Connect with us

Educație

Ministerul Educaţiei: Prezenţă de 95,63% la proba de Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a informat că prezența la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale a înregistrat un procent de 95,63%, conform datelor de luni.

Potrivit sursei citate, doi candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă.

„S-au prezentat 154.600 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din totalul celor înscrişi, rezultând o rată de participare de 95,63%. 7.052 de absolvenţi au absentat de la această probă.

S-au înregistrat două eliminări din cauza unor tentative de fraudă, lucrările elevilor aflaţi în această situaţie fiind notate cu 1 (unu).

Comparativ cu nivelul de participare consemnat la proba de Limba şi literatura română din sesiunea 2022 (148.888 de elevi prezenţi dintr-un total de 155.561 de înscrişi), în acest an se constată o creştere cu peste 5.000 de participanţi (154.600 de absolvenţi din totalul de 161.654 de înscrişi)”, arată Ministerul Educaţiei.

A doua probă scrisă – cea la Matematică – va avea loc miercuri, iar joi – ultima probă scrisă (Limba şi literatura maternă).

Publicitate

Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 28 iunie, până la ora 14,00, în centrele de examen şi pe site-ul dedicat.

Ministerul Educaţiei: Prezenţă de 95,63% la proba de Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale. Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 4 iulie
Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 29 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00).

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai candidaţilor minori.

Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul anterior menţionat, respectându-se prevederile GDPR.

Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, acestea fiind distribuite, pe bază de semnătură de primire, la proba susţinută luni. Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Care sunt perioadele de PROHIBIȚIE la pescuit în 2025. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Publicitate

Ordinul privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului pentru anul 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, marcând o nouă etapă în protecția și refacerea resurselor acvatice vii din habitatele naturale.

Actul normativ, emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, impune restricții clare pentru diverse specii de pești și alte viețuitoare acvatice.

Perioadele de prohibiție stabilite pentru 2025

Conform noului ordin, pescuitul comercial, recreativ și familial este interzis pentru următoarele specii, în următoarele perioade:

– Știuca: 1 februarie – 20 martie, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării, unde este interzis între 1 februarie și 7 iunie;

– Șalăul și bibanul: 20 martie – 7 iunie;

Publicitate

– Sturionii: interdicție permanentă, cu excepția pescuitului în scop științific;

– Racul (Astacus leptodactylus): 1 ianuarie – 9 aprilie și 1 – 30 septembrie, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Zonele de protecție și restricțiile aferente

În zonele speciale de protecție a resurselor acvatice vii și în zonele de refacere biologică, sunt interzise:

-Pescuitul comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice;

– Lucrări pe maluri, taluzuri și în albia minoră, care pot afecta migrarea, reproducerea sau supraviețuirea resurselor acvatice, cum ar fi îngustarea/bararea cursurilor de apă, tăierea vegetației sau extragerea de nămol, nisip și pietriș.

Reguli speciale pentru Delta Dunării

În afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ al speciilor de știucă, șalău, somn și crap este permis doar cu eliberarea imediată a capturilor („catch & release”), cu posibilitatea reținerii unui singur exemplar pe zi, dintr-o singură specie.

Pescarii care desfășoară activități de pescuit recreativ pe teritoriul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării nu pot transporta mai mult de 10 kg de pește per pescar sau 15 kg per familie, indiferent de durata activității de pescuit.

Declarațiile oficiale

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestor măsuri pentru conservarea biodiversității acvatice:

„Refacerea populațiilor de pești și prohibiția contribuie la exploatarea durabilă a diferitelor specii și la protejarea ecosistemelor. Efectele schimbărilor climatice devin tot mai vizibile, iar ocrotirea naturii este esențială. Prin aceste măsuri, asigurăm supraviețuirea speciilor, menținem echilibrul ecologic al apelor și sprijinim comunitățile de pescari.”

De asemenea, zona agricolă Carasuhat a fost declarată zonă de protecție pentru resursele acvatice vii, la propunerea Guvernatorului Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Măsurile stabilite prin acest ordin urmăresc protejarea ecosistemelor acvatice și sprijinirea comunităților de pescari, asigurând o gestionare sustenabilă a resurselor naturale din România, a mai adăugat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Citeste mai mult

Administratie

Lucrările la Palatul Administrativ, tot mai aproape de punctul final: Discuții pentru ajustarea proiectului

Publicat

Publicitate

Prefectul Dan Nechifor a anunțat astăzi că a condus o ședință de progres privind lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ, unde s-au analizat ajustările necesare pentru ca proiectul să corespundă cerințelor actuale și să răspundă cât mai eficient nevoilor administrației și ale cetățenilor.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre actualizarea detaliilor tehnice și organizatorice ale proiectului, astfel încât lucrările să se desfășoare în condiții optime, respectând toate standardele de siguranță și funcționalitate.

Echipa de proiect a identificat soluții pentru eficientizarea etapelor de execuție și pentru gestionarea provocărilor care ar putea apărea pe parcursul lucrărilor.

“Instituția Prefectului va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția proiectului, asigurându-se că acesta este finalizat în cele mai bune condiții. Termenul de finalizare este prevăzut pentru anul 2025, iar valoarea totală a investiției se ridică la 15.444.121 RON”, a transmis Instituția Prefectului Județului Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Când trecem la ORA de vară 2025. Dormim mai mult sau mai puțin când se schimbă ora?

Publicat

Publicitate

România va trece la ora de vară în luna martie 2025. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 va deveni 04:00, relatează alba24.ro.

Această modificare va reduce durata nopții de somn cu o oră, ceea ce poate influența temporar ritmul biologic al organismului.

Schimbarea orei are loc de două ori pe an: în martie, când trecem la ora de vară și zilele devin mai luminoase și în octombrie, când revenim la ora de iarnă și nopțile se lungesc.

Ora de vară în România

România folosește ora de vară în acord cu statele Uniunii Europene. Această practică a fost introdusă pentru prima dată în 1932, când ceasurile erau ajustate sezonier pentru a profita mai bine de lumina naturală, potrivit agerpres.ro.

30 martie va avea doar 23 de ore.

Între 1932 și 1939, ora de vară era aplicată anual și începea din prima duminică a lunii aprilie până în prima duminică din octombrie. Însă, între 1941 și 1979, această regulă a fost suspendată.

Publicitate

În 1979, România a aderat la Convenția fusurilor orare, iar în 1997, printr-o ordonanță oficială, s-a stabilit că ora de vară începe în ultima duminică din martie, când ora 03:00 devine 04:00 și se încheie în ultima duminică din octombrie, când ora 04:00 revine la 03:00.

Ora de vară în Europa

Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie.

Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată în Europa în timpul Primului Război Mondial, în 1916.

Germania a fost prima țară care a adoptat ora de vară, în perioada 30 aprilie – 1 octombrie. La scurt timp, Marea Britanie a urmat acest exemplu și a aplicat schimbarea între 21 mai și 16 octombrie.

Ulterior, mai multe țări europene, printre care Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia și Turcia, au introdus această măsură.

În prezent, aproape toate statele europene folosesc ora de vară, cu excepția Rusiei, Islandei și Belarusului, care au renunțat la această practică.

Cum a apărut ideea orei de vară

Prima propunere legată de schimbarea orei a venit în 1784 de la Benjamin Franklin, care sugera, într-un mod satiric, că acest sistem ar economisi lumânări prin folosirea luminii naturale de dimineață.

Ideea a fost dezvoltată mai târziu, în 1895, de entomologul neozeelandez George Vernon Hudson, care își dorea mai mult timp pentru a studia insectele.

Ora de vară a fost introdusă oficial în Statele Unite pe 31 martie 1918 și a fost aplicată pe scară largă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În 1966, a devenit obligatorie la nivel național, iar în anii ’80, președintele Ronald Reagan a prelungit perioada în care era folosită, pentru a conserva energia.

Cum să te adaptezi mai ușor la schimbarea orei de vară

Pentru a face tranziția mai ușoară atunci când se schimbă ora, specialiștii recomandă câteva măsuri simple, potrivit hotnews.ro:

  • Dormitul suficient cu cel puțin o săptămână înainte de trecerea la ora nouă poate ajuta corpul să se adapteze mai bine;
  • Culcatul mai devreme în primele zile după schimbare contribuie la reglarea ritmului biologic;
  • Reducerea expunerii la ecrane cu lumină albastră înainte de somn previne tulburările de adormire;
  • Evitarea activităților intense și a stimulării mentale puternice seara ajută organismul să intre mai ușor în ritmul nou.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani, victorie mare la Buzău. Echipa lui Leo Grozavu urcă pe locul 14

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a obținut o victorie importantă în deplasare, impunându-se cu 2-0 în fața celor de la Gloria Buzău, în etapa a 25-a din Superliga.

Echipa antrenată de Leo Grozavu a profitat de oportunitățile create și a reușit să urce, provizoriu, pe locul 14 în clasament, depășindu-și adversara directă. 

Desfășurarea partidei

Meciul a debutat cu un start energic din partea gazdelor, dar FC Botoșani a fost echipa mai inspirată la finalizare. Primul gol a venit încă din minutul 15, când Chică-Roșă a reușit o execuție de senzație din afara careului, mingea intrând în poartă pe jos, lângă bară.

Gloria Buzău a avut o ocazie importantă în minutul 19, când Mitrov a șutat de la 17 metri, dar mingea a lovit bara porții apărate de Lazar. La pauză, scorul a rămas 1-0 pentru oaspeți.

În repriza secundă, FC Botoșani a controlat mai bine jocul, iar ofensiva echipei lui Grozavu a pus o presiune constantă pe defensiva gazdelor. În minutul 72, Chică-Roșă a reușit dubla cu un șut puternic de la 12 metri, stabilind scorul final al partidei.

Publicitate

Finalul meciului a adus o ultimă ocazie mare pentru FC Botoșani, prin Bodișteanu, dar portarul Lazar a intervenit salvator. Arbitrul Viorel Flueran a fluierat finalul partidei, consfințind victoria moldovenilor.

 Situația din clasament

Această victorie le permite celor de la FC Botoșani să urce provizoriu pe locul 14, depășindu-i pe buzoieni în clasament. Gloria Buzău rămâne astfel pe ultima poziție, cu doar 19 puncte acumulate în 25 de etape. 

Declarațiile antrenorilor

La finalul partidei, antrenorul FC Botoșani, Leo Grozavu, s-a declarat mulțumit de efortul echipei sale:

„A fost un meci dificil, dar am fost mai inspirați în fața porții. Știam că Gloria Buzău va fi un adversar incomod, dar jucătorii noștri au fost montați să obțină cele trei puncte. Acest succes ne dă înceredere pentru următoarele meciuri.”

De cealaltă parte, Eugen Neagoe, tehnicianul Gloriei Buzău, a recunoscut că echipa sa trebuie să găsească soluții pentru a ieși din impas:

„Este un moment dificil pentru noi. Am avut ocazii, dar nu am reușit să marcăm, iar adversarii au fost mai pragmatici. Nu este un meci de totul sau nimic, dar trebuie să schimbăm ceva pentru a rămâne în prima ligă.”

Ce urmează

FC Botoșani va juca în următoarea etapă un nou meci crucial pentru evitarea retrogradării, în timp ce Gloria Buzău trebuie să găsească rapid soluții pentru a reveni în lupta pentru supraviețuire în Superligă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending