Connect with us

Eveniment

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: Nu vreau să creez panică dar va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când, nu dacă

Publicat

Publicitate

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că România ar putea fi afectată de un cutremur puternic, subliniind însă că nu dorește să creeze panică. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piața Victoriei” de la Europa FM, unde a fost invitat de jurnalista Mădălina Dobrovolschi, relatează alba24.ro.

„Întrebarea pe riscul seismic – și nu vreau nici să creez panică, nici alte tipuri de reacții – nu este dacă va veni. Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni”, a spus ministrul Dezvoltării la Europa FM.

România are și o harta interactivă cu punctele de risc seismic. Poate fi consultată AICI.

Despre ea, ministrul Dezvoltării a spus că „vine să ajute orice cetățean și orice autoritate locală”.

„Noi am avut o execuție bugetară. Mă refer la Ministerul Dezvoltării, care a atins cam 70 de milioane de lei în condițiile în care bugetul alocat a fost de 400 de milioane.

Anul acesta, bugetul alocat va fi de peste 800 de milioane de lei pentru că acest program este prioritar pentru Guvern.

Publicitate

Întrebarea, știți, pe riscul seismic – și nu vreau nici să creez nici panică, nici alte tipuri de reacții – nu este dacă va veni. Va veni un seism puternic în România.

Întrebarea este când va veni, ceea ce astăzi nu putem să știm cu siguranță. Și a doua întrebare foarte importantă pentru care trebuie să lucrăm în fiecare zi: cum ne va găsi acel seism”.

Zonele seismice din România

Cutremurele din România sunt frecvente, deoarece țara se află într-o zonă seismică activă, cea mai importantă fiind Zona Vrancea.

Aceasta generează cele mai puternice și periculoase cutremure din România și chiar din sud-estul Europei.

  • Zona Vrancea – este principala sursă seismică și produce cutremure la adâncimi mari (70-180 km). Acestea afectează o suprafață mare, inclusiv București, Republica Moldova și Bulgaria.
  • Alte zone seismice – Banat, Făgăraș-Câmpulung, Dobrogea și vestul țării au și ele activitate seismică, dar cutremurele sunt mai mici și mai puțin periculoase.
  • Cele mai puternice cutremure istorice:
    • 4 martie 1977 (magnitudine 7,4) – a provocat mari distrugeri, în special în București, unde peste 1.500 de persoane au murit.
    • 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,7) – unul dintre cele mai puternice, a afectat grav Moldova și Bucureștiul.
    • 30 august 1986 (magnitudine 7,1) și 1990 (două cutremure de 6,9 și 6,4) – au fost resimțite puternic.

Cum afectează cutremurele România?

  • Bucureștiul este orașul cel mai vulnerabil din cauza clădirilor vechi și a solului nisipos.
  • Moldova și Muntenia sunt cele mai expuse regiunii Vrancea.
  • Impact economic – cutremurele puternice pot distruge infrastructura și locuințele.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat de 38 de ani, din comuna Mihai Eminescu, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost arestat in Germania

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 38 de ani, din comuna Mihai Eminescu, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost arestat in Germania în baza informațiilor transmise de polițiștii botoșăneni.

Acesta a fost condamnat pe data de 26 februarie 2024, la un an și 11 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, însă s-a sustras executării pedepsei, fiind dat în urmărire la nivel național și internațional.

La data de 10 martie a.c., în urma activităților desfășurate de polițiștii botoșăneni și a cooperării internaționale prin canale specifice de comunicare, acesta a fost arestat în Germania, iar în data de 14 martie a.c. a fost predat autorităților române.

* * *

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 47 de ani, din Corni, băgat după gratii pentru că și-a abandonat familia

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Corni au identificat un bărbat, de 47 de ani, din comuna Corni, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie.

La data de 4 martie a.c., acesta a fost condamnat la peste 7 luni de închisoare cu executare, însă s-a sustras executării pedepsei, fiind identificat astăzi, 17 martie, în baza unor informații obținute de polițiști.

Acesta a fost depistat în comuna Corni, fiind reținut și ulterior, escortat către Penitenciarul Botoșani în vederea încarcerării.

Citeste mai mult

Eveniment

Două persoane amendate de jandarmi în Piața Centrală a municipiului Botoșani. Vindeau țigări de contrabandă

Publicat

Publicitate

Sâmbătă dimineață, un bărbat și o femeie au fost depistați de jandarmi în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani în timp ce aveau asupra lor aproape 70 de pachete de țigări de contrabandă, cele două persoane fiind sancționate contravențional pentru nerespectarea legislației privind regimul produselor accizabile. 
Pe lângă sancțiunile primite, aceștia au rămas și fără pachetele de țigarete găsite de jandarmi asupra lor în urma controlului efectuat.
Conform prevederilor Codului Fiscal, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a unei cantități de cel mult 10000 de țigarete, fără a fi marcate, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20000 de lei la 100000 de lei, precum și cu confiscarea pachetelor de țigări.
De asemenea, săvârșirea de mai multe ori, în decursul unui an calendaristic, a acestei fapte constituie infracțiune, dacă prin cumulare se depășește limita cantitativă de 10000 de țigarete, pedeapsa prevăzută de Codul Fiscal pentru această faptă fiind închisoarea de la 2 ani la 7 ani.
Nu doar cei care dețin sau comercializează o cantitate mai mică de 10000 de țigarete fără a fi marcate, marcate necorespunzător ori cu marcaj fals pot fi sancționați, ci și persoanele care dețin sau comercializează produse accizabile supuse marcării sub limita a 400 de țigări de foi de 3 grame, 200 de țigări de foi mai mari de 3 grame, 1 kg de tutun de fumat, 40 de litri de alcool etilic, 200 de litri de băuturi spirtoase, 300 de litri de produse intermediare sau 300 de litri de băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri.

Citeste mai mult

Eveniment

Sucevean prins în plasa polițiștilor, la Bucecea. „Zbura” pe străzile din Bucecea, cu toate că avea permisul suspendat

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, au oprit pentru control, pe drumul public, din orașul Bucecea, un autoturism condus de un bărbat, de 44 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta, are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată, din luna ianuarie 2025.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

Totodată, conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1215 lei, pentru faptul că a depășit limita legală de viteză prevăzută pentru tronsonul de drum pe care circula.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending