Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministerul Educației va modifica REGULAMENTUL de acordare a BURSELOR de MERIT. Cea mai mică medie cu bursă din România este 1,59

Publicat

Publicitate

Regulile de acordare a burselor din România vor fi modificate. Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare situația burselor pe categorii. În cazul celor de merit, s-a cerut și defalcare pe tranșe de medii, relatează agerpres.ro.

Secretarul de stat Florian Lixandru spune că, după analizarea datelor, se vor face propuneri de modificare a unor prevederi din Legea învăţământului preuniversitar.

Potrivit acestuia, acele prevederi din lege privind acordarea burselor de merit care au condus la „anomalii”, printre care și cele din județul Botoșani, vor putea fi remediate. 1,59 este cea mai mică medie din Romania pentru care se acordă bursa de merit, situația fiind înregistrată la Sibiu.

Publicitate

Modificările se vor face prin ordonanţă de urgenţă sau iniţiativă parlamentară.

Burse școlare 2023: se va modifica legea

„Am discutat la nivelul conducerii ministerului şi acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiativă parlamentară. (…)

Noi am solicitat din teritoriu o statistică pe fiecare categorie de bursă, pe fiecare criteriu, să vedem care este numărul de beneficiari. În funcţie de ce vom constata aici, vom propune măsuri de remediere. (…)

Publicitate

Suntem în analiză, la acest moment colectăm datele din teritoriu. Până luni am dat termen de raportare Inspectoratelor şcolare, inclusiv la bursele de merit. Am cerut o defalcare a acestora pe tranşe de medii să vedem până la ce medie practic s-a putut obţine bursă de merit. (…) Legea este aprobată de Parlament.

Noi nu facem decât să punem în practică ceea ce este scris în lege. Metodologia de acordare a burselor şcolare nu face altceva decât să transpună în practică ceea ce este prevăzut în lege”, a afirmat secretarul de stat, potrivit Agerpres.

Burse de merit 2023 pentru elevi cu note mici

El a precizat că există cazuri în care, potrivit actualelor prevederi ale legii învăţământului preuniversitar, vor primi burse de merit elevii de clasa a IX-a care au avut note mici la Evaluarea naţională sau care chiar nu au susţinut acest examen.

Publicitate

„Această anomalie care a apărut cu medii sub 5 pentru bursa de merit – este vorba de elevii din clasa a IX-a, în special elevii de la învăţământul profesional, care au fost admişi chiar şi fără Evaluarea naţională.

Practic, criteriul de ierarhizare pentru bursa de merit la clasa a IX-a este media de admitere. (…)

Sunt clase în special în învăţământul profesional unde au fost admişi toţi elevii indiferent de medie, au fost ierarhizaţi după această medie şi au fost admişi.

Prin aplicarea procentului este posibil ca elevi cu medii sub cinci să beneficieze de burse de merit pentru că aşa prevede legea.

Probabil că vom avea şi situaţii în care au fost admişi elevi la profesională fără Evaluarea naţională, pentru că, nefiind obligatorie Evaluarea naţională, ei au participat …

Cei care nu au susţinut Evaluarea naţională au putut fi admişi la învăţământul profesional în limita locurilor disponibile. (…) Întâi intră în calcul cei care au susţinut Evaluarea naţională”, a explicat Lixandru.

Burse școlare 2023 – situația actuală

Legea 198/2023 reglementează la articolul 108 plata burselor. Potrivit acestuia, 30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu beneficiază de burse de merit. Nu se face nicio precizare în ceea ce priveşte media, a amintit secretarul de stat.

„Aplicând acest procent situaţia diferă de la o clasă la alta. La o clasă pot să am burse de merit până la media 9,50. Noi am prevăzut în metodologie că, în urma aplicării acestui procent, dacă rămân elevii cu medii peste 9,50 inclusiv în afara procentului de 30%, lista se va extinde.

Astfel, să fie cuprinşi toţi elevii care au cel puţin media generală pe anul şcolar trecut de 9,50.

Vom avea şi anumite colective de elevi, anumite clase unde ultima medie poate să fie sub 9,50, poate să fie 8,7, depinde care este nivelul fiecărei clase”, a indicat Florian Lixandru.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul” și-a desemnat câștigătorii

Publicat

Publicitate
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani, și în parteneriat cu Primăria Orașului Săveni, a organizat cea de a XXIX-a ediţie a Festivalului-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”, festival ce se desfășoară o dată la doi ani și care își propune prin cele două secțiuni – creație și interpretare – să promoveze și să descopere talentul dramaturgic în rândul amatorilor.
Juriul festivalului-concurs a fost format din: Alexandru Vasilachi – manager al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, Lidia Uja – actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani și Marius Rusu – actor al Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”. Juriul a avut de analizat 17 lucrări primite în cadrul secțiunii CREAȚIE și de vizionat cele 27 de momente artistice (9 spectacole de teatru și 18 monologuri) la secțiunea INTERPRETARE.
Lista câștigatorilor:
Secțiunea INTERPRETARE:
1.Trofeul festivalului – Artwork din Iași pentru spectacolul „Hai să jucăm șotron pe un teren minat”;
2.Premiul pentru cea mai bună regie – Ella Nistor pentru regia spectacolului „Frecvența liberă” (Drama Club – Botoșani);
3.Premiul pentru cea mai bună interpretare într-un rol principal feminin – Maria Oglinzeanu pentru spectacolul „Dileme 16.0” (Teatrul Mirage al Casei de Cultură „Mihai Ursachi” – Iași);
4.Premiul pentru cea mai bună interpretare într-un rol principal masculin – Ionuț Crețu pentru interpretarea lui Mugur Călinescu din spectacolul „Frecvența liberă” (Drama Club – Botoșani);
5.Premiul pentru cea mai bună interpretare într-un rol secundar feminin – Ioana Zaharia din spectacolul „Hai să jucăm șotron pe un teren minat” (Artwork – Iași);
6.Premiul pentru cea mai bună interpretare într-un rol secundar masculin – Arin Donciu din spectacolul „Hai să jucăm șotron pe un teren minat” (Artwork – Iași);
7.Premiul special al juriului – Andrei Asiminicesei pentru interpretarea rolului Patrick din spectacolul „Party 4 winner” (Atelierul de teatru – Botoșani);
8.Premiul special al juriului – Tanasă Francesca pentru interpretarea rolului psiholog din spectacolul „Frecvența liberă” (Drama Club – Botoșani);
9.Premiul special al juriului – Maria Cojocariu pentru interpretarea rolului Rodica Uncescu din spectacolul „Frecvența liberă” (Drama Club – Botoșani);
10.Premiul special al juriului – Evelina Andreescu pentru monologul „Câteva posibilități de autorealizare” (Drama Club – Botoșani);
11.Premiul special al juriului – Teodor Ionuț Crucianu pentru monologul „Drăgan” (Trupa de Teatru Protha – Panciu – Vrancea);
12.Premiul special al juriului – David Raul Ignat pentru monologul „Un leac pentru o lume banală” (Trupa de Teatru Protha – Panciu – Vrancea);
13.Mențiune – Anais Maria Blejușcă din spectacolul „Nor Alb” (Teatru Fain Pici – Bacău);
14.Mențiune – Spectacolul „Omagiu lui Eminescu” (Trupa Mare a Școlii Populare de Arte – Botoșani)
15.Mențiune – Nicolas Lovold pentru interpretarea rolului Bogoiu din spectacolul „Jocul de-a vacanța” (EcoAct – Botoșani)
16.Mențiune – Melania Maria Drilea pentru monologul „Iona” (Trupa de Teatru Protha – Panciu – Vrancea);
17.Mențiune – Anastasia Cozma pentru monologul „Pârâcioasă mică” (Teatru Fain Pici – Bacău);
18.Mențiune – Alina Zbîrciog pentru interpretarea rolului Wanda din spectacolul „Wanda” (Trupa de Teatru Protha – Panciu – Vrancea).
Secțiunea CREAȚIE:
1.Premiul I – Serota Ioana, Botoșani;
2.Premiul al II- lea – Balan Dorina, Botoșani;
3.Premiul al III- lea – Horonceanu Bernevic Tincuța, Bacău;
4.Premiul special al juriului – Ionescu Dorin Eugen, București;
5.Premiul special al juriului – Stanciu Andrei Alexandru, Făgăraș;
6.Premiul special al juriului – Bolat Valentin, Bucegi.

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Bogdan Buhăianu, viceprimar PSD, municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani și una dintre vocile importante din PSD de la nivelul municipiului Botoșani.

Viceprimarul municipiului Botoșani a dat exemple clare despre ceea ce înseamnă ca administrația publică locală să fie ajutată de parlamentarii români și a explicat de ce este important ca aceștia să facă parte din același partid politic.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean beat criță, încătușat după ce a făcut scandal într-un bloc situat lângă sediul Poliției Locale

Publicat

Publicitate

Pe strada Mihail Kogălniceanu, în scara unui bloc, o persoană de sex masculin, aflîndu-se sub influența băuturilor alcoolice, tulbura ordinea și liniștea publică prin strigăte și larmă, iar locatarii blocului au solicitat ajutor deoarece respectiva persoană este cunoscută pentru comportamentul violent.

Ofițerul de serviciu, care a preluat sesizarea a trimis la fața locului patrula mobilă de ordine publică, care, ajunsă la locul indicat, l-a indentificat pe numitul T.G. în vârstă de 39 ani. În momentul în care, i s-a solicitat să părăsească zona, acesta a arătat un comportament violent atât verbal cât și fizic față de polițiștii locali, fapt ce a impus imobilizarea acestuia (încătușarea) și transportarea la sediul Poliției Locale. Ulterior a fost solicitată prezenta unui echipaj al Serviciului de Ambulanță în vederea transportării la spital și acordării unui tratament de spcialitate.

De asemenea, persoana respectivă a fost sancționată cu amendă în cuantum de 500 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat luat pe sus de polițiști, pe Pietonalul Unirii din Botoșani. A ținut calea unei mame cu copilul în cărucior

Publicat

Publicitate

Persoană fără adăpost, cunoscută pentru probleme neuropsihice, aflându-se pe Pietonalul Unirii, în fața bisericii Sf. Parascheva, a fost observată pe camerele de supraveghere având un comportament agresiv față de cetățeni, inclusiv față de un copil în cărucior  însoțit de mamă și bunică.

Deoarece respectiva zonă se află pe intinerariul de patrulare a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, aceștia au intervenit prompt, și, folosind forța fizică, au imobilizat și încătușat pe numitul N.I deoarece se maifesta violent verbal și fizic. Ulterior, polițiștii locali, au solicitat prezența unui echipaj al Serviciului Judeșean de Ambulanță în vederea acordării de îngrijiri de specialitate, persoanei fără adăpost.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending