Connect with us

Actualitate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Ajutor excepțional de 176 de euro/ hectar pentru plantații pomicole și viticole

Publicat

Publicitate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat un proiect de act normativ privind acordarea unui ajutor excepțional care să vină în sprijinul unor categorii de agricultori, persoane fizice sau IMM, prin care se vor acorda 176 de euro/ hectar, relatează alba24.ro.

Schema de sprijin este destinată pentru cheltuieli angajate cu achiziția de resurse materiale necesare pentru aplicarea tehnologiei la suprafețele cu plantații pomicole și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole cu struguri pentru vin pe rod.

Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat

Beneficiarii schemei sunt: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderile familiale, persoane juridice, grupuri și organizaţii de producători, structuri din domeniul cercetare, respectiv universităţi, institute şi staţiuni de cercetare-dezvoltare.

Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul vegetal este de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha, acordat pentru minim 0,1 ha inclusiv și maximum 200 ha inclusiv, dar nu mai mult de 35000 Euro.

Se estimează un număr de circa 174.500 potențiali beneficiari, cu o suprafață de aproximativ 144.170 hectare.

Publicitate

Resursele financiare totale necesare implementării schemelor de ajutor excepțional în sectorul vegetal au o valoare de 126.150.673 lei, echivalentul sumei de 25.490.649 euro, din care 63.075.336 lei, echivalentul sumei de 12.745.342 euro, este finanțare externă nerambursabilă, iar 63.075.336 lei, echivalentul sumei de 12.745.342 euro, vin de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinaţie.

Cum se pot obține banii

Pentru a accesa ajutorul excepțional, potențialii beneficiarii trebuie să solicite ajutorul excepțional, să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, să achiziționeze resursele materiale pe bază de documente justificative, în perioada 24 februarie 2022 – 12 august 2022 și să mențină suprafața aferentă culturilor pentru care beneficiază de ajutor excepțional, în anul de cerere 2023.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comisarii de mediu, reduși la tăcere prin austeritate: „Nu putem proteja natura cu pixul guvernului la gât!”

Publicat

Publicitate
Sindicatul Naţional al Gărzii Naţionale de Mediu (SNGM) consideră că pachetele de măsuri de austeritate ale guvernului actual vor afecta profund capacitatea de acțiune a instituţiilor cu rol major în protejarea mediului, în primul rând Garda Naţională de Mediu.

Sănătatea mediului este astăzi în România o problemă de siguranţă naţională. Afectarea gravă a capacității de luptă împotriva criminalității de mediu riscă să devină un act de complicitate cu aceasta.
Infracționalitatea de mediu crește cu cca 7% anual, adică de aproape trei ori mai repede decât PIB-ul mondial!!! România nu face excepție! Chiar nu vede nimeni acest lucru?!?

De aceea, ne exprimăm cu toată puterea dezacordul față de măsurile care încalcă flagrant demnitatea profesională a funcționarilor publici, în speță a comisarilor de mediu, ducând în derizoriu capacitatea institutională a GNM.
În loc ca GNM să fie parte a CSAT cu toate îndatoririle și drepturile care decurg de aici, din păcate, guvernul actual înțelege să taie până și drepturile legale și legitime ale comisarilor de mediu la sporurile pentru conditii vătămătoare. În loc să sporească numărul de comisari de mediu, guvernul taie și din autoritatea lor profesională, din siguranța lor minimă, în contextul în care aceștia își fac, în conditii extrem de grele, activitatea în fiecare zi.
Cum să acționăm non stop în 42 de județe plus Municipiul București și Rezervația Biosfera Deltei Dunării, cu 5 – 20 de comisari pe județ, ceea ce înseamnă un comisar la aproximativ 40 000 de locuitori, respectiv 1 comisar pe 530 de kmp. Iar în București cu 2 comisari pe sector, adică 2 comisari la o populație de 300 000 – 400 000 locuitori?!?
PRACTICA ”PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALTII CIUMĂ” NU VA ASIGURA BUNA GUVERNARE
Domnilor guvernanți, aveți de unde repara găurile deficitului bugetar! Eliminați corupția reală, eliminați privilegiile și nepotismele, eliminați găștile care fagocitează banul public. Faceti o reformă reală a aparatului bugetar, nu una pe genunchi! Scoateți la lumină economia neagră, colectați veniturile statului fără favoritisme!
Nu amanetați viitorul sănătos al copiilor acestei țări, deci și al copiilor dumneavoastră. Sănătatea mediului este un bun public, un bun comun. Nu-i puneți biruri suplimentare!
Nu prin sărăcirea populației creați stabilitate fiscală! Nu cu functionari publici umili și umiliți veti construi un stat funcțional, modern și eficient.
Noi, cei din SNGM solicităm o reformă fiscală echitabilă. Nu pedepsiți la grămadă pe toți cei din segmentul social care susțin funcționarea statului: angajații din sistemul public și din administrația locală.
CRESTEREA CALITĂȚII SERVICIILOR PUBLICE NU SE POATE FACE PRIN NOI CURBE DE SACRIFICIU
Valurile de austeritate au lovit întotdeauna în functionarii publici în ultimele decenii. Cu toate acestea servanții publici și-au făcut datoria asigurând funcționalitatea statului, serviciile esențiale pentru comunități.
Așteptările cetățenilor români au crescut și e firesc să fie așa. Continuarea politicii de reducere a resurselor în acest sector nu va face decât să degradeze calitatea serviciilor publice, afectând în final, grav, tocmai cetățenii, inclusiv dreptul lor constituțional la un mediu sănătos.
Investiți inteligent în serviciile publice, în functionarii publici, asta e soluția corectă! Nu mai considerați oamenii niște cifre sub puterea discreționară a pixului și atât!
CARE SUNT REVENDICĂRILE SNGM?
• Stoparea imediată a măsurilor de austeritate care vizează reducerea veniturilor angajaților publici;
• Aplicarea unui set de măsuri fiscale echitabile, care să vizeze inclusiv zonele economice privilegiate și slab fiscalizate;
• Consultarea reală a partenerilor sociali înainte de luarea oricărei decizii cu impact asupra muncii și veniturilor.
• Așezarea justă a sarcinilor fiscale conform prevederilor constituționale
• Renunțarea la reducerile/ tăierile de sporuri pentru condiții vătămătoare în GNM. Solicităm menținerea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare la valoarea de 15% din salariul de bază pentru personalul cu atribuții de inspecție și control din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, conform prevederilor legale în vigoare.
• Creșterea numărului de comisari de mediu în funcție de realitatea de pe teren.
• Reglementarea Serviciului de Permanență în GNM
• Accelerarea digitalizării în GNM
• Suport logistic adecvat pentru comisarii de mediu
• Suport juridic adecvat pentru comisarii de mediu care să le ofere siguranța necesară în derularea activităților de pe teren.
• Adoptarea unui Statut clar al comisarului de mediu
SNGM este pregătit pentru a utiliza toate pârghiile legale pe care le are la dispoziție pentru a-și apăra drepturile legale și legitime.
SNGM își afirmă deplina solidaritate cu toate organizațiile sindicale care nu acceptă transferul poverii fiscale pe umerii celor care muncesc, în timp ce marile dezechilibre bugetare rămân în continuare protejate, tolerate sau ignorate.
Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află sub COD GALBEN de vânt

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis un cod galben de intensificări ale vântului, valabil astăzi, până la ora 18:00, în județul Botoșani. În acest interval, vântul va sufla cu viteze de 50-60 km/h.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

Publicitate

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Legea prin care 2026 este instituit ca „Anul Nadia Comăneci”, promulgată

Publicat

Publicitate

Președintele Nicușor Dan a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea anului 2026 ca ‘Anul Nadia Comăneci’, a informat Administrația Prezidențială.

Potrivit legii, se desemnează Comitetul Olimpic și Sportiv Român ca instituție coordonatoare a întregii activități derulate pe perioada anului 2026. Acesta va elabora un calendar cu activități sportive și educative care va fi transmis autorităților naționale și misiunilor diplomatice și reprezentanțelor României care funcționează pe teritoriul altor state.

‘Cu prilejul marcării Anului ‘Nadia Comăneci’, legendă a sportului național și mondial, autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile sportive din țară, precum și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot organiza acțiuni și evenimente cu caracter sportiv, educativ și artistic’, prevede actul normativ.

Totodată, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau în coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii sau din alte surse atrase potrivit legii, pentru a organiza sau sprijini logistic și/sau financiar manifestările sportive, culturale, artistice, educaționale sau programele de promovare organizate în limita bugetelor aprobate.

‘Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot produce, difuza sau redifuza conținut editorial care promovează acțiunile și activitățile realizate cu ocazia manifestărilor dedicate Anului ‘Nadia Comăneci’, mai stipulează legea. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Compania Blue Air a intrat în faliment

Publicat

Publicitate

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation, ca urmare a imposibilității de a atrage un investitor, în ciuda eforturilor depuse de conducerea operatorului aerian, potrivit unui comunicat al lichidatorului judiciar, remis joi AGERPRES.

‘Decizia de a iniția procedura falimentului a fost luată ca urmare a imposibilității de a atrage un investitor, în ciuda eforturilor semnificative pe care le-a depus în acest sens conducerea companiei Blue Air, dar și acționarul său majoritar. S-au acumulat o serie de incertitudini care generau pierderi continue și era necesar să acționăm pentru a le limita. Falimentul este cea mai echitabilă soluție pentru protejarea interesului creditorilor, în actualul context, fiind menită să maximizeze șansele de recuperare a datoriilor’, a declarat Radu Tudor, senior partner Infinexa, lichidator judiciar Blue Air, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, în timp ce Blue Air se afla în perioada de observație, reprezentanții companiei, împreună cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – care deține 75% din acțiunile Blue Air – au purtat discuții cu potențiali investitori strategici, însă nu a fost identificat niciun aport de capital care să permită implementarea planului de reorganizare.

În aceste condiții, în data de 2 iunie 2025, Adunarea Generală a Creditorilor Blue Air a aprobat propunerea administratorului judiciar de a se declara falimentul companiei, considerând că aceasta reprezintă cea mai optimă soluție pentru protejarea intereselor tuturor părților implicate.

Falimentul oferă cadrul legal adecvat pentru valorificarea activelor companiei și pentru acoperirea creanțelor salariale și bugetare (Ministerul Finanțelor și ANAF), permițând distribuirea corectă a fondurilor obținute către toți creditorii îndreptățiți, conform legii.

‘Prin adoptarea acestei măsuri, se asigură tratarea echitabilă a creditorilor și maximizarea gradului de recuperare a creanțelor acestora, în condiții de legalitate și transparență. Toate activele companiei vor fi valorificate, inclusiv cele două avioane nefuncționale și alte cinci carcase de avion’, se arată în comunicat.

Publicitate

Blue Air a intrat în insolvență în 22 martie 2023. Compania este deținută de stat, după ce a fost executată garanția pentru ajutorul de stat primit în timpul pandemiei.

Infinexa este o companie antreprenorială românească specializată în restructurarea și finanțarea firmelor aflate în dificultate. Înființată în 2022, gestionează active în valoare de peste 200 de milioane de euro și administrează judiciar societăți precum Blue Air, Vivre Deco, Hidroconstrucția, Angst. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending