali, sindicatele şi patronatele pentru a identifica o soluţie, astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a spus Marius Budăi.

„Mi-e greu să înțeleg cum cineva poate trăi dintr-un contract part-time cu salariul minim”.

„Zilnic mii de contracte de muncă se transformă din part-time în contracte cu normă întreagă, lucru care s-a mai întâmplat odată când am introdus această măsură.

Colegul meu, Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a spus clar că dacă în implementare măsurilor mai găsim anumite excepții pe care trebuie să le facem de la această lege putem discuta, însă îmi este foarte greu să înțeleg cum cineva poate trăi dintr-un contract part-time cu salariul minim”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

De ce au românii pensia minimă
„Când am fost director la o casă de pensii la Botoșani realizam audiențe la televiziunea locală. Primeam telefoane de la cetăţeni unde răspundeam pe loc sau a doua zi. Organizam şi audiențe în judeţ şi discutam cu pensionarii pentru a le cunoaște problemele. Erau multe discuții cu am lucrat 20-30 de ani şi am pensia minimă.

Peste 10.000 de dosare le-am luat filă cu filă. Ce am găsit acolo este tragic. Timp de 15-20-25 de ani la unii stagiul de cotizare în cel mai bun caz salariul minim normă întreagă, dar majoritatea cu fracţiune de normă, adică acel lucru cu 2 lei pe hârtie şi 5 în mână. Acest lucru se va răsfrânge supra actualilor lucrători când vor ieşi la pensie. (…)

Nu poţi să ții un om la muncă 8-10 ore şi să îl plătești cu jumătate de normă”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

Deficit la bugetul de pensii exact cât se virează la Pilonul II
Invitat în emisiunea jurnalistului Răzvan Dumitrescu, de la Antena 3, ministrul Marius Budăi a vorbit despre sistemul de pensii și a spus care este deficitul în această zonă.

Marius Budăi: Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, exact cât virăm către Pilonul II.

Răzvan Dumitrescu: Deci dacă nu aţi vira către Pilonul II nu aţi avea deficit.

Marius Budăi: Nu vrea să creez o ştie de aici că a spus Budăi că nu vom mai vira către Pilonul II. Este exclus aşa ceva, este o lege.

Răzvan Dumitrescu: Dar pică suma una pe cealaltă. Cum vă explicaţi?

Marius Budăi: Aşa s-a întâmplat anul acesta.

Budăi: Numărul de bugetari este sub media europeană
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a mai explicat că în coaliţia de guvernare trebuie să se ajungă la o decizie finală în ceea ce priveşte renegocierea PNRR în domeniul pensiilor. Budăi a precizat, de asemenea, că în România numărul bugetarilor este sub media europeană.

De asemenea, Budăi a fost întrebat de ce discuţiile se blochează la pensii, el răspunzând că nu se întâmplă lucrul acesta.

”Nu s-a blocat, ştiţi că a fost o majorare la început de an, nu este suficientă, suntem de acord, a venit această inflaţie galopantă şi aceste probleme, am venit în mod repetat pe categoriile vulnerabile cu măsuri şi eu cred că şi bugetarii din România sunt cetăţeni ai acestei ţări”, a adăugat ministrul Muncii.

Marius Budăi a mai precizat, răspunzând unei întrebări, că numărul bugetarilor din România este sub media europeană.

”Suntem sub media Uniunii Europene. Nu ştiu exact cu cât”, a precizat Marius Budăi.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Alba24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Astăzi, la Primăria Municipiului Botoșani a avut loc conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”.

În prezența primarului Cosmin Andrei, a șefilor instituțiilor de cultură județene și membrilor Unității de Implementare a Proiectului, s-a punctat asupra îndeplinirii tuturor obiectivelor propuse de această investiție.
În cadrul amplului proiect de renovare au avut loc lucrări de:
-consolidare a structurii de rezistență și a elementelor structurale ale clădirii monument istoric;
-restaurare și amenajare a spațiilor interioare și a fațadelor exterioare;
-restaurare a componentelor artistice interioare și exterioare;
-reabilitare a instalațiilor și dotare a spațiilor interioare cu echipamente necesare pentru desfășurarea activităților specifice;
-digitalizare a teatrului.
Mulțumind tuturor celor implicați pentru contribuția semnificativă în realizarea investiției, primarul Cosmin Andrei a susținut că „obiectivul a generat un impact pozitiv în comunitate, pe plan cultural și economic. La această reușită, una din cele mai mari contribuții a avut-o constructorul care a livrat o lucrare peste așteptări. Avem privilegiul de a ne bucura de spectacole de teatru de calitate într-o clădire ce îmbină frumusețea arhitecturală de altădată cu tehnologia modernă”.
Cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, proiectul va aduce rezultate în special în zona promovării valorilor culturale, a cultivării identității proprii și a creșterii nivelului de atractivitate turistică a municipiului Botoșani.

Citeste mai mult

Cultura

Noaptea Muzeelor: „Mai aproape de oameni  într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025

Publicat

Publicitate

„Mai aproape de oameni  într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025 a Nopții Muzeelor, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor, proiect cultural finanţat prin Ministerului Culturii. Memorialul Ipotești și-a asumat același generic, propunând anul acesta o serie de a activități care  presupun o deschidere spre comunitatea largă.

În urma invitaţiei lansate de către Memorialul Ipoteşti privind acţiunea „Muzeograf, custode, conservator sau restaurator pentru o zi”, elevii au răspuns afirmativ invitaţiei noastre. În intervalul orar 09:00 – 19:00, personalul de specialitate va îndruma elevii pe parcursul desfăşurării activităţilor.

O vânătoare de carte va avea loc în aceeași zi. Copiii, dar și adulții sunt invitați să găsească indicii în spaţiul exterior/curtea Memorialului, iar aceste eforturi vor fi răsplătite. Cu indiciul găsit participantul se va prezenta la punctul de informare „Infoturistˮ pentru a-şi ridica „comoaraˮ. Ridicarea premiilor este condiţionată de rostirea unui vers/ strofă din creaţia eminesciană; interval orar 18:00 – 20:00. Indiciile sunt într-un număr limitat!

Un atelier de confecţionare a semnelor de carte se va desfăşura în mediateca instituţiei, interval orar 17:00 – 20:00.

Obișnuita colaborare a Memorialului Ipotești cu cafenelele și pub-urile din oraș va continua și în acest proiect: vor fi expuse 30 de copii din grafica lui Spiru Vergulescu în diferite locuri din Botoșani, creionând un traseu, care se finalizează la Ipotești. Copiile sunt însoțite de coduri QR, iar la accesarea acestora derulează un film despre un moment din viața lui Mihai Eminescu. Amintim, în acest context, că în 2024, Memorialul Ipotești a obținut finanțare externă, prin AFCN, pentru derularea proiectului „Tabloul povestește”. A fost organizată o tabăra de pictură în care elevii de la liceele de artă din țară au lucrat la detalierea unui tablou  de Spiru Vergulescu, deținut de Memorialul Ipotești. Desenele elevilor, fotografii de epocă, fotografii actuale au fost folosite pentru digitalizarea, augmentarea a 101 desene de Spiru Vergulescu – Pe urmele lui Eminescu, acestea fiind însoțite de un text sonorizat. În prezent tablourile au un cod QR, care permite animarea, deschizându-se o povestire despre o etapă sau alta din viața lui Mihai Eminescu.

O altă expoziție – Patrimoniul Memorialului Ipotești – se va regăsi în spațiile de la Cornișa, cu care Memorialul Ipotești începe un parteneriat în vederea organizării în comun a unor activități culturale.

Publicitate

În data de 17 mai 2025, Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, va oferi vizitarea gratuită a obiectivelor de interes cultural cu expozițiile permanente şi temporare aferente în intervalul orar 17:00 – 22:00:

– Casa părintească, care reînvie atmosfera celor 30 de ani (1848-1878) în care familia Eminovici a locuit la Ipoteşti;

– Bisericuţa familiei Eminovici, lăcaşul de rugăciune al familiei, considerată biserică veche a satului, datând cu începutul secolului al XIX-lea;

– în spatele bisericii, mormintele a patru dintre membrii familiei: Raluca şi Gheorghe – părinţii poetului,  Nicu şi Iorgu – fraţii săi;

Casa Ţărănească de Epocă, construită în stil moldovenesc, proprietatea ultimei familii deţinătoare a moşiei de la Ipoteşti, familia Maria şi Constantin Papadopol, care adăposteşte Muzeul de Etnografie al Centrului Naţional de Studii Mihai Eminescu;

Muzeul Tematic Mihai Eminescu, gândit ca un punct de convergenţă între spaţiul ca atare al Ipoteştilor – loc al copilăriei şi spaţiu familial, conturat şi întreţinut de atmosfera Casei Memoriale – axat pe viaţa şi opera poetului.

– Expoziţiile temporare: sala Portaluri/muzeul Mihai Eminescu – expoziţia „Galeria pictorilor botoşăneni la Ipoteşti – Teodor Valenciucˮ; Sala Horia Bernea – „Suflet, aer, animalˮ – expoziţia personală a Anei Maria Micu.

 

Spațiile de vizitare ale Memorialului Ipotești vor fi deschise pentru public în data de 17 mai în intervalul orar 9:00 – 22:00.

 

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Pisică salvată de pompieri, la Săveni

Publicat

Publicitate

Fugărită de un câine, o pisică s-a refugiat într-un copac înalt de peste opt metri.

 

Proprietara a încercat din răsputeri să o salveze, însă fără succes. În cele din urmă, a cerut ajutorul pompierilor militari din Săveni, care au intervenit cu promptitudine și au reușit să o coboare în siguranță.

 

O misiune poate nesemnificativă pentru unii, dar importantă pentru cei care înțeleg că fiecare viață contează. Chiar și cea a unei ființe mici, cu ochi mari și suflet blând.

 

Publicitate

Respect infinit și recunoștință colegilor de la Stația de Pompieri Săveni! Ați fost eroii unei zile pe care cei care o iubesc pe pisicuța Cora nu o va uita niciodată!

 

Întâmplarea a avut loc în orașul Săveni.

Citeste mai mult

Eveniment

România se împrumută tot mai mult: Datoria externă a crescut cu 514 milioane de euro în doar 3 luni

Publicat

Publicitate

Datoria externă a României a înregistrat o creștere de 514 milioane de euro în primele trei luni ale anului, ajungând la peste 205 miliarde de euro, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR), scrie alba24.ro.

„În perioada ianuarie – martie 2025, datoria externă totală a crescut cu 514 milioane euro, până la 205,407 miliarde euro.

În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 156,881 miliarde euro la 31 martie 2025 (76,4% din totalul datoriei externe), în creştere faţă de 31 decembrie 2024; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2025 nivelul de 48,526 miliarde euro, în scădere faţă de 31 decembrie 2024”, arată datele INS.

În perioada ianuarie-martie 2025, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de peste 7 miliarde euro, comparativ cu aproximativ 4 miliarde euro în perioada ianuarie-martie 2024.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending