Connect with us

Actualitate

Ministerul Educaţiei: Modificările din Metodologia-cadru de acordare a burselor nu îi afectează pe elevii sportivi

Publicat

Publicitate

Modificările aduse Metodologiei-cadru de acordare a burselor şcolare, valabile în anul şcolar 2024-2025, nu îi afectează pe elevii sportivi potenţiali beneficiari ai acestora, a transmis Ministerul Educaţiei miercuri, după ce premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Ligia Deca revizuirea reducerii bursei de merit pentru elevii aflaţi la începutul carierei sportive.

„Modificările aduse metodologiei-cadru de acordare a burselor şcolare, valabile în anul şcolar 2024-2025, nu sunt de natură să afecteze elevii sportivi de gimnaziu şi liceu, potenţiali beneficiari de burse, comparativ cu Metodologia aplicată în anul şcolar 2023-2024. Precizăm că informaţiile pe această temă vehiculate în spaţiul public au la bază interpretarea eronată de către Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU) a prevederilor Ordinului ministrului educaţiei nr. 5.518/11.07.2024 cu privire la aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor începând cu anul şcolar 2024 – 2025”, prevede un comunicat transmis de Ministerul Educaţiei.

FSSU a recunoscut miercuri că a interpretat eronat prevederile Ordinului ministrului educaţiei nr. 5.518/11.07.2024 cu privire la aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor începând cu anul şcolar 2024-2025 şi, în consecinţă, a transmis o comunicare oficială greşită către Agenţia Naţională pentru Sport (ANS).

„Ne cerem scuze pentru situaţia creată şi pentru faptul că nu am consultat în prealabil Ministerul Educaţiei cu privire la interpretarea Ordinului ministrului educaţiei nr. 5.518/11.07.2024. Menţionăm, în acest context, faptul că au fost demarate procedurile privind remedierea acestei situaţii. Numărul beneficiarilor nu va fi afectat de interpretarea eronată. Mai precizăm faptul că în anul şcolar 2024-2025 bursele de merit vor fi acordate conform Protocolului nr. 9177/2535/07.03.2024, încheiat între Ministerul Educaţiei şi Autoritatea Naţională pentru Sport privind acordarea burselor de merit pentru anul şcolar 2024 – 2025”, a mai transmis FSSU.

Ministerul Educaţiei a reamintit că, începând cu anul şcolar 2024-2025, elevii sportivi de gimnaziu şi liceu pot beneficia de burse de merit şi pentru medaliile de aur sau locul I obţinute la Campionatele Naţionale organizate de Federaţiile Sportive Naţionale, în sporturi olimpice, în baza Protocolului încheiat între Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport pe 7 martie. Odată cu intrarea în vigoare a Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 se adaugă explicit, ca beneficiari ai burselor de merit, elevii care obţin premii la competiţiile organizate de Federaţiile Naţionale în sporturi olimpice, a adăugat sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, miercuri, ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să revizuiască, până la finalul lunii, măsura reducerii bursei de merit pentru elevii aflaţi la începutul carierei sportive.

Publicitate

„Vreau să-i cer doamnei ministru al Educaţiei, Ligia Deca, să revizuiască până la finalul lunii măsura reducerii bursei de merit pentru elevii aflaţi la începutul carierei sportive. Nu pot fi de acord cu această decizie ce ar urma să se aplice din septembrie, deoarece România îşi doreşte exact contrariul, să convingă cât mai mulţi copii să facă sport. Vrem ca prin sport să-i îndepărtăm de alte tentaţii periculoase, vrem să-i ajutăm să crească sănătoşi. Nu putem să facem asta dacă elevii sportivi pierd şi minimul de ajutor primit din partea statului”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O mașină a luat foc în mers, la Tocileni. Șoferul cerut ajutor la 112

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc, în această dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Tocileni.

Conducătorul auto a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajutor la 112.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că ardea partea din față a mașinii și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.
Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani. O oală uitată pe aragaz a adus pompierii

Publicat

Publicitate

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți. În urmă cu puțin timp, o oală cu mâncare uitată pe foc a pus în pericol locatarii unui bloc de pe strada Împărat Traian, din municipiul Botoșani. Alarma a fost dată de vecinii care au văzut că iese fum din apartamentul de la etajul III

  • Patru echipaje aparținând Detașamentului de Pompieri Botoșani au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD. Pompierii au constatat faptul că proprieura! Cîn apartamentul plin de fum și l-au evacuat. Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, nu a avut de suferit în urma acestei întâmplări. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, vă recomandăm:

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Publicitate

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, valorificând experiența construirii de parteneriate cu mediile cultural-academice din țară și din străinătate pe linia susținerii studiilor românești și beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Botoșani, a adoptat inițiativa organizării Galei Culturii Naționale, în data de 14 ianuarie 2025, în cadrul Zilelor Eminescu.

Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente – o Gală de decernare a Premiilor Naționale dedicate promovării culturii române și o dezbatere culturală.

Gala Premiilor Culturii Naționale,  ediția 2025, va avea loc la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani (strada Teatrului, nr. 5).  Potrivit jurizării ce a avut loc în august 2024, se vor acorda trei premii: Premiul Național pentru excelență în cultură; Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române; Premiul Național pentru traducere din literatura română și promovarea studiilor românești în mediul internațional.

Ceremonia de decernare a Premiilor Naționale se va încheia cu recitalul „Domnule și frate Eminescu”, susținut de Maestrul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu.

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la importante universități din România și din străinătate, susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă.

În 2019 Ministrul Culturii din Franța, Franck Riester, l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Publicitate

În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române.

La începutul anului 2024, Constantin Chiriac a primit premiul The Angel Award din partea International Society for the Performing Arts (ISPA), iar Primăria Sibiu i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, iar Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu i-a oferit titlul onorific de Profesor Emerit și medalia.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți, și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat, de-a lungul a peste 30 de ediții, sub Înaltul Patronaj al Președinților României și a primit Înaltul Patronaj al Regelui Charles al III-lea și al Președintelui Germaniei. Festivalul a primit importante recunoașteri din partea Regelui Belgiei, a Președintelui Israelului, Împăratului Japoniei și a Regelui Spaniei. În cadrul Galei UNITER 2024, primește Premiul preşedintelui UNITER, pentru 30 de ani de FITS.

Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferul beat criță care a băgat în spital un bărbat, după ce a pierdut controlul mașinii pe Calea Națională din municipiul Botoșani, a fost REȚINUT

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Acesta ar fi condus un autoturism pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, fiind sub influența alcoolului, respectiv 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Mai mult decât atât, bărbatul a pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care a întrat intr-un alt autoturism, care se deplasa regulamentar, din sens opus, al cărui conducător auto a suferit leziuni.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunile de conducerea sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending