Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministerul Agriculturii: Sprijin financiar de 2 lei/litru de motorină pentru fermierii din sectorul vegetal

Publicat

Publicitate

Fermierii din sectorul vegetal vor primi un sprijin financiar de 2 lei/litru de motorină, pentru o cantitate de peste 152,4 milioane de litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui.

Anunțul a fost făcut astăzi, marţi, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care a postat pe site-ul instituţiei proiectul de Hotărâre privind acordarea unui sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase, relatează agerpres.ro.

“Am gândit acest sprijin de urgenţă pentru fermierii români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Sprijinul se acordă beneficiarilor pentru suprafeţele aferente cererii de plată unică pe suprafaţă depusă în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin – Ionuţ Barbu.

Valoarea sprijinului unitar excepţional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui, iar resursele financiare totale pentru această schemă de sprijin sunt de circa 304,91 milioane de lei din care 147,11 milioane de lei din FEGA şi 157,79 milioane de lei de la bugetul de stat.

Beneficiarii sprijinului de urgenţă sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului naţional tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervenţiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere.

Sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.

Publicitate

Potrivit MADR, Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgenţă este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, atât prin aparatul central, cât şi prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.

Ministerul Agriculturii precizează că derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul trecut, 1,63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură. Sprijinul de urgenţă prevăzut în prezentul act normativ este suplimentar ajutorului de stat amintit.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Furtuna a făcut ravagii în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, pompierii botoșăneni au intervenit pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, astfel:

 

– în localitatea Pomârla, unde drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomârla;

 

– în municipiul Dorohoi, intrarea dinspre Suceava, pe DN 29 A, unde un copac a căzut pe partea carosabilă, blocând circulația rutieră pe ambele sensuri. Obstacolul a fost înlăturat de pompierii de la Detașamentul Dorohoi;

 

Publicitate

– în apropierea localității Vârfu Câmpului, unde un arbore doborât de vânt a blocat circulația pe un sens de mers. Pericolul a fost îndepărtat de pompierii de la Detașamentul Dorohoi;

 

– pe DN 29 A, în apropiere de Mănăstirea Gorovei, unde un arbore a blocat circulația pe ambele sensuri. Pompierii din Dorohoi au tăiat copacul și au eliberat drumul.

Publicitate

 

În localitatea Cerbu, comuna Copălău, a fost nevoie de intervenția unei echipe a furnizorului de energie electrică după ce mai multe fire electrice au fost rupte de vânt.

 

Reamintim faptul că din această seară, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, județul Botoșani se află sub incidența unui cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …80 km/h.

 

Evoluţia fenomenelor hidro-meteorologice este permanent monitorizată, atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Administratie

Prefectul Dan Nechifor a verificat personal dacă au fost puse în aplicare măsurile de prevenire a inundațiilor la Botoșani

Publicat

Publicitate

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Botoșani, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice. Acesta a fost însoțit de inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a vrut să se asigure că la nivelul primăriilor a fost instituit serviciul de permanență. Prefectul județului a discutat cu persoanele desemnate să asigure permanența și le-a cerut să monitorizeze râurile și zonele potențial inundabile. Totodată, s-a interesat despre situația persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla în următoarele ore sub incidența a trei coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

-până la ora 20:00, cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25… 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

-de astăzi, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp.

-până mâine, la ora 24:00, cod galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestora. Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Publicitate

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, prin ordin al prefectului a fost activat CJCCI Botoșani, a transmis Instituția Prefectului de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 29 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 29 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 29 septembrie 2024:

Loto 6/49: 47, 2, 16, 7, 46, 22

Loto 5/40: 24, 1,  2, 15, 18, 40

Joker: 18, 17, 5, 37, 15+15

Noroc: 0, 3, 3, 7, 5, 1, 2

Publicitate

Noroc Plus: 9, 4, 4, 9, 1, 5

Super Noroc: 2, 8, 8, 6, 2, 9

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: A nins pe Transfăgărăşan și la Bâlea Lac. Utilajele de deszăpezire au intrat deja în acţiune

Publicat

Publicitate

Transfăgărăşanul, una dintre cele mai spectaculoase şosele din România, a îmbrăcat duminică haina albă a iernii.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a anunţat că a intervenit pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire, relatează mediafax.ro.

„Intervenim pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire pe DN7C – Transfăgărăşan!”, a transmis DRDP Braşov.

Evenimentul marchează începutul sezonului rece în zona montană înaltă, iar autorităţile au mobilizat rapid echipajele necesare pentru a menţine drumul practicabil.

Codul Portocaliu de ploi a adus primul strat de zăpadă

Avertizările meteo emise de meteorologi, care anunțau un Cod Portocaliu de ploi pentru județul Sibiu, s-au transformat rapid în zăpadă la altitudini înalte. În zonele montane, precipitațiile au devenit ninsoare, acoperind Bâlea Lac cu un strat subțire de zăpadă.

Publicitate

Astfel, turiștii și localnicii care au trecut prin zonă au avut parte de o imagine rară pentru această perioadă a anului, o iarnă timpurie la doar sfârșitul lunii septembrie.

Zăpada a creat un peisaj de poveste, fiind un motiv de bucurie pentru turiștii care au avut ocazia să vadă prima ninsoare a sezonului. Chiar dacă temperaturile s-au apropiat de zero grade, frumusețea Transfăgărășanului sub mantia albă a atras numeroase aprecieri, iar stratul fin de zăpadă a reușit să aducă o atmosferă specifică de iarnă.

 

Publicitate

YouTube video

Cu toate acestea, vremea rămâne instabilă, iar turiștii care intenționează să călătorească în zonă trebuie să fie pregătiți pentru condiții meteo schimbătoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending