Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministerul Justiției: Deţinutul va putea citi corespondenţa în prezenţa personalului desemnat, în condiţii de confidenţialitate

Publicat

Publicitate

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că Guvernul a adoptat o serie de noi reguli în penitenciare adaptate vremurilor pentru cei 24.000 deţinuţi, printre care se numără şi oferirea unei pârghii administraţiei locului de deţinere pentru controlul şi prevenirea introducerii ilicite de substanţe interzise în penitenciar.

“Consumul de droguri este un fenomen care ne preocupă. A ajuns şi în penitenciare. Suntem preocupaţi de diminuarea acestui fenomen în instituţiile subordonate Ministerului Justiţiei. O modificare esenţială este oferirea unei pârghii pentru administraţia locului de deţinere pentru controlul şi prevenirea introducerii ilicite de substanţe interzise în penitenciar prin folosirea dreptului la corespondenţă. Astfel, “, se arată într-un comunicat al MJ transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, se reglementează, de asemenea, posibilitatea testării persoanelor private de libertate cu dispozitive specifice noninvazive (aparatul drug-test) în vederea descurajării fenomenului de consum şi introducerea de substanţe interzise psihoactive.

Publicitate

“Acum, se poate testa doar consumul de alcool prin etilotest, iar refuzul de a se supune recoltării probelor biologice devine abatere disciplinară foarte gravă. Consecinţa, persoanele private nu mai pot opta pentru un regim mai blând când există suspiciunea că ar fi consumat alcool. La fel, va fi şi în cazul drogurilor”, arată MJ.

Printre modificări vizate de proiectul de Hotărâre de Guvern se mai află:

– creşterea numărului deţinuţilor care pot beneficia de dreptul la comunicare online, în vederea menţinerii unei legături constante şi a creşterii şanselor de îmbunătăţire a relaţiilor cu mediul de suport. Criteriul minim: 3 luni fără sancţiuni disciplinare.

Publicitate

– în vederea asigurării siguranţei persoanelor private de libertate internate în penitenciare-spital şi de prevenire a unor posibile acte de agresiune fizică şi psihică, a fost stabilit criteriul vârstei, respectiv majori sau minori la momentul realizării cazării acestora.

– se instituie un nou mecanism prin care deţinuţii pot efectua cumpărături în sistem de comandă on-line sau la distanţă. Acum sunt punctele comerciale care funcţionează în incinta penitenciarului. Limita rămâne 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie.

– digitalizarea procesului de depunere a cererilor de către deţinuţi, în prezent aceştia putând depune doar cereri scrise.

Publicitate

– optimizarea asistenţei medicale acordate persoanelor nou intrate în sistemul penitenciar prin introducerea unor noi prevederi referitoare la necesitatea asigurării medicaţiei, cât şi a evaluării medicale, în anumite situaţii, la nivelul reţelei sanitare publice.

– acordarea beneficiului comunicărilor on-line şi a vizitelor fără dispozitiv de separare unui număr cât mai mare de deţinuţi, precum şi majorarea duratei unei convorbiri telefonice de la 10-30 de minute (cum se prevede în prezent) la 30-60 de minute, în vederea menţinerii unei legături constante şi a creşterii şanselor de îmbunătăţire a relaţiilor cu mediul de suport. Se instituie totodată măsuri speciale pentru sporirea legăturii între persoana aflată în detenţie şi copilul/copiii minor/minori ai acestuia prin amenajarea unor spaţii speciale, prietenoase în cadrul sectorului de acordare a dreptului la vizită.

– reglementarea posibilităţii ca deţinuţii să poată primi sumele de bani în lei şi prin virament bancar efectuat în contul unităţii penitenciare în care se păstrează sumele de bani aparţinând deţinuţilor, deschis la Trezoreria Statului.

Publicitate

– sistemul penitenciar românesc va putea răspunde pozitiv şi cererilor de schimbare a confesiunii sau apartenenţei religioase şi de alocare a hranei corespunzătoare luând în considerare doar declaraţia pe proprie răspundere a deţinutului sunt avute în vedere şi măsuri care să sprijine reintegrarea în societate a persoanei private de libertate. Documentele şcolare eliberate în perioada executării pedepsei privative de libertate nu mai au menţiuni cu privire la absolvirea cursurilor de şcolarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Totodată, în anumite condiţii, unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pot suporta costurile necesare organizării unor cursuri de formare profesională.

“Hotărârea de Guvern privind modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului 157/2016, este răspunsul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la recomandările Avocatului Poporului, ale Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante, precum şi la soluţiile cu privire la asigurarea asistenţei medicale a persoanelor private de libertate”, precizează Ministerul Justiţiei. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vopsitul ouălor de Paște: Culori, metode naturale, tradiții româneşti şi variante moderne

Publicat

Publicitate

Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşti apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.Vopsitul ouălor de Paște. Unul dintre cele mai așteptate momente în cadrul Sărbătorilor Pascale este vopsitul ouălor, informează alba24.ro.

În tradiția românească, ouăle se vopsesc în Joia Mare, în Vinerea Mare sau chiar în Sâmbăta Mare, în funcție de zonă și de preferințe.

Ouăle roșii sunt nelipsite de la masa tradițională de Paște. Tradiția spune că, în ziua de Paște, ouăle se ciocnesc și se oferă salutul religios creştin: „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.

Publicitate

Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, în funcţie de preferinţă. Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere.

De la rețetele naturale tradiționale, cu foi de ceapă și frunzulițe de decor, la ouăle încondeiate, până la cele mai elegante și sofisticate modele, coșulețul cu ouă este garnisit de gospodine cu imaginație, în funcție de gustul fiecăreia.

Culoarea roşie este însă cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Cu toate că are o existență precreștină, în creștinism, oul roșu simbolizează sângele vărsat de către Iisus pentru lumea reprezentată sub forma oului, devenind un element definitoriu al sărbătorii pascale.

Publicitate

În satele românești, există tradiția ca ouăle pentru Paști să fie adunate din cuibar în Miercurea Mare. Ouăle din această zi – alese atât pentru mâncare cât şi pentru a fi înroşite, nu se vor strica până la Paşti.

Ouăle adunate din cuibar se spală și pe coaja lor umedă se lipesc frunzulițe (trifoi, pătrunjel, mărar, leuștean, etc.) și/sau flori. Pentru ouăle cumpărate din magazin, este bine ca acestea să fie ținute la temperatura camerei câteva ore înainte de vopsire.

Ouăle astfel decorate se învelesc într-o bucată de ciorap și mai apoi se leagă strâns cu ață.

Publicitate

Se pune apă la fiert într-o oală închisă la culoare, se adaugă o lingură de sare și o lingură de oțet, apoi cojile de la circa 4-5 cepe roșii mari. Ouăle se introduc la fiert în oală, unul câte unul. După ce apa dă în clocot, se lasă la foc mic aproximativ 15 minute, ca să se prindă culoarea.

Se scot mai apoi cu o lingură de lemn, pe o tavă sau farfurie și le lasă la răcit fără să fie șterse.

După ce s-au răcit puțin se ung cu o bucățică de slănină sau un șervețel îmbibat în ulei pentru a le da strălucire.

Publicitate

Vopsitul ouălor de Paște: ouă albastre, vopsite cu varză roșie
Ouăle de Paște pot fi vopsite în culoarea albastră cu varză roșie.

Pentru a prepara vopseaua, o varză roșie se taie în bucăți mari și se fierbe timp 30 de minute în 2 litri de apă, în care se adaugă 3 linguri de oțet.

Vopseaua astfel obținută, de culoare purpurie, are nevoie de mai mult timp pentru a da culoarea albastră ouălor.

Ouăle fierte se scufundă în vopsea când aceasta nu este nici foarte fierbinte, nici călduță și se lasă până când obțineți culoarea dorită. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte, la frigider.

Cum vopsim ouăle natural: ouă galbene, cu ceapă albă
Pentru a vopsi ouăle în galben aveți nevoie de cojile de la 5 cepe mari, două linguri de oțet și o jumătate de linguriță de sare.

Acestea se pun la fiert într-un vas, cu doi litri de apă, împreună cu ouăle, la foc mic (ca să nu crape), timp de 15 minute.

Cum vopsim ouăle natural: ouă verzi, cu spanac sau iarbă
Pentru a colora ouăle de Paște în verde se poate folosi zeama de spanac fiert sau de iarbă fiartă.

Spanacul se spală și se pune într-o oală cu apă, împreună cu două linguri de oțet. Se adaugă ouăle și se dă încet amestecul în clocot. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de circa 15-20 min.

Se îndepărtează de pe foc și se lasă ouăle să se răcească în apă, amestecând din când în când. După ce amestecul s-a răcit, se pune la frigider peste noapte.

Cum vopsim ouăle natural: ouă mov, cu afine
Pentru a obține ouă mov se pun 4 căni de afine congelate în patru căni de apă. Se lasă la temperatura camerei câteva ore, iar mai apoi lichidul se strecoară cu o sită.

În acest lichid se pun ouăle fierte și se lasă peste noapte la frigider.

De asemenea, prin zdrobirea afinelor de coaja ouălor se vor obţine mai multe pete de culoare.

Vopsitul ouălor de Paște: ouă portocalii, cu paprika
Ouăle portocalii se pot obține dacă se amestecă 2-3 linguri de paprika într-o cratiță cu apă clocotită, în care se adaugă două linguri de oțet alb.

După ce compoziția s-a răcit, ouăle fierte se pun în cratiță și se lasă la frigider timp de câteva ore.

Cum vopsim ouăle natural: ouă roz, cu sfeclă
Pentru a obține vopseaua, se fierbe sfecla până când furcuțila pătrunde fără efort.

În apa rămasă se adaugă o lingură de oțet și ouăle fierte. Se lasă la frigider peste noapte.

Ouă de Paști, în nuanțe sidefate
Cei care preferă să fie în pas cu moda, pot opta pentru vopsele sidefate pentru ouă, de diferite culori. Din fiecare plic de vopsea sidefată, se pot colora aproximativ 10 ouă. Ouăle se spală cu detergent de vase, se clătesc foarte bine și se pun la fiert în apă rece, cu un pic de sare.

Fiecare plic de vopsea sidefată se dizolvă într-un pahar cu apă fierbinte, după care se amestecă bine, pentru a se omogeniza culoarea.

Se folosesc mănuși de menaj, se pun câteva picături de vopsea în palmă și se rostogolește fiecare ou, până primește o culoare uniformă.

Pentru acest tip de culoare nu este nevoie nici de oțet nici de grăsime pentru luciu.

Vopsitul ouălor de Paști poate fi distractiv pentru copii. Cu imaginația lor, cei mici pot să dea o formă originală ouălor de Paști, decorându-le cu creioane cerate sau acuarele, cu hârtie colorată sau autocolante.

Vopsitul ouălor de Paște: legendele ouălor roșii
Există multe povești și legende referitoare la ou și culoarea sa roșie.

Una dintre acestea spune că Maria Magdalena l-a salutat pe împăratul Romei : „Hristos a Înviat!”; împăratul, fiind la masă, a arătat către niște ouă și i-ar fi răspuns, în derâdere: „Dacă Hristos ar fi înviat, aceste ouă ar trebui să fie roșii!” iar atunci, pe loc, ouăle s-au colorat în roșu.

Alte povestiri se referă la patimile lui Iisus Hristos, care, fiind bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii, sau când Fecioara Maria, a venit la crucea unde acesta era răstignit cu un coș cu ouă și acestea s-au înroșit de la sângele curs.

La noi, obiceiul încondeierii ouălor este răspândit peste tot în ţară. Cromatica şi motivele decorative diferă de la o regiune la alta, și chiar de la creator la creator, în funcție de imaginația fiecăruia.

Culorile folosite la vopsitul ouălor au și ele semnificațiile lor
Roșu – simbol al sângelui, al focului și soarelui, al dragostei, al vieții și bucuriei de a trăi
Galben – lumina, recolta, ospitalitatea, fericirea
Verde – reînnoirea și forța naturii, prospețime, rodnicie, speranță
Albastru – credință, cer, seninătate, vitalitate, sănătate
Negru – simbol al pământului, statornicie, eternitate
Violet – stăpânire de sine, dreptate, răbdare

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție la vopseaua de ouă. Masa de Paşti poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni.

Publicat

Publicitate

Este Joia Mare și este ziua în care se vopsesc ouăle pentru Paște, după cum spune tradiţia. Atenție, însă, la vopseaua pe care o cumpărați, pentru că poate avea până la 11 E-uri foarte periculoase arată antena3. ro. 

Şi celelalte alimente pe care le mâncăm de Paşte pot fi pline de aditivi, aşa că trebuie să citim cu atenţie eticheta, pentru a nu risca să avem 250 de E-uri la o masă, atenţionează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 

Publicitate

“În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm.

Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor.

Când discutăm de ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.

Publicitate

Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.

Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni.

De aceea, e bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta, să verificăm produsele și, nu în ultimul rând, să ne uităm și la alerte, fiindcă sunt tot mai multe produse în această perioadă în alerte, atât produse agroalimentare, dar și produsele care vin drept cadouri de la Iepuraş – fie că discutăm de o bijuterie, de o haină sau de o jucărie.

Publicitate

Aplicația europeană de protecție a consumatorilor InfoCons te ajută gratuit să vezi și alertele în timp real, să scanezi codul de bare și la vopseaua de ouă, şi când cumperi un produs agroalimentar, astfel că ai toate informațiile cu privire la aditivi, coloranți, conservanţi, zahăr și sare.

Dar cred că cel mai important este să fim foarte atenți la ce punem pe masă pentru copiii, nepoții noștri, să avem niște sărbători frumoase, fiindcă, din păcate, suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la o calitate a vieții foarte proaste.

Suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, obezitate infantilă, infarct miocardic, accidente cerebrale, care toate au o incidență directă cu ceea ce mâncăm.

Publicitate

Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a atras atenţia Sorin Mierlea, președintele InfoCons, joi, la Antena 3 CNN.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Albești, dat jos de la volan pentru că duhnea a alcool

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 65 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Noaptea trecută au fost organizate 12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din Botoșani. Zeci de șoferi testați pentru alcool

Publicat

Publicitate

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier , împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani  și 3 Hlipiceni și cu polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutier care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

 

Astfel, au fost organizate  12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din oraș, precum și pe principalele artere rutiere, fiind controlate 87 de autovehicule. Dintre conducătorii auto,  62 au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind pozitiv în 4 dintre cazuri.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20.000 de lei, 16 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, iar 10 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.

 

La activități s-a beneficat de câinele specializat în depistarea droguriolor, din cadrul ServiciuluiTeritorial al Poliției de Frontieră.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending