Connect with us

Actualitate

Ministerul Justiției: Deţinutul va putea citi corespondenţa în prezenţa personalului desemnat, în condiţii de confidenţialitate

Publicat

Publicitate

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că Guvernul a adoptat o serie de noi reguli în penitenciare adaptate vremurilor pentru cei 24.000 deţinuţi, printre care se numără şi oferirea unei pârghii administraţiei locului de deţinere pentru controlul şi prevenirea introducerii ilicite de substanţe interzise în penitenciar.

„Consumul de droguri este un fenomen care ne preocupă. A ajuns şi în penitenciare. Suntem preocupaţi de diminuarea acestui fenomen în instituţiile subordonate Ministerului Justiţiei. O modificare esenţială este oferirea unei pârghii pentru administraţia locului de deţinere pentru controlul şi prevenirea introducerii ilicite de substanţe interzise în penitenciar prin folosirea dreptului la corespondenţă. Astfel, „, se arată într-un comunicat al MJ transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, se reglementează, de asemenea, posibilitatea testării persoanelor private de libertate cu dispozitive specifice noninvazive (aparatul drug-test) în vederea descurajării fenomenului de consum şi introducerea de substanţe interzise psihoactive.

„Acum, se poate testa doar consumul de alcool prin etilotest, iar refuzul de a se supune recoltării probelor biologice devine abatere disciplinară foarte gravă. Consecinţa, persoanele private nu mai pot opta pentru un regim mai blând când există suspiciunea că ar fi consumat alcool. La fel, va fi şi în cazul drogurilor”, arată MJ.

Printre modificări vizate de proiectul de Hotărâre de Guvern se mai află:

– creşterea numărului deţinuţilor care pot beneficia de dreptul la comunicare online, în vederea menţinerii unei legături constante şi a creşterii şanselor de îmbunătăţire a relaţiilor cu mediul de suport. Criteriul minim: 3 luni fără sancţiuni disciplinare.

Publicitate

– în vederea asigurării siguranţei persoanelor private de libertate internate în penitenciare-spital şi de prevenire a unor posibile acte de agresiune fizică şi psihică, a fost stabilit criteriul vârstei, respectiv majori sau minori la momentul realizării cazării acestora.

– se instituie un nou mecanism prin care deţinuţii pot efectua cumpărături în sistem de comandă on-line sau la distanţă. Acum sunt punctele comerciale care funcţionează în incinta penitenciarului. Limita rămâne 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie.

– digitalizarea procesului de depunere a cererilor de către deţinuţi, în prezent aceştia putând depune doar cereri scrise.

– optimizarea asistenţei medicale acordate persoanelor nou intrate în sistemul penitenciar prin introducerea unor noi prevederi referitoare la necesitatea asigurării medicaţiei, cât şi a evaluării medicale, în anumite situaţii, la nivelul reţelei sanitare publice.

– acordarea beneficiului comunicărilor on-line şi a vizitelor fără dispozitiv de separare unui număr cât mai mare de deţinuţi, precum şi majorarea duratei unei convorbiri telefonice de la 10-30 de minute (cum se prevede în prezent) la 30-60 de minute, în vederea menţinerii unei legături constante şi a creşterii şanselor de îmbunătăţire a relaţiilor cu mediul de suport. Se instituie totodată măsuri speciale pentru sporirea legăturii între persoana aflată în detenţie şi copilul/copiii minor/minori ai acestuia prin amenajarea unor spaţii speciale, prietenoase în cadrul sectorului de acordare a dreptului la vizită.

– reglementarea posibilităţii ca deţinuţii să poată primi sumele de bani în lei şi prin virament bancar efectuat în contul unităţii penitenciare în care se păstrează sumele de bani aparţinând deţinuţilor, deschis la Trezoreria Statului.

– sistemul penitenciar românesc va putea răspunde pozitiv şi cererilor de schimbare a confesiunii sau apartenenţei religioase şi de alocare a hranei corespunzătoare luând în considerare doar declaraţia pe proprie răspundere a deţinutului sunt avute în vedere şi măsuri care să sprijine reintegrarea în societate a persoanei private de libertate. Documentele şcolare eliberate în perioada executării pedepsei privative de libertate nu mai au menţiuni cu privire la absolvirea cursurilor de şcolarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Totodată, în anumite condiţii, unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pot suporta costurile necesare organizării unor cursuri de formare profesională.

„Hotărârea de Guvern privind modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului 157/2016, este răspunsul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la recomandările Avocatului Poporului, ale Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante, precum şi la soluţiile cu privire la asigurarea asistenţei medicale a persoanelor private de libertate”, precizează Ministerul Justiţiei. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ANAF va calcula din oficiu TAXA PE LUX pentru contribuabilii care nu și-au declarat casele și mașinile de lux. Proiect de ordin

Publicat

Publicitate

ANAF va calcula din oficiu TAXA PE LUX: Organul fiscal are dreptul să procedeze la stabilirea din oficiu a creanțelor fiscale prin decizie de impunere, dacă contribuabilii nu depun declarația de impunere, arată un proiect de ordin al președintelui instituției, consultat de Alba24. ANAF a lansat în transparență un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, precum și a modelului și conținutului unor formulare, scrie alba24.ro.

Reamintim că a fost reglementat, în Codul fiscal, impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Astfel, potrivit legii, impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează, se declară și se plătește, începând cu anul 2024, de următoarele persoane:

persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, depășește 2.500.000 de lei;
persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei.
Termenul de declarare și plată a sumei datorate cu titlu de impozit special este până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent, pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, respectiv până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, în cazul proprietăților reprezentând autoturisme.

Stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei de impunere.

Estimarea bazei de impozitare se efectuează pe baza datelor din „Evidența informațiilor primite de la organele fiscale locale”, arată datele consultate de Alba24.

Publicitate

La estimarea bazei de impozitare, compartimentul de specialitate are în vedere diferenţa dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată de către organul fiscal local şi plafonul de 2.500.000 lei.

Pentru stabilirea și declararea impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, contribuabilii au obligația completării și depunerii formularului 216 ”Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”, aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.3738/2024.

Ca urmare, în cazul contribuabililor care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative, sunt aplicabile dispozițiile art.107 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

ANAF va calcula din oficiu TAXA PE LUX: formulare stabilite prin proiectul de ordin

Având în vedere cele menționate mai sus, prin prezentul proiect de ordin ANAF se propun următoarele:

„Notificare privind nedeclararea impozitului special pe bunurile imobile și/sau mobile”.
„Invitație la cel de-al doilea termen al audierii, în vederea exercitării dreptului de exprimare a unui punct de vedere”.
„Referat privind privind estimarea bazei de impozitare a bunurilor imobile și mobile de valoare mare”.
„Decizie de impunere din oficiu privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare“ (formularul 261) și anexa la acesta.
„Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare“ (formularul 262).
„Notificare privind depunerea declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare după termenul prevăzut la art.107 alin.(5) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală ”.
Actul normativ urmează să se aplice pentru stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile, datorat de contribuabili începând cu anul 2024.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Botoșăneanca Eugenia Iftincă, felicitată de primarul Cosmin Andrei în ziua în care a împlinit 100 de ani

Publicat

Publicitate
Eugenia Iftincă, o botoșăneancă care a aniversat astăzi 100 de ani  a fost felicitată de primarul municipiului reședință de județ, Cosmin Andrei.
Venerabila doamnă a municipiului Botoșani a primit astfel recunoștința unui oraș întreg.
O viață de om cu bucurii, cu greutăți, cu provocări și împliniri și cu o lungă și frumoasă moștenire genetică – 4 copii, 6 nepoți, 4 strănepoți , 3 stră – strănepoți.
„La mulți ani cu recunoștință pentru tot!”, a transmis primarul Cosmin ANdrei.

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Ziua Mondială a Poeziei, omagiată de elevii de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona. „Poezia este sufletul culturii noastre și o punte între generații”

Publicat

Publicitate
Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, elevii de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” au avut privilegiul de a participa la o întâlnire deosebită cu poeți la Ipotești, locul care păstrează vie amintirea lui Mihai Eminescu. Într-un cadru încărcat de inspirație, elevii au recitat poezii și au purtat discuții captivante cu poeții prezenți, descoperind astfel magia cuvântului și frumusețea creației lirice.
Cu toții, profesori și elevii, au apreciat că a fost o experiență de neuitat, care a reamintit tuturor că poezia este sufletul culturii noastre și o punte între generații.

„Activități cu ocazia Zilei Mondiale a poeziei au fost desfasurate si in cadrul liceului si la Școala Gimnaziala ,, Luca Arbore” din Vorona Mare de către dna prof. Gicoveanu Dorina in colaborare cu dl prof Gicoveanu Mihai!, se arată pe pagina de facebook a unității școlare amintite.

Citeste mai mult

Economie

Noi fraude în numele ANAF, mesaje false ce par a fi oficiale. Escrocheria care te poate lăsa fără bani în cont

Publicat

Publicitate

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează contribuabilii asupra unor noi tentative de fraudă online, care folosesc identitatea instituției pentru a obține acces ilegal la conturile bancare ale cetățenilor. Mai exact, escrocii transmit e-mailuri false, aparent oficiale, prin care anunță în mod eronat că procesul de rambursare a unor taxe a fost finalizat și invită destinatarul să acceseze linkuri periculoase, scrie playtech.ro.

Cum arată noile mesaje false trimise în numele ANAF

Mesajele transmise în numele ANAF par, la prima vedere, credibile și profesioniste, imitând stilul oficial al instituției. Ele pretind că destinatarii trebuie să completeze anumite informații personale sau bancare pentru a primi o presupusă rambursare a taxelor. Cu toate acestea, detalii precum adresa de e-mail folosită (de exemplu, Anafroo@wildapricot.org) sau numele greșit al instituției (Administrația Națională a Fiscalității în loc de Agenția Națională de Administrare Fiscală) trebuie să fie semnale clare de alarmă.

Mesajele conțin, de asemenea, îndemnul explicit de a accesa o pagină web falsificată, pe care utilizatorii sunt îndemnați să introducă date personale sau chiar bancare. Scopul final al escrocilor este obținerea accesului la conturile victimelor și furtul banilor acestora.

ANAF pune „tunurile” pe românii care fac bani din Booking și Airbnb. Au început să curgă notificările de taxe
Veți fi sunați de escroci care se dau drept inspectori fiscali. ANAF avertizează despre noua metodă de fraudă

Recomandările ANAF pentru a evita înșelătoriile online

Publicitate

Pentru a evita astfel de fraude, ANAF recomandă ferm cetățenilor să nu răspundă la aceste e-mailuri și să nu acceseze linkurile sau fișierele atașate în mesajele suspecte. Agenția precizează clar că nu solicită niciodată date personale sau bancare prin e-mail și că orice comunicare oficială se desfășoară exclusiv securizat, prin Spațiul Privat Virtual (SPV).

Zodiile care au noroc uriaș până la Paște. Au mari șanse de câștiguri sau promovări. Prosperitate pe toate planurile
ANAF le recomandă contribuabililor să verifice întotdeauna adresa de e-mail a expeditorului și să nu se lase induși în eroare de denumiri asemănătoare cu cele oficiale. În cazul primirii unui astfel de mesaj suspect, persoanele vizate sunt îndemnate să contacteze imediat ANAF pentru clarificări și să raporteze tentativa de fraudă autorităților competente.

Ce trebuie să faci dacă ai fost victima unei astfel de escrocherii

În cazul în care ai accesat deja un link suspect sau ai furnizat date personale ori bancare în urma unui mesaj fraudulos, este recomandat să contactezi de urgență banca la care ai conturile deschise pentru blocarea temporară a acestora și schimbarea parolelor de acces. Ulterior, anunță autoritățile competente, inclusiv ANAF și poliția, pentru demararea unei anchete.

Atenția sporită și verificarea riguroasă a tuturor mesajelor primite online sunt esențiale pentru protejarea datelor personale și financiare în fața tentativelor tot mai frecvente și sofisticate de fraudă cibernetică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending